Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Věci, které zaručeně dělat po ránu

Ráno dělá den - staré známé rčení, na kterém je kus pravdy. Pokud se vám v posledních dnech stalo, že právě začátek dne se nesl v nevrlém duchu, v němž se ostatně poté nesl zbytek hodin, pak se možná dopouštíte několika věcí, jež jsou zejména po ránu tabu. Naše zlozvyky či návyky se výraznou měrou podepisují na tom, co nás bude čekat či jaký bude den. Co udělat proto, abychom se cítili o něco šťastnější? 
věci které dělat po ránu
Ráno dělá den! (foto: 123RF)

24. 09. 2021

Prvním bodem je rozhodně vyspání se. To patří mezi věci po ránu, které dělat. Ten, kdo je nevyspalý je také nepříjemný a má špatnou náladu. Proto si dopřejte dostatečný spánek a nemějte zlé svědomí z toho, že jím trávíte i osm hodin denně. Mluvíme zkrátka o činnosti, která je zapotřebí. Během ní tělo regeneruje, mozek třídí veškeré myšlenky a svaly odpočívají, tak na to myslete.  

Nemějte po ruce mobilní telefon 

Co udělat po ránu? Rovnou se vykopat z postele, aniž bychom sáhli na mobilní telefon a společně s ním strávili v naší loži další půlhodinu. Je základem úspěchu nemít po ruce mobilní telefon. To, co nasáváme hned po ránu se totiž velkou měrou podepisuje do celého dne.

Pakliže si přečteme o dalším úmrtí nebo přibývajícím množství nakažených, pravděpodobně se den neponese v pozitivním duchu. Spíše to bude naopak.  

V ideálním případě nemějte mobilní telefon po ruce. Právě on vám brání ve štěstí. To ostatně prokazuje celá spousta studií říkající, že především sociální sítě k nám dotahují špatnou, negativní náladu. Stejně tak nám na náladě nepřidává ani přehlcená e–mailová stránka, která v nás spíše vyvolává stres a nátlak.  

Abychom téma “telefon v ložnici” ukončili, z rána se pojďme na okamžik přemístit k večeru. Používání telefonu negativním způsobem ovlivňuje spánek a i noční surfování na internetu přispívá k negativním emocím po probuzení.  

Pozdravte sami sebe 

Bylo by mylné se domnívat, že samomluva je psychickým narušením. Není tomu tak. Když mluvíte sami se sebou zejména po ránu, budete šťastnější. Je důležité si především po ránu přemítnout v hlavě, co vás daný den čeká. Kolik máte úkolů nebo co musíte stihnout? A čeká vás nějaká příjemná věc? Promluvte si sami se sebou a vyhněte se tak stresu, který pramení z nevyřčených pocitů či strachů.  

K TÉMATU  Silvestrovský průvodce: Kdy a jak se slaví Nový rok ve světě?

Odborníci kladou důraz také na to, abychom se přímo oslovovali. Máme použít vlastní jméno, aby naše povědomí vědělo, že promlouváme přímo k sobě.  

Pozdravte své okolí 

Samozřejmě tím, že spolu budete mluvit hned po probuzení ráno nekončí. Abyste daný den byli šťastnější a spokojenější, vyplatí se pozdravit také své okolí. Nemyslíme tím však to, abyste poslali textovou zprávu své lásce. Promluvte si s lidmi, kteří vás v danou chvíli obklopují. Ať už je to přítel, maminka nebo tatínek, navažte sociální kontakt.  

Pokud nikoho kolem sebe nemáte, nebojte se po ránu zvednout telefon a s někým alespoň na dálku posnídat. Podle studií má sociální kontakt pozitivní vliv na naši psychiku. Je však důležité, abychom začali den s někým, koho máme rádi.   

Nezapomínejte být vděční 

Co je klíčem ke spokojenému životu je vděčnost. Každé ráno po probuzení bychom si měli říct, proč jsme vděční, respektive za co jsme vděční. Podobné shrnutí nás čeká večer před spaním, abychom uléhali s příjemným pocitem na srdci.  

Říct si, za co jsme vděční, není tak složité. Řada lidí nemůže během prvních pár minut přijít na víc než na jednu věc. Je však důležité si uvědomit, že vděční nemusíme být jen a pouze za materiální věci v našich životech, ale i za dobře placenou práci, rodinu, za pevné zdraví nebo za setkání s přáteli, které jste už delší dobu neviděli.  

Pokud si budete sepisovat (nebo alespoň říkat) věci, za které jste vděční, zařadíte se mezi spokojené jedince. Výzkumy ukazují, že ti, co si tento návyk vypěstovali, jsou daleko spokojenější než ti, kteří to nedělají. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATU  Zavařování ovoce a zeleniny: v myčce, v troubě, v mikrovlnce

Děti a zlozvyky: jak odbourat ty nejčastější z nich?

Workoholismus: Co to je a jak závislost na práci poznat?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V každém dlouhodobém vztahu nastanou chvíle, kdy se zdá, že rutina převládá a původní jiskra pomalu vyhasíná. Jak však můžeme toto běžné vykolejení transformovat zpět v plamenný vztah plný lásky, porozumění a vzájemného růstu? Klíčem může být správné myšlení a otevřenost ke změnám. V následujícím textu prozkoumáme, jak mohou různé aspekty našeho přístupu k vztahům a k lásce přispět k jejich obnovení a prohloubení.
Jednou z možností, jak pozitivně ovlivnit vzhled našeho obličeje, je obličejová jóga. Jedná se o krátké cvičení, které umí oddálit projevy stárnutí a pozitivně naladit tělo i mysl. V čem spočívá?
Marta Jandová, žena s rockovým srdcem a hlasem, který dobyl nejen českou, ale i německou hudební scénu, oslaví padesáté narozeniny. Dcera legendárního Petra Jandy, Marta je ženou mnoha talentů – od průlomového úspěchu s Die Happy po sólové projekty a významné televizní role.
V dřívějších dobách bylo soužití generace s generací naprostou samozřejmostí. Dnes se do toho už mnoha lidem nechce. Příčiny jsou jasné – vznikají třecí plochy, o které nikdo nestojí. Když je však dokážete zvládnout, můžete si naplno vychutnávat pozitiva: například mít možnost hlídání a péče o dům, děti, zvířata a květiny, i když jste pryč.
Překrásný Olea All Suite Hotel je celý postavený z přírodních materiálů a zaujme atmosférou naprosté pohody. Pětihvězdičkový resort vyniká luxusem a personál je tu k dispozici nonstop. Bazény prolínají skrz všechny části hotelu a zajímavostí je, že do se do vody můžete ponořit přímo z vašeho pokoje. Tohle je prostě nádhera!
Single Vánoce. Také máte pocit, že o Vánocích jsou singles něco jako zvláštní druh? Všichni kolem mají pocit, že vás musí začlenit do společného veselí. Zvláště citlivý je Štědrý den. Ovšem ne vždy musí být taková snaha příjemná. Jak to přečkat se ctí a užít si to?
Alkohol je obecně velmi kalorický, proto ho výživoví poradci v rámci hubnutí moc nedoporučují. Jak moc může občasná sklenka vína ovlivnit vaše snažení? Co na to říkají odbornice na hubnutí a zdravý životní styl?
Dnes hrozí, že vás ovládnou stinné stránky vaší povahy. Chraňte také svou kůži a snažte se ji co nejvíce hydratovat. Co ještě pro dnešek máte udělat a očekávat? Více Naďa Šmídová ve speciálním horoskopu krásy a duševního zdraví.
Hledáte inspiraci na zajímavé knihy, které byste si mohla vychutnat ve chvilkách klidu o velikonočních prázdninách? Níže najdete hned pět tipů na čtení, u kterého se rozhodně nudit nebudete.
Meduňka – citronem vonící bylina z Evropy se používá jako kulinářská, léčivá i kosmetická bylina. Všeobecně se má za to, že má uklidňující účinky, je ceněná pro svou schopnost snižovat stres a úzkost, podporovat lepší spánek a zmírňovat zažívací potíže a nadýmání. Zdravotní studie prokázaly, že meduňka dokáže zvýšit pocit pohody, štěstí a bdělosti jednotlivců.
Asi máte taky zažité, že utěrky by se neměly prát v pračce. Namísto toho je pravděpodobně vyvařujete. Tahle metoda má ale jeden zásadní háček. Vyvařování není k utěrkám zrovna dvakrát šetrné. Jsou po něm sice opravdu čisté, ale postupně vám řídnou, a vy tak musíte kupovat stále nové a nové kousky. Naštěstí existuje mnohem šetrnější alternativa.
V Mexiku mají na propagaci svého mléka Alpura osvědčený recept, a tak není pro místní nic neobvyklého, když mezi regály rozjede svojí show tancující kráva. Před obchodem na ulici nebo uvnitř prodejny předvádí svoje kreace a baví nebo udivuje všechny, kteří se ocitnou v dosahu.

Výběr článků

Trendem poslední doby, zejména mezi mladými lidmi na různých sociálních platformách, je pojem zvaný body count. Možná už jste o něm slyšeli, možná vás úplně minul. Co to ten body count vlastně je? Proč se najednou tolik řeší? A co o nás vypovídá?
Zdraví máme jenom jedno, proto bychom na něj neměli zapomínat. Je důležité, abychom si uvědomili zejména jednu věc, a sice že se na pevnosti a odolnosti našeho zdraví podílí i to, co jíme. Každodenní přísun potravin buď zdraví naprosto ruinuje, nebo mu prospívá. Jak jste na tom vy? Cítíte se po svém jídelníčku zdravě a fit? Nebo máte z jídla výčitky? Či snad některé potraviny vaše tělo zcela odmítá?
Narodilo se vám miminko v zimě? A víte, kolik vrstev mu oblékat, aby mu nebylo příliš zima nebo naopak vedro? A kdy s ním můžete ven? Odpovíme vám na sedm nejdůležitějších otázek.

Nepřehlédněte

Sluníčko a teploty překonávající 20°C. Takto nějak přichází léto do české kotliny. Nemusíte na něj čekat na přelom května a června. Za takovým létem můžete vyrazit už v dubnu, třeba do Turecka nebo na Mallorcu.
Lyžování není jen o dovednostech na svahu, ale také o tom, jak se cítíte ve svém oblečení. Správně vybrané vrstvy jsou klíčové pro váš komfort, tepelnou regulaci a pohyblivost při lyžování. Abychom vám pomohli vybrat to nejlepší dámské lyžařské oblečení, přinášíme vám několik tipů a doporučení.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek