Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Štědrovečerní večeře. Jaké vánoční dobroty si dopřávají lidé na jednotlivých kontinentech?

Štědrovečerní večeře u nás už není jen kapr a bramborový salát, přestože tato kombinace dominuje. Češi stále více experimentují. Pokud letos chcete také změnu, nechte se inspirovat tradicemi z jiných zemí světa.
Štědrovečerní večeře. Jaké vánoční dobroty si dopřávají lidé kolem světa?
zdroj: 123RF.com

23. 12. 2019

Štědrovečerní večeře v Evropě

V nedalekém Polsku se štědrovečerní večeře skládá z dvanácti chodů, které symbolizují počet měsíců v roce i počet apoštolů. Patří sem přitom různé předkrmy a polévky, např. boršč, ryby, plněný krocan a rozličné dezerty. Vánoční kapr a bramborový salát se konzumuje třeba v Německu, ale u našich západních sousedů je oblíbená i klobása nebo pečené husa.

V některých evropských zemích se na Vánoce jako hlavní chod tradičně konzumuje nadívaný krocan, což platí především pro Velkou Británii a Francii. Ve skandinávských státech se pochopitelně konzumují ryby, ale vánoční tabule bývá daleko pestřejší. Ve Švédsku se tradičně mlsá již od oběda ze slavnostního bufetového stolu, kterému říkají julbord.

Vánoce v Severní a Jižní Americe v evropské tradici

Ve Spojených státech amerických žijí nejrůznější etnika, která se mnohdy dost odlišují kulturními tradicemi. Za nejběžnější vánoční pokrm je považován nadívaný krocan s bramborou kaší a brusinkovou omáčkou. To samé platí i pro většinu Kanady, a to především pro anglicky mluvící část. V Severní Americe je přitom naprostou klasikou i puding jako dezert.

Jihoamerické země mají silnou křesťanskou tradici, takže jsou zde Vánoce důležitým svátkem, často s karnevalovou atmosférou. V mnohých zemí jako např. v Peru se na Štědrý večer konzumuje také nadívaný krocan. Jenže třeba v takové Brazílii, která mluví portugalsky, si bohatší obyvatelé dopřávají nadívaného páva, i když v samotném Portugalsku se na Štědrý večer jí především ryba s bramborami.

Štědrovečerním večeře v asijských zemích?

V Asii křesťanství příliš nedominuje. Jedinou většinově křesťanskou zemí jsou Filipíny, kde se na Štědrý den servíruje hrnek lepivé rýže symbolizující soudržnost, a to často v bambusu s kokosovým a třtinovým cukrem. Vánoční večeře v anglické nebo americké tradici, tedy krocan s nádivkou a brusinkovou omáčkou, je poměrně běžná v Singapuru, v indickém městě Bombaj nebo státě Goa. Vánoce se přitom v posledních letech začínají neoficiálně slavit také v Číně.

K TÉMATU  Pády na chodnících: spory trvají přes rok, odškodnění dosahuje stovek tisíc. Víte, na co máte nárok a co je třeba dělat, když se něco stane?

V Africe se na Vánoce mísí různé tradice

Afrika je velmi pestrým kontinentem, a to i z hlediska tradic. V takovém Egyptě je tradičním vánočním pokrmem Fata, tedy chléb, rýže, česnek a vařené maso. V turistických rezortech se ovšem servírují typické západní pokrmy. V dalších zemích Afriky se na Štědrý den mísí místní tradice s tradicemi zemí, které zde dříve uplatňovaly koloniální nadvládu. Součástí štědrovečerní večeře je proto v Ghaně tradiční francouzská piškotová roláda Bûche de Noël, v Namibii zase německá klobása a bramborový salát.

Austrálie přechází ke zdravějším Vánocům

Austrálie je dokladem celosvětového příklonu ke zdravějšímu životnímu stylu, a to i během Vánoc. V dřívějších dobách si zdejší obyvatelé dopřávali nadívaného krocana, jak velela západní tradice. V současné době se ale zvyky začínají měnit. Štědrovečerní tabule se totiž skládá spíše z ryb, mořských plodů a lehčích těstovinových salátů. Najdeme zde ale ještě jeden podstatný rozdíl. Na Vánoce je totiž v Austrálii velké horko, takže mnoho lidí večeří např. v parcích. To má něco do sebe, i když u nás si tohle pojetí štědrovečerní večeře představíme jen stěží.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Doba adventní, pečení cukroví, bramborový salát se smaženým kaprem a očekávání příchodu Ježíška – to vše k Vánocům jak je známe my patří. Ovšem víte, kde se tyto tradice a zvyky skutečně vzaly a kam až sahají kořeny Vánoc?
Sotva jste se vrátili ze záchodu a už je to zase tady. Musíte si znovu a naprosto neodkladně odskočit na malou. Máte totiž pocit, že váš močový měchýř každou chvíli praskne nebo že zkrátka nedojdete na toaletu včas. Ve výsledku ale dost často zjistíte, že co se objemu týče, jakoby to bylo mnoho povyku pro nic. Poznáváte se v tom?
Vlasy jsou korunou člověka. Když padají, je to špatné. Když padají ženám, je to hotová katastrofa. Čím je to způsobené a dá se ztrátě vlasů zabránit? Zkusíme vám odpovědět.
V každém životě ženy následuje ihned po probuzení návštěva koupelny. A kromě ranní ústní hygieny zde dochází ještě k jednomu velkému kroku, a sice k líčení. Žena se chce cítit krásná a šminky jí v tom pomáhají. Zatímco s nanášením make-upu si řada žen dobře poradí, problém nastává při líčení očí. V tomto případě se dopouštíme několika chyb.
Mít dokonalou postavu bez špíčků je snem snad každé ženy. Pokud se snažíte shodit nějaké to kilo navíc, jistě jste už někdy přemýšlela o možnosti liposukce. Zatímco některé ženy se nebrání operativnímu zákroku, jiné ženy by raději upřednostnily bezbolestnou metodu hubnutí. A právě v tu chvíli se nabízí možnost využití kryolipolýzy, laserové liposukce nebo kavitace. O jaké metody se jedná a fungují vůbec?
Když je hezky, chcete se posadit ven na zahrádku. K obědu o víkendu, s návštěvou nebo na večerní grilování, krytý přístřešek je skvělá věc. Můžete v něm i jen tak lenošit, číst knížku nebo trávit čas s rodinou. Zahradní altány mohou mít mnoho podob, a dají se koupit jako skládačka nebo postavit přímo na míru. Prohlédněte si galerii.
Vzrostlý strom přímo v obýváku? Stromy v interiéru nejsou zrovna tradiční výzdobou, přesto se najdou tací, kteří mají kus přírody přímo u sebe doma. Budova musí většinou s takovým nápadem počítat už od začátku stavby, ale potom se můžete pochlubit skutečně originální dekorací, na kterou budou návštěvy koukat s otevřenou pusou. Zeleň uklidňuje a prospívá, takže na vás bude blahodárně působit každý den.
Nejběžnější příčinou lupů je seboroická dermatitida nebo někdy nazývaná seborrhea. Suchá pokožka, citlivost na specifické vlasové produkty a kožní podmínky, jako je ekzém nebo lupénka, mohou zvýšit náchylnost k tvorbě lupů. Rovněž se věří, že běžná houba malassezia může být spouštěčem. Jak na lupy?
Když poprvé začnete s dietou, můžete v prvním měsíci ztratit o něco více. Pokud například dodržujete nízkosacharidovou dietu, vaše tělo spaluje glykogen uložený ve svalové tkáni, když mu dojdou sacharidy. Glykogen se váže na vodu a při jeho spalování na energii se také ztrácí voda. Tato počáteční rychlá ztráta hmotnosti může být velmi motivující, ale nakonec se zúží.
Podzim je tady. Cítíme to nejen ve vzduchu, ale také to vidíme - listy stromů se začínají zbarvovat a okenní parapety opouští letní rostliny, které je třeba zazimovat. Jelikož jsou nyní okenní parapety prázdné, je načase je něčím oživit. Pojďme si zmínit několik rostlin, které vydrží i chladné podzimní dny.  
Zajíždíte prsty do vlasů a cítíte, jak jsou suché? Štve vás to? V létě byste jim měla věnovat mnohem vyšší pozornost, než kdy jindy. Časté koupání, mytí, slunce, mořská sůl ani chlorovaná voda jim totiž moc nesvědčí. Mnohem rychleji se vysušují a lámou. Jak se o ně starat?
Lady Gaga se nesmazatelně vryla do historie pop music. Diva, která to v životě rozhodně nemá jednoduché, ale i přes všechna příkoří stále posouvá svou uměleckou kariéru dál a dál. Natočila film, získala Oscara, a nikdy se nevzdala svého snu.

Výběr článků

Jak poznáte, že nemáte v břiše úplnou harmonii? Stačí se podívat do zrcadla. Akné nebo ekzém může způsobit i špatné prostředí ve střevech. Přemnožení nepřátelských bakterií je zdrojem dermatitidy, psoriázy nebo trudovitosti. Co s tím?
Diety a zdravý životní styl jsou mezi celebritami oblíbené téma. Spousta z nich se snažila shodit přebytečná kila, která ovšem získala zpět díky jo-jo efektu. Některým z nich se ale váhová proměna podařila. Které slavné dámy se teď pyšní vysněnou postavou a co pro to musely udělat?
Dnes si připomínáme smutné dvacetileté výročí od odchodu legendární české herečky Heleny Růžičkové. Talentovaná umělkyně, která oslnila diváky svým hereckým projevem ve filmech i na divadelních prknech, zanechala nezapomenutelnou stopu v české kultuře. Připomínáme si její kariéru plnou úspěchů, ale také tajemné schopnosti předvídat nejen osud ostatních, ale i svůj vlastní. Článek nahlíží na její životní pouť, filmové triumfy a ukazuje i na dramatické okamžiky, které vedly k jejímu předčasnému rozloučení se světem.

Nepřehlédněte

Každý den se na nás valí plno informací, mnohdy zažíváme stres v práci, aktuálně třeba také těžkosti při distanční výuce dětí nebo různá omezení, která člověku komplikují život. Pak se snadno stane, že večer máte už prostě jen touhu zalézt ke knížce a přepnout své myšlenky na něco úplně jiného.
Ze všech stran na nás létají reklamy na prostředky do domácnosti, které jsou údajně doslova zázračné. My si je dokola pořizujeme, a tím hojně rozšiřujeme naši syntetickou armádu. Opravdu nám běžné toxické přípravky ovlivňují život?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek