Neděle , 28. 04. 2024

Jaroslav

Srovnání olejů v kuchyni. Který je nejlepší?

Dříve jste ve skříni našli maximálně dva druhy rostlinného oleje. Nyní jeho rozmanitost přímo ohromuje, ve výsledku však vyvolává mnoho otázek – od prostého „Co je to za olej?“ až po „Jaký druh jídla s ním vařit?“ Pojďme si v těch olejích udělat kapánek jasno a zjistit, které z nich se vyplatí používat v kuchyni pravidelně. Nejspíše budete kukat, jaké oleje se do vaší kuchyně mohou vůbec dostat!
srovnání olejů
Jaké oleje jsou nejlepší? (Foto: 123RF)

30. 06. 2021

Slunečnicový olej

Srovnání olejů začněme slunečnicovou verzí. Pokud jde o složení, slunečnicový olej není o nic horší než ostatní oleje. Obsahuje rostlinné tuky, které zlepšují fungování oběhového a nervového systému, mají příznivý vliv na stav pokožky.

Slunečnicový olej navíc pomáhá očistit toxiny a zlepšit fungování kardiovaskulárního systému a mozku. Jeho použití v kuchyni je všem známo, proto se pojďme vrhnout na objevování ještě dalších olejů.

slunečnicový olej
Slunečnicový olej se už dávno netěší tak velké popularitě. (Foto: 123RF)

Olivový olej

Výhody olivového oleje jsou jednoznačné: obsahuje obrovské množství tělu prospěšných látek jako vitamíny A, E, D, K, vápník, antioxidanty, omega-3 mastné kyseliny… Všechny tyto složky pomáhají normalizovat krevní tlak, snižovat množství „špatného“ cholesterolu, zlepšit funkci mozku a stav paměti.

Díky svým vlastnostem pomáhá olej zlepšovat kvalitu pokožky, nehtů a vlasů. Olivový olej také zabraňuje stárnutí pokožky a je silným stimulantem imunity.

srovnání olejů olivový
Olivový olej bývá součástí i zdravějších jídel. (foto: 123RF)

Jak „oliváč“ využít v kuchyni?

Tento olej je ideální pro zálivku zeleninových salátů i pro vaření při nízkých teplotách, tedy pro dušení! Faktem je, že olivový olej je bohatý na mononenasycené mastné kyseliny a jsou méně citlivé na teplo než polynenasycené. Nebojte se na něm smažit či jej zastudena přidávat do polévek. Nejlepší ze všeho je však namočit do něj kousek čerstvého chleba a jen tak pojídat spolu se sýrem.

Kokosový olej

Kokosový polej má dnes mnoho variant a pokud chcete opravdu ten kvalitní, jež budete konzumovat, e lepší si připlatit. Zvolte tedy raději dražší variantu, která bude obsahovat označení bio. Vysoce kvalitní kokosový olej by neměl obsahovat „extra“ přísady ve formě zahušťovadel, dochucovadel, stabilizátorů a konzervantů.

Platí pravidlo, že čím méně přísad ve složení, tím lépe. Kokosový olej pomáhá tělu bojovat proti zánětu, zvyšuje imunitu, zlepšuje spánek a normalizuje hladinu cukru v krvi.

kokosový olej
Kokosový olej se používá nejen při vaření. (foto: 123RF)

Jak jej použít v kuchyni?

 Tento olej má široké použití při vaření. Jeho jemná vůně dodá pokrmům neobvyklou, lehkou chuť. Je velmi zdravý, a proto jej často používají maminky například pro smažení palačinek svým milovaným ratolestem. Nerozpadá se totiž pod vlivem vysokých teplot, což znamená, že se nestává karcinogenním.

K TÉMATU  Londýn za jeden víkend: Co všechno musíte vidět a jak to stihnout

Avšak kokosový olej je bohatý na nasycené tuky, což znamená, že nadměrná konzumace vede ke zvýšení „špatného“ cholesterolu a vzniku obezity. Kromě toho může olej způsobit alergické reakce.

Dýňový olej

Dýňový olej se extrahuje z pražených lisovaných semen. Mezi těmi, kteří se starají o své zdraví, je tento druh oleje vysoce ceněn právě díky šetrnému typu výroby (lisování za studena), při kterém je možné zachovat maximální množství užitečných vlastností.

Tento typ oleje se také používá jako součást komplexní terapie při léčbě srdečních chorob. I při externím použití je tento olej schopen „léčit“ – lze ho aplikovat na popáleniny, protože má protizánětlivé a hojivé vlastnosti.

dýňový olej
I z dýní lze připravit skvělý olej. (foto: 123RF)

Jak ho využít v kuchyni?

Zkuste tento olej použít do zálivky (můžete jej zkombinovat s jablečným octem), přidat do polévky nebo pokapat pečenou zeleninu. Do dýňové polévky se hodí skvěle jako jemné dochucovadlo, které zvýrazní její chuť a dodá zdraví prospěšné látky. Dýňový olej se však nedoporučuje smažit kvůli nízkému bodu kouření.

Na jaké oleje ještě natrefíte?

  • Palmový olej lze nazvat „analogem“ olivového oleje právě kvůli jeho příznivým vlastnostem.
  • Avokádový olej je zase bohatý na vitamin E, přírodní antioxidant, podporuje detoxikaci a omlazení těla.
  • Lněný olej obsahuje mnoho mastných kyselin, pomáhá normalizovat funkci jater, detoxikuje tělo a spaluje cukr.
  • Konopný olej je vhodný pro ty, kteří trpí nespavostí, protože má příznivý účinek na centrální nervový systém a má uklidňující vlastnosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Lněný olej proti zánětům a na zažívání. Co dalšího umí?

Levandule právě kvete. Využijte toho a připravte si esenciální olej, pleťovou vodu nebo zmrzlinu

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Módní trendy jsou charakteristické svou vrtkavostí. Jednu sezónu žhavý model, druhou zase zapomenutý propadák! Oblečení a doplňky mají výsostné postavení v našich životech, především ženy zajímá, co je právě šik! Móda je business, a právě proto se neustále mění.
Fascinují vás příběhy lidí s všemožnými podivnými chorobami či tělesnými deformacemi? Připadáte si kvůli tomu jako lidské hyeny? Nezoufejte si, podle amerických psychologů to je naprosto normální.
Face roller je oblíbený nástroj, který se využívá k péči o pleť a pokud ho ještě nemáte doma, zřejmě si klepete na čelo, jak by vám ”šudlání” kamenem po obličeji mělo vyhladit vrásky. Pojďme si proto zopakovat, co vlastně face roller je, jaké jsou jeho výhody a mýty, a především, jak s face rollerem pracovat.
Je 25. 10. 1993 a česká hudební scéna je bohatší o jedno album – a to ne ledajaké album… Ilona Csáková vydává svůj debut - Kosmopolis.
Výběr svatebního fotografa by měl být jednou z prvních položek na vašem to-do listu, pokud organizujete svatbu. Někteří mají rozebrané termíny na měsíce, dokonce i roky dopředu. Co je při výběru svatebního fotografa důležité a na kolik vás tahle služba vyjde?
Možná patříte mezi ty, kteří nepotřebují jíst maso příliš často. A nemusí to být z důvodu, že se vám příčí zabíjení zvířat, ale třeba vám jen jednoduše maso tolik nechutná a nemáte častou potřebu ho konzumovat. Jak ale zajistit, aby přesto váš jídelníček obsahoval veškeré potřebné živiny?
Dceru jsem vychovávala od jejích devíti let sama, možná i proto jsme měly vždy krásný vztah. Byla jsem spíše kamarádka než matka, nebylo nutné ji nějak držet zkrátka, vždy se mi zdála rozumná a vyspělá, měla zodpovědnost a byla trošku jiná než její vrstevníci. I přesto všechno jsme se ale dostaly nyní do bodu, kdy mi nemůže přijít na jméno, přitom jsem jednala jen tak, jak jsem musela. Snad to jednou pochopí.
Efektivní komunikace je základem každého silného vztahu. Naučte se, jak otevřeně a s respektem vyjadřovat své potřeby a přání, což je klíčem k hlubšímu porozumění a větší harmonii mezi partnery.
Výraz plovoucí podlaha je tu s námi zhruba už od 90. let minulého století, od té doby se začaly objevovat ve více a více domácnostech. Jejich slávě však ještě zdaleka neodzvonilo. Majitelé bytů a domů jsou si vědomi jejich výhod, a proto výběr typu podlahy padne často zrovna na ně.
Rodiče ve snaze dopřát svým dětem to nejlepší kupují často hraček víc, než je potřeba. Na trhu existuje spousta hraček a děti chtějí často všechny, které v obchodě vidí. Podle čeho vybrat hračky, které děti zaujmou a vydrží si s nimi hrát dlouhé hodiny?
I když dříve bylo naprosto normální, že si děti sem tam od rodičů vysloužily nějaký ten pohlavek nebo plácnutí přes zadek, v dnešní době se na tělesné tresty nahlíží úplně jinak. Zatímco naši rodiče nebo prarodiče na občasném proplesknutí neviděli nic špatného, ba naopak byli zastánci hesla "škoda každé rány, která padne vedle", dneska jakmile na dítě vztáhnete ruku, hned se na vás společnost dívá skrze prsty.

Výběr článků

Proč zrovna deset tisíc kroků a proč byste měla výzvu vzít za svou i vy? Důvodů je hned několik a všechny vám budou jedině ku prospěchu.
Možná i u sebe můžete s nástupem zimy pozorovat přeměnu svých rukou. Najednou někam zmizí hebká a na dotyk příjemná pokožka a ruce se stanou nevzhlednými a drsnými. Z kůže se mohou olupovat drobné šupinky, může praskat a některá místa mohou být bolestivá na dotyk. Co si s tím tedy počít?
Ano, řeč bude tentokrát o mužském přechodu. O tom, co se děje v tuto dobu u žen se mluví hodně, ale téma mužské andropauzy je stále tak trochu opomíjenou záležitostí. I muži však mohou toto období vnímat jako velmi náročné a přináší jim celou řadu nepříjemností. Co se v jejich těle děje, a jak se s těmito změnami co nejlépe vyrovnat?

Nepřehlédněte

Avokádo se řadí mezi superpotraviny – a to rozhodně právem, je totiž plné zdraví prospěšných benefitů. Stalo se základem mnoha profesionálních kuchyní, jelikož je prakticky univerzální ingrediencí při vaření a je součástí vyvážené stravy. Jaké jsou jeho zdravotní výhody a jak si připravit tu nejlepší avokádovou pomazánku?
Úklid není vždycky zábavný, ale je prostě nezbytný. Tady je 28 rychlých rad, jak si doma usnadnit práci! Budete překvapené, co všechno vám může pomoci! Podívejte se na video.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek