Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Kudlanka: zkusili jsme doma chovat. Co do vaší domácnosti přinese?

Už je to pár týdnů, co se v naší domácnosti zabydlela nádherná kudlanka. Velký zelený brouk, který je v Česku stále běžnější. I my ho na konci léta na své zahradě našli a jelikož děti byly naprosto nadšené, umístili jsme kudlanku do velkého akvária. Dodnes nás nepřestává fascinovat.
kudlanka
Kudlanka jako domácí mazlíček. (foto: 123RF)

28. 04. 2021

Žádný hmyz, co vám ublíží

Kudlanka sice vypadá majestátně a svými rozměry vás nejspíše zprvu trochu vyleká. Možná i vy jste se někdy již setkali s velkým lučním koníkem, třeba na letní dovolené. Ten ale, na rozdíl od kudlanky, dokáže pořádně kousnout. Kudlanka je naprosto neškodná.

Když si ji dáte na dlaň, poznáte, jak jemně škrábe svými nožkami. Má je dokonale vytvořené tak, aby se mohla pohybovat klidně hlavou dolů. To také s oblibou dělá. Kudlanky se tedy nemusíte vůbec bát, neudělá vám nic.

V akvárku je kudlanka spokojená

Umístili jsme ji do velkého akvária. Do toho jsme na dno dali několik trsů trávy i s hlínou. Je nám jasné, že tam se kudlanka příliš zdržovat nebude, její potrava však ano. Nakoupili jsme jí malé cvrčky, které si bude chytat. Ti mají rádi kousky mrkve a další zeleniny, a také trávu.

Velké akvárium jsme opatřili dostatečně velkými větvemi, které každé 4 dny vyměňujeme – ovocné stromy, vrbu i dub. Když měla na výběr, nejvíce si kudlanka hověla na lípě. Nevíme ale, zda to nebyla jen náhoda. Celé akvárko jsme přikryli jemnou záclonou a upevnili pevnou gumou. Tím se zajišťuje dostatek vzduchu z vnějšího prostředí.

Predátor do bytu

Zatímco cvrčci se nám postarali o celodenní serenádu a máme pocit, že jsme se ocitli u moře, kudlanka žádný zvuk nevydává. Pozorovat lze také cvrčky, jak si neustále ojídají tu kaštany, tu kousky zeleniny, nebo jak se pohybují v trávě. Kudlanka je v klidu. Ostatně jako každý predátor. Už jste někdy viděli lva, jak se neustále v něčem rýpe? Ani náhodou!

Kudlanka si s klidem prohlíží vše okolo a občas si očistí své skladné loupeživé nohy. Očisťuje si pravidelně také tykadla, což vypadá velmi komicky.

K TÉMATU  Otestovali jsme: Jednoduchá maska na suché vlasy bez lesku!

V čem je kudlanka naprostý mistr? V lovu! Nikdy byste to do tak nenápadného brouka připomínajícího listí na stromě neřekli. Když kolem ní jde cvrček, nehne ani brvou. Pouze za ním velmi nenápadně otáčí hlavu. Když uzná, že je cvrček v ideální vzdálenosti, chňapne po něm svými loupeživými předními nohami, ve kterých má zpětné háčky.

Kudlanka nemá ani jed, ani žihadlo. Není tedy pro ni možné kořist omráčit. Proto si ji pevně drží svými předními nohami a rovnou ji požírá. Když ji budete bedlivě pozorovat, okamžitě vás napadne, že máte doma skutečného predátora. Inteligentní kočkovitá šelma v menším podání. Dokonalost sama.

Kudlanka pije z ruky a ráda se prochází po květině

Kudlanka ráda chodí z akvárka po naší ruce, to jí dáváme napít přímo z prstu. Sice má v akvárku misku, ale ta ji nijak nezaujala. Líbí se jí také na pokojových rostlinách. Celé si je projde a poté se opět zavěsí hlavou dolů, do své oblíbené pozice modlící se kudlanky.

Proč si ji pořídit?

Přejete si doma pořádný kus divoké přírody? Kudlanka je ideální volba. Krmit ji můžete malými pavouky, mouchami, nebo třeba cvrčky – jako my. Její jídelníček snese i červy, ale ty byste jí měli podávat pinzetou. Ostatně – pinzetou můžete občas podat i cvrčka. Kudlanka není lovec, je zvyklá čekat, jaký hmyz k ní v přírodě přijde nebo přiletí. V létě stačí na louce jako potravu obstarat pár kobylek.

Kudlanka nevydává žádný zvuk, nebude vás tedy v noci budit. S jejím příchodem do vašeho bytu máte možnost se dozvědět něco nového z úžasné hmyzí říše. Můžete pozorovat, jak se chová a kde se během dne vyskytuje. Načíst si spoustu nových informací a vidět, jak si na vás kudlanka postupně zvyká.

K TÉMATU  Vliv domácích mazlíčků na zdraví: Můžou zdraví prospět?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vliv domácích mazlíčků na zdraví: Můžou zdraví prospět?

Řasokoule je hitem posledních let. Co umí a jak se o ni starat?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

8. listopadu oslavil herec Alain Delon své 87. narozeniny. Pro všechny je hercem překypujícím charismatem a přitažlivostí, o čemž by mohlo vyprávět mnoho a mnoho žen. Jaký byl a jaký je Alain Delon dnes?
Do pračky se dává především prací prášek a aviváž. Napadlo vás někdy, že byste do ní dali i něco jiného?
Mít styl a brát stárnutí s humorem. Udržet si elán, sebevědomí, vtip a vidět život vždy z pozitivní perspektivy. Cool babča Baddie Winkle i po devadesátce ví, jak vyždímat svůj čas tady na maximum. Čím inspiruje mladé i staré?
Po delší odmlce se nám opět otevírají hrady a zámky. Pokud tedy nemáte program na následující víkend, vyberte si z našeho seznamu ty nejatraktivnější památky, jež se vám vryly do paměti třeba díky nestárnoucím pohádkám, které se pravidelně vysílají v televizi během vánočních svátků.
S postupem digitální éry a vzrůstajícím vlivem sociálních sítí se mění nejen náš každodenní život, ale i způsob, jakým procházíme světem romantických vztahů. Seznamovací aplikace se zdají být klíčem k pohodlnému a snadnému hledání partnera, přesto se s nimi vážou otázky a zážitky, které mohou ovlivnit náš citový i sociální život. Tato nová realita digitálního seznamování ovlivňuje různé aspekty mezilidských vztahů a vyvolává diskuse o pravé podstatě lásky v online prostředí.
Muži rádi zažívají něco nového a dostávají se na hranici lidských možností. Proto se pro ně skvěle hodí adrenalinové dárky. Jaké jsou v dnešní době možnosti? Inspirujeme vás.
Sedavé zaměstnání je sice na první pohled nenáročné, ale svému tělo s ním přesto radost neuděláte. Tedy pokud pravidelně nesportujete, nebo alespoň nepraktikujete vhodná kompenzační cvičení. Cviky, které vám představíme v našem dnešním článku, se hodí nejen pro takzvané kancelářské krysy, ale pro všechny, které trápí bolavá záda, ztuhlý krk či jiné obdobné potíže.
Správné sezení na záchodě je stejně důležité, jako například sezení u pracovního stolu s počítačem. I když je vyprazdňování naprosto přirozený jev, většina z nás ho provádí špatně. Představíme vám ty největší chyby, kterých se na toaletě při vykonávání potřeby dopouští každý z nás. O jaké se jedná?
Každá z nás tu a tam zatoužíme po změně. Když už ale přijde na věc, zpravidla první, čím začneme, jsou naše vlasy. Důvod je prostý. Je to změna, které si většinou všimne opravdu každý (no dobře, možná manžel na to přijde později) a zároveň je to způsob, jak ze sebe vykouzlit zcela nové já, které rázem získá zbrusu novou image. Kde jinde hledat nové nápady a nasávat inspiraci, než právě v osvěžujících trendech, které nám rok co rok přinášejí světoví vlasoví stylisté. Co si pro nás připravili tentokrát?
Pouliční umělci mají nekonečně mnoho zaměření, a jedním z nich je i u nás málo viděná sprejomalba. Mistři tohoto oboru dokážou pomocí plechovek s barvou vytvořit neuvěřitelné skvosty doslova během minut. Svůj potencionální suvenýr tak vidíte přímo během jeho vzniku.
Dopravní nehody opravdu nejsou tou nejčastější příčinou smrti, i když to z televizních reportáží často tak vypadá. Jsou až na pátém místě žebříčku nejčastějších příčin úmrtí u nás. Jaký důvod smrti obsadil první příčku?
Bohužel alergie trpí nejen lidé, ale také naší čtyřnozí kamarádi. Počet alergických onemocnění se zvyšuje. Nejvýznamnější alergie u psů jsou alergie na parazity, alergie na inhalační alergeny, alergie na potraviny a nebo kontaktní alergie. Podívejte se na několik tipů, které dokážou alergickou reakce u psa zmírnit.

Výběr článků

Každý rodič má vůči svému potomkovi vyživovací povinnost. A tato povinnost nemizí ani v případě rozvodu. Spousta rodičů tak přispívá na své dítě, i přesto, že spolu již nesdílí jednu domácnost a dítě je ve střídavé, nebo výhradní péči druhého rodiče. Jenomže co dělat, když bývalý partner přestane posílat alimenty? Zjistili jsme to pro vás.
Myslíte si, že krásné ženy to mají v životě jednodušší? Až poznáte příběh Judity, zjistíte, že i prvotřídní krasavice řeší potíže ve vztahu i v práci. Judita se dokonce za svůj vzhled a dokonalé tělo na střední škole styděla.
Jestli se také chystáte na předvánoční úklid, máme pro vás několik tipů, jak si usnadnit odstraňování různých skvrn a špíny. Všechno níže uvedené jsme vyzkoušely, takže dáme za rady ruce do ohně, že fungují!

Nepřehlédněte

Pohřeb je jedna z nejsmutnějších událostí v našem životě. Je tedy potřeba nic nezanedbat a rozloučit se s láskou a pokorou. Přirozenou součástí je čas na klid, truchlení a celkově zpracování této těžké události.
Udržitelnost čím dál víc dostává zelenou, a je jedině dobře, že se coby lidstvo snažíme hledat cesty, jak té přírodě o něco odlehčit. Smysl pro udržitelnost se proto propsal i do vánočních svátků – pořadatelé vánočních trhů pracují s obnovitelnou energií, stánkaři prodávají více udržitelných dárků a u řady obchodníků najdete spoustu tipů na dárky, které jsou hezké, a přitom přátelské k přírodě. Vsaďte o letošních, a i těch budoucích Vánocích, na udržitelnost i vy a věnujte přírodě ten nejkrásnější dárek pod stromeček.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek