Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Život japonské gejši: Tyto dámy rozhodně neměly na růžích ustláno

Že gejši jsou neoddělitelně spojené s Japonskem ví mnoho těch, kteří se alespoň trochu zajímají o kulturu a svět obecně. Také se ví, že hlavním úkolem gejš bylo především pobavit své klienty tancem, zpěvem, čajovým obřadem, konverzací a dalším programem nezbytným pro kulturní a zajímavou zábavu. O prostituci se v souvislosti s gejšami téměř nedá hovořit.
život japonské gejši
Život japonské gejši rozhodně nebyl procházka růžovým sadem. (foto: 123RF)

17. 08. 2021

Jaký byl tedy život japonské gejši? Spíše byly jakýmisi partnerkami ve vysoké společnosti. Jak tedy gejši žily a jaký život vlastně vedly? Pokud vás předchozí řádky alespoň trochu překvapily, určitě vás překvapí i následující odstavce!

Obdivuhodné svůdnice

Japonští muži gejše vždy oceňovali zejména pro jejich schopnost vést uvolněný rozhovor, vytvářet ve společnosti příjemnou atmosféru a schopnost se mužům vlichotit do přízně. Gejši dokázaly jako delikátní ženy muže okouzlit. Byly velice kultivované, čehož si Japonci velmi cení dodnes a staví na tom představu o gejši ve světe. Čím dál více se tak mluví o tom, že gejši nebyly žádné hloupé kurtizány, nýbrž to byly ženy mnoha talentů, které se dokázaly vyrovnat západním aristokratkám.

Gejši a sex – jedna velká pomluva

Že by gejša byla prostitutka? Tato hluboce zakořeněná představa se vyrývá z představ veřejnosti jen velmi ztěžka. Vždyť každý má přece gejši spojené s mužským pohlavím. Často si je představíme v úzkém kroužku mužů, kde fungují jako společnice, které muže následně i obšťastňují. Tak to ale rozhodně nebylo. Neexistoval sice žádný zákaz důvěrných vztahů mezi gejšou a mužem, vše záviselo ale na dívkách samotných. Proto oblast sexu a důvěrnějších vztahů už byla součástí osobního života gejš, nikoliv jejich profese.

Jaký byl život japonské gejši? O čem jste rozhodně nevěděli

Zajímavá perlička – původně byli gejši muži. Byli to muži, kteří kombinovali funkci baviče a doprovázeli různá setkání písněmi a hrou na hudební nástroj. První ženská gejša se objevila až v roce 1751. Ženská gejša se brzy stala tak populární, že muže úplně zbavila jejich zaměstnání. Na začátku 19. století se tak vše úplně otočilo a výraz „gejša“ se stal označením výlučně ženské profese. Proto nás v dnešní době ani nenapadne, že dříve mohlo být vše jinak a že gejši byli muži. Zajímavé, že?

K TÉMATU  Na co se připravit, pokud budete slavit Vánoce v Asii?

Gejšské domy poskytly přístřeší

Gejšami se nejčastěji staly dívky z chudých rodin, které byly prodány do gejšských domů. V zásadě byly dívky prodávány do těchto komunit jejich rodinami kvůli neschopnosti uživit děti a poskytnout jim vzdělání. Nebrali ale všechny dívky, pouze ty krásné, chytré a schopné se učit. Odměnou jim byla dobrá strava pěkné oblečení.  Avšak život v takovém domě nebyl snadný, gejši si nesměly zvyknout na jednoduchý a lehký život, proto jim byly svěřovány domácí práce a musely se vyznat téměř ve všem.

Vzdělání bylo obšírné

Gejši se začínaly vzdělávat zhruba ve věku 10 let. Během příprav na jejich budoucnost bylo nutné zvládnout mnoho dovedností: zpěv, tanec, hru na hudební nástroje, schopnost vést čajové obřady podle všech pravidel, udržovat konverzaci a držet krok s nejnovějšími trendy. Předpokládalo se, že mladé dívky přitahovaly své klienty především vzhledem, svým talentem a dovednostmi.

Gejši žily v pevné komunitě, kdy na ty mladší dohlížely tzv. starší sestry. Držely nad nimi opatrovnickou ruku a pomáhaly jim se zavedením se do profese.

Život gejši po večerech

Život gejši nebyl tak snadný a bezstarostný, jak se na první pohled zdálo. Za jeden večer se gejša musela zúčastnit tuctu různých druhů večírků a vydělávat peníze pro svou komunitu. A že to nebyla snadná práce! Koneckonců gejši musely vypadat svěže a neodolatelně, i když na konci svého pracovního dne téměř padaly únavou.

Od samého začátku své kariéry si gejša budovala pověst, kterou si musela udržet. Gejši byly tak silné a neodolatelné, že dokázaly nikdy neztratit svůj půvab a lesk profese uchovat i pro budoucí generace. A tak kulturní dědictví celé země žije dodnes.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Cestovatelský magazín: Peru. Objevte kouzlo této destinace

K TÉMATU  Mama říká “podělit se znamená milovat”! Vychutnejte si nejlepší domácí jídla se svými přáteli a rodinou v naší restauraci Mama

Kostarika: Země adrenalinu a zážitků. Co zde navštívit a podniknout?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kdysi se mi do dovolené nečekaně vetřel adrenalin, aniž bych ho objednala. Čerstvý partnerský vztah dokonale prověřilo ztroskotání s lodí!
V průběhu letních měsíců se častěji vydáváme mimo domov. Tím se ovšem dostáváme do hledáčku klíšťat. Co nám tito roztoči mohou způsobit, jak se jim bránit a co dělat, když už se zakousne? Zapomeňte na staré rady, dnes už je vše jinak. Žádné krémy, aby se pustilo apod.
V dnešní době máme spoustu pomocníků, o kterých si generace před námi mohly nechat jen zdát. Vysávají za nás roboti, praní prádla přenecháváme pračce, máme také myčku, tudíž nemusíme špinavé nádobí mít ručně. V mnoha ohledech, jak se zdá, máme vše vlastně jednodušší. Proč ale paradoxně i tak nemáme čas a nejsme tak šťastní a v klidu, jak bychom měli být?
Jak to vypadá, když v nákupním centru usedne za veřejné piano člověk a začne hrát? Tentokrát je to ale profesionální hudebník Henri Herbert, který za klávesami vypaluje skladbu Boogie Woogie Piano. Na svou dokonalou hru přirozeně kolemjdoucí upoutá!
Pandemie koronaviru neoslabuje a brzy se k ní přidá ještě podzimní vlna respiračních onemocnění. Nápor na imunitu tak ještě vzroste. Abyste zůstali fit a složité období přečkali, měli byste co nejvíce posílit obranyschopnost. Ideální podporou jsou vitaminy D a C. Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy značky Naturevia, kde oba důležité ochránce zdraví najdete.
Rozhodli jste se zatočit s přebytečnými kily po porodu a začít běhat s kočárkem? Jistě je to ideální varianta jak dělat něco pro sebe a při tom zabavit i vašeho potomka aniž byste museli složitě shánět hlídání. Mimo standartní výbavy na běh je však důležité vybrat i správný kočárek, který splní všechny vaše kritéria a očekávání.
Začalo to jednou ve sprše. Asi po páté jsem si kontrolovala prsa. Měla bych to samozřejmě dělat častěji, když vím, že prababička měla ve svých 82 letech diagnostikovaný nádor, ale není čas. A taky jsem kojila, takže jsem ve skupině žen, které jsou proti rakovině prstu více chráněné. Tak to aspoň píšou na internetu. Bohužel jsem si ten den nahmatala bulku v prsu. Co teď? Mám to řešit? Nebo ne?
Když mi kamarád Milan, co vlastní autoškolu, dával vědět, že se sejdeme na kafe, byla jsem nadšená. Přeci jen se konečně začínají uvolňovat pomalu koronavirová opatření, a proto jsme se sešli na zahrádce jedné příjemné kavárny. To ještě netušil, že nadhodím téma motorka!
Ložnice - místo ničím nerušeného klidu. Také je to naše útočiště či oáza, kde můžeme odpočívat. Ať už je pro vás ložnice čímkoli, je důležité, aby vám byla sympatická a abyste se v ní cítili příjemně.
Christian Dior, ikona módního světa. Zakladatel francouzské značky Dior, jejíž historie sahá do 40. let 20. století. Zákazníkům z celého světa nabízí jedny z nejkrásnějších oděvů, ať už jde o běžné modely nebo haute couture, šaty vysoké krejčoviny. Jaký příběh stojí za vznikem této značky?
Kokosový olej může být vynikajícím pomocníkem - nejen pro vaše vlasy, ale ocení ho i pokožka nebo chuťové buňky. Používáte ho opravdu všude tam, kde vám může být ku prospěchu? Vyzkoušejte naše tipy, a třeba se vám kokosový olej natrvalo osvědčí. U něj se totiž dá říct, že vydá určitě ještě za deset dalších výrobků.
PLC House je rodinný dům v argentinském Villa Allende. Byl navržen čistě a lineárně, s ohledem na praktičnost, úspornnost a flexibilitu. Tři ložnice, každá s vlastní koupelnou, prostorný prosklený obývací pokoj s výhledem ven na terasu a vzrostlé stromy. To vše na jednom jediném patře. Není nádherný?

Výběr článků

Historek o tom, jak tchyně je ta, která rozvrací celou rodinu a nejvíce na nervy leze partnerce či partnerovi vlastního dítěte, je k přečtení a poslechu všude spousta. Když se však v takovéto situaci otočí role, nikdo tomu nechce uvěřit.
Máte doma nějakého čtyřnohého mazlíčka? Nebo dokonce přímo psa? Tohle video vás pobaví! Jak dokonale nenápadní umí být psí hříšníci?
Pánevní dno má vliv nejen na potenciální potíže s inkontinencí, ale je velmi důležité i z hlediska celého těla, psychiky, sexuality a celkové kondice.

Nepřehlédněte

Neustálé pochybnosti o sobě. Kritika své postavy, kritika svého chování. Nedůvěra v dosažení stanovených cílů... Poznává se v tomto některá z vás? Přály byste si, ženy, mít se více rády? V dnešním článku si povíme, jak na to! Jak se mít ráda, jak zlepšit své sebevědomí a jak zkrátka zazářit!
Připadáte si zmatení z toho, co vlastně jíst? V dnešní době jsme přehlcení velkým množstvím informací o stravě! Někdo radí jeden výživový směr a druhý zas radí jiný výživový směr. Takže jak se má pak člověk v tom vyznat, že? V dnešním článku vás seznámím s největšími výživovými chybami. Poté už se nebudete muset starat o to, jaký výživový směr je nejlepší. Stačí totiž přestat dělat následující chyby a máte vyhráno! 

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek