Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

5 pokojovek, které fungují jako efektivní čističky vzduchu

Mnozí lidé považují pokojové rostliny jenom za jakousi dekoraci či doplněk, který zútulňuje domácnost. Jenže pravdou je, že pokojové rostliny nemají jen dekorativní funkci. Jejich úkolem je pročistit vzduch v interiéru. Pokud jste například alergikem nebo astmatikem, víte, jak důležité je mít domácnost bez pylu, prachu či dalších alergenů a nečistot. Jelikož se o takzvanou zdravou domácnost snažíte, investujete do mnohdy velice předražených čističek vzduchu, aniž byste si uvědomili, že funkci čističky vzduchu hravě zvládnou i pokojové rostliny. Jen stačí vědět, které požádat o pomoc.
Čističky vzduchu
Pokojové rostliny jako čističky vzduchu. (zdroj foto: www.123rf.com)

14. 10. 2020

Pokojové rostliny jako nejvýkonnější čističky vzduchu 

Úvodem je třeba ještě zmínit fakt, že pokojové rostliny jsou i odborníky označovány za vůbec nejvýkonnější čističky vzduchu. Potvrdila to dokonce i samotná NASA, která pokojové rostliny vysílá společně s kosmonauty do vesmíru. Pokojovky totiž umí velice rychle a nadmíru efektivně zlikvidovat domácí toxiny, jako je například velmi dráždivý formaldehyd.  

V praxi to vypadá tak, že rostlina veškeré toxiny, škodliviny nebo alergeny přijme a následně zpracuje. Ať už se jedná o zmiňovaný formaldehyd, o benzen, aceton nebo trichloretylen – všechno rostliny vstřebají, aniž by je to jakkoli zasáhlo nebo aniž by jim to nějak uškodilo.  

Za zmínku stojí ještě to, že pokojové rostliny fungující jako čističky vzduchu umí vzduch také zvlhčit. To ocení nejen zmiňovaní astmatici a alergici, ale prakticky všichni, koho v domácnosti sužuje suchý vzduch nutící je neustále kašlat.  

Anturie pohlcuje nebezpečné látky způsobující bolest v krku a kašel 

Jen málokdo si uvědomuje, že vzduch, který dýcháme (ať už na ulici, tak i doma) je plný nebezpečných látek způsobujících nám zdravotní problémy. Jednou takovou látkou je takzvaný amoniak, což je látka způsobující především bolesti v krku, kašel a taktéž dráždící oči.

Velice často byste amoniak našli například v hnojivu nebo v čistících prostředcích, do nichž se přidává. Konkrétně bychom ho našli například v čističích na grily nebo v čističích na sklo či trouby. Abyste se této nebezpečné látky plynoucí si ve vzduchu zbavili, pořiďte si domů krásnou a dlouhotrvající anturii, která si s látkou efektivně poradí.  

Anturie se velmi často přidává i do různých kytic a pugétů, ale lze si ji také koupit v květináčích. Jsou pro ni typické voskovité listeny podobající se srdčitým toulcům.  

Skvělými čističkami vzduchu jsou i chryzantémy 

Chryzantémy si nejčastěji pořizujeme na podzim, kdy se slaví svátek zvaný Dušičky. Kupujeme je velké, obrostlé a pokládáme je našim blízkým zesnulým na hrob. Je však velká škoda, že chryzantémy kupujeme jenom na hroby.

K TÉMATU  Jak opticky zvětšit byt? Pomůžou chytré vychytávky!

Tak hezky by se vyjímaly například v obývacím pokoji. Navíc by nám v domácnosti i posloužily. I tato krásná, pestrobarevná rostlina je efektivní čističkou vzduchu. Pohlcuje například formaldehyd, benzen a další domácí toxiny putující nám vzduchem.  

I palma pohlcuje prach, pyl a nečistoty 

V moderních domácnostech bychom narazili především na palmy, které jsou většinou ozdobou obývacích pokojů. Většinou se rozpínají v rohu místnosti a jsou pýchou celého interiéru.

Palmy jsou nenáročné rostliny, které mají pouze minimální nároky na teplotu nebo vlhkost. Když na ně nebudete zapomínat se zálivkou, pomůžou vám například s eliminací amoniaku, o kterém již byla řeč.  

Aloe vera nejen, že hojí, ale také čistí vzduch 

Čtvrtou doporučovanou pokojovou rostlinou, která se postará o čistý vzduch v interiéru, je rostlina jménem aloe vera. Tu můžete znát především díky jejím hojivým účinkům. Je ale velká škoda, že není proslulá svou schopností vyčistit vzduch v interiéru. To totiž taky umí a je v tom opravdu velmi dobrá! 

Lopatkovec odstraňuje ze vzduchu i alkohol 

S benzenem, acetonem, a dokonce i s alkoholem ve vzduchu si poradí pokojová rostlina jménem lopatkovec, která je známá pro svůj velice elegantní a velmi moderní vzhled. Pokud ji nenecháte stát na přímém slunečním světle, ale spíše ve stínu, vzduch vám vyčistí líp než ta nejvýkonnější čistička vzduchu na světě.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Netvarovat ani nestříhat! Pokojové květiny vyžadují v zimě jinou péči. Co dělat, aby měly ideální podmínky a mohly jste se z nich těšit?

Monstera do každé domácnosti. Jak pěstovat moderní rostlinu?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Také vám někdo v polovině vaší dovolené začne připomínat, jak se vám to krátí a že už brzy půjdete do práce? Kdyby to někdo udělal, asi byste se pěkně naštvala. Ale připomínat dětem, že brzy skončí prázdniny, připadá mnoha dospělým normální. Přitom i děti si potřebují odpočinout a ne myslet na povinnosti, které je čekají. Mají se vůbec děti o prázdninách učit?
Ne nadarmo se říká, že Šumava patří k těm nejkrásnějším místům v České republice. Skutečně tomu tak je. Tamní příroda přímo vybízí k dlouhým procházkám po hřebenech kopců, po lesích i údolích. Co zajímavého můžete na Šumavě navštívit?
V jednoduchosti je ta největší síla. Tento výrok je pravdivý i v případě cvičení a redukce váhy. Pokud i vy chcete zhubnout, vsaďte na program H.E.A.T. a jeho důraz na ten nejpřirozenější pohyb pro každého z nás. Díky chůzi totiž dokážete spálit maximum kalorií, které vás brzy dostanou k vysněné povaze.
Každé roční období má svůj specifický nádech a ani podzim není výjimkou. Sice budete trávit více večerů doma kvůli deštivému a studenému počasí, ale o to větší máte motivaci si svůj příbytek zútulnit podzimními dekoracemi. Jdeme na to!
Kombuchu už snad známe všichni. Je považovaná za zdravý fermentovaný čaj, který pomáhá nejen našim střevům, ale i celkové imunitě. Ještě ale existuje spoustu věcí, co o ní neznáte. Tak například – věděli jste, že kombucha může i uškodit?
Správný výběr varné desky do značné míry ovlivňuje kvalitu a rychlost i energetickou náročnost vaření. Základními kritérii pro výběr správného modelu jsou výkon, velikost a bezpečnost používání. Zorientujte se v názvosloví a vyberte si tu správnou varnou desku pro vás.
Každá z nás to zná. A pokud ne, můžete si gratulovat. Úzkost nás v dnešním světě provází častěji než kdy jindy. Ještě aby ne, když tu máme světovou pandemii, lidé umírají, jiní přicházejí o práci. Naštěstí ale existuje několik dechových metod, které vás alespoň trošku pomohou uvolnit se ve vypjatých situacích.
Jsem už roky rozvedená a svou dceru vychovávám sama. Moje rodina je s tím smířená, ale moje bývalá tchyně to nikdy nerozdýchala. Ona je prostě stará škola, je věřící, a tak s ní náš rozchod docela zamával. Zpočátku mě nechtěla už nikdy vidět, pak ale ovdověla a chtěla se více sblížit s vnučkou.
Teepee je splněný sen malých špuntů i odrostlejších dětí. Proč si jej pořídit a jakou variantu zvládnete i doma? Těšte se na ty nejlepší tipy na teepee!
Vysoký cholesterol představuje závažný rizikový faktor pro vznik kardiovaskulárních onemocnění a mozkové mrtvice. Pokud se někdo potýká s vysokou hladinou cholesterolu v krvi, je mu doporučeno jeho hladinu snížit.
Aby tělo fungovalo správně, je zapotřebí mít vyvážené množství ženských i mužských hormonů. Zkrátka od všeho tak akorát. Každý takový výkyv - nedostatek, nebo naopak nadbytek jednotlivých hormonů, dokáže ženám způsobit značné problémy. A o jednom z nich se právě nyní pobavíme.

Výběr článků

Volné oblečení, neboli oversize, sluší prakticky všem. Také proto se drží již několik let na výsluní. Jen je třeba jednotlivé kousky správně kombinovat. Povíme si jak.
Vezměte děti do kina a schovejte se před dotěrným vedrem v sále. Tajný život mazlíčků 2 je animák od tvůrců filmů Já, padouch. Psí poslání 2 zaútočí na emoce a bláznivý Aladin je ztřeštěnou jízdou od Disneyho, kterou způsobí hlavně kouzelný Džin.
Marie Frederiksson, která byla jako zpěvačka skupiny Roxette jedním z nejznámějších hlasů v 80. a 90. letech, zemřela po dlouhém boji s nemocí. Navždy se vryla do paměti hlavně písní It Must Have Been Love z filmu Pretty Woman.

Nepřehlédněte

Období dovolených nemusí skončit s prázdninami. Máme pro vás tip na úžasné místo, ze kterého se vám nebude chtít ani odjet. Místo, ve kterém si na své přijdou milovníci osvěžujícího koupání, objevování památek i nadšenci pro horskou turistiku.
Přichází období, kdy vystavujeme mnohé, v zimě skryté, části těla světu na odiv. Pokud jste zvyklé se holit, pak vám jistě přijde vhod jeden domácí recept na krémové mýdlo na depilaci. Zamilujete si ho. Výborně se roztírá a dobře pění. Navíc působí antibakteriálně a protizánětlivě. Jdeme na to?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek