Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Jak pěstovat balkónovky aneb velký přehled pravidel

Mnoho z nás pěstuje pokojové květiny ve svých bytech. A mnoho z těchto bytů má balkon (i když největším luxusem pro pěstitele je slunná lodžie, kterou lze proměnit v rozkvetlou zahradu). Nicméně pěstování květin na balkoně (tzv. balkónovek) se poněkud liší od běžného pěstování květin uvnitř bytů a domů. V čem konkrétně a jak se o balkónovky starat se dočtete v článku.
jak pěstovat balkonovky
Váš balkon nemusí zét prázdnotou. (foto: 123RF)

27. 05. 2021

Design a umístění balkonu

Jak pěstovat balkónovky? Na balkóně můžete pěstovat běžné květiny vhodné do zahrady, letničky a trvalky. Pro které konkrétně se rozhodnete, závisí na umístění neboli na straně, na které se balkon nachází (jižní strana nebo například východní strana). To souvisí s teplotami, větrnými podmínkami, ale především s množstvím světla.

Rovněž hraje roli to, zda je balkon uzavřený či otevřený. Ať je balkon orientován jakkoliv, dokáže na něm růst řada letních rostlin, pouze jejich kvetení nebude příliš bohaté.

Co mohu dát na balkon?

Téměř všechny vnitřní květiny mohou být vystaveny čerstvému vzduchu na jaře a v létě, ale vždy pamatujte na jejich specifické požadavky. Denní výkyvy teploty, dokonce ani 15–20 °C, nejsou pro mnoho tropických květin zničující, pokud si na ně rostlina postupně zvykne.

Dolní hranice teplotního koridoru jsou ale pro většinu z nich + 10–12 °C, proto lze pokojové květiny vyjmout na otevřený balkon pouze za teplého počasí v létě. Na noc je však noste dovnitř, dokud nenastane červen a s ním pravé teplé letní noci.

Chladná jara na krytém balkoně

Pokud je balkon nebo lodžie prosklená, pak mohou být vnitřní květiny na balkon přemístěny mnohem dříve – na konci dubna – začátkem března. Nejjednodušší možnosti zasklení balkonů (dřevěné rámy, bez izolace) vám umožní udržovat teplotu o 4-5 °C vyšší než venku a chránit rostliny před větrem a deštěm.

Musíme si však uvědomit, že je obzvláště nebezpečné snížit teplotu u zalévaných rostlin, ve kterých je kořenový systém ve vlhkém stavu, pak je teplota v květináči o 2–3 °C nižší než okolní vzduch.

Teplé dny na vysluněné lodžii

Někdy na jaře, v teplých dnech, venkovní teplota stoupne na 20–26 °C, ale na slunném balkonu se zavřenými okny a dveřmi do místnosti může vystoupit na 40 °C a vyšší. Pokud v tomto horku jsou květiny velmi dlouhou dobu, velmi tím trpí a brzy hynou. Proto jsou na takových balkonech květináče z tmavého (hnědého a černého) plastu kategoricky nepřijatelné. Nejlépe se hodí bílá až lesklá těžká keramika se středním až velkým objemem.

K TÉMATU  Rezidence ve stodole. Nenápadný dům skrývá moderní pohádkové bydlení

Balkónovky trpí na plísně

Společným rysem s květinami pěstovanými na zahradě je to, že balkonové květiny (zejména na nezaskleném balkonu) mají vyšší riziko napadení škůdci a patogeny než vnitřní květiny. Opatření k prevenci škůdců a chorob jsou poměrně často řešená různými postřiky.

Faktem je, že plísňové a bakteriální infekce se množí nejčastěji právě ve vlhkém prostředí, kterému přispívá zasklení a deštivé počasí. Aby vaše květiny nebyly zasaženy plísní a jinými chorobami:

  • kontrolujte často vlhkost v květináči – zda se na povrchu půdy netvoří plíseň,
  • napadenou zeminu odstraňte a nahraďte ji novou,
  • dbejte na provzdušnění hlíny a používejte fungicidy,
  • kontrolujte pravidelně listy rostlin,
  • napadená místa ihned odstřihněte.

Zalévání květin na balkóně

Zalévání balkonových květin má také svá vlastní pravidla. Jsou spojeny se skutečností, že kromě teploty se vlhkost vzduchu na balkoně velmi liší od vlhkosti v bytě. Za deštivého počasí je tedy vlhkost vzduchu venku 90–100 %, na zaskleném balkonu asi 60–70 % a v bytě 40–50 %. V souladu s tím půda v květináčích v bytě vyschne mnohem rychleji.

Pokud v bytě zaléváte květiny v tomto počasí každé 3-4 dny, pak na balkoně nejčastěji jednou týdně. Pokud odjíždíte na dovolenou využijte kapkovou závlahu, aby vám rostliny neuschly.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Chyby při pěstování orchidejí. Pěstitelé, netrapte své rostliny

Pokojové rostliny, které přinesou do domu peníze a hojnost

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ptáte se, jak souvisí zrak s životním stylem? Můžeme jej ovlivnit, například stravou, pitným režimem, (ne)kouřením, ne(stresováním se), fyzickou aktivitou? Na otázku, jak souvisí zrak s naším životním stylem a jak chránit svůj zrak, nám odpověděla primářka oční kliniky.
Letošní vánoční svátky přišly doslova nečekaně. Člověk ani nestihl zamhouřit oka. A možná právě proto, že svou pozornost věnoval něčemu jinému, teď nemá ani vyzdobený svůj příbytek. Pokud stejně jako mnozí ostatní doháníte veškeré vánoční resty, možná máte na seznamu i položku: vyzdobit interiér. A od toho jsme tu my.
Pořídit si psa je velký krok, který by si měl každý z nás minimálně dvakrát promyslet. Pes vyžaduje spoustu pozornosti, péče – a to je mnohdy finančně náročné. Pokud i přes to všechno do své rodiny chcete přivítat čtyřnohého mazlíka, vzhůru do toho. S jeho výběrem vám rádi pomůžeme.
Prostředek proti lupům, lék na houbové plísně na nohách, prací zlepšovák hodně znečistěného oblečení nebo šikovná dezinfekce rukou? Tohle všechno je ústní voda, která svede zázraky i tam, kde by to asi nikdo nečekal!
Tenhle batoh odolá dešti i polití, a proti krádežím v davu nebo hromadné dopravě je také imunní. Praktické zavazadlo usnadňuje život ve městě i na výletě. Vnitřní prostor, kapsy i kapsičky vymýšlel evidentně někdo, kdo má s chozením s ruksakem na zádech bohaté zkušenosti.
Mnoho z nás trpí nějakou vadou zraku, nejčastěji se však jedná o krátkozrakost či dalekozrakost, tudíž je korekce zraku pro mnoho lidí téma, které musejí řešit. Co je však lepší – brýle nebo kontaktní čočky?
Že jste se rozhodly začít chodit na jógu? Protože umí protáhnout tělo, zpevnit, zklidnit. Jenže těch druhů! Která je tedy vhodná pro vás? Zjistili jsme to za vás.
Paraván u vás doma vytvoří útulné zázemí s motivem dle vašeho gusta a dodá tak pokoji dokonalou atmosféru. Můžete ho použít v ložnici, v obývacím pokoji nebo pro oddělení pracovního stolu. Váš vybraný motiv na laminovaném tvrzeném skle originálně doplní interiér. Vyberte si ten, který vám sedí nejlépe!
Většina z nás si své vlasy barví, protože není spokojená se svou přírodní barvou, která je často spojená s mnoha stereotypy. Například o blondýnách se traduje, že jsou hloupé, zrzky temperamentní a brunetky atraktivní. Mnoho mužů si tak udělá první dojem o ženě na základě její barvy vlasů. Tu určuje látka zvaná melanin, která je produkována u kořene vlasových cibulek.
V dnešní době je těžké se někam vydat na dovolenou, jelikož všude se setkáte s nejrůznějšími restrikcemi z důvodu Covid-19. Proč se tedy zbytečně vystavovat nebezpečí návštěvy zahraničí? Vždyť v koutech naší republiky je tolik krásných míst, kde můžete strávit skvělou dovolenou, a navíc tak podpořit náš cestovní ruch a ekonomiku?
Někomu stačí plátno a barvy, jinému zase obyčejné skici a tužky. Jenže mezi umělci se najdou i takoví, kteří se chtějí od ostatních zcela odlišit. Ke své tvorbě používají nepochopitelné až odporné pomůcky jako je menstruační krev, zvratky nebo moč. Lahůdka.
Trápí vás posledních několik kilogramů, které chcete ještě do léta zhubnout? Pak je načase požádat o pomoc bylinky. Právě ty jsou zelenými pomocníky, kteří při hubnutí zaručeně pomůžou. Otázkou zůstává, jaké konkrétní bylinky podporují hubnutí a ze kterých si tedy udělat čaj?

Výběr článků

Start do nového roku je ideální doba, kdy byste se měli začít o sebe lépe starat a napravit co nejvíce hříchů z minulosti. Lednová očista, zdravější strava a více pohybu vám udělají jedině dobře. Budete se cítit lehčeji. Shodíte přebytečná kila a vhodné bylinky vás zbaví všech škodlivin, které se ve vás za poslední rok nahromadily.
Vánoční svátky má snad každý rád! Vždyť se během nich jenom odpočívá, sledují se pohádky neustále jdoucí v televizi, také se pořád jí a rozdávají se dárky. Navíc jsou Vánoce dny, během kterých trávíme svůj čas s rodinou a všemi, na kterých nám záleží. Nebo přinejmenším doufáme, že máte o svátcích přesně takovou pohodu.
Současný nouzový stav a karanténa mohou v rodině způsobit ponorkovou nemoc. Nenadálé přerušení kontaktů s přáteli, kolegy z práce, spolužáky, kamarády z klubu či fitka může způsobit, že vztahy v rodině začnou být značně napjaté.

Nepřehlédněte

Rozhodli jste se zhubnout přebytečná kila? Chcete konečně dosáhnout vysněné štíhlé linie? Doporučujeme vsadit na plavání. Jen málokdo si uvědomuje, jak efektivním sportem plavání vlastně je. Pojďme si prozradit, jak dlouho musíme plavat, abychom konečně zhubli.
Když se naším pozemkem prohnala povodeň, zůstali jsme jako opaření. Nejen, že jsme se museli vyrovnat se ztrátou milovaného psa a tím, že jsme přišli o auto, ale rodiče se s tou situací dodnes nevyrovnali.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek