Pondělí , 29. 04. 2024

Vlastislav

Kmenové buňky: Účinný pomocník v kráse nebo klamavý trend?

Kmenové buňky jsou v kosmetickém oboru často skloňovaným pojmem posledních let. Jedná se pouze o přeceňované složky kosmetiky nebo jsou kmenové buňky skutečně zázračnou ingrediencí, která nám pomůže ke krásnější pokožce?
kmenové buňky
Lidské tělo je tvořeno kmenovými buňkami. (foto: 123RF)

26. 07. 2021

26. 07. 2021

Co jsou to kmenové buňky?

Kmenové buňky jsou základním stavebním kamenem života. Mají unikátní schopnost přeměnit se na jakýkoliv jiný buněčný typ, opravit poškozené buňky či vytvořit úplně nové. Především přizpůsobivost a schopnost se replikovat činí z kmenových buněk jakési “univerzální” opraváře, díky kterým je například naše pokožka schopna se zahojit při poranění nebo poškození. Právě proto jsou kmenové buňky nenahraditelnou součástí života všech živočichů i rostlin. 

Druhy kmenových buněk 

Protože jsou kmenové buňky součástí nejen živočichů, ale také rostlin, můžeme je tedy podle jejich původu dělit na dva druhy – živočišné a rostlinné. Oba druhy kmenových buněk představují jakési “náhradní díly” potřebné pro opravu poškozených tkání.

Živočišné

Ačkoliv jsou embryonální neboli živočišné kmenové buňky nedílnou součástí lidského těla, je jejich použití v kosmetickém průmyslu spíše výjimečné. Proč? V dnešní době se živočišné kmenové buňky využívají především v medicíně, a to zejména při léčbě některých typů rakoviny. Živočišné se v posledních letech staly předmětem mnoha diskuzí především z etického a náboženského důvodu.

Velkou vlnu kontroverze vyvolává hlavně způsob jejich získávání z embryí. Zásadní je hlavně skutečnost, že se při jejich odběru embryo zničí, což je také důvodem kritiky jak etického rázu, tak toho náboženského. Kompromisem by mohlo být získávání živočišných kmenových buněk z pupečníkové krve, proti čemuž církev nemá výhrady.

Především z etických důvodů je tedy využití živočišných kmenových buněk v oblasti kosmetiky velice výjimečné. 

Rostlinné

Narazíte-li na kosmetiku, která má ve výčtu svých účinků i obnovu pružnosti a pevnosti pokožky za pomoci kmenových buněk, bude se s největší pravděpodobností jednat právě o nediferencované rostlinné kmenové buňky. Díky svým jedinečným vlastnostem jsou v posledních letech kmenové buňky hojně vyhledávanou ingrediencí v kosmetice, která pomáhá efektivně bojovat proti stárnutí pleti, vráskám, striím, ale i celulitidě či drobným jizvičkám.

K TÉMATU  Původ origami: kde se vzalo a proč je tak oblíbené?

Účinky rostlinných kmenových buněk na pokožku

Většina žen chce být stále krásná, okouzlující a udržet si mladistvý vzhled co nejdéle. A tak je zcela přirozené, že se mnoho žen začne s přibývajícím věkem o svou pokožku zajímat o něco podrobněji. Právě věk totiž zásadně ovlivňuje přirozenou produkci i kvalitu kmenových buněk.

Po překročení třicátého roku schopnosti kmenových buněk upadají, jejich počet se snižuje, čímž začne pokožka v důsledku ubývání potřebných látek postupně ztrácet svou pružnost a mohou se začít objevovat první vrásky či jiné drobné nedokonalosti, jakými jsou strie a jizvičky.

Přestože se buňky z lidského organismu nikdy úplně neztratí, je občas potřeba jim trochu pomoci a poskytnout pokožce o něco větší péči, nežli je občasné použití tělového mléka po koupeli. Čím jsou rostlinné kmenové buňky pokožce tak přínosné a jaké účinky na ni mají?

  • Aktivní látky rostlinných kmenových buněk dokáží vyhledat poškozené místo na pokožce a zajistit její regeneraci, až po úplné obnovení.
  • Kmenové buňky poskytují ochranu kožních buněk.
  • Rovněž dokáží přirozenou cestou aktivovat tvorbu kolagenu.
  • Navracejí pokožce pružnost a pevnost.
  • Působí jako prevence i řešení při prvních známkách stárnutí pokožky či jiných estetických nedokonalostí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Psychosomatika aneb nemoc jako řeč duše

Trápí vás suchá pokožka? Pomohou vám tyto účinné produkty přírody

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zase ti někdo píše. Proč ji sleduješ? Proč nemáme ještě společnou fotku na Instagramu? Musíš s nimi pořád být v kontaktu? Sociální sítě ničí vztahy.
Pleťová séra jsou nepostradatelnou součástí naší každodenní péče o obličej. Výběr toho správného však může být docela náročný krok. V první řadě musíte zjistit, co vaše pleť potřebuje, a pak teprve hledat to správné pleťové sérum.
„Není ta omáčka moc kyselá? Nejsou ty knedlíčky moc mazlavé?“ Citát z oblíbeného filmu dokumentuje, jak málo si některé ženy věří. A to i v případě, že svou práci zvládají skvěle. Jste jedna z nich? Také máte pocit, že nic neuděláte perfektně? Možná se jen podceňujete. A že nejste dokonalá? Hoďte pochybnosti za hlavu a mějte se ráda!
Že ořechové skořápky poslouží leda tak v kamnech? Čaj z nich připravený podporuje štítnou žlázu a odstraňuje hleny, které dráždí dýchací cesty. A co víc, tahle medicína účinkuje v řádu několika hodin.
Sváteční atmosféra je o víc než jen vánočním stromečku a dárcích. Jak vykouzlit tu pravou vánoční pohodu? Dnešní článek na Dámské Lize přináší osvědčené tipy, které vám pomohou vytvořit nezapomenutelnou atmosféru na Štědrý den. Od kouzelného osvětlení po voňavé lahůdky, zjistěte, co by nemělo chybět ve vašem vánočním repertoáru a jak si užít tento magický čas s rodinou a přáteli.
Astroložka Naďa Šmnídová přináší další horoskop krásy a duševního zdraví. O víkendu si pořádně odpočiňte a zrelaxujte, a věnujte se péči o zdraví a imunitu. Bude to třeba.
Pro pobyt v přírodě a při různých sportovních aktivitách venku jistě oceníte funkční oblečení, se kterým vás nepřekvapí žádné počasí ani nepříznivé podmínky. Proto bude nejlepší volbou softshellový materiál, s nímž se nemusíte bát žádného dobrodružství.
Trápí vás únava? Chce se vám pořád spát? Pijete často kávu, ale energie stále nikde? Někde tedy musí být chyba! Představte si, že byste byli plní elánu a energie. Ano, opravdu to jde! Proto si v dnešním článku povíme, jak se konečně zbavit únavy a mít energii, po které tak dlouho toužíte!
Motat se v kruhu a dělat stále stejné chyby je lidské. Jenže tím výrazně ubližujeme nejen naší psychice, ale i zdravotnímu stavu.
Lesklé zrcadlové polevy neboli mirror glaze udělají z každého dortu malířský obraz. Poléváním a mícháním různých barev můžete vytvořit vzory podle své fantazie. Vaše dílo bude vypadat jako od profesionálů!
Mílovou rychlostí se k nám blíží léto – a to znamená hlavně prázdniny pro naše děti. Pokud si lámete hlavu, čím je v tomto období zabavit, věřte, že voda je to nejlepší, co můžete vymyslet. Děti přece milují rochnění se na koupališti! Tak si udělejte příjemný výlet a vydejte se na celý den do jednoho z našich nejoblíbenějších aquaparků. Které to jsou?
Syndrom vyhoření ohrožuje lidskou práci a psychiku již po dlouhou dobu, v posledních letech však postihuje čím dál tím více lidí. Člověk neočekává, že by to potkalo zrovna jeho, tento psychický problém však může postihnout každého z nás. Syndromem vyhoření jsem si prošla, po zdlouhavé snaze se mi podařilo z něj vzpamatovat, a dokonce mě to v životě posunulo dál.

Výběr článků

Ve znamení Beran jsou lidé narození od 21. 3. do 20.4. Tomuto znamení vládne živel ohně. Tito lidé jsou tak opravdu nabití energií a zároveň velmi ambiciózní. Beranům vládne planeta Mars, jde o znamení, jehož symboly jsou jaro, nové začátky a jiskra. Berani jsou velcí bojovníci, ale co dalšího charakterizuje tohle kardiální a ohnivé stvoření?
To, že je nutné dodržovat pitný režim, to je každému známý fakt. Že čistá voda je nejprospěšnější tekutinou, to je taktéž zcela každému jasné. Jenže pití pouhé čiré vody, to člověku může zevšednět a začne vymýšlet způsoby, jakými si hydrataci ozvláštnit.
Období menstruace nemá ráda asi žádá z nás. Jak si ho tedy zpříjemnit, aby to nebyly dny v pekle? Zkuste pár tipů, aby vám bylo lépe!

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek