Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Chřipka, viróza nebo nachlazení? Na očkování pozdě, na prevenci nejvyšší čas

Bolesti hlavy a svalů. V krku škrábe, přichází únava a kašel. Teplota strmě stoupá. A je tu chřipka. Chřipkové epidemie provázejí českou zimu rok co rok. Lékaři varují před komplikacemi, jejichž následkem může být i smrt. Avšak zabrat dá i viróza nebo obyčejné nachlazení.
Chřipka, viróza nebo nachlazení? Právě teď je nejvyšší čas na prevenci
zdroj: 123RF.com

17. 01. 2020

Jak se liší chřipka, viróza a nachlazení?

Chřipka kosí zdraví obyvatel v mírném pásmu rok co rok. Vinou je především velké kolísání teplot, které je v tomto ročním období běžné. Teploty vzduchu se pohybují často v rozmezí od mínus pěti do plus dvanácti stupňů. Letošek není výjimkou a podle dlouhodobých předpovědí meteorologů nás zřejmě ladovská zima nečeká.

Při nachlazení přichází jako první rýma. Často se škrábáním v krku a kašlem. Viróza je trochu náročnější onemocnění, ale ještě to není ta “správná” chřipka. Většinou ji provází jen lehce zvýšená teplota a stačí dva dny odpočinku, abyste se cítila lépe. Chřipka je mnohem zákeřnější a její léčba náročnější. Především začíná velmi rychle. Inkubační doba viru je 18-72 hodin. Takže pokud na vás někdo prskne v tramvaji, příští tři dny budou kritické. Při chřipce nastoupí často z hodiny na hodinu bolesti svalů a kloubů a teplota začne strmě stoupat. Během pár hodin se cítíte hrozně a toužíte zakutat se do peřin a vykouknout až na jaře.

Nešiřte viry!

Vlézt do postele byste měla určitě, a to i v případě lehčí formy onemocnění – virózy. První dva dny můžete totiž vir rozšířit do svého okolí. Proto je dobré zůstat doma, a ne jako hrdinka pochodovat do práce, kde nakazíte všechny své kolegy. A nejen to. Představte si, že viry vydrží v prachu a pokojové teplotě až 14 dnů. Mohou být na madlech v dopravních prostředcích, na rukojeti nákupního košíku, na klikách obchodů a kanceláří. Domů si je přinesete na rukavicích. Nejvíce ulpívají na kůži, takže kožené rukavice jsou pro ně skvělé útočiště. A pro vás zbraň, která vás může každou chvíli srazit do postele.

Jak s nimi bojovat? Dva dny v posteli jsou nutné

Při rozvinutí chřipky navštivte lékaře. Většinou to poznáte, pokud teploty první dva dny neklesnou pod 38 °C. V tom případě už nepůjde o virózu a běžně dostupné léky zřejmě nebudou stačit. Základem pro léčbu chřipky i virózy jsou tekutiny. Ideální je, když je spojíte s bylinkami. Šťáva ze šalvěje pomáhá na bolesti v krku, lipový čaj je skvělý na průdušky, černý bez bojuje se zánětem v těle. Jitrocel čistí průdušky, šípek posiluje imunitu a detoxikuje organismus. Čaje nepijte horké, ale spíš vlažné. Slaďte medem, což je další přírodní zázrak.

K TÉMATU  Starejte se o svůj nejdůležitější imunitní orgán

Bylinky jsou dobré nejen ve formě čajů či sirupů, ale také jako obklady na krk a prsa. Často se zapomíná na Priesnitzovu metodu. Obklad pomůže utlumit bolest v krku. Zábal celého těla sníží teplotu, když v první fázi nemoci ještě nezabraly léky. Po dobu nemoci si odpusťte cvičení a větší námahu a přidejte větší dávku vitamínů. Viróza nebo rýma odezní za pár dnů, ale léčba chřipky trvá zhruba 10 dní, pokud se k ní nepřidají další komplikace.

Můžete se jí vyhnout? Nezanedbávejte prevenci

Chřipce se v podstatě vyhnout nemůžete. Viry totiž různě mutují. A tak i když odborníci rok co rok upravují očkovací sérum, ani to nezaručí, že ji nedostanete. Ovšem v lednu už je na očkování pozdě, a tak nezbývá než myslet na každodenní prevenci. Otužujte se. Jestliže to děláte celý rok, máte velkou výhodu. Začít však můžete kdykoli. Každý den se počítá.

Hýbejte se. Každodenní procházka nebo krátká rozcvička dodá tělu potřebnou energii k boji s viry. Jestliže sportujete venku, chraňte své nohy. Ty by neměly nikdy prochladnout.

Stravujte se zdravě. Dejte přednost potravinám s dostatkem vitamínů a stopových prvků. Ideální je kyselé zelí, kysané mléčné výrobky, jogurty, sezónní ovoce a zelenina. Skvělou službu udělá obyčejné jablko. Saláty vyměňte za zeleninu na páře, dušenou či grilovanou. Nezapomínejte na polévky. Přísloví, že slepičí polévka je nejlepším lékem pro tělo i duši je pravdivé.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Spánek je komplexní proces (přesněji několik různých procesů), který se nám i po mnohaletém zkoumání nepodařilo zcela probádat. Co však bezpečně víme, je to, že jeho kvalita významně ovlivňuje celkový stav organismu. Zarážející je, že podle statistik zhruba třetina populace čelí problémům s usínáním. U deseti procent jde o potíže dlouhodobé, jež se mohou nepěkně podepsat na zdraví. Je to i váš případ a hledáte klíč k rychlejšímu usínání a potažmo klidnějšímu spánku? Máme pro vás hned několik doporučení a tip na „must have“ interiérový prvek.
Svatební obřad je sice hlavní program, uteče ale poměrně rychle. Pak přijde na řadu hostina. Právě ke svatební párty se upíná nejvíce pozornosti i plánování. Prohlédněte si honosné slavnostní stolování
Rozchodem si projde každý z nás, začíná to v dětství s prvními láskami, pokračuje v dospělosti, kdy s námi mohou neskutečně zatřást. Vzpamatování se z rozchodu je poměrně dlouhá cesta, kterou není dobré moc uspěchat. Člověk by si měl projít všemi nepříjemnostmi, aby dospěl k novému začátku. A jak toho docílit?
Efektivní komunikace je základem každého silného vztahu. Naučte se, jak otevřeně a s respektem vyjadřovat své potřeby a přání, což je klíčem k hlubšímu porozumění a větší harmonii mezi partnery.
Strach z pavouků, strach z uzavřených prostor, strach ze tmy. Na tom není vůbec nic neobvyklého. Ale existují mezi námi tací, kteří trpí strachem ze skutečně roztodivných věcí.
V Čechách je systém pro matky s dětmi nastaven víc než příznivě. I přesto se mnoho matek rozhodne začít pracovat dříve, než jejich děti dosáhnou 3 let, tzv. školkového věku. Není to nic neobvyklého a dá se to velice dobře zvládat, jen se na to musíte připravit.
Některé z nás se při pojmech „povinné ručení“ a „havarijní pojištění“ jen zatočí hlava při představě, že bychom si jej měly sjednávat samy. Návštěva pojišťoven, porovnání, co nám na přepážkách bylo nabídnuto, ale hlavně: pamatovat si údaje o našem autě. Jenže takto už to dávno neprobíhá! Dnes se pojistíte online, z pohodlí domova. Potřebovat budete jen osobní doklady, velký technický průkaz a několik minut svého času.
Přejí si vaše děti pod stromeček chlupatého mazlíčka? Než to definitivně zavrhnete, vezměte v potaz, že "psí terapie" může příznivě ovlivnit jejich zdraví, konkrétně případné alergie i obezitu dětí. Jak je to možné?
Leoš Mareš v rámci akce DobroDen opět prokázal svou štědrost a dobrou vůli k pomoci. Tato dobročinná akce, kterou moderátor zahájil v roce 2015, spočívá v tom, že Leoš Mareš přispěje jednou korunou na charitu za každého svého sledujícího na sociální síti Instagram.
Vztah s otcem vašeho dítěte skončil a vy víte, že má novou známost. Jak své dítě připravit na setkání s cizí paní? Co musíte dodržet, pokud si nepřejete, aby dítko prožívalo traumata? A jak se odměnit za dobře odvedenou práci? Projděte si základní pravidla potřebná pro toto nelehké životní období.
Následujete každoroční trendy předních designérů z Česka i celého světa? Pak se letos budete divit. Stříbrné barvě totiž odzvonilo. Co ji nahradí?
Nástěnné hodiny by neměly chybět v každém obýváku. Sice sledujete čas na mobilu nebo ho ukazuje televize, originální hodiny jsou ale hlavně dekorací, která dokresluje atmosféru domova. A co takhle zvolit ukazatel času opravdu velkých rozměrů? Prohlédněte si galerii.

Výběr článků

Vánoce a tradice jdou ruku v ruce. Nejedna z nás jich mnoho z nich dodržuje nebo si děláme vlastní. Jednou z takových poměrně zaběhnutých, je hladovění, neboli půst. Podle této tradice by se měl držet během Štědrého dne půst až do večeře, aby se nám zjevilo zlaté prasátko. Co na to říká naše tělo?
Hudba. Pro někoho smysl života, pro někoho příjemné povzbuzení během dne a pro jiného ideální hnací motor pro konkrétní činnost. Ne nadarmo se říká, že svět vidíme podle toho, jakou hudbu posloucháme. Naše oblíbené žánry mnohdy zrcadlí naši osobnost. Zároveň je to pro nás mnohdy v těch nejtěžších a nejnáročnějších okamžicích ten nejlepší parťák, jakého si jen můžeme přát. Hudba ale může efektivně posloužit pro naši práci, rozvoj osobnosti nebo daleko více - může nám pomoci najít samu sebe.
Každý z nás občas zalže – ať už se jedná o milosrdnou lež, anebo prostě jenom proto, aby vypadal dobře a udělal dojem na ostatní. Ale, jak se říká, lež má krátké nohy! O tom ví něco i lidé, co se s námi podělili o své příběhy a zažili trapas při provalení se jejich výmyslů.

Nepřehlédněte

Kdo by nemiloval nakládané kyselé okurky. Jsou výborné k masitému pokrmu, nebo jen tak, když máme chuť. Legendární „kvašáky“ se zkrátka těší velké oblibě. Pokud ale chcete mít ve špajzu dostatečné zásoby zavařených okurek na zimu, je zapotřebí mít dobrou úrodu
V každém životě ženy následuje ihned po probuzení návštěva koupelny. A kromě ranní ústní hygieny zde dochází ještě k jednomu velkému kroku, a sice k líčení. Žena se chce cítit krásná a šminky jí v tom pomáhají. Zatímco s nanášením make-upu si řada žen dobře poradí, problém nastává při líčení očí. V tomto případě se dopouštíme několika chyb.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek