Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Home office. Jak vyzrát na nástrahy a zastat stejnou práci doma jako v kanceláři

Jestliže pracujete doma stále, máte již nastavená pravidla, jak home office zvládat. Ale možná s home office začínáte, třeba právě díky povinné karanténě.
Home office
Pracovat z domova přináší spoustu výhod, ale číhají na vás i jisté nástrahy.

25. 03. 2020

A nevíte, zda stihnete udělat tolik práce doma, jako v kanceláři. Home office má svá pravidla. Zkuste je dodržovat.

Stálý home office. Výhody a nevýhody

Pracuji doma už více než deset let. Mám kamarádky, které jsou na tom stejně. Třeba proto, že mají zaměstnavatele vzdáleného stovky kilometrů a jejich práce to umožňuje. Většina lidí, kteří pracují doma nastálo, nemá od zaměstnavatele stanovenou pracovní dobu. Má pouze pracovní úkoly, které musí v určitém termínu splnit. A záleží na nich, kdy tak učiní.

Ale to je právě pro některé lidi, kteří s prací doma začínají, velké lákadlo. Ráno kávu a noviny, pak vyvenčit psa, nakoupit, vyřídit soukromé telefonáty. A najednou je poledne. Tak si uděláme oběd a po něm zasurfujeme na internetu a dáme prádlo do pračky. Jsou tři odpoledne a vy jste se na práci možná jen tak letmo koukla.

Nemluvě o tom, že „když jste přece doma, zvládnete zařídit to či ono“. Alespoň tak si to myslí partner.

Neuvaříte, nevyperete. Musíte pracovat

Málokdo, kdo nezažil alespoň několik týdnů práci z domova, totiž chápe, že potřebujete svou pracovní dobu. Čas, kdy se budete věnovat pouze své práci.

Neuvaříte, nevyperete, neoběháte úřady a obchody. A to si musíte stanovit a případně na rodině vydobýt.
Stanovte si jasně svou pracovní dobu a dodržujte ji. Nedejte se rušit požadavky členů domácnosti. Stejně, jako kdybyste chodila do kanceláře.

Než začnete pracovat, tak se upravte a oblékněte. Nepracujte v pyžamu. Dopadnete tak, že k večeru zjistíte, že jste se ještě neumyla, natož nalíčila. Nemusíte doma sedět v lodičkách a kostýmu. Stačí pohodlné oblečení, v kterém se můžete ukázat například listonošce, kurýrovi nebo návštěvě kolegy.

Nezapomeňte na relax a sociální kontakty

Rozhodněte se, v kolik hodin ukončíte svou denní práci a dodržujte to. Záleží to například na režimu celé rodiny, zda jste sama, máte partnera či děti. Každopádně potřebujete čas pro sebe. Kdybyste nevytáhla paty z domu, neprospělo by to ani vám, ani vašim blízkým.

K TÉMATU  Jak na jarní detox? Dopřejte svému tělu očistu

Práce doma má totiž velkou nevýhodu v tom, že jste ve spojení se světem pouze prostřednictvím elektroniky a málokdy s někým mluvíte osobně. To si musíte nahradit kontakty ve volném čase. Ukončete práci a jděte na procházku, do fitka, do bazénu, sejděte se s kamarádkou.

Nemyslete si, že když pracujete doma, musíte být stále k dispozici. Není tomu tak. Pokud nenastane u vašeho zaměstnavatele extrémní situace, nepracujte večer a o víkendech. A už vůbec ne o dovolené. Věnujte se koníčkům právě tak, jako vaši kolegové, kteří chodí do kanceláře.

Sporadický home office

Těžko bude asistentka manažera pracovat doma, když ji potřebuje, aby vyřizovala denní agendu, plánovala porady a jednání. Nemluvě o lékařích, prodavačkách a dalších zaměstnancích ve službách a veřejné správě. Ale projektant, účetní či obchodní manažer může občas pracovat z domova.

Většina zaměstnavatelů v těchto případech trvá na dodržování stejné pracovní doby pro všechny. Je to především proto, abyste byli on-line ve stejnou dobu, jako váš šéf a kolegové a mohli řešit konkrétní pracovní záležitosti.

Nejedna firma, u níž je home office běžný, má pro tyto účely i své aplikace, vnitropodnikové softwary, on-line kanceláře, cloudy, internetová rozhraní, jejichž prostřednictvím se zaměstnanec z domova přihlásí do práce. A zaměstnavatel tak může průběžně sledovat pracovní aktivitu. Počítejte s tím, že musíte být na lince přesně v danou pracovní dobu.

Výhodou takových systémů ale je, že uděláte práci, která je vám uložena a po zbytek dne nebudete řešit, kterou pracovní povinnost jste odložila či zanedbala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pánská pracovna. Jak ji zařídit a vytvořit dokonalou domácí kancelář

Jak předejít krizi, když svou práci vykonáváte práci z domova

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

O výstavbě nových bytů především v oblasti metropole se mluví neustále, a to hlavně v souvislosti s její nedostatečnou rychlostí. Méně často se pak ve srozumitelném jazyku mluví o skutečnostech, proč tomu tak je nebo jak se s tím vypořádávají vlády a developeři v zahraničí. Stejné je to pak u proměn bytové výstavby samotné. Pojďte se podívat na 3 zajímavosti, které můžete probrat s kolegy z práce nebo s partnerem a možná se vám podaří rozproudit velmi zajímavou debatu.
Květiny v interiéru nejsou žádnou novinkou. Aby také ano, vždyť se s nimi bylo možné setkat už před hodně dlouhou dobou. Naši předkové je milovali. Není se čemu divit, jelikož se jednalo o nadčasovou záležitost.
Když se lísáme ke zvířatům, jejich nenadálý pohyb nebo zvukový projev nás pěkně vyděsí. Někdy tak trochu zapomínáme, že zvířata nemusí brát tulení jako něco příjemného. Zajímá je vaše jídlo, a jdou po něm hlava nehlava. Reakce dětí i dospělých je vždy leknutí, jen ti malí se trochu víc bojí. I takový roztomilý tuleň umí pěkně vyděsit!
První česká superstar se odehrála roku 2004 … Ano, počítáte správně, je tomu už neuvěřitelných 17 let! A my máme stále v živé paměti některé z finalistů této obrazovky neopouštějící soutěže. Pamatujete si je všechny? A jak se dnes asi mají? Změnila je Superstar na celý život, nebo se spíše vrátili do zajetých kolejí? Posuďte sami.
Když jsem začala pracovat v marketingové firmě, těšila jsem se na novou výzvu. Vytváření obsahu a reklamních kampaní mě bavilo odjakživa - a ve své původní firmě jsem měla na starosti všechno možné. Byla to pro mě skvělá příležitost, jak se posunout o kousek dál. Tuhle společnost už jsem totiž měla vyhlédnutou dlouho, a konečně se mi tam podařilo dostat. Už to všechno ale vidím jinýma očima…a může za to šéfová.
Nakupování dárků pro rodinu je těžké. Mnohem těžší než nakupování dárků pro spolupracovníka nebo oblíbeného učitele. Když ale nakupujete pro lidi, které znáte celý svůj život, máte jistou výhodu. Znáte totiž jejich koníčky a zájmy. Víte (nebo byste měli vědět) co mají rádi a po čem touží. Když tuhle výhodu dobře použijete, pořídit dárky k Vánocům pro rodinné příslušníky pak bude brnkačka. Už máte jasno, co komu nadělíte?
Podle studií však déčko chybí 60 až 75 % české populace. Bez něho je obranyschopnost oslabená a lidé snáze onemocní. Situace je teď o to vážnější, že druhá vlna pandemie stále není na ústupu a nastává doba podzimních respiračních infekcí. Lékaři proto bijí na poplach a na riziko spojené s nedostatkem vitaminu D opakovaně upozorňují.
Závěť má podle platného občanského zákoníku větší moc, než dědictví ze zákona. Tak můžete určit, komu připadne konkrétní majetek. Pokud žijete v druhém či třetím manželství, či dokonce jen v partnerství, můžete mít dostatek důvodů, proč svůj majetek tímto způsobem rozdělit. Závěť rozhodně nepodceňujte.
Mít známého na výpomoc s hlídáním přijde vhod. Svěřit vaše malé dítě do jiných rukou můžete za předpokladu, že máte jistotu, že o ně bude dobře postaráno. Příkladem budiž tenhle chlapík, který místo sezení doma vezme holčičku na výlet na kole po skotské vrchovině. Trochu nečekaný adrenalinový výlet.
Deprese a úzkosti jsou dnes běžné jevy, se kterými se potýkáme. Zatímco někdo k těmto stavům sklouzne z důvodu špatného rodinného zázemí, jiný se do depresí dostane z důvodu až příliš velké snahy uspět. A někdy - někdy je na vině takzvaná obsedantně-kompulzivní porucha. O co konkrétně jde?
Všude kolem sebe vidíte v zimním období reklamy, jak máte jednu chvíli úplně ucpaný nos a stačí pár kapek "zázračného" přípravku a už se vám skvěle dýchá. Bez ohledu na všechny kapičky stále platí staré přísloví, že léčená rýma trvá týden a neléčená sedm dní. Jak s ní zatočit?
Střevní potíže na cestách představují jeden z největších strašáků a též jeden z nejčastějších zdravotních problémů provázených cestování a dovolenou. Základem je prostá prevence a uvědomění si nástrah před vycestováním. Chceme-li co nejvíce snížit riziko zdravotních problémů, je nutné na to myslet již určitou dobou před cestou a celou dovolenou.

Výběr článků

Pryč jsou doby, kdy dávali Češi přednost levnému jídlu před kvalitním. Nebo tak to alespoň vypadá podle současných gastronomických trendů. Levné jídlo je opravdu na ústupu. A uvědomují si to i obchodní řetězce. Kvalitně jíst chceme i my v Česku.
Trendem posledních měsíců je pracovat z domova. Ano, plno věcí dokážeme zařídit i online – ono taky, co jiného nám nyní zbývá. Odpadá nutnost chvátat ráno do práce, dodržet přesnou dobu na oběd i mít připravené adekvátní oblečení do kanceláře. Zároveň zmizel každodenní stres, jak co nejrychleji dostat děti do školy, odpoledne je vyzvednout a dopravit na kroužky. Mohlo by se to zdát vlastně o mnoho snadnější, ale naše zdraví to nemusí vždy příliš ocenit. Jaké následky na něm může náš pohodový home office napáchat?
Zdravotní obuv tlumí otřesy, šetří klouby a umožňuje noze volně dýchat. Pro naše zdraví je kvalitní bota velmi důležitá. Poradíme vám, jak si ji správně vybrat a na co si dát při nákupu pozor.

Nepřehlédněte

Když jsem před třemi lety potkala svého současného muže, byla jsem nadšená. Vkládala jsem velké naděje do naší lásky. Pořídili jsme si společné bydlení a narodila se nám dcera. Po čase jsem ale poznala, že žádné dlouhodobé soužití není ideální. Dnes je náš společný život rodičovský, a já si začala psát s bývalým z Chorvatska.
Make-up kdekoliv. Tyhle kosmetické vychytávky poradí, jak vytvořit vlastní rozjasňovač, čím nahradit pudr nebo udělat rychlé kontury obočí.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek