Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Čím v jídelníčku nahradit maso? Výběr je opravdu pestrý!

Možná patříte mezi ty, kteří nepotřebují jíst maso příliš často. A nemusí to být z důvodu, že se vám příčí zabíjení zvířat, ale třeba vám jen jednoduše maso tolik nechutná a nemáte častou potřebu ho konzumovat. Jak ale zajistit, aby přesto váš jídelníček obsahoval veškeré potřebné živiny?

18. 08. 2020

Jíst, či nejíst maso? Jak často?

Toto téma zřejmě každý uvidí trochu jinak. Někdo nedá dopustit na přínos masa a prosazuje jeho pravidelnou konzumaci, jiný si ho dopřeje jen výjimečně a trochu si podle toho upraví jídelníček. Pravdou je, že maso nám zajišťuje především dostatek bílkovin, železa, zinku a vitamínu B12. Bez bílkovin by naše tělo vůbec nefungovalo, jsou totiž jeho základním stavebním kamenem.

Při nedostatku železa bychom si zase mohli přivodit chudokrevnost. Na druhé straně nám ale maso dodá i velké množství nasycených mastných kyselin a cholesterolu. Jeho častá konzumace může zatěžovat trávení a někdo může reagovat zvýšenou únavou. Vyzkoušejte ale sami na sobě, jak se po kterém jídle cítíte – jestli jen hýříte energií, nebo zíváte.  

Další živočišné produkty nebo rostlinné alternativy

Pokud se nezříkáte konzumace všech živočišných produktů, mnoho látek můžete získat i z mléka nebo vajec (a výrobků z nich). Pokud však i toto z jídelníčku vyloučíte, zamyslete se nad rostlinnými alternativami, které vám dodají potřebné bílkoviny a další látky.

Místo masa můžete nejčastěji sáhnout po výrobcích ze sóji. Velmi chutným zpestřením jídelníčku jsou třeba seitan, robi, tofu nebo tempeh. Dejte si jen pozor na to, jak konkrétně byla sója zpracována a jaký je její původ. Kromě bílkovin si do těla dodáte i fytoestrogeny, které nemusí být vždy jen ku prospěchu. Výrobky ze sójových bobů nejezte v příliš velkém množství a často.

Luštěniny co nejčastěji

Významným zdrojem bílkovin jsou luštěniny. Můžete si dopřát tradiční hrách, fazole, zelenou čočku, ale klidně zvolit i méně známé varianty. Vyzkoušejte třeba červenou čočku, cizrnu nebo quinou. Je možné upravit je mnoha způsoby a jistě si najdete recept, který vám bude chutnat. Ideální je, pokud budete luštěniny kombinovat s obilninami. Snažte se, aby váš jídelníček byl i v tomto ohledu pestrý. Jedině při rozmanitém složení luštěnin docílíte toho, že tělo bude zásobeno všemi potřebnými aminokyselinami.

K TÉMATU  Redakční průvodce jógou. Jaké druhy jógy vám nabízí současná studia a jak si vybrat ideální cvičení právě pro vás?

Listová zelenina a zelené potraviny

Ze zeleniny volte častěji brokolici, kapustu nebo špenát. Můžete si také dopřát ořechy. Mandle  vám kromě jiného dodají vápník a fosfor, vlašské ořechy vitamín B12. Můžete tělu dodat i zelené potraviny jako chlorelllu či spirulinu. Jedná se o řasy, které podporují dobré trávení a naše tělo zásobí velkým množstvím potřebných látek. Některé studie dokládají také jejich přínos v prevenci různých civilizačních onemocnění.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kuskus, jáhly, cizrna, bulgur: rostlinná strava je trendy! Vynecháváte maso z jídelníčku? Nahradí ho beze zbytku luštěniny! Které jíst a kolik?

Chia semínka i obyčejné jablko. Seznamte se s nejzdravějšími superpotravinami

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jak si potvrdit, že krmivo, které svému psovi kupujete, je té nejvyšší kvality a skutečně obsahuje vše, co pejsek ke spokojenosti potřebuje? Ověřte si, zda obsahuje následující suroviny a zaměřte se na chování a vzhled svého psího kamaráda.
Pojďme na skutečnou zábavu. Víte o tom, že existuje 7 typů pánského přirození? Který z tvarů je nejoblíbenější? A který je kuriozitou? Vážené dámy, pohodlně se usaďte, jdeme se podívat na vysoce vědeckou studii o tom, jaké všemožné tvary může mít pánský pinďour!
Sychravé počasí střídá prosluněné dny. Ráno vycházíme ven téměř v mrazu, odpoledne šplhají teploty ke dvaceti stupňům. Právě toto období patří k těm, kdy se nachlazení nejspíš nevyhneme. Pokud ale znáte triky našich babiček na posílení imunity a přírodní léčbu rýmy a kašle, ničeho se obávat nemusíte.
Aura nebo-li bioenergetické pole každého organismu, je něco jako atmosféra kolem země. Je to jakýsi neviditelný ochranný štít, chránící naše tělo před nemocemi a negacemi. Je aktuálním stavem toho, jak umíte věci duchovní, mentální a emoční ve svém životě prožívat a žít. Co všechno vám z fotografie aury vyčtou a jak s tím naložit? Vyzkoušeli jsme si na vlastní kůži a přinášíme vám zajímavá zjištění.
Těšili jste se na první společnou dovolenou v zahraničí, ale dítě tvrdošíjně odmítá vlézt do moře? S jeho obavami je nutné pracovat citlivě, ať už se jedná o roční batole nebo tříletého sviště. Podívejte se, jak si s nimi poradit, abyste nemuseli zůstat jen u hotelového bazénu.
Vlastnoručně vyrobené vánoční dekorace mají hned několik pozitiv. Budou jedinečné a originální, přizpůsobíte je dokonale svým představám a navíc ušetříte. K tomu všemu budete mít z jejich tvorby skvělý pocit, obzvlášť v případě, že vám je pochválí nějaká návštěva. Inspirujte se nějakým nápadem!
Když se blíží vánoční svátky, v obchodních centrech se setkáváme s obrovskými frontami. Ty však nevedou nikam jinam než do malého krámku s názvem Pandora. Zejména pánové, kteří zapomněli svým nejdražším koupit něco hezkého se snaží na poslední chvíli ulovit alespoň přívěsek na náramek, po kterém ženy doslova touží, i když se tedy razantně plácnou přes kapsu. To se však změní.
Každá z nás chce být krásná. Ale je nutné být krásná za každou cenu? V případě prodlužování vašich vlastních řas těmi umělými rozhodně platí, že zdraví je důležitější. Jaká vám kvůli umělým řasám hrozí rizika? A čím můžete umělé prodlužování nahradit?
Costume Institute Gala neboli Met Gala. Největší a nejvýznamnější charitativní akce módního světa konaná každoročně první květnové pondělí ve prospěch Metropolitan Museum of Art v New Yorku. Po dvou letech je konečně zpátky, a to ve své plné kráse a extravaganci.
Co mají společného ovesné vločky, fenykl, anýz, mrkev a hnědá rýže? Možná víc, než byste řekly. Tihle spasitelé vám totiž hodí záchranné lano, když se „výroba“ mateřského mléka ocitne v pořádné krizi!
Blíží se Vánoce a s nimi také příjemné starosti s vybíráním vhodných dárků pod stromeček. Pokud máte doma nadšeného mladého konstruktéra, může být volba dárku snazší, než si myslíte. Sady LEGO Technic jsou totiž skvělým dárkem pro všechny milovníky stavebnic, techniky a inovací.
Celý den v jednom kole. Práce, děti, rodiče, domácnost. Nedej bože, když do toho zazvoní telefon a tam se ozve plačící kamarádka, že jí opět ten její nadával. Najednou vám začne docházet, že je toho na vás prostě moc. Kde se stala chyba? Příliš jste začali obětovat své vlastní životní štěstí a darovali jste ho na stříbrném podnose jiným lidem. Pomalu tento program změníme. Konec sebeobětování!

Výběr článků

Tchyně - žena, kterou si v životě rozhodně nevybíráme. A bohužel ne vždy ta, se kterou bychom na rodinné oslavě chtěli sedět poblíž. Nedej bože trávit společně dovolenou nebo dokonce bydlet ve stejném domě.
Někdy se začnou velmi brzy objevovat jisté známky, které nám napoví, že je něco v nepořádku.
Trendem poslední doby, zejména mezi mladými lidmi na různých sociálních platformách, je pojem zvaný body count. Možná už jste o něm slyšeli, možná vás úplně minul. Co to ten body count vlastně je? Proč se najednou tolik řeší? A co o nás vypovídá?

Nepřehlédněte

Nosíme je snad všichni, ale jenom málokdo z nás si uvědomuje, že mohou být skutečně nebezpečná a trvale poškodit naše zdraví. Jen skutečně kvalitní sluchátka toto riziko snižují na minimum, ale co všechno způsobují ta obyčejná?
Úsměv se podílí na dobrém prvním dojmu. Pakliže máte zuby zažloutlé a nehezké, nemůžeme se divit tomu, když lidé odvrací zrak při rozhovoru s námi. Pokud chcete mít zuby krásně bílé jako perličky, je načase zjistit, díky čemu bílého chrupu dosáhnete.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek