Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Nenechte se zmást aneb jak vyřešit případné hlavolamy při třídění odpadů

recyklace
Different types of garbage and recycling sign on white background

Třídění odpadů už většina Čechů přijala za své. Dle údajů, které byly zveřejněny za rok 2020, odpad třídí téměř tři čtvrtiny obyvatel, konkrétně 73 %. S běžnými odpady, jako jsou plastové, papírové či kovové obaly nebo sklo, si poradíme hravě a přesně víme, kam s nimi. Některé odpady nám ale můžou občas zamotat hlavu. Podívejme se na třídění takových, které by mezi ně mohly patřit.

FE, 40 a trojúhelník se šipkami

Tento recyklační symbol najdete na kovových obalech. Nejčastěji na různých konzervách od potravin, třeba od sardinek, rajčatového protlaku nebo paštiky. Trojúhelník ze šipek společně se zkratkou FE označuje, že se jedná o obal obsahující železo, a nepatří tedy do směsného odpadu. Proč? Primárně z toho důvodu, aby se neplýtvalo cennými surovinami. Vhodíte-li kovový obal do směsného odpadu, znemožníte jeho recyklaci, což by byla velká škoda. Recyklace železných obalů může ušetřit až 75 % energie, 40 % vody a 90 % primárních zdrojů. Před vytříděním do příslušné nádoby označené většinou šedou samolepkou s nápisem KOVY z nich ale nezapomeňte odstranit zbytky potravin – ideálně je vytřete ubrouskem nebo lehce vypláchněte vodou.

PAP a trojúhelník se šipkami

Tuto písmennou zkratku najdete společně s recyklačním symbolem na papírových obalech. Patří tedy vytřídit do modrého kontejneru. Díky tomu, že je tam vhodíte, zachráníte ročně jen v naší republice více než 2 miliony stromů, které nebudou muset být pokáceny. Vytříděný papír je totiž možno recyklovat až 7x. Ale pozor! Do kontejneru nepatří mokrý, mastný ani jinak znečištěný papír.

Trojúhelník se šipkami a C/PAP/ALU 84

Nápojový karton. Přesně ten se ukrývá pod tímto recyklačním symbolem. Označení písmenem C nám říká, že se jedná o kombinovaný obal složený z PAP, tedy papíru, a ALU neboli hliníku. Papíru obsahuje většinou přibližně 75 %, zbytek tvoří hliník a u aseptických nápojových kartonů také často polyethylen. Tento obal se používá k uchovávání trvanlivých potravin a následně patří do kontejneru označeného oranžovou samolepkou. Při jeho recyklaci se získává kvalitní papír, ale slouží také k výrobě izolačních a stavebních desek či k výrobě nábytku.

K TÉMATU  6 tipů, pro vaše muže - jak v obleku vypadat vždy dobře

Trojúhelník se šipkami, GL a 71

Toto označení najdete na skleněných obalech, třeba na láhvi od olivového oleje. Zde platí pravidlo, že láhve není nutné důkladně vymývat a nevadí ani uzávěr či papírová etiketa – s těmi si umí moderní recyklační technologie hravě poradit a od skla je oddělit.

Jen 90 metrů…

Tak vidíte, hlavolamy nebyly nakonec vůbec složité. A jelikož to máte k nejbližším kontejnerům průměrně pouhých 90 metrů, tak už vám nic nebrání v tom, abyste odpad třídili.

Zdroje článku:
Doporučujeme

No results found.

sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Občas se to stane každému. Protáhneme se ze strnulé pozice a v tu ránu uslyšíme křupnutí. Nevábný zvuk, po kterém zpravidla pocítíme příliv úlevy. Co když ale takový zvuk slyšíme o něco častěji, několikrát za den, a stává se z něj železná pravidelnost? Je to problém, nebo můžete být v klidu? Pojďme tomu přijít na kloub.
Bolest při pohlavním styku, bolestivá menstruace a problémy s početím. To všechno se může skrývat pod diagnózou endometriózy. Endometrióza je gynekologické onemocnění, které postihuje řadu žen především v plodném věku.
Kdo by netoužil po tom žít v domácnosti, která se vzhledově podobá královskému paláci! Pokud jste zastánci kombinace romantiky a možná malého kýče, anglický styl bydlení je pro vás to pravé. A i když nežijete na anglickém venkově, můžete takto zařízený příbytek mít. Stačí se držet několika pravidel.
Po dlouhém období samoty jsem si našla přítele, můj život začal být zase o něco šťastnější. Všechno nám klapalo a vypadalo to nadějně. Byli jsme spolu spokojení a pomalu začínali přemýšlet nad společným rodinným životem. Tak jsem se rozhodla, že by Petra mohla poznat i má matka, abych zjistila, co na něj říká ona. Zpočátku vše vypadalo dobře, ale to, co se stalo pak, mě strašlivě zasáhlo.
Všude kolem sebe slyšíme, jak důležitá je poctivá hydratace těla, a to nejen pro zdravé fungování organismu jako takového, ale i z hlediska krásy naší pleti, pružnosti pokožky a nádherných vlasů. Pak je tu zase opačná stránka mince - neustále tipy a triky, jak nejlépe odvodnit svůj organismus v naději, že si díky tomu pomůžeme od pár kil. Jenže to ani zdaleka není spásou, naopak to může být těžký hazard se zdravím.
Umělé květiny jsou velmi oblíbené v kancelářích, obchodech, různých salonech, protože si zachovávají svůj původní vzhled a nevyžadují údržbu. Existuje mnoho pověr týkajících se domu a věcí v něm. Lidé se zajímají o správné uspořádání zrcadel, nábytku a vůbec o vlastně to platí o spoustě věcí, které si domů kupují. Jednou z otázek, které je trápí je to, zda stojí za to, domů kupovat umělé květiny.
Jak upravovat meme obrázky nebo fotky přímo v aplikaci WhatsApp? Jak změnit font textu? Jak si pohrát s nahraným záznamem zvukové zprávy? Zkuste tyto tipy.
Vstupujeme do roku 2024 s očekáváním nových trendů a výzev na pracovním trhu. Článek "Trh práce v roce 2024: Kde a jak hledat nové příležitosti?" nabízí exkluzivní pohled na oblasti s rostoucím potenciálem a zaměřuje se na klíčové aspekty, které ovlivní profesní prostředí. Zjistíte, jaké nové příležitosti se formují v technologických inovacích, nových odvětvích a měnících se pracovních modelech. Přinášíme vám průvodce pro orientaci v rychle se měnícím pracovním prostředí a radíme, kde hledat nové možnosti pro rozvoj kariéry. Nezmeškejte příležitost seznámit se s trendovými odhady na pracovním trhu v roce 2024 a připravit se na úspěšné nalezení nových perspektiv pro váš profesní růst.
Nastoupili jste na mateřskou dovolenou a přemýšlíte, jak si aspoň něco málo přivydělat k dobru? Nebo v hlavě nosíte už nějakou dobu podnikatelský plán, na který je najednou více času než kdy dřív? Podnikání na mateřské není tabu a není to ani nic nereálného. Dnes se jedná o zcela běžnou věc.  
Podzimní kolekce zaplavily obchodní domy a jistě vás to svádí nějaký nový kousek do svého šatníku ulovit. Bohužel je toho tolik, že člověk neví, co přetrvá déle než pár týdnů. Nevadí, s naší pomocí se ve všem zorientujete. Tohle jsou kousky, které se s největší pravděpodobností budou nosit i další roky.
Kůže je krásná na pohled, na omak, a dokonce i nádherně voní. Problém je v tom, že kvůli ní umírají zvířata. Už brzy ale může být kůže všude kolem nás, a to ve svých alternativních a ekologických podobách. Znáte je všechny?

Výběr článků

Doba od 21. února do 20. března patří jenom Rybám, poslednímu dvanáctému znamení zvěrokruhu. O Rybách je známo, že jsou znamením důvěřivým a empatickým. Mají rády jistotu a dokážou lidem porozumět víc než kdokoliv jiný.
Když se naším pozemkem prohnala povodeň, zůstali jsme jako opaření. Nejen, že jsme se museli vyrovnat se ztrátou milovaného psa a tím, že jsme přišli o auto, ale rodiče se s tou situací dodnes nevyrovnali.

Nepřehlédněte

Je naprosto přirozené, že jste před první zkušeností s letadlem vystrašení. Nicméně všechno je ve vaší hlavě, proto je čistě na vás, jak svůj první let zvládnete. Existují způsoby, jak si pomoci, abyste nebyli před prvním letem až tak vyplašení, jak se momentálně cítíte a mohli se těšit na svou zahraniční dovolenou.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek