Sobota , 04. 05. 2024

Květoslav

Co dělat, když se partner neumí sžít s rolí zvanou novopečený otec?

S příchodem miminka se ženě naprosto změní život. Najednou je zde někdo, kdo vás zcela potřebuje, je na vás zcela závislý. S tím se pojí i změny v soužití partnerů. Některý muž je na velkou změnu z postu partner na povolání otec schopen pružně reagovat. Někdo naopak odmítá novou roli přijmout a zarputile si jede ve starých kolejích. K čemu taková situace vede? A proč je tak nebezpečná?
Táta
Táta s dítětem na lavičce v parku

13. 03. 2020

Jak to vidí muži?

I když má Jan 39 let, zatím si nepřál děti. „Je to moc brzy. Sotva jsme začali cestovat, a najednou se máme všeho vzdát.“ Jeho vrstevník Martin dodává: „Partnerka na mě po narození dítěte nemá už vůbec čas. Změnil jsem se v nositele peněz do domácnosti. Necítím, že by mě někdo miloval.“ „Náš milostný život naprosto neexistuje. Všechno se změnilo, když se narodila malá,“ tvrdí čtyřicátník Zdeněk. „Teď jsme pořád doma, lezeme si na nervy a stále se hádáme. Dítě navíc bývá často nemocné. Tohle jsem naprosto netušil, že budu muset snášet jako otec,“ uzavírá téma třicetiletý Mirek.

Skrývají své obavy?

Mužům se samozřejmě při příchodu nového člena do společného hnízda nezmění život tolik, jako matkám. Ty jsou postaveny do role, ze které není úniku – dítě je na nich naprosto závislé. Ale i novopečení tatínkové cítí, že je toho na ně najednou moc. Zodpovědnost, jakou dříve nezažili. Každý na to reaguje jiným způsobem. Někdo se uzavře do sebe a tiše snáší všechny změny, jiný se promění v nevrlého chlapíka. Je to často proto, že muži neumějí o svých citech narovinu mluvit. Možná mají strach, že nebudou dobrými otci.

Otec a jeho role
Muž otec a mladá dcera na procházce přírodou. (zdroj foto: pixabay.com)

Role otec. Jak mu pomoci?

Vidíte, že partner nejeví zájem o to, aby s miminkem trávil čas? Někteří muži jsou vychováváni v prostředí, kde byly jasně určeny úlohy žen a mužů. Možná je v něm někde hluboce zakotveno, že to má být vaše práce a otec je zde od toho, aby zaopatřil rodinu. Tyto názory už ale do dnešního století rozhodně nepatří. Zkuste mu ve chvílích, kdy je vám spolu příjemně, nastínit, jak krásné je, když si s miminkem hraje. Otcova láska je v životě dítěte stejně důležitá jako mateřská. Obě jsou stavebním kamenem zdravého jedince.

K TÉMATU  Rodičovský příspěvek čeká navýšení a proti neplatičům alimentů je ve hře zálohované výživné. Víme, co to bude znamenat v praxi

S věkem se to lepší

Většina matek uvádí, že partner se naplno do aktivního trávení času s dítětem zapojuje až okolo 2 let věku dítěte. Opět je to dle průzkumů dáno zkostnatělou výchovou a dělením rolí. Možná tedy svou snahou o upřímnost a skutečné partnerství uspějete a podaří se vám i v zarputilém machrovi vykřesat trochu snahy. Někdy je však třeba počkat, až si k sobě muž s dítětem najdou svou cestu.  

Otec
Táta s dítětem na lavičce v parku. (zdroj foto: pixabay.com)

Jak na něj

Vážná rodinná situace, kdy muž odmítá novou životní roli, si žádá komunikaci. Nikdy partnera nekonfrontujte ve vzteku, mohly byste vše jen zhoršit. Nejlepší je otevřít téma “otec” při nějaké příjemné společné chvíli, kdy například miminko spí. Zkuste jej pochválit za to, co dělá v nové roli otce dobře. Poté řekněte, že vidíte, jak na něj miminko krásně reaguje, a že je úplně nadšené z jeho přítomnosti. Pochvalte ho, jak frajersky vypadá s kočárkem. Zkuste to raději přes pochvalu, zabírá to lépe.

Nátlak nepomáhá

I když vás srdce z nové situace bolí, vydržte. Když situaci nezvládnete, vztah otce k dítěti se podstatně zhorší. Konfrontovat partnera s neustálými výčitkami a výčtem situací, které nezvládá nebo dělá naprosto špatně, nikdy nevede k ničemu dobrému. Možná byl váš muž vychováván v prostředí, kde si chlapi dělali, co chtějí, a ženy musely všechno doslova odedřít. Přejete si skutečnou změnu? Vydržte a jděte na to chytře. Malými krůčky dokážete udělat velké věci.

Stát se novopečeným rodičem je těžké pro obě strany. Mužovu situaci nelze zlehčovat, i když je samozřejmě podstatně jednodušší než naše, ženská úloha. Nastartujte všechnu sílu a věřte, že když budete postupovat jako to dělávaly naše babičky – chytře a systematicky, nakonec dosáhnete svého. Pro dobro vás všech.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Letos oslavila osmdesáté sedmé narozeniny. Jaký je příběh jedné z nejkrásnějších hereček, které kdy po této planetě chodily? Sophia Loren si prožila svůj dokonalý americký sen.
Přemýšlíte nad různými formami pracovních poměrů a přemýšlíte, zda by práce na poloviční úvazek byla pro vás výhodná? Náš článek "Druhy pracovního poměru: Vyplatí se pracovat na poloviční úvazek?" se věnuje této otázce s důrazem na různé druhy pracovních poměrů a výhody či nevýhody práce na částečný úvazek. Přinášíme vám ucelený pohled na možnosti, které máte k dispozici, a zaměřujeme se na to, zda flexibilní pracovní doba může přinést vyváženější životní styl. Připojte se k nám a najděte odpovědi na otázky ohledně pracovního nasazení a jeho vlivu na váš každodenní život.
Zdá se vám, že se váš život nevyvíjí tím správným směrem? Zarazili jste se v určitém bodě, odkud se vám nedaří pohnout ani o píď? Řešení je celá řada. Je na vás, které si nakonec zvolíte. Já zkusila koučink a dodnes nelituji!
Podle statistik nejen u nás, ale i v Evropě, žije každé desáté dítě v nové rodině, kde je pouze jeden rodič jejich vlastní. Často tam žijí s nevlastními sourozenci, nebo se s nimi setkávají v rámci různých programů a dohod rozvedených rodičů o víkendech, prázdninách či svátcích. Společné soužití takové rodiny není zpočátku vůbec jednoduché.
Být krásná v každém okamžiku. To je jeden ze základních nároků, které moderní společnost klade na ženy. Obvykle jde o požadavek nejdůležitější a v mnoha situacích dokonce jediný. S váhou, drobnými potížemi pokožky nebo stylem oblékání sice mohou příslušnice něžného pohlaví něco dělat, chtějí-li, ale existují i estetické nedostatky, s nimiž se život mění v peklo.
Letošní léto patřilo bezesporu k těm nejparnějším. Teploty se šplhají přes hranici třiceti stupňů a koupaliště či vodní nádrže hlásí absolutně plno. Zatímco na zmíněných místech se můžeme zchladit ve vodě, doma přemýšlíme nad tím, jak se osvěžit. V každém pokoji domácnosti je totiž snad ještě větší teplo než venku, a tak řada lidí uvažuje nad koupí klimatizace. Je však pravdou, že klimatizace není zrovna levná záležitost a mnohým může toto zařízení udělat velkou čáru přes rozpočet. Proto raději investujte do pokojových rostlin, které zvládnou udržet v interiéru velmi přijatelné klima, i když venkovní teploty dosahují rekordních hodnot.
Psi jsou odjakživa symbolem věrnosti a oddanosti. I mezi nimi se však najdou jedinci, kteří v tomhle směru excelují. Možná znáte příběh japonského psa plemene Akita Inu jménem Hačikó ze dvacátých let minulého století. Ten byl zvyklý čekat na svého pána, univerzitního profesora v letech, na jednom tokijském nádraží, kde ho páníček nechával cestou do práce.
Asi máte taky zažité, že utěrky by se neměly prát v pračce. Namísto toho je pravděpodobně vyvařujete. Tahle metoda má ale jeden zásadní háček. Vyvařování není k utěrkám zrovna dvakrát šetrné. Jsou po něm sice opravdu čisté, ale postupně vám řídnou, a vy tak musíte kupovat stále nové a nové kousky. Naštěstí existuje mnohem šetrnější alternativa.
Když nefungují semafory, musí dopravu usměrňovat policisté. Někteří si práci zpestří tancem, kterým pobaví chodce i řidiče. Tady je deset policistů ze všech koutů světa, jejichž taneční kreace zachytili kolemjdoucí.
Které těhulky se letos nebo příští rok dočkají přírůstku do rodiny? Těhotenství oznámila slavná kontroverzní rapperka. Otec dítěte je navíc muž, který již byl dvanáctkrát ve vězení! Jaké další hvězdy se brzy dočkají potomka?
To je tvrdý oříšek, protože LEGO® sad je velice mnoho a liší se od sebe různými vlastnostmi: velikostí kostek, tematikou, barvou, tvarem a dodatečnými funkcemi. Každá stavebnice je jinak přizpůsobena určité věkové skupině. Čím se řídit při výběru kostek? Jak se správně rozhodnout? Napovíme v této publikaci.
Vzhledem k tomu, že čas už sledujeme spíše na chytrých telefonech, hodinky se stávají hlavně módním doplňkem. Díky tomu, že je nabízeno mnoho různých designů, můžete si je zcela přizpůsobit svému stylu. Ovšem ženský šatník mnohdy bývá rozmanitý, takže může být složité vybrat k oděvu ty pravé hodinky. Tyto tipy vám však pomohou s výběrem a jejich nošením.

Výběr článků

Moje mladší sestra byla vždycky jiná než já. Dostávalo se jí větší pozornosti, protože máma ji měla s druhým manželem, a pro něj ona byla princezna – a já jen přítěž. Musím uznat, že jsem na ni občas žárlila, ona byla tou rozmazlovanou a já jsem musela všechno dělat za ni.
Rádi ji pijeme, i když víme, že to zrovna zdravé není. Že s její pomocí snadno sundáte žvýkačku z vlasů, to už asi všichni víme. Ale to zdaleka není všechno. Coca-cola vyčistí zašlé kachličky v koupelně, varnou konvici od usazenin nebo pánev s připáleným jídlem! To všechno bez zbytečného trápení a drhnutí. Také si s její pomocí můžete připravit colový dort. Podívejte na video!
Typy zahrad dělíme podle přístupu k jejich řešení. Jaké rostliny na nich vysadíte už je potom další krok, i když má podle dané charakteristiky také svá pravidla. Vyberte si z mnoha stylů ten, který je vám nejbližší.

Nepřehlédněte

Kdo a kdy má komu volat? První rande bylo fajn a ráda byste se sešla znovu. Měla jste pocit, že protějšek stojí o schůzku také. Ale nedomluvili jste si ji. Nechali jste si otevřená zadní vrátka. Týden utekl a on nevolá. Zavoláte mu?
Když si moje kamarádka a pak také sestra našly partnery na seznamce, začala jsem věřit tomu, že to skutečně funguje. Do té doby jsem se toho strašně bála. Psát si s někým na internetu, nevědět, zda je to skutečně on a potom si s ním vyjít. To mi přišlo děsně riskantní. No ale, když to jim dvěma vyšlo, proč by to nemohlo vyjít taky mně?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek