Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Jóga v tropech. Utečte před všední šedí do teplých exotických krajů

Meditace pod palmami, za zvuku vln oceánu a s pohledem na sluncem zalitou hladinu. Láká vás jóga v tropech? Máme tipy, kam vyrazit!
Jóga v tropech. Utečte před všední šedí do teplých exotických krajů
zdroj: 123RF.com

07. 02. 2020

Pozdrav vycházejícímu slunci nad třpytícím se oceánem. Meditace za zvuku mořských vln. Uvolňující procházky palmovými háji. Kokosová voda a spousty exotického ovoce. Potřebujete dovolenou pro tělo i mysl? Přesně to nabízí jóga v tropech. Vydejte se za ní do teplých krajin. Spojit dovolenou s cvičením jógy je stále víc a víc populární.

Tomuto typu pobytu se říká yoga retreat. Zahrnuje cvičení jógy, meditaci, zdravé stravování a další wellness a v posledních letech se stal vysoce vyhledávaným. Zúčastnit se můžete organizovaného jógového pobytu, či si udělat svůj vlastní.

Dnes už existuje spousta resortů, které nabízejí tento typ rekreace, nebo k němu poskytující vhodné prostředí. Lidé za jógovými pobyty vyrážejí celoročně, zvláště ale v zimních měsících, kdy pomáhají k načerpání energie. Nejpopulárnější destinace k praktikování jógy jsou proto v krajích s krásnou přírodou a celoročně příjemným klimatem. Kam jinam za jógou vyrazit, než tam odkud pochází a kde má největší tradici – do Asie.

Jóga v tropech. Utečte před všední šedí do teplých exotických krajů
zdroj: 123RF.com

Jógový ráj jménem Bali

Světově proslulá krása indonéského ostrova Bali přímo vybízí k regeneračním pobytům. Rajské pláže s bílým i sopečným pískem, palmové háje, vodopády a divoká příroda plná tropické vegetace. Právě to poskytuje jedinečnou příležitost všechno vypustit a soustředit se jen na kultivaci svého těla a duše prostřednictvím jógy.

Na ostrově Bali žije převážná část indonéské hinduistické menšiny. Právě proto se Bali stalo vyhledávanou destinací pro takzvaný spirituální turismus. Turisté zde vedle praktikování jógy navštěvují chrámy, tradiční lázně nebo centra holistické medicíny.

Klíčovou destinací jógy na Bali je město Ubud. Jógová studia lze však dnes již najít i v menších vesnicích či přímo na plážích na jihu ostrova. Zakládají je tu jak místní, tak zahraniční jogíni, kteří se na mystickém Bali rozhodli usadit. Vedle jógy lze balijskou kulturu objevovat i prostřednictvím tradiční obřadů či kurzů tance nebo vaření.

K TÉMATU  Itálie jako nejatraktivnější destinace roku 2022. Co vidět především?

Ať už se rozhodnete zúčastnit se organizovaného jóga pobytu, nebo prostě jen vyrazíte na Bali na dovolenou, při které se budete sami soustředit na jógu a wellness, příležitostí zde najdete nepřeberné množství. Cvičit samozřejmě můžete na plážích i v hotelu. Spousta hotelů jako Anantara Seminyak Bali Resort k tomu poskytuje ideální zázemí.

Za jógou do Thajska

Thajsko je v oblasti wellness již zavedenou destinací. Tuto pověst mu vydobyly především tradiční thajské masáže. Svůj význam má však i z hlediska jógy. Stalo se oblíbeným mezi jogíny všech úrovní a společně s Indií je to místo, kam se nejčastěji jezdí pravidelně vzdělávat lektoři jógy.

Tato jihovýchodní země uchvacuje nejen svou tropickou přírodou a plážemi jako z katalogu. Turisty, především ty toužící po spirituálním zážitku, sem lákají též významné památky buddhistického světa. Vyhledávaná je i zdravá thajská kuchyně, která se díky množství ovoce, zeleniny a koření skvěle hodí právě k regenerační dovolené.

Hlavními centry jógy v Thajsku jsou Bangkok, Chiang Mai a ostrovy, zvláště pak Koh Phangan s živou jogínskou komunitou i populární Koh Samui. Pokud se za jógou vypravíte právě do Thajska, stojí za to vyzkoušet i thajskou jógovou masáž, kombinaci thajské masáže s klasickou jógou, kdy masér cvičícímu asistuje a pomáhá jeho tělo protahovat do jednotlivých jógových pozic.

Maledivy – jóga uprostřed Indického oceánu

Pestrá kultura Malediv je výsledkem mísících se vlivů okolních zemí. Právě z nedaleké Indie, kolébky jógy, se tato forma cvičení a duchovní praktiky na odlehlé ostrovy dostala.

Maledivy tvoří spousta malinkých ostrovů s překrásnými plážemi omývanými azurovými vodami Indického oceánu. O soukromí tu rozhodně není nouze. Právě takové prostředí vytváří dobré podmínky k tomu, odtrhnut se od okolního světa a soustředit se jen na sebe a na svou regeneraci.

K TÉMATU  Špatný den v práci? Může to být mnohem horší. Tohle vám zvedne náladu

Prvotřídní zázemí k vaší dovolené zajistí luxusní bungalovy přímo na vodě, díky kterým jsou Maledivy vyhledávané. Rezorty jako Sun Island Resort & Spa poskytují špičkové služby, krásné prostředí a postarají se o vaše nezapomenutelné spirituální zážitky, jako třeba cvičení jógy při západu slunce nad Indickým oceánem.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zatímco vysoký krevní tlak se dá hodnotit jako život ohrožující, nízký tlak je spíš skrytý, tichý problém. Ovšem i tak by se lidé, kteří mají nízký tlak, měli mít na pozoru. Jak poznat, že nízký tlak máte, jaké jsou jeho příčiny a jak se můžete léčit?
Byla neskutečně krásná a neuvěřitelně talentovaná. Přesto se v jejím životě objevilo hned několik škraloupů, které jí poškodily pověst. Mona Lisa dvacátého století, jak se Gině Lollobrigidě přezdívá, je však dodnes považována ze největší herecký sex symbol.
Bylinky nemusí být používány jenom k tomu, aby nám zajímavě ochutily jídlo a aby také zajistili jeho příjemnou vůni. Bylinky jsou odnepaměti používány také v lidovém přírodním léčitelství. My se aktuálně podáváme na ty, které jsou nejlepším pomocníkem pro naše plíce.
V generacích to tak chodí, že jedna pomáhá druhé. Hlídání vnoučat babičkami a dědečky k tomu bezpochyby patří. Je také dobré pro budování rodinných vztahů. Nikoli jako sebeobětování, ale jako skvělý čas strávený s generací, která vám může hodně dát, a funguje to i naopak.
Po delší odmlce se nám opět otevírají hrady a zámky. Pokud tedy nemáte program na následující víkend, vyberte si z našeho seznamu ty nejatraktivnější památky, jež se vám vryly do paměti třeba díky nestárnoucím pohádkám, které se pravidelně vysílají v televizi během vánočních svátků.
Výběrem svatebních šatů stráví mnoho nevěst i několik týdnů. Patříte k těm, které se nemohou rozhodnout? Nechte se inspirovat módními trendy roku 2022 a možná najdete, co hledáte.
Chcete si pořídit pejska, ale moc dobře si uvědomujete, že zanedlouho chcete založit rodinu? Možná z toho důvodu ztrácíte o pejska zájem, protože si říkáte, že pes a děti - to rozhodně nejde dohromady. Jenže opak je pravdou. Stačí si jen zvolit takové plemeno, které s dětmi bude opravdu skvěle vycházet. I když se to může jevit jako něco nereálného, psi jsou velice empatičtí a zejména některá plemena se o děti starají doslova jako o svá vlastní štěňata. Pořiďte si tedy svého čtyřnohého společníka a než si založíte rodinu, trochu si ho vycvičte. Můžete ho brát jako své první dítě a vyzkoušet si, co taková péče vlastně vyžaduje.
Častou chybou nás žen je, že si oblíbíme určitý typ kosmetiky a používáme ji po celý rok. Ale nežijeme v zemi, kde je počasí stálé. Proto je třeba kosmetiku obměňovat podle ročního období. Nejinak je tomu právě nyní s příchodem podzimu. Vaše pleť bude potřebovat jinou péči.
Agorafobie postihuje dvakrát častěji ženy než muže. Typická doba, kdy se u pacientů příznaky agorafobie projeví, je mezi 25 až 35 lety. Obecně známá je tato porucha jako strach z veřejných a otevřených prostor.
Silvestr je oslavou plnou světla, radosti a naděje, a pro rodiče s dětmi přináší otázku, jak tuto magickou noc nejlepším způsobem sdílet. Dnešní článek na Dámské Lize se věnuje otázce, kde trávit Silvestr s dětmi. Přinášíme tipy na rodinná přátelská místa a aktivity, kde můžete vytvořit nezapomenutelné chvíle pro vaši rodinu a přivítat nový rok s radostí a láskou.
Mít home office a dělat doma má svoje nesporné výhody. Potom přijde vhod pracovna. Nejdříve musíte zvážit, jestli do ní budete zvát hosty nebo klienty, jestli děláte spíše přes den nebo večer, nebo jestli v ní budete trávit většinu času. Bude to ryze pracovní prostor nebo také místo pro relax. Pracovna uzpůsobená pro ženský element bude ale vypadat jinak, než pánská pracovna. Tady je trocha inspirace a nápadů na tu druhou z nich.

Výběr článků

Krásný úsměv by chtěl mít každý z nás. Nepřítel naší dutiny ústní je však povlak na zubech a zubní kámen. Jak ho odstranit, abychom nemuseli utrácet ze drahé produkty, jako jsou nákladné zubní bělící pasty a ústní vody? Mnozí netuší, jaké zázračné pomocníky má právě ve svém domově.
Eva Urbaníková představuje nový film podle své knihy. Příliš osobní známost je o životní houpačce. Jednou jsi dole a jednou nahoře. Co se dělo při natáčení a co dalšího autorka veleúspěšné knihy ještě prozradila?
Každý den čelíme řadě záhad. K těm patří kupříkladu to, kam zmizely brýle nebo klíče od auta. Obvykle je však odpověď banálnější, než jsme čekali. Člověka však v tu chvíli nenapadne, že existují mnohem zapeklitější záhady, nad kterými si lámou hlavu skupiny historiků.

Nepřehlédněte

Mnohokrát jste se těšili na chvíli, kdy spolu konečně budete trávit více času. A když ta situace nečekaně nastala, místo společného tvoření, her a zkrášlování bytu se jen hádáte?
Popraskané rty, suché koutky, odchlíplé kousky zrohovatělé kůžičky. Když jen trochu zanedbáte péči o své rty, podzimní počasí vám to vrátí i s úroky. Nemusíte kupovat syntetické balzámy na rty. Vyrobte si svoji vlastní péči z přírodních ingrediencí.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek