Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Dala jste si novoroční předsevzetí? Možná je nesplníte. Začít se dá ale kdykoli

Statistiky uvádějí, že novoroční předsevzetí si dá až 72 % lidí. Z toho pouhá čtvrtina vydrží déle, než tři měsíce. Podle psychologů je lepší dávat sám sobě úkoly kdykoli jindy, než na Nový rok. Hromadná novoroční euforie z toho, že máme "to zlé" za sebou a "to dobré" před námi, svádí k tomu, že na sebe naložíte víc, než unesete.
Dala jste si novoroční předsevzetí? Možná je nesplníte. A nebudete sama
zdroj: 123RF.com

08. 01. 2020

Fitka se plní, popelníky jsou prázdné, z ledniček zmizely klobásy

Kdo z nás by na sobě nechtěl něco změnit k lepšímu. Snažíme se o to stále dokola. Zkoušíme vše dostupné, abychom dosáhli svého ideálu. A tak na začátku nového roku nakupujeme permanentky do fitka a chodíme na zkušební hodiny čehokoli, co nám nabídnou. Objednáváme proteinové , sáčkové a instantní stravy, zahazujeme cigarety. Hlásíme se na jazykové kurzy nebo jdeme bruslit se svými potomky. Novoroční předsevzetí je takový závazek sobě, že to zvládneme.

Jenže skončí svátky a už je tu každodenní kolotoč. Práce, domácnost, děti, úkoly, práce. Pro mnohé z nás, které mají na starosti nejen sebe, ale vícečlennou rodinu, případně velmi náročnou práci, pak předsevzetí pomalu doznívají. Velmi brzy opět sklouzneme do stejných zvyků a návyků, které jsme praktikovaly minulý rok.

Jak vybrat to pravé předsevzetí?

Začátek nového roku se jeví jako nejvhodnější doba pro to začít něco znovu. Žít zdravě, více studovat, najít si partnera, věnovat se dětem. Všechno to jsou určitě správné záměry. Snažit se změnit svůj život k lepšímu není nic špatného. Jen nejde změnit všechno hned a obratem. A jestli to chcete zkoušet, jste velký snílek a vězte, že následky ve formě zklamání ze sebe sama sebe nenechají dlouho čekat. Hrozit může i deprese.

Vzpomeňte si na Bridget Jonesovou, když bilancovala na konci roku. Takže pokud jste si nějaké novoroční předsevzetí dala, napište si na papír, co všechno jste si slíbila. Nezačínejte hned. Dejte si pár dnů nebo i týdnů na rozmyšlenou. Každý den si seznam prohlédněte a u každého bodu si řekněte, proč byste měla začít právě teď. Jaké má právě toto předsevzetí prioritu před ostatními? Cílem totiž je vybrat si pouze jedno. Zdá se vám to málo? Jestliže vydržíte půl roku, můžete si ze seznamu přidat další.

K TÉMATU  Běh v chladném počasí. 8 tipů, díky kterým to zvládnete a přes svátky si udržíte svou formu!

Nečekejte na začátek něčeho. Začněte kdykoli

Pokud jste se konečně rozhodla, co na svém životě zlepšíte, začněte hned druhý den. Nečekejte za začátek příštího týdne nebo měsíce. Chcete hubnout? Nemůžete čekat, až za vámi bude plesová sezóna nebo firemní večírek. Chcete začít studovat cizí jazyk? Zítra si najměte učitele. Neoddalujte svá rozhodnutí. Tím odkládáte slib sama sobě, který vlastně nehodláte dodržet. Pokud to se sebou myslíte vážně, začněte hned.

Chcete oznámit svůj záměr okolí? Zvažte všechna pro i proti

V minulosti už několikrát držela dietu, začala se učit španělsky nebo přestávala kouřit? Je lepší si své nové předsevzetí nechat pro sebe. Vidí vás, že méně jíte? Prostě řekněte, že nemáte hlad nebo chuť. Začala jste chodit do jazykovky? Řekněte to maximálně partnerovi. Změny na vás totiž nebudou vidět hned. Jestliže své předsevzetí dodržíte, vždy je čas o tom ostatním říct. A třeba je překvapit, že jste to dokázala. Ovšem pokud své předsevzetí nedodržíte a během pár měsíců s aktivitou skončíte, nebudete muset nikomu nic vysvětlovat.

Nenakupujte. Pro splnění svého předsevzetí nic nepotřebujete

Možná se vám zdá, že do fitness centra, kam jste začala chodit, musíte mít permanentku. Nejspíš vás budou přesvědčovat, jak je to výhodné. To určitě je, ale jen při určitém počtu návštěv za rok. Zkuste vytrvat ve cvičení. Až budete navštěvovat fitko půl roku alespoň 2x týdně, teprve zvažte nákup permanentky. Nepodlehněte ani lákadlům na nákup drahých cvičebních přístrojů, pomůcek a oblečení. Většina pak zůstane ve skříni nebo se z nich stane věšák na šaty.

Začít cvičit nebo se lépe stravovat můžete doma

Cvičit můžete doma nebo v přírodě bez jakýchkoli nákladů. Cvičebních sestav a různých “výzev” na nohy, břicho a další partie je na internetu spousta. Ani při chůzi nebo běhu nepotřebujete žádné extra vybavení. Stačí pohodlné kalhoty a dobré boty. Jestli jste se rozhodla shodit pár kilo, nenakupujte instantní stravu a potravinové doplňky. Stačí selský rozum, dobrá vůle a dostatek pohybu. Rad, jak se správně, a především vyváženě stravovat, je všude dost. Pokud si nejste jistá, navštivte dietologa, který není spojený s žádnou komerční firmou.

K TÉMATU  Šumivé Prosecco s chutí granátového jablka

Zkuste aplikace

V současné době jsou také jednou z možností mobilní aplikace, které vám hlídají tep, počet kroků, měří sportovní výkon, sledují vaše stravování nebo dokonce hlídají vaše výdaje. Opět na to jděte s rozumem. Nekupujte si chytré hodinky. Neplaťte za aplikace, když jste teprve na startu své změny. Počkejte nějaký čas, až bude jasné, že se vaše nová aktivita stala trvalou součástí vašeho životního stylu. Na novoroční předsevzetí ale čekat nemusíte. Pamatujte, že rozhodnout se můžete kdykoli.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Půdní prostory nemusí sloužit jen k uskladnění harampádí. V půdní vestavbě může vzniknout vysněný podkrovní byt, který vám bude každý závidět. Hlavními charakteristikami jsou samosebou šikmé stropy, přiznané dřevěné trámy a zvláštní osobité kouzlo, jaké klasické byty nemají.
Jak docílit perfektního vzhledu obočí? Pomocí vosku! Video vám ukáže, že s touto pomůckou orámujete svoje obočí tak, že bude vypadat jak z obálky časopisu.
Pořád šetříte a nic neušetříte? Nebo snad nemáte z čeho šetřit, ačkoliv nevyděláváte úplně málo? V tom případě vám chybí finanční gramotnost. Že ani nevíte, co to je? V tom případě vám prozradíme, že je to to, co vás ve škole bohužel nenaučili.
Možná trápí i vás, jen o tom nevíte, nebo jste si toho ještě nevšimli. Ačkoliv jsou sklivcové zákalky považované za projev ”stáří” a zhoršujícího se vidění, ve skutečnosti se mohou objevit už kolem třicátého roku života.
Už na gymnáziu jsem věděla, co chci dělat. Chtěla jsem se stát fyzioterapeutkou, pracovat s lidmi a pomáhat jim od bolesti. Jenže to nebylo tak snadné, na vysokou jsem se nedostala, ani napoprvé, ani napodruhé, a tak jsem to vzdala a rozhodla jsem se, že se stanu masérkou. A pak přišla hodně lákavá nabídka.
Dnes dáváme přednost sedací soupravě, ale pokud nám to prostor dovolí, proč si nedopřát klasiku? Křeslo v obývacím pokoji je pohodlné a zamilujete si ho! Ušáky, relaxační, rozkládací, moderní i elegantní nebo kožená klasika, vyberte si podle stylu vašeho interiéru.
Konzumace kávy, čaje a červeného vína, kouření, přibývající věk a tak dále – faktorů, proč dochází ke žloutnutí zubů je mnoho. Někteří jedinci mají ke žloutnutí zubů větší sklony než jiní. Naštěstí se nacházíme ve 21. století. A způsobů a metod, jak zuby vybělit je tolik, že si vybere opravdu každý. Pojďme na to!2
Měla jsem vždycky jasnou představu o tom, co budu dělat a jakým směrem se můj život bude ubírat. Jsem cílevědomá, to mám asi po své matce. Vždy jsem věděla, že chci studovat a potom se věnovat tomu, co mě baví a zajímá. Nepřipustila jsem si, že bych mohla dělat obyčejnou práci. Tak nějak jsem si myslela, že manuální práce ani není pro mě.
Handmade kosmetika v sobě skrývá mnoho benefitů. Víte, jaké výhody má domácí vlastnoručně vyrobená kosmetika a proč je u žen v posledních letech stále oblíbenější?
Rádi utrácíte, ale kolikrát si říkáte, že už máte tolik věcí, až je není kam dávat? V tom případě se zamyslete nad tím, za co utrácíte a jestli náhodou není lepší místo utrácení investovat do něčeho, co se vám skutečně vyplatí.

Výběr článků

Je jiná, je svá. Je to Billie Eilish. Do šoubyznysu vplula jako velká voda bez varování a okamžitě z ní začali všichni teenageři šílet. Zlomovým okamžikem byl pro zpěvačku říjen 2015, tedy krátce před dovršením jejích 14 let, když s bratrem Finneasem zveřejnili na SoundCloudu song Ocean Eyes, ze kterého se přes noc stala hudební senzace. A od té doby znal její jméno celý svět.
Dnešní doba se těší oblíbenosti zdravého životního stylu s dostatkem pohybu. Proto není divu, že se zejména ženy snaží vedle vyváženého jídelníčku také pravidelně cvičit a záleží jim na vyrýsované postavě. Pokud i vy toužíte po pevném a kulatém zadečku, je na čase najít ty nejefektivnější cviky, které můžete cvičit i v pohodlí domova a zapojit hýždě.
V každém vztahu jsou okamžiky štěstí a nikdo si nepřipouští, že by něco mohlo být v budoucnu jinak. Proč taky? Proč řešit možné budoucí konflikty, když je teď vše zalité sluncem. Bohužel, rozchody patří ke vztahům i k životu.

Nepřehlédněte

Tahle kočka zůstává nerada doma sama, a tak se spolu se svým páníčkem pohybuje po městě i na motorce. Nestrpí ovšem žádnou potupnou krabici nebo přepravku, a cestuje raději jako běžný spolujezdec. Vypadá to, že byla dobře proškolená o bezpečnosti na vozovce. Už jste viděly něco podobného třeba u vás ve městě?
Převleč si ty mokré plavky. Také vás to štvalo jako malou? Něco pravdy na tom ale je, mokré plavky nebo sezení na studené zemi a další věci mohou zánět močových cest pěkně urychlit.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek