Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Kvasinková infekce postihuje hned několik míst na těle. Co dělat a co jíst, když se kvasinky přemnoží?

Kvasinky zlepšují vstřebávání živin a podporují správné trávení. Dojde-li ale v organismu k jejich přemnožení, projeví se to řadou nepříjemných příznaků.
kvasinky
Kvasinková infekce v dutině ústní se projevuje výrazným bílým povlakem na jazyku.

Kvasinková infekce neboli kandidóza je onemocnění, které může postihnout dutinu ústní, uši, nehty, trávicí ústrojí a pochvu. Pokud vám lékař kandidózu diagnostikuje, nasadí také dietu proti kvasinkám. Víte ale, která to je?

Kvasinková infekce netrápí jen ženy

Kvasinková infekce je nejčastěji známá jako tzv. vaginální kandidóza v pochvě. Kvasinková infekce se ale může objevit také v dutině ústní, na nehtech a v trávicím ústrojí. Kvasinková infekce má mnoho příznaků, od zápachu až po záněty kloubů. Mezi zásadní opatření při léčbě kvasinkových infekcí patří dieta proti kvasinkám. Při prvních příznacích je ale vždy nutné vyhledat lékaře pro vyloučení jiných onemocnění.

kvasinky
Grafický přehled kvasinkové infekce. Prohlédněte si, která místa na lidském těle postihuje.

Kvasinková dieta

Principem kvasinkové diety je zabránit nadměrnému množení kvasinek, kterého lze docílit detoxikací trávicí soustavy.

10 top potravin vhodných při kvasinkové infekci

  • Kyselé zelí a kvašené potraviny

Kyselé zelí je bohatým zdrojem mikroflóry, která pomáhá chránit střeva. Výhodou těchto potravin je také to, že dokážou posílit imunitní systém a organismus tak bude vůči kvasinkám mnohem odolnější.

  • Kokosový olej

Kokosový olej je známý svými antimikrobiálními účinky. Obsahuje kyselinu laurovou a kaprylovou, které ničí kvasinky ve střevech.

  • Listová zelenina

Listová zelenina přispívá ke zvýšení pH organismu, což pomáhá v boji s kvasinkami. Vitamin C obsažený v listové zelenině posiluje imunitní systém a hořčík je užitečný při detoxikaci organismu. Vitaminy skupiny B a železo zlepšují prokrvení orgánů a dodají tělu energii.

  • Česnek

Česnek je známý jako přírodní antibiotiku, má protizánětlivé a dezinfekční účinky. Obsahuje velké množství sloučenin s obsahem síry, která je velmi účinná v boji proti plísním a houbám.

infekce
Kvasinková infekce se často objeví jako takzvaná vaginální kandidóza. Postihuje však i jiné části lidské těla.
  • Kvašené mléčné výrobky

Kefíry a další kvašené mléčné výrobky představují ideální pomoc pro zažívací trakt, protože díky probiotikům podporují růst zdraví prospěšné mikroflóry. Ideální jsou výrobky z kozího mléka.

  • Lněné semínko
K TÉMATU  Vyhrajte přípravky Naturevia a posilněte imunitu nejen svých dětí

Lněné semínko je bohatým zdrojem polyfenolů, látek podporujících růst probiotik, které pomáhají likvidovat v trávicím traktu plísně a kvasinky.

  • Skořice

Skořice likviduje kvasinky v dutině ústní.

  • Vařená zelenina

Brokolice, květák, chřest jsou ideálními potravinami pro boj těla proti kvasinkám.

  • Vývar z kostí

Na organismus má obyčejný vývar mnoho zdraví prospěšných účinků. Pomáhá kromě jiného také v boji trávicí soustavy proti přemnoženým kvasinkám.

  • Kurkuma

Kurkuma obsahuje látku zvanou kurkumin, která hubí kvasinky. Kromě toho je kurkuma známá také v prevenci proti nádorovému bujení.

Potraviny, kterým je nutné se vyhnout

  • Cukr a umělá sladidla

Cukry a sladidla pro kvasinky představují zdroj energie, a proto je nutné se jim léčby kvasinkových infekcí vyvarovat.

  • Alkohol

Součástí mnoha alkoholických nápojů jsou kvasnice, najdeme je v hojně konzumovaném pivu. Čím více alkoholických nápojů budete konzumovat, tím samozřejmě lépe pro kvasinky, které se budou množit.

  • Džusy a ovocné šťávy

Džusy a jiné ovocné šťávy jsou bohatým zdrojem cukrů, které jsou zásobárnou energie pro kvasinky, a proto jejich konzumací dochází ke zhoršení kvasinkové infekce.

  • Obilniny

Obilniny jsou rozkládány na cukry, které představují ideální prostředí pro růst kvasinek.

  • Mléčné výrobky

Mléko obsahuje laktózu, mléčný cukr, a proto je nutné se všem mléčným výrobkům během kvasinkové infekce vyhnout, samozřejmě kromě mléčných kvašených výrobků.

Tipy pro efektivní léčbu kvasinkové infekce

Pro efektivní boj proti nepříjemným kvasinkovým infekcím jsou vhodné zejména:

  • Probiotika dodají organismu zdraví prospěšné baktérie, které pomáhají zlikvidovat přemnožené kvasinky a znovu obnovit střevní rovnováhu.
  • Oregánový olej je přírodním prostředkem proti baktériím a houbám.
  • Česnek, ideálně 2 stroužky denně, pomáhá likvidovat infekce způsobené houbami a plísněmi a posiluje imunitní systém.
  • Vitamín C (1000 mg, 3x denně) posiluje funkci imunitního systému a pomáhá likvidovat záněty v těle.
K TÉMATU  Netradiční využití ústní vody. S jakými problémy si hravě poradí?

Zdroj: https://cs.medlicker.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Intimní zápach ženských partií. Problém, o kterém se nemluví snadno. Co značí a jak s ním zatočit?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Potřebujete trochu rozveselit? Leze na vás jarní deprese, nebo naopak podzimní splín? V tom případě není nic lepšího, než zasednout k televizi a pustit si něco třeskutě vtipného. Které komediální filmy a seriály jsou pro tento účel jako stvořené?
Konečně přišla rodinná dovolená. Očekáváte, že si odpočinete od všech starostí. Chcete si přece pořádně užít zasloužené volno! Těšíte se, že si budete užívat, jenže všechno může dopadnout jinak. Jak se nepohádat na dovolené? A jak se po dovolené nerozejít?
Sluníčko začíná mít pomalu sílu, dny už jsou pořádně dlouhé a ve vás se začíná probouzet letní nálada? Nebojte se ji podpořit barvami, které pustíte do svého botníku. A jednoznačnou trefou jsou pro tuto sezónu bílé balerínky!
Skáčou, plavou, dovádějí. Tučňáci jsou nelétaví ptáci, které v zoo nezapomene navštívit nikdo. Ve volné přírodě ale předvádějí větší kousky!
Šaty a móda, to je nám ženám vlastní. Šaty, obzvláště ty svatební, jsou jistým odrazem nás samotných, proto se i při výběru často neubráníme emocím. Při výběru hraje roli mnoho faktorů. V den D chceme být všechny okouzlující. Jak tedy postupovat a co se vlastně letos nosí doma i v zahraničí?
Řada lidí interiér svého domu v průběhu života změní, zrekonstruuje, aby byl hezčí a modernější. O každém to ale neplatí.
Dávkovač krmení pro pejsky si zvládnete vyrobit vlastnoručně doma. Je převážně z kartonu a vypadá i funguje báječně! Pokud má váš pejsek nenasytný apetit a je dost chytrý na to, aby si stále přisypával, dávkovač možná nebude to pravé. Postavit si ho ale můžete i pro kočky. Inspirujte se tímhle povedeným DIY nápadem.
Lidé ve znamení Lva jsou přirozenými vůdci, kteří se nesou stejně velkolepě jako jejich zvěrokruhový zástupce. V tomto znamení jsou lidé, kteří se narodili mezi 23. červencem až 22. srpnem.
Dnes si rozhodně dejte pozor na svůj jídelníček. Vyplatí se vám to. Co dalšího radí naše astroložka Naďa pro prondělí 10. září?
Ne, že by za vás bylinky vyřešily veškerá kila přibraná během vánočních svátků. Pokud je ale rády používáte, mohou vám pomoct nastartovat vaše trávení a tělo pak bude snadněji odbourávat nahromaděné tuky. Jestli jste se tedy rozhodly začít s hubnutím, klidně po nich sáhněte.
Také jste si říkaly, jaké by to bylo mít v koupelně nebo v ložnici všechny rtěnky, šminky, make-up a další ty nezbytné věci pěkně srovnané, aby jste měly přehled a vše po ruce? Přinášíme vám jednoduchý návod, jak si takový pořadač vyrobit z kartonové krabice.

Výběr článků

Po kom je to dítě tak divoké? Udělala jsem někde chybu při výchově? Nebo jsou to prostě geny?
Potřebujete se jen uvolnit, nebo vás trápí fyzická bolest? Existuje nepřeberné množství druhů masáží, ale jen některé vám skutečně pomohou. Vyzkoušejte nejosvědčenější masáže, které vám uleví na duchu i na těle.
Každá žena se měsíc co měsíc setkává s menstruací, během které se neobejde bez vložek či tampónů. Málokdo si ale v tu chvíli uvědomí, jaké množství odpadu se vytvoří během používání tradičních menstruačních pomůcek, které následně zbytečně škodí okolní přírodě. Naštěstí ale existuje několik ekologických alternativ, za které vám příroda poděkuje a oceníte je i vy z hlediska snadného použití. Pojďme se podívat na téma ekologické menstruace.

Nepřehlédněte

Každý člověk má nějaké zlozvyky, a zatímco některé vadí spíše okolí, jiné mohou vadit člověku samotnému. Jedním z nich jsou pocuchané nervy, které lze definovat jako neustálé vytáčení se kvůli každé drobnosti. Jelikož tato nemilá vlastnost ničí vzájemné vztahy, je dobré vědět, jak s problémem zatočit. Možností je víc než dost.
Pokud se chcete letos blýsknout, bude to chtít do vašeho šatníku zakomponovat alespoň jeden pár stylových tenisek. Že nevíte, jaké kousky budou letos in? Nezoufejte a pojďte se na vybrané modely módních sneakersů podívat s námi. Inspirace na vás čeká!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek