Sobota , 04. 05. 2024

Květoslav

Proč mám pořád hlad? Na vině může být vícero faktorů

Stává se vám, že dojíte své jídlo, ale i poté máte zase hlad? Spoustu lidí dojí svou porci, ale i tak je přepadnou chutě dát si ještě něco dalšího. Anebo je přes den stále honí mlsná a snědli by vše, co mají na očích. Čím to vlastně je? A jak se toho ukrutného pocitu hladu a chutí zbavit? Pokračujte ve čtení článku a získáte tak odpovědi na vaše otázky.
proč mám hlad
Máte pocit, že máte pořád hlad? (foto: 123RF)

19. 05. 2021

Jíte dostatečně?

Proč mám pořád hlad? Hlad a chutě se objevují především tehdy, pokud jíte málo. Například se snažíte zhubnout, a tak jste snížili své porce a jíte jen salátky. Jenže večer přijdou chutě a snědli byste celou lednici. A vlastně není čemu se divit. Jestliže jíte přes den málo a tělu nedáváte dostatek energie z jídla, které tělo potřebuje, tak si o to jídlo zkrátka žádá!

Proto abyste se vyhnuli večernímu vyjídání lednice či chutím během dne, tak jezte dostatečně. V případě, že se snažíte zhubnout, tak vám salátky nepomohou, protože to může vést k přejídání a k následnému ,,jojo efektu”. Aby vaše hubnutí bylo dlouhodobé a vy jste měli doopravdy výsledky, tak je potřeba mít ve stravě všechny makroživiny.

Makroživiny

Co to vlastně je? Existují 3 základní makroživiny. Jsou to bílkoviny, sacharidy a tuky. Mezi bílkoviny patří maso, ryby, vejce, mléčné výrobky a také výrobky ze sóji. Sacharidy jsou přílohy jako rýže, brambory, těstoviny, pohanka, celozrnné výrobky, ovesné vločky, luštěniny, ovoce a zelenina. Kvalitní tuky jsou ořechy, semínka, rostlinné oleje, olivy či avokádo.

Když se lidé vydají na cestu hubnutí či nějaké jiné restrikce, tak většinou omezují sacharidy či tuky anebo nemají dostatek bílkovin ve stravě. Je možné, že například omezujete přílohy a pečivo, tudíž vám chybí sacharidy. Nebo se bojíte jíst plnotučné jogurty, kupujete vše odtučněné, a tak vám chybí dostatek tuků.

Je ale i dost pravděpodobné, že vám chybí bílkoviny, protože ty jsou pro naše tělo opravdu důležité. A pokud jich máme ve stravě nedostatek, tak se to může projevit právě hladem a chutěmi.

Proč mám pořád hlad a jaká je cesta ven

Abyste se vyvarovali hladu, tak je potřeba mít ve stravě všechny tyto makroživiny. Jezte dostatečně, jezte KVALITNÍ potraviny, nenechávejte vaše tělo hladovět. Kvalitní potraviny zdůrazňuji z toho důvodu, protože hlad vzniká i tehdy, pokud je naše tělo podvyživené. Nemyslím tím podváhu. Myslím tím, že vám chybí živiny – vitamíny a minerály. Ty najdete právě v kvalitní a zdravé stravě.

K TÉMATU  Naklíčená semena patří mezi to nejzdravější, co můžete sníst

Pokud ale konzumujete převážně ultrazpracované potraviny, polotovary a další, tak vás opět může přepadat hlad. Proto zařaďte do vašeho jídelníčku co nejméně zpracované potraviny, které neobsahují stovky ingrediencí. Dbejte tedy i na tento fakt a já vám garantuji, že začnete pozorovat velké změny.

Stres a spánek

Projevy hladu nejsou jen nesprávným výběrem jídla, ale také zde hraje velkou roli STRES. Pokud jste ve stresu nebo pociťujete negativní emoce, tak můžete mít tendenci daný stres, smutek či strach zajídat jídlem. Proto se snažte žít co nejvíce v harmonii. Uvidíte, že jakmile začnete žít s pocitem vnitřního klidu, tak pocit hladu a chutí zmizí z vašeho života.

Stres také velmi souvisí s naším spánkem. Je vědecky dokázáno, že lidé, kteří spí málo anebo mají nekvalitní spánek, tak jsou více pod stresem. Navíc energii, která člověku chybí díky nedostatku spánku, si tělo chce kompenzovat energií z jídla. Z toho důvodu na vás apeluji, abyste spali 7-8 hodin denně a zaměřili se na to, aby váš spánek byl co nejkvalitnější.

Konec hladu

Když dáte pozornost výše uvedeným faktorům a zapracujete na nich, tak věřím, že máte z velké části vyhráno. Jsou tu samozřejmě i jiné faktory jako například hormonální nerovnováha či známky nějaké nemoci. Každopádně tyto faktory jsou nejdůležitější a můžete s nimi začít ihned pracovat. Zaměřte se tedy na kvalitní a vyvážený jídelníček.

Jezte dostatečně a nezapomínejte na všechny 3 makroživiny. Dbejte na to, abyste žili co nejvíce v harmonii a co nejvíce zredukovali stres ve vašem životě. A hlavně si hlídejte kvalitu a délku vašeho spánku. Tohle všechno vám zajistí konec hladu a konec chutí!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Strašák jménem vysoký cholesterol. Které zdravotní problémy přináší a jak jeho hladinu snížit?

K TÉMATU  Jak být sebevědomá před ostatními lidmi?

8 tipů, jak získat optimální hladinu dopaminu

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Sérioví vrazi jsou psychicky narušení lidé, kterým ostatní neřeknou jinak než lidské zrůdy. Jejich hlavním povahovým rysem bývá nulová lítost nad lidskými osudy, ačkoliv někteří z nich mohou navenek působit jako velmi spořádaní občané.
Také jste si říkaly, jaké by to bylo mít v koupelně nebo v ložnici všechny rtěnky, šminky, make-up a další ty nezbytné věci pěkně srovnané, aby jste měly přehled a vše po ruce? Přinášíme vám jednoduchý návod, jak si takový pořadač vyrobit z kartonové krabice.
Jmenuji se Marcela Hlaváčková a jsem mentorka a koučka osobního a profesního růstu. Pomáhám lidem na cestě k sebevědomí, úspěchu a štěstí, protože já sama vím, jak je na cestě životem mnohdy záchranné lano potřeba. I proto se teď před vámi pomyslně obnažuji a povím vám příběh, který není ničí jiný než můj. Jsem stejná jako vy, jsem taky jenom člověk.
Plánujete nebo už dokonce čekáte druhé miminko, ale po prvním těhotenství máte za sebou císařský řez? Každá nastávající maminka se ve stejné situaci ptá, v čem je takové těhotenství jiné nebo jaká jsou rizika. A právě na to se vám nyní pokusíme odpovědět.
Zařizujete zrovna svůj byt či dům a rádi byste se nechali inspirovat nějakým stylem? Pokud je vám blízký vyrovnaný způsob života a máte rádi harmonické prostředí, vyzkoušejte Japandi! Ten se v sobě snaží kombinovat na první pohled dva zcela odlišné styly – skandinávský a japonské tradiční bydlení wabi-sabi.
Součástí našeho vzhledu je samozřejmě i chrup. Když se na někoho usmějeme, někoho tím ohromíme, jiného zastrašíme. Abychom se těšili jen z té první reakce, měli bychom se o své zuby řádně starat, ať předejdeme nejen žloutnutí, ale také vypadaným zubům nebo kazům, které jen ničí náš zářivý úsměv.
Potřebujete si z pohodlí domova přivydělat při mateřské dovolené nebo jenom proto, že home office nepokrývá celý váš volný čas? Možností je opravdu mnoho, zejména v dnešní době. Zatímco některé nabídky práce jsou placené opravdu velmi špatně, jiné jsou ohodnoceny naopak velice dobře - tedy pokud se práce odvádí s dostatečnou kvalitou. To je případ i takzvaného copywritingu - psaní textů pro webové stránky.
Liběna Rochová, přední česká módní návrhářka, zakladatelka Studia LR, ale také vedoucí Ateliéru designu oděvu a obuvi na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Svoji tvorbu představila celému světu. V Paříži, Lyonu, Vídni, Düsseldorfu, New Yorku, Los Angeles, Bombaji, Dillí a v mnoha dalších destinacích. Jak se k módní tvorbě dostala a jaké překážky musela překonat?
Návrat dětí do školy po Vánočních prázdninách může být pro rodiče výzvou. Náš článek se zaměřuje na praktické tipy, jak podpořit své děti ve studijním procesu. Přinášíme konkrétní rady, které pomáhají vytvořit pozitivní a podporující prostředí pro úspěšný návrat do školní rutiny. Jak jsou na tom vaše děti?
Trend na TikToku #lazygirljob mění stojaté vody kariéry. A za vším hledejme influencerku Gabrielle Judge. Ne všichni, ale s tímhle trendem souhlasí a hlavně starší generace mluví o rozmazlenosti dnešní generace. Ale jak se ukazuje, ženy, které se daly na cestu a vystoupily z karierního kolotoče si umí své rozhodnutí hravě obhájit!
Všimly jste si, dámy, že hráči hokeje jsou tak sexy, že pod nimi i ten led taje? Abyste pochopily, co tím myslíme, podívejte se na seznam 10 nejhezčích a nejžhavějších hokejistů posledních let. Věřte, že vaše sny se dostanou na trošku jiný level než doposud.

Výběr článků

Dnešní den věnujte své pleti. Je třeba si také chránit kolena. Večer si dopřejte aromaterapii. Co radí astroložka Naďa Šmídová pro dnešní den?
Koronavirus decimuje naši populaci ve velkém. Denně se zveřejňují statistiky nakažených, vyléčených i těch, kteří svůj boj prohráli. Kromě jeho negativních dopadů na tělo se také stále častěji mluví o vlivu na psychiku. Čím déle pandemie a s ní spojené zákazy platí, tím více lidí upadá do deprese a zažívá stavy úzkosti.
Setkáváme se s ní velmi intimně, ovlivní naši pohodu, vezme nám sílu i náladu, nutí nás se o ni starat a ani na minutu na ni nezapomenout. Obtěžuje muže, ženy i děti a každý ji nazývá jinak – viróza, nachlazení, chřipka. Je mezi nimi rozdíl? A jaký?

Nepřehlédněte

Závislost na internetu, sociálních sítích nebo počítačových hrách se projevuje u dětí stále častěji. Podle odborníků je má příznaky opravdové závislosti každé desáté dítě. To je nemalé riziko, že se to může stát i ve vaší rodině. Tyto závislosti jsou – vzhledem k rozšíření internetu a jeho komunikačních sítí – podstatně větším rizikem, než návykové látky či alkohol.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek