Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Fixace hypotéky jako věčná otázka. Na jak dlouho úvěr zafixovat?

Letos se očekává, že začnou padat ceny nemovitostí. Důvodem je právě panující koronavirová krize, která dostane řadu lidí na finanční dno. Jelikož se propad cen nemovitostí předpokládá, lidé zjišťují své možnosti týkající se hypotéky.
fixace hypotéky
Na jak dlouho zafixovat hypotéku? (zdroj foto: www.123rf.com)

06. 01. 2021

Získat hypoteční úvěr bylo ještě donedávna velice složité a velmi těžké. Jenže poté přišel nový typ onemocnění, kterou celou Českou republiku obrátil na ruby a s ní i všechna ustanovení nebo zákony. Česká národní banka se rozhodla zmírnit požadavky pro žadatele o hypotéku čili zpřístupnila hypoteční úvěry většímu množství lidí. Možnosti fixace hypotéky však zůstaly stejné.

Například došlo ke zrušení toho, že lze získat jen osmdesátiprocentní hypotéku. Mnohé banky mohou nabízet i devadesátiprocentní hypoteční úvěr. Také už tak nezávisí na výši příjmech. Neodvíjí se od ní totiž výše splátek, jako tomu bylo ještě donedávna.  

Ve zkratce lze tedy říct, že na hypotéku najednou dosáhne daleko větší množství lidí než dřív. Lidé si proto zjišťují své možnosti a snaží se rozhodnout, jaké fixační období by pro ně bylo nejideálnější.  

Co je to fixační období neboli fixace hypotéky? 

Na úvod je třeba definovat, co to vlastně je fixační období. Co to znamená? O co se jedná? Fixačním obdobím se rozumí doba, během které má klient zafixovanou úrokovou sazbu hypotéky. V tomto období je úrok neměnný, stejně tak se nemění výše splátek daného úvěru.  

Zároveň ale platí, že během tohoto fixačního období nelze splatit hypotéku předčasně, aniž by vám nebyly naúčtovány sankce a poplatky. Splatit hypotéku bez sankce je možné až po vypršení fixační doby. V této chvíli je také možné refinancovat hypotéku.  

Existuje krátké a dlouhé fixační období 

V současné době rozlišujeme dvě fixační období, a to krátké fixační období a dlouhé fixační období. Rozdílem mezi jednotlivými fixačními obdobími je především délka fixace.  

Krátké fixační období 

Pakliže budeme mluvit o krátkém fixačním období, mluvíme o období kratším než pět let. Pro krátké fixační období se většinou rozhodují jedinci, kteří chtějí ušetřit a kterým nevadí změny.  

K TÉMATU  Cihlové stěny v interiéru vypadají dokonale. Pokud nemůžete využít přiznané cihly, postačí plastický dekor. Výsledek bude okouzlující!

Krátká doba fixace (období je většinou dlouhé jeden či tři roky) je vhodná i pro žadatele, kteří si vyřizují hypotéku s příliš nevýhodným úrokem. Po uplynutí roku či tří je pravděpodobné, že úrok poklesne, tudíž nebudou dlouho sužováni vysokou úrokovou sazbou.  

Také se pro krátké fixační období rozhodují jedinci, jež chtějí v blízké budoucnosti nemovitost prodat.  

Dlouhé fixační období 

Co se týče dlouhého fixačního období, mluvíme v tomto případě o fixaci delší pěti let. Nejčastěji se setkáme s desetiletým fixačním obdobím nebo pak s třicetiletým fixačním obdobím, ale taktéž některé banky nabízí i dvacetileté nebo pětadvacetileté fixace. 

Dlouhé fixační období je vhodné především pro ty, kteří mají rádi jistotu a kteří nechtějí měnit své splátky a podobně. Přichází však v úvahu jedině v okamžiku, kdy jsou úrokové sazby nízké, respektive kdy se hypotéka vyřizuje ve chvíli, kdy jsou hypoteční sazby skutečně výhodné.  

Jaké jsou aktuální úrokové sazby? 

Je třeba konstatovat, že trh s nemovitostmi stejně jako trh s hypotečními úvěry prochází každým dnem spoustou změn. Ty se projevují jak na měnících se podmínkách pro žadatele o hypotéku, tak na hypotečních úrocích, jež se prakticky denně mění.  

V roce 2019 jsme se mohli setkat s úrokovými sazbami dosahujících až tří procent. To bylo sice hodně, na druhou stranu se jednalo stále o přijatelný úrok, který k hypotéce náležel. Aktuálně je úrok nižší, sahá pod dvě a půl procenta. Důvodem je nový typ onemocnění, který zkrátka přístup bank k žadatelům o hypotéky rapidně změnil.  

Banky nabízející hypoteční úvěry nemají za sebou zrovna dobrý rok. Analytici se navíc domnívají, že to nejhorší teprve přijde, jelikož ta pravá koronavirová krize přijde až letos. Se zvyšující se nezaměstnaností se bude snižovat zájem o koupi nemovitostí a banky tak budou přistupovat k razantním a dříve pro ně naprosto nemyslitelným krokům.  

K TÉMATU  Eva (25): Koupě bytu s partnerem. Ale jsem už zralá?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Alternativní bydlení. Existují i jiná řešení, než drahá hypotéka nebo pronájem

Pohádková sídla. Kdo ze světových celebrit má nejdražší domov?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Asi máte taky zažité, že utěrky by se neměly prát v pračce. Namísto toho je pravděpodobně vyvařujete. Tahle metoda má ale jeden zásadní háček. Vyvařování není k utěrkám zrovna dvakrát šetrné. Jsou po něm sice opravdu čisté, ale postupně vám řídnou, a vy tak musíte kupovat stále nové a nové kousky. Naštěstí existuje mnohem šetrnější alternativa.
Říká se, že ženská stvoření jsou až příliš sebekritická. Žena s rovnými vlasy sní o dokonalých kudrlinách. Plné dámy se snaží zoufale hubnout, a ty štíhlé zkouší různými způsoby nabrat trošku té zdravé oblosti a tvarů. Čím to, že se sebou nedokážeme být nikdy spokojené? Může za to výchova, zažité stereotypy nebo to má jinou příčinu?
Odkládáte prezentaci, kterou jste už měly dávno odevzdat? Přesouváte důležitou schůzku, která je pro vás zásadní? Děláte všechno možné, než abyste konečně sedly k důležitému úkolu, který jste si naplánovaly? Vítejte! Pravděpodobně vás zcela ovládla tzv. prokrastinace. Jak se postavit nekonečnému odkládání věcí na neurčito?
Letní povlečení by mělo být prodyšné a savé. Zimní naopak teplé, měkké a hřejivé. Jaké materiály byste si měli vybrat, abyste se královsky vyspali po celý rok?
Naše děti již odrůstají, a jelikož jsou stále více samostatné, nepotřebují mou péči tak často. Už několik měsíců s manželem vedu diskuzi na téma adopce. On s tím ale nesouhlasí. Stále odmítá pochopit, proč je to pro mne tak důležité.
Vánoční dekorace jsou prvkem, který doma vytvoří přesně tu pravou kouzelnou atmosféru. Vlastnoruční výroba má hned několik výhod: ušetříte, budete originální a uděláte si radost. Zkuste se inspirovat jednoduchými nápady a uvidíte, že nejde o nic složitého. O jejich výrobu se můžete podělit i s dětmi.
Vpravo, vlevo nebo raději zůstat, kde jsem? Umíte se jasně rozhodovat, kudy se v životě vydat? Nebo občas tápete a zvažujete? Jak se naučit rozlišovat vlastní cestu a naslouchat svému srdci?
Manželství je pro drtivou Čechů nedotknutelné. Téměř tři čtvrtiny Čechů nesouhlasí s uzákoněním manželství stejnopohlavních párů. Manželská práva ano, ale ne manželství, míní většina veřejnosti. Vyplývá to z aktuálního průzkumu.
Tento pracovní týden si dejte pozor zejména na nemoci, které poletují vzduchem, a také na všechny ty, kteří nehrají fér a mažou vám med kolem pusy. Tentokrát je snadno odhalíte! Horoskop krásy a duševního zdraví přináší astroložka Naďa Šmídová.
Dnešní hektický způsob života si často vybírá svou daň prostřednictvím bolesti zad, krční páteře, šíje a nepříjemného tlaku v ramenou. Dobrá masáž je v tomto případě více než žádoucí. Nemusíte však nutně do masážního salonu, dobrou masáž se můžete naučit i sami. Poradíme vám hned několik triků, díky nimž se stanete mistrem domácích masáží.
Jak poznáte, že nemáte v břiše úplnou harmonii? Stačí se podívat do zrcadla. Akné nebo ekzém může způsobit i špatné prostředí ve střevech. Přemnožení nepřátelských bakterií je zdrojem dermatitidy, psoriázy nebo trudovitosti. Co s tím?

Výběr článků

Všichni víme, že současná doba není zrovna dvakrát příhodná. Všechno kolem nás zdražuje, najednou zaplatíme víc nejen na jídle, ale i na energiích či pohonných hmotách, ale výplata zůstává stejná. Doba utrácení tak pomalu mizí v nedohlednu a nám nezbývá nic jiného, než si prostě utáhnout opasky. Na čem se dá alespoň trochu ušetřit? Mrkněte na pár tipů.
Růži, královnu květin, můžete použít v kosmetice i v kuchyni. Růžová voda je již mnoho let nejčastěji používanou květovou vodou. Je skvělá pro všechny typy pleti, od mladé problematické, přes přecitlivělou suchou až po náročnou zralou. Hodí se i pro jemnou dětskou pokožku a pro alergiky. Vyrobte si ji doma. A ještě mnohem víc.
Nové album Petera Nagye PIANKO, které právě přichází na trh, by se také dalo nazvat Hity a balady v akustickém podání. Obsahuje totiž třináct písní oblíbeného slovenského skladatele, textaře a zpěváka v akustických verzích. Co na něm najdete a co ještě Peter chystá? To se dozvíte z našeho rozhovoru.

Nepřehlédněte

Každý den čelíme řadě záhad. K těm patří kupříkladu to, kam zmizely brýle nebo klíče od auta. Obvykle je však odpověď banálnější, než jsme čekali. Člověka však v tu chvíli nenapadne, že existují mnohem zapeklitější záhady, nad kterými si lámou hlavu skupiny historiků.
Aktuální neutěšená situace brnká mnohým na nervy. Home office, učení s dětmi online, péče o ně, starosti o zdraví prarodičů a negativní zprávy valící se ze všech stran. Odolat tomu tlaku není vůbec snadné. Vidina zlepšení je navíc v nedohlednu. Nezbývá tak nic jiného než zatnout zuby a vydržet. Zvládnout složitou dobu vám pomohou i naše tipy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek