Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Vyzkoušeli byste holotropní dýchání?

Už jste o něm slyšeli? Pro někoho možná lákadlo, pro jiného naprostý strašák a nikdy by do toho nešel. Víte, co metoda holotropního dýchání obnáší, a k čemu může být dobrá? Pojďme se na to podívat, třeba vás to osloví a jednou ji vyzkoušíte.
holotropní dýchání
Co je to holotropní dýchání? (foto: 123RF)

20. 07. 2021

Profesor Stanislav Grof

Holotropní dýchání je metoda transpersonální psychologie, která vznikla na základě výzkumu mimořádných stavů vědomí. Jejím cílem je směřování k celistvosti jedince. S holotropním dýcháním přišel profesor Stanislav Grof a jeho žena Christina v sedmdesátých letech dvacátého století. Tuto metodu aktivně používali v praxi a osvědčila se jim v mnoha případech, kdy by si jinak nevěděli rady.

Jak to probíhá v praxi?

Cílem je tedy navodit jiný stav vědomí, ke kterému se dochází pomocí intenzivního dýchání nebo naopak zadržování dechu. Tyhle stavy pak v sobě mohou nést léčivý potenciál. Celá práce se odehrává ve skupince víc lidí, kteří jsou rozděleni do dvojic. Jeden z dvojice dýchá dle instrukcí a druhý sleduje jeho reakce. Na celé dění dohlíží vyškolený terapeut.

Úvod je obvykle tvořený meditací, při níž účastníci prohloubí dech a zvýší jeho frekvenci. V průběhu dýchání posloucháte rytmickou hudbu. Po ukončení práce ve dvojicích je možností kresba mandal nebo společná diskuze.

Je třeba se nějak připravit?

Před tím, než projevíte o holotropní dýchání zájem, je vhodné zjistit si o něm dostatek informací. Zároveň by mu měla předcházet konzultace s psychiatrem, který posoudí, jestli je tato metoda pro daného člověka vhodná. Na samotnou skupinovou práci je pak ideální obléct se do pohodlného oblečení. Také se doporučuje nejíst den předem příliš vydatná a zatěžující jídla.

Pestré pocity během holotropního dýchání

Při holotropním dýchání se u vás může vystřídat mnoho vjemů. Objevuje se bolest hlavy, nevolnost nebo různé pohybové projevy. Někdo se třese, pláče nebo se směje. Přes veškeré tyto projevy se ale dostáváte hlouběji do svého nitra a máte možnost pochopit důvody vašeho jednání nebo současných potíží.

Lidem se však také mnohdy vrací jejich traumatické vzpomínky. Otevíráte si tak různé pocity, které u vás do té doby zůstávaly skryté. Právě z tohoto důvodu se mnohdy ozývá kritika této metody.

K TÉMATU  Energetické nápoje dětem do rukou nepatří. Přesto je z velké části konzumují

Řešení závislosti i sebepoznání

Pomocí holotropního dýchání lze například odstranit různé psychické bloky. Užívá se také při léčbě závislostí jako doplňková metoda. Hodí se v situacích, kdy lidé prochází nějakou těžko zvladatelnou změnou v životě. Pomáhá s řešením psychosomatických onemocnění. Mnoho lidí patří mezi nadšené příznivce holotropního dýchání, protože jim prostě umožňuje lépe poznat sebe sama.

Pro koho se vyloženě nehodí?

Metoda však zdaleka není vhodná pro každého. Holotropní dýchání by neměli podstupovat lidé s onemocněním srdce nebo cév. Nevhodná je také, pokud trpíte epilepsií nebo jste prodělali nějaký úraz hlavy. Vyloučena je u lidí s vážnými psychickými potížemi a u žen v době těhotenství.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Proč je v životě důležité správné dýchání? Potěšíte tím nejen své zdraví

Správné dýchání vám umožní zažít naprosto fantastický sex

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Znáte rýmovník? Pravděpodobně ano. Jedná se o bylinku, kterou velmi často pěstujeme na svých okenních parapetech. Pěstitelé mnohdy nevědí, co si s ní počít, protože roste tak rychle, že nestíháme ani mrknout okem. Rýmovník však využijete. Dá se z něj připravit med, sirup nebo také mastička. A jelikož se jedná o zdraví prospěšnou bylinku, je načase pustit se do výroby jednotlivých produktů.
Jak upravovat meme obrázky nebo fotky přímo v aplikaci WhatsApp? Jak změnit font textu? Jak si pohrát s nahraným záznamem zvukové zprávy? Zkuste tyto tipy.
Jsou potraviny, které si vychutnáte pouze ve slané nebo sladké verzi. A pak jsou mezi námi takové, ze kterých si připravíte snadno obojí. Stačí jen obměnit suroviny, zapojit fantazii, najít ten správný recept a lahodné jídlo je na světě. Které potraviny připravíte v obou variantách? Mrkněte na ně!
Problematika nakládání s odpady je v naší společnosti důležitým tématem. Rostoucí objem produkovaného odpadu a jeho dopady na životní prostředí nás nutí hledat efektivní řešení, mezi které patří především třídění a recyklace. Jedním z často využívaných obalů, jehož recyklace je vysoce přínosná, jsou nápojové kartony.
Lidé žijící v bytech často nevyužívají prostor svého balkonu na maximum, a to zejména díky nedostatečnému soukromí. Máme pro vás pár skvělých tipů, jak ho snadno na balkoně či lodžii zajistit a vytvořit si tak oázu klidu a pohody.
Čínský horoskop je úplně jiný než ten náš. V tomto horoskopu je také celkem 12 znamení, ty pak prezentuje rok narození. Rok Tygra slibuje zajímavý vývoj, kroky vpřed, radost, ale i strastiplnou cestu k našim cílům. Pojďte se podívat, co podle čínského horoskopu letos čeká právě vás!
Muži rádi zažívají něco nového a dostávají se na hranici lidských možností. Proto se pro ně skvěle hodí adrenalinové dárky. Jaké jsou v dnešní době možnosti? Inspirujeme vás.
Do období menopauzy se ženy dostávají mezi 45. – 60. rokem, jde o období plné změn a také o období, kdy žena může začít přibírat na váze. I když se budete stravovat stále stejně a dělat všechno stejně, je možné, že najednou nedopnete kalhoty a celkově se vám změní postava. Což nemusí být úplně příjemné.
Tohle někoho určitě naštve. Emancipace žen je jev, který se děje už několik dekád, ale narůstající feminismus něžnému pohlaví jen škodí. Jaké problémy přináší?
Definice sendvičové generace je jasná. Je to jak šunka a sýr v sendviči, stlačeni mezi péči o děti a rodiče či prarodiče. Děti, které jsou na nás ještě závislé a zároveň je nutné pečovat o stárnoucí rodiče a prarodiče jednoho z manželů, v horších případech dokonce obou. A práci za vás také nikdo neudělá. Jak si zachovat zdravý rozum, klid a v této psychicky i finančně náročné situaci?
Je vám více než padesát a dostala jste výpověď. Začnete registrací na pracovním úřadě a budete pokračovat hledáním nové práce. Čím máte vyšší kvalifikaci, tím je to složitější. Přemýšlíte, zda setrvat ve svém oboru nebo vykročit úplně novým směrem? Třeba si splnit sny. Možná vám to připadá riskantní. Ale proč to nezkusit?
„Už toho mám dost!“ řekla naše redaktorka Irena, když se na sebe ráno podívala do zrcadla. Po špatném spánku se pod jejíma očima pohupovaly malé váčky. Kruhy pod očima nechce nikdo z nás, a proto jsme zkusily, co na ně zabírá.

Výběr článků

V našem aktuálním článku se zaměřujeme na problematiku překonávání emocionálních výzev v průběhu ledna, často označovaného za nejdepresivnější měsíc v roce. Přinášíme deset odborně podložených tipů, jak proaktivně zvládnout toto období, zahrnující strategie podporující duševní pohodu a vhodné metody copingového chování. Náš článek vychází z psychologických a sociálních aspektů, poskytujících čtenářům nástroje ke zlepšení svého emocionálního stavu v průběhu této často náročné fáze roku.
Když Jeff Moody narazil na starý srub v horské vesnici Telluride, věděl, že našel ideální rekreační místo pro svou rodinu. Obrovský srub se šesti ložnicemi se nachází daleko od ruchu Toronta, odkud Moody pochází. V zimě se dají nazout lyže takřka od dveří. Skvělý výhled, dobrý přístup a slunné místo v kombinaci s moderní přestavbou udělalo z Moody Residence skvost!
Pojďme na skutečnou zábavu. Víte o tom, že existuje 7 typů pánského přirození? Který z tvarů je nejoblíbenější? A který je kuriozitou? Vážené dámy, pohodlně se usaďte, jdeme se podívat na vysoce vědeckou studii o tom, jaké všemožné tvary může mít pánský pinďour!

Nepřehlédněte

Pokrok medicíny je neskutečný a těžko bychom si kdysi mohli představit, že i z malých prsou se dají vykouzlit vysněné trojky, a to vše pomocí silikonových implantátů. Ovšem věděli jste, že zvětšit prsa se dají i pomocí vlastního tuku, který většině z nás přebývá na jistých partiích? To zní jako výhra po všech stránkách!
Victoria Beckham slaví padesátiny a její životní cesta je jako z pohádky. Od úspěšné zpěvačky nejznámější dívčí skupiny světa přes manželství s fotbalovou hvězdou Davidem Beckhamem až po založení globální módní značky. Přečtěte si, jak Victoria a David vychovávají své čtyři děti a proč je jejich rodinný život příkladem harmonie a úspěchu

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek