Čtvrtek , 02. 05. 2024

Svátek práce

Jak naučit dítě chodit na nočník? Není to taková věda!

Stejně jako učení se sedět, plazit se a chodit, je i cvičení na nočník dovedností, které se vaše dítě musí naučit. Zatímco většina dětí je připravena zahájit trénink na toaletě mezi 18 měsíci a 3 lety, existuje několik dalších dovedností, které musí dítě zvládnout, než může trénink začít. Nočník se nejlépe provádí, když je fyzický a emoční vývoj vašeho dítěte ve správném bodě.
jak naučit dítě chodit na nočník
Dítě a nočník - dvojice, která si k sobě hledá cestu dlouho. (foto: 123rf.com)

19. 03. 2021

Je vaše dítě připraveno?

Jak naučit dítě chodit na nočník? Nejdříve se zeptejte sami sebe:

  • Umí vaše dítě chodit a sedět na toaletě?
  • Dokáže si vaše dítě stáhnout kalhoty a znovu je vytáhnout?
  • Může vaše dítě zůstat v suchu až dvě hodiny?
  • Dokáže vaše dítě pochopit a dodržovat základní pokyny?
  • Může vaše dítě komunikovat, když potřebuje jít?

Pokud jste odpověděli většinou ano, vaše dítě může být připravené. Pokud jste odpověděli většinou ne, možná budete chtít počkat – zvláště pokud se vaše dítě chystá čelit zásadním změnám, jako je přestěhování nebo příchod nového sourozence.

Důležitá je také vaše připravenost. Nechte proces vést svou motivaci vašeho dítěte místo vaší dychtivosti. Snažte se nesrovnávat úspěch nebo potíže s tréninkem nočník s inteligencí nebo tvrdohlavostí vašeho dítěte. Mějte také na paměti, že nehody jsou nevyhnutelné a trest nemá v tomto procesu žádnou roli.

Připravit – pozor – teď!

Vyberte si slova

Rozhodněte se, která slova použijete pro tělesné tekutiny vašeho dítěte. Vyvarujte se negativních slov, například „špinavé“ nebo „páchnoucí“.

Připravte nočník

Umístěte nočník v koupelně nebo zpočátku tam, kde vaše dítě tráví většinu času. Ujistěte se, že nohy vašeho dítěte spočívají na podlaze nebo na stoličce. Mluvte o toaletě jednoduše a pozitivně. Vylejte obsah nočníku do toalety a nechte své dítě spláchnout.

Naplánujte přestávky na nočník

Nechte své dítě sedět na nočníku nebo na toaletě bez plenky několik minut ve dvouhodinových intervalech, stejně jako první věc ráno a odpoledne hned po spánku. U chlapců je často nejlepší zvládnout močení vsedě a po naučení přejít do polohy vestoje. Zůstaňte se svým dítětem a společně si přečtěte knihu nebo si hrajte s hračkou, zatímco sedí. Nechte své dítě vstát, pokud chce. I se to vašemu dítěti nepovede, dejte mu pochvalu za pokus – a připomeňte mu, že to může zkusit později. Když jste s dítětem mimo domov, vezměte si nočník s sebou.

K TÉMATU  Slovní zásoba u dětí: jak podpořit její rozvoj?

Hlavně rychle!

Když si všimnete známek toho, že vaše dítě možná bude muset použít toaletu – například kroutit se, dřepět nebo držet oblast genitálií – musíte rychle reagovat. Pomozte vašemu dítěti seznámit se s těmito signály, zastavit to, co dělá, a vydat se na toaletu.

  • Chvalte své dítě, že vám řeklo, kdy musí jít.
  • Udržujte své dítě ve volném a snadno odnímatelném oblečení.
  • Vysvětlete hygienu.
  • Ujistěte se, že si vaše dítě poté umývá ruce.
  • Zbavte se plenek.

Po několika týdnech úspěšných pokusů na nočník může být vaše dítě připraveno vyměnit plenky za tréninkové kalhoty nebo spodní prádlo.

Jak naučit dítě chodit na nočník? Osvojte si noční tréninky

Většina dětí může zůstat v noci v suchu ve věku od 5 do 7 let. Mezitím používejte jednorázové tréninkové kalhoty a potahy matrací, když vaše dítě spí.

Jak zvládat nehody:

  1. Zůstaňte v klidu. Neopovrhujte, neukázňujte a nepeskujte své dítě. Můžete říci: „Tentokrát jsi to nestihl, ale příště se na nočník dostaneš určitě dřív.“
  2. Buďte připraveni. Mějte po ruce spodního prádla a oblečení na výměnu, zejména ve školce.

Kdy hledat pomoc

Pokud se zdá, že je vaše dítě připravené na nočník, ale má potíže, poraďte se s lékařem vašeho dítěte. Může vám poradit a zkontrolovat, zda se nevyskytuje zásadní problém.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak vychovat přiměřeně sebevědomé dítě? Zkuste dodržovat základní rady

Vychovávám dítě sama bez táty aneb matky samoživitelky a jejich trable. Co je trápí ze všeho nejvíc? A jak si s tím poradit?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pokrok medicíny je neskutečný a těžko bychom si kdysi mohli představit, že i z malých prsou se dají vykouzlit vysněné trojky, a to vše pomocí silikonových implantátů. Ovšem věděli jste, že zvětšit prsa se dají i pomocí vlastního tuku, který většině z nás přebývá na jistých partiích? To zní jako výhra po všech stránkách!
Období, kterým nyní procházíme, je složité. A asi bychom se shodly na tom, že pro všechny. Staří lidé jsou samotní, mladí lidé musí řešit péči o děti a jejich výuku. Hodně domácností se potýká s nedostatkem peněz. Někteří se potýkají se špatným zdravotním stavem. Věřte ale, že bude líp, a je potřeba si udržet, alespoň někdy, dobrou náladu. Tak si dejme nějaké super české komedie!
Pro někoho to má to správné kouzlo, pro jiného je to kýč. Luxusní obývací pokoje ohromí hlavně prostorem, ale také přepychovým nábytkem. Líbí se vám?
Rádi byste si letos konečně dopřáli pořádnou dovolenou a uvažujete, zda pro vás bude lepší hotel nebo kemp? Podívali jsme se na zoubek ubytování v Chorvatsku a přinášíme vám několik zajímavých tipů, které vám pomohou naplánovat si dovolenou přesně podle vašeho gusta.
Monstera se netěší popularitě jenom díky svému stálezelenému vzhledu a líbivým listům, které do domu vnesou trochu exotiky. Je oblíbená i díky snadnosti pěstování. I když pochází z tropických deštných pralesů, v našich českých podmínkách se jí daří opravdu skvěle.
Léto je sice oblíbeným ročním obdobím pro mnoho z nás, ale naše pokožka a vlasy toto nadšení zrovna nesdílí. A proto bychom se o své tělo měli v létě starat ještě více než v ostatních ročních obdobích, nebo přinejmenším specificky. Jak by měla vypadat péče o vaše vlasy v době, kdy je spaluje letní žár?
Strečink je jednoznačně nezbytnou součástí jakéhokoli tréninku či cvičení. Pomáhá zvyšovat flexibilitu a rozšiřovat možnosti pohybu těla. Správně byste měli strečink provádět jak před, tak i po cvičení. Před tréninkem je třeba tělo trochu prohřát a připravit na zátěž, aby nedošlo ke svalovým křečím. Po cvičení musíte zase svaly trochu zklidnit. A právě to dokáže správný strečink.
Do kin se chystá neobvyklý český film První akční hrdina s Jiřím Mádlem v hlavní roli. Tvůrci v čele s režisérem Janem Haluzou chtějí ukázat, že akční film může vzniknout i v českém prostředí. O čem bude a co prozradil sám Mádl?
Manželství se už dávno nebere jenom za “cár papíru”. I když je pravdou, že tento názor mezi námi nějakou dobu převládal, dnes se zájem o svatby zase zvedá. Lidé chtějí ztvrdit svou lásku před přáteli a rodinou, navíc se chtějí nějakou dobu pyšnit krásnými fotografiemi na sociálních sítích. Zatímco někteří se uchylují do starých chaloupek a stodol, jiní se rozhodli vzít se na útesu u moře. Pakliže se však chcete brát za hranicemi, je nutné vyřídit několik věcí. 
Začátek školního roku bývá pro děti náročný. Především přeladit se z prázdninového módu do toho studijního vyžaduje mnoho úsilí. Nenáročným způsobem, jak se děti můžou začít učit, aniž by si to uvědomovaly, jsou naučné filmy a seriály. Jen posadit děti před obrazovku ale nestačí. Důležité je s nimi o pořadech mluvit. Jak na to?
Teepee je splněný sen malých špuntů i odrostlejších dětí. Proč si jej pořídit a jakou variantu zvládnete i doma? Těšte se na ty nejlepší tipy na teepee!
Celulitida, známá také jako pomerančová kůže, je něco, co žádná žena nechce. Bohužel celulitidou trpí jen ženy a to téměř všechny.

Výběr článků

Tento měsíc rozhodne. Pandemie dosáhla v Česku dalšího vrcholu a téměř zastavila život. Děti opět zůstaly doma a školy se zcela uzavřely. Jenže i mezi nimi nejmenšími přibývá nemocných. Jejich obranyschopnost je oslabená. Chybí jí přirozené podněty a dlouhá zima vyčerpala zásoby vitaminů. Nelze se tak divit, že přibývá také dětských pacientů.
V dnešní době máme mnoho starostí, které přirozeně vedou ke stresu. Nemusíte hned ale sahat po lahvičce s prášky, bojovat se stresem můžete také čistě přírodní metodou. Vše je totiž jenom ve vaší hlavě.
Osvěžovače vzduchu jsou dnes součástí prakticky každé domácnosti. Vyrobte si je sami, budou mít příznivý vliv na vaši náladu i zdraví.

Nepřehlédněte

Neustálé převalování, polštáře na uších, probděné noci, špunty v uších. Přijde vám to povědomé? Pak právě váš partner nebo partnerka chrápe. Nemusíte se obávat toho, že byste v tom byli sami. Najde se mezi námi vícero lidí, kteří se ptají na jednu otázku, a sice jak se zbavit chrápání, které nám nedá v noci spát?
Úspěšným se člověk nerodí, úspěšným se stává. Je to pravda, anebo si to vymysleli jen lidé, aby si mezi sebou nezáviděli? Peníze, zdraví, hodnoty, štěstí, sláva. Ten, kdo má tohle všechno, je jistě úspěšný. I to, v jakém znamení horoskopu jsme se narodili, nám může mnohé napovědět.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek