Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

4+1 důvody, proč jíst rajčata. Jsou skvělé nejen pro oči

Do svého jídelníčku můžeme zakomponovat celou řadu potravin. Zapomínat nesmíme především na zeleninu, konkrétně na rajčata, která jsou mnohdy lékaři i odborníky na zdravé stravování označována za zázračnou potravinu. Proč si rajčata vysloužila takovou přezdívku? Proč je mnozí označují za “zázračná”? Důvodem toho jsou zdravotní benefity. Ať už přidáte rajčata do omáčky, polévky nebo jenom na chleba s máslem, uděláte tak něco pro své zdraví.
proč jíst rajčata
Důvodů, proč jíst rajčata je mnoho. (zdroj foto: www.123rf.com)

20. 01. 2021

Není tajemstvím, že červené plody obecně jsou tím nejbohatším zdrojem antioxidantu jménem lykopen. Tento antioxidant je například účinný v boji proti rakovině, což je jeden z největších strašáků ve skříni mnoha z nás. Rajčata však nejsou jenom efektivním bojovníkem proti volným radikálům v těle, které efektivně likviduje, ale umí toho mnohem víc!  Proč rajčata jíst?

Snižují krevní tlak 

Vysoký tlak je obrovským problémem a velice často se vyskytující zdravotní potíží. I když se jedná o něco, co nijak nebolí, pravdou je, že vysoký tlak způsobuje potíže, které mohou člověka dovést až do rakve. Například může způsobit infarkt myokardu nebo ischemickou chorobu srdeční či jinou kardiovaskulární chorobu.

Nenavratitelně poškozuje cévy v těle, což odnáší právě naše srdce. Kromě kardiovaskulárních onemocnění způsobuje vysoký tlak taktéž poruchy paměti, stojí za zhoršením zraku či selháním ledvin. To je však jen hrstka důvodů, proč s vysokým tlakem bojovat.  

Naštěstí nemusíte sahat po předražených, a ne vždy fungujících lécích z lékárny. Stačí, když vsadíte na rajčata, která jsou účinným bojovníkem se zmiňovanou zdravotní trablí. Kromě toho, že rajčata snižují krevní tlak, umí také udržovat správnou funkci nervového a svalového systému.  

Pro zdravé oči 

V dětství nám rodiče a prarodiče předhazovali především mrkev jako zeleninu, která podporuje zrak. Zapomínalo se však na rajčata, která prospívají našemu zraku stejně jako mrkev. Rajčata v sobě ukrývají důležité minerály, které udržují oči nejen ve zdravé kondici, ale taktéž snižují riziko očních chorob. K vůbec nejčastěji vyskytujícím se očním chorobám patří dnes takzvaný šedý zákal nebo makulární degenerace.  

Lékaři také často vypichují antioxidanty jménem zeaxanthin, lutein či lykopen, které taktéž najdeme v rajčatech. Tyto antioxidanty ochraňují oko proti takzvanému oxidačnímu poškození oka volnými radikály.  

K TÉMATU  Mobilní aplikace na hubnutí. Které pomůžou shodit přebytečné kilogramy?

Proti vysokému cholesterolu  

Žijeme v době, kdy je konzumace nezdravých potravin naprosto běžná. Na každém rohu na nás číhá rychlé občerstvení, které stojí za vysokým číslem na váze. S každou přesmaženou a příliš slanou hranolkou či s každou další sladkostí se jen zvyšuje špatný cholesterol v krvi, který má na zdraví člověka opět negativní dopad.

Vysoký cholesterol může způsobovat například mrtvici či infarkt, což jsou velmi vážné kardiovaskulární problémy způsobující i smrt člověka. Naštěstí opět lze vytáhnout na pomoc rajče, které díky svým antioxidantům snižuje vysoký cholesterol, a to dokonce i ve chvíli, kdy je uvařené a nikoli čerstvé.  

Pro lepší zažívání 

Máte problémy se zažíváním? Trápí vás trávicí potíže? Pak máte další odpověď na otázku: Proč jíst rajčata. Problémy se zažíváním jsou naprosto běžné a dnes také velice časté. Za zácpou nebo naopak za průjmem či jinými zažívacími problémy stojí špatné fungování střev, často také onemocnění (například záněty, hemoroidy, špatné fungování štítné žlázy a další) nebo užívání některých léků.

Vše však lze hravě vyléčit s pomocí rajčat, která umí střeva podpořit. Podle lékařů jsou takzvaným pohonným či hnacím motorem líných střev, a to díky rostlinné vláknině, která se nachází především ve slupce této oblíbené a často pěstované zeleniny. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Potraviny, které pomáhají jako prevence proti rakovině nejrůznějšího typu podle České onkologické společnosti. Jaké množství sníst?

Toto přírodní hnojivo je pro rajčata lepší než jakákoliv kupovaná chemie

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

O houbách se dlouho tradovalo, že nemají výrazné účinky na lidský organismus. Pokud se ale zaměříme na ty správné, můžeme do těla dostat velké množství zdraví prospěšných látek. A to navíc při malém množství přijatých kalorií, houby jsou totiž z velké části tvořeny jen vodou.
Tělo je dobře propracovaný stroj, který nás pravděpodobně nepřestane fascinovat. Aby však fungovalo tak, jak má, je zapotřebí, aby bylo poháněno správným palivem. Ani klasický automobil nepojede bez benzínu, ani tělo nebude fungovat bez minerálů a vitaminů, které jsou jeho pohonnou hmotou.  
Léto si každý z nás spojuje s opalováním a všichni se na něj nesmírně těšíme-. Konečně totiž může naše tělo získat bronzový odstín bez toho, aniž bychom museli navštěvovat solárium. Jenže co až léto bude pryč? Co pak? Vyvstává najednou otázka, jak si udržet opálení po co nejdelší dobu. Tento článek obsahuje nejúčinnější tipy na to, jak opálení co nejvíce prodloužit a pyšnit se tak krásným tělem i několik měsíců po dovolené.
Pokud chcete být letos in, můžete vsadit na dámské černé pantofle. Jestliže netušíte, jak je vkusně zakomponovat do outfitu, nemusíte si zoufat. My vám to na následujících řádcích předvedeme. Prozradíme si, jak černé pantofle stylizovat do elegantního, do volnočasového i do sportovně laděného outfitu. Proto čtěte a inspirujte se!
Z ničeho nic srdce bije na poplach, žaludek se sevře a vy se cítíte svým partnerem či partnerkou zrazeni. Ano, to je žárlivost, která je v nízké míře naprosto přirozená.
Který den budete v komunikaci s okolím perlit, kdy se obejít bez alkoholu a čemu se tento týden raději vyhnout? To vše napoví horoskop krásy a duševního zdraví od astroložky Nadi Šmídové.
Milujete nakupování a ještě více milujete nakupování za super nízké ceny? V tom případě jste tady správně a určitě byste si neměli nechat ujít následující řádky! Pro všechny shopaholiky, kteří neodolají rozšiřování své sbírky o nové bezva kousky, jsme sepsali celkem 4 tipy na skvělé outlety, v nichž nakoupíte luxusní oblečení, boty i doplňky za parádně nízké ceny!
Sloni jsou majestátná zvířata, ale když jsou mladí, jsou rozpustilí a rádi si hrají. Slůňata dovádějí ve vodě, pošťuchují se navzájem nebo s i lidmi! Pozor, aby vás nějaký ten prcek nezalehl!
Kdo a kdy má komu volat? První rande bylo fajn a ráda byste se sešla znovu. Měla jste pocit, že protějšek stojí o schůzku také. Ale nedomluvili jste si ji. Nechali jste si otevřená zadní vrátka. Týden utekl a on nevolá. Zavoláte mu?
Rostlinné kmenové buňky patří mezi nejnovější objevy se skvělým potenciálem řešit běžné problémy spojené se stárnutím pokožky. Jejich vývoj se dere kupředu až vzrušujícím tempem a na rozdíl od živočišných kmenových buněk neexistuje ani žádný etický či právní argument proti jejich použití v kosmetice. Už na první pohled slibují naprosto neodolatelné výsledky. Mohou ale rostlinné kmenové buňky z ovoce, květů či jiné vegetace udržet krásu a mladí každé pleti? Pojďme se do tohoto tématu ponořit a zjistit to.
Máte chytrý telefon? S největší pravděpodobností je vaše odpověď kladná. A to možná vůbec není dobře! Kvůli němu totiž snadno „vyfasujete“ problémy se zády i bolesti hlavy. Ale tím to bohužel ještě nekončí…
Stává se vám, že dojíte své jídlo, ale i poté máte zase hlad? Spoustu lidí dojí svou porci, ale i tak je přepadnou chutě dát si ještě něco dalšího. Anebo je přes den stále honí mlsná a snědli by vše, co mají na očích. Čím to vlastně je? A jak se toho ukrutného pocitu hladu a chutí zbavit? Pokračujte ve čtení článku a získáte tak odpovědi na vaše otázky.

Výběr článků

Tu a tam asi každá z nás vypadá unaveně. Stačí probdělá noc, delší flám nebo nějaký zdravotní problém, který nám nedá spát, a ráno na nás vykoukne v zrcadle nepěkný odraz a v něm unavená pleť vyžadující okamžitou vzpruhu.
Kapelu Maxim Trubulenc zasáhla nečekaná a hluboká ztráta. Ve věku 53 let náhle zemřel Daniel Vali, dlouholetý člen a obličej kapely. Jeho náhlý odchod způsobil vlnu zděšení a smutku mezi členy kapely i veřejností. Na sociálních sítích kapely se objevila fotka s datem úmrtí a později i dojemný snímek zpěváka, na který reagovali fanoušci četnými vyjádřeními soustrasti a vzpomínkami na jeho talent a osobnost.
Rostliny nerozeznávají čtyři roční období jako my lidé, ale pouze dvě. Ovšem od podzimu až do jara mají pokojové rostliny období takzvaného vegetativního klidu. Je chladno a brzy se stmívá, proto rostlinky přestávají tak rychle růst a kvést a prožívají zimní spánek.

Nepřehlédněte

Obličejová jóga, anglicky face yoga, je stále oblíbenější. V posledních letech zaznamenává úplný boom, a tak nějak do pozadí posouvá i dříve preferovaný botox. Jenže zatímco obličejovou jógu můžete provádět kdykoliv a kdekoliv, navíc za ni nemusíte utrácet peníze, botox je pořád procedurou, při níž do sebe necháváte vpíchnout chemický jed. Možná je tedy na čase rozhýbat svaly v obličeji a jednoduchými cviky tak dosáhnout mladistvého vzhledu, po kterém touží každá žena.
Popraskané rty, suché koutky, odchlíplé kousky zrohovatělé kůžičky. Když jen trochu zanedbáte péči o své rty, podzimní počasí vám to vrátí i s úroky. Nemusíte kupovat syntetické balzámy na rty. Vyrobte si svoji vlastní péči z přírodních ingrediencí.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek