Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Zimní péče o pokožku: Hydratace je klíčem ke krásné pleti

Aby byla naše pleť krásná a dokonalá po celý rok, je zapotřebí věnovat ji tu správnou péči. Součástí zimní péče o pokožku by měla být kromě ochrany proti mrazu i dostatečná hydratace. Jakými pravidly je dobré se v zimě řídit, abychom si udržely mladistvý vzhled a zdravou pleť?
péče o pokožku
Jak pečovat v zimě o pokožku? (zdroj foto: 123rf.com)

02. 12. 2020

02. 12. 2020

Není žádným tajemstvím, že pokud toužíme po krásné, zdravé a bezchybné pleti, je nutné věnovat jí dostatečnou péči. To platí nejen v letních měsících, kdy je pokožka namáhaná hlavně suchým vzduchem a slunečními paprsky, ale také v zimě. Jaká je v zim péče o pokožku?

S příchodem chladným a mrazivých dnů je proto vhodné přizpůsobit péči o pokožku změnám venkovních teplot, s nimiž se mění i potřeby pleti, a poskytnout ji nejlepší možnou ochranu. Na co je dobré se zaměřit, aby zimní péče o pokožku byla dokonalá?

Co ovlivňuje kvalitu pleti v zimě?

Zima je bezesporu ročním obdobím, které má své nezaměnitelné kouzlo. Mrazivé dny, třpytivé rampouchy a sněhová pokrývka v mnohých z nás probouzí “pohádkovou” náladu a láká k zimním radovánkám. Přesto však dokáže zima naší pokožce uloupit kousek z její krásy.

Vlivem mrazu, větru a častých teplotních změn, kterým pleť vystavujeme při přechodu z vyhřátých domovů do venkovního chladu, může pokožka začít rychle strádat na svém půvabu. Zářivá pleť tak snadno získá nezdravý našedlý tón, vysušenou a popraskanou strukturu nebo se na ní objeví nehezké zarudlé flíčky.

Postupně pak ztrácí svou pružnost, ale i látky, které jsou důležité pro její zdraví. To jsou nežádoucí projevy, kterým se však dá zabránit pomocí správné zimní péče o pokožku. 

Jak se na pleti projevuje nedostatečná zimní péče:

  • Pleť trpí dehydratací, čímž ztrácí svou pružnost
  • Je vysušená, šupitaná a má větší sklony k zarudnutí 
  • Získává nezdravý našedlý tón 
  • V zimě je pokožka více náchylná k tvorbě ekzémů a vyrážek
  • Ztrácí potřebné látky a schopnost se regenerovat

Zimní hydratace je součástí zimní péče o pokožku

Každá žena, která se pravidelně stará o svou pokožku, dozajista ví, že hydratace je nezbytnou součástí každodenní péče o pleť. Zimní hydratace pleti je však maličko jiná, nežli je tomu v létě nebo po zbytek roku. Jeden z nejčastějších mýtů, který je v souvislosti se zimní hydratací pokožky stále často spojován.

Říká, že bychom měly na hydratační krémy během zimních měsíců zapomenout. Ti, kteří tento názor zastávají, argumentují, že v důsledku používání hydratačních krémů v zimním období dochází uvnitř pokožky k zamrzání vody (vody, kterou krém obsahuje) a následnému popraskání pleti.

K TÉMATU  Skinimalismus: Když méně znamená více. Péče o pleť nemusí být složitá

Právě díky tomuto rozšířenému mýtu a obavám, aby své pokožce neuškodily, pak mnoho žen raději svou pleť během zimy vůbec nehydratuje. Opomenutí zimní hydratace pleti je však jedna z největších chyb, kterých se můžeme dopustit.

Kosmetika pro dokonalou zimní péči o pleť

V první řadě je dobré si uvědomit, že naše kůže potřebuje v zimě ještě více vláhy a výživy než v létě. A to nejen kvůli chladnému počasí, ale i proto, že se více oblékáme, v důsledku čehož pokožka méně dýchá a nedostatkem zimní hydratace následně hrubne.

S hydratací je vhodné začít už během odličování. Na pomoc si můžete vzít hydratační odličovací pěnu či tonikum, které mají za úkol pleť odlíčit od make-upu, ale také ji odmastit, umýt a zbavit všech nečistot. Na dokonale čistou pleť je pak vhodné nanést denní krém, jenž se postará o tolik potřebnou hydrataci během celého dne.

Díky pravidelné zimní hydrataci, jenž působí na pleť jako životabudič, získá vaše pokožka rozzářený vzhled a hebkou jemnou strukturu. Večer je pak důležité opět dbát na důkladnou očistu pokožky a dopřát jí dostatek času na regeneraci po dlouhém namáhavém dni, kdy byla vystavena nejen chladnému počasí, ale i vlivu smogu a jiných nečistot z ovzduší.

Doplnit do pokožky potřebnou výživu a účinné látky, které podpoří její regeneraci, vám pomohou vhodná séra či noční krémy s přírodními oleji, jež jsou bohaté na pleti prospěšné vitamíny. Alespoň jednou do týdne bychom pak své pokožce měly také dopřát něco navíc.

Jelikož přirozeně dochází ke vzniku odumřelých částí kůže na jejím povrchu,  je vhodné rozmazlit svou pleť jemným a šetrným peelingem. Peeling funguje nejen jako perfektní očista, ale také jako úžasná prokrvující masáž. Kromě toho svou pokožku za pomoci peelingu připravíte na to, aby vstřebala všechny důležité složky z noční kosmetiky. 

K TÉMATU  Jak správně pečovat o pleť: Proč je lepší používat denní i noční krém?

Omyly, kterých dobré se je v zimě vyvarovat

Kromě nedostatečné zimní hydratace však můžeme své pleti uškodit i jinými omyly v péči o pokožku. Jaké jsou další chyby v zimní péči o pleť, které mohou naší pokožce ubrat na kráse a čeho bychom se rozhodně měly vyvarovat?

Zanedbání zdravého životního stylu

V zimních měsících nemáme příliš příležitostí k pohybu na čerstvém vzduchu a navíc je toto období především spjato s vánočními svátky, kdy mnohdy máme sklon zanedbávat zdravý životní styl. I malé hříchy v podobě vánočního cukroví, lenošení a větší příjem alkoholu v souvislosti s novoročními oslavami se mohou velice rychle projevit na kvalitě a vzhledu naší pokožky.

Právě v zimě je naše tělo pod větším náporem toxinů, které se mohou neblaze promítnout do přirozené krásy naší pleti. Součástí zimní péče o pokožku by proto měla být nejen pravidelná očista pleti, ale i celého organismu.

Málo vláhy a nedostatečný pitný režim

V zimním období se snadno stane, že zanedbáváme pitný režim, a to z prostého důvodu. Venkovní chladné počasí nás nenutí pravidelně doplňovat tekutiny. Pokožka se pak stává suchou a šupinatou. Myslete proto i v mrazivých dnech na dostatečný pitný režim. Ten je nezbytnou součástí zimní hydratace,  protože klíčem ke krásné a zdravé pokožce je hydratace nejen zvenčí, ale také zevnitř. 

Špatně zvolená kosmetika

Nedílnou součástí zimní kosmetiky by měl být krém s vyšším podílem tukových látek (ceramidy, cholesterol nebo rostlinné oleje), který je speciálně navržený pro zimní péči. Upřednostňujte proto krémy, které mají emulzní strukturu.

V praxi to znamená, že je kapka vody uzamčena uvnitř tukových látek. Stejně tak důležitý je i dostatečný obsah antioxidantů v kosmetice, kterou si vyberete pro zimní péči o svou pleť. Poskytuje totiž pokožce ochranný štít proti venkovním vlivům jako je například smog, kterého je v zimě více, než kdy jindy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejlepší pleťové masky pro suchou pleť. Hydratujte ji

Roušky stojí za problémem jménem maskné. Co to je a jak tomu předejít?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Že gejši jsou neoddělitelně spojené s Japonskem ví mnoho těch, kteří se alespoň trochu zajímají o kulturu a svět obecně. Také se ví, že hlavním úkolem gejš bylo především pobavit své klienty tancem, zpěvem, čajovým obřadem, konverzací a dalším programem nezbytným pro kulturní a zajímavou zábavu. O prostituci se v souvislosti s gejšami téměř nedá hovořit.
A. G. house v Sondriu stvořil architekt Rocco Borromini. Moderní dům stojí na úpatí Alp na okraji údolí Valtellina a nabízí panoramatický výhled do všech světových stran. Stavba vznikla jako spojení původní stodoly s novostavbou, a drží se hlavní myšlenky, kterou je čistý a vzdušný prostor. Ten je charakterizovaný střídáním masivního dřeva a bílých stěn. Dominantní jsou velká panoramatická okna a použití tradičních materiálů, které korespondují s místní alpskou architekturou.
Módní oblečení s námi mnohdy dokáže skutečné zázraky. Rozjasní nás, zvýrazní naše přednosti a podpoří náš styl. Druhou stránkou mince je ale fakt, že pokud zvolíme nesprávné modely, nastane spíše opačný efekt. V tomto článku se proto podíváme na šest nejčastějších módních chyb, které nám na oko přidávají kila navíc.
Mnohokrát jste se těšili na chvíli, kdy spolu konečně budete trávit více času. A když ta situace nečekaně nastala, místo společného tvoření, her a zkrášlování bytu se jen hádáte?
Ve všech pohádkách je konec jasný – „Žili spolu šťastně až do smrti.“ Realita je ovšem dost jiná a my se nacházíme v situaci, kdy si z předchozího vztahu do toho nového s sebou bereme děti. Podobně je na tom i náš nový partner. A zapletenec je na světě! Zvládněte vztah mezi nevlastními sourozenci.
Pomyslný svět magie, kouzel a nadpřirozena sám o sobě vzbuzuje napětí a zvídavost. Co se vlastně vše dá představit pod pojem černá magie? Obecně se dá říci, že černá magie v podobě nadpřirozených sil a čar byla používána k ďábelským a nekalým činům, kdy vykonavatel z nich měl prospěch a ve většině případů u toho zároveň ublížil druhé straně.
Začít den správně může mít obrovský vliv na vaši produktivitu a celkovou pohodu. Snídaně, která vás dobře nastartuje, by měla být vyvážená, chutná a nabídnout vám potřebnou energii.
Na prahu vánočního období, kdy shon a přípravy dosahují svého vrcholu, se může stát, že vám všechno začne unikat z rukou. Pokud máte dost pečení cukroví a hledáte únik od vánočního stresu, článek pro vás! Dámská Liga vám přináší tipy na Vánoční výlety, které vás odreagují a navodí tu pravou vánoční atmosféru. Zjistěte, kam se vydat, abyste na chvíli odložili vánoční shon a nadechli se dobrodružstvím a klidu.
Každý to známe. Jdeme do obchodu, nakoupíme pár nezbytných potravin, máme téměř prázdný nákupní košík, a přitom naše peněženka trpí. Ačkoliv je nakupování jídla a potravin velice důležité, málokdo si uvědomuje, jaké při tom děláme chyby.
Udržitelnost čím dál víc dostává zelenou, a je jedině dobře, že se coby lidstvo snažíme hledat cesty, jak té přírodě o něco odlehčit. Smysl pro udržitelnost se proto propsal i do vánočních svátků – pořadatelé vánočních trhů pracují s obnovitelnou energií, stánkaři prodávají více udržitelných dárků a u řady obchodníků najdete spoustu tipů na dárky, které jsou hezké, a přitom přátelské k přírodě. Vsaďte o letošních, a i těch budoucích Vánocích, na udržitelnost i vy a věnujte přírodě ten nejkrásnější dárek pod stromeček.
Teplo domova, domácnost, ze které čiší pohoda, plápolající oheň v krbu, pohodová hudba, tlumené osvětlení, a především přírodní materiály. Vítejte ve vašem novém domově, kde díky dánskému hygge trendu konečně zavládl klid, mír a dokonalá pohodička.
Zase máte pocuchané nervy, protože nic nestíháte? Ještě dříve, než sáhnete po svém obvyklém sladkém dopingu, zvažte jinou možnost. Máme pro vás hned několik potravin, které vás doslova nabijí pocitem štěstí!

Výběr článků

Možná by vás ani nenapadlo, že masáž a pořádnou péči ocení i váš čtyřnohý kamarád. Podívejte se, jak si relaxující buldoček užívá masáž!
Letos zatím sněhová nadílka lyžařům příliš nepřeje, což je důvod, proč za lyžařskými zážitky vyrazit za hranice. Vydat se můžete do několika zajímavých středisek, která se nacházejí v Rakousku, Švýcarsku, Itálii a Francii.
V posledním roce je u nás velmi populární, proto jste o něm nejspíš už slyšela. Ale co skutečně CBD umí, to možná ještě nevíte. Až ale konopný olej poznáte, věřte, že ho budete chtít také vyzkoušet.

Nepřehlédněte

Zase máte pocuchané nervy, protože nic nestíháte? Ještě dříve, než sáhnete po svém obvyklém sladkém dopingu, zvažte jinou možnost. Máme pro vás hned několik potravin, které vás doslova nabijí pocitem štěstí!
Proč nakupovat nové, když lze kreativně použít věci, které se nám již nelíbí. Pojďte se povídat na dokonalé tipy, jak si váš domov zkrášlit pomocí upcyklovaných věcí. Jdeme starým věcem dát nový život. Budete zírat, co vše se dá vytvořit! Do upcykle!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek