Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Slavné ženy, které bojovaly s bulimií a dokázaly ji porazit. Patřila mezi ně i princezna Diana

Poruchy příjmu potravy se nestarají o to, kolik peněz vyděláváte nebo jaký máte společenský status. Kdokoli, a to od princezny po chudáka, se může stát obětí mentálního onemocnění jménem bulimie, které mění a ohrožuje život. A celebrity pochopitelně nejsou výjimkou. Některé z nich málem zemřely!
Slavné ženy a bulimie. Poruchu příjmu potravy poznala i princezna Diana
zdroj: facebook

Poruchy příjmu potravy se nestarají o to, kolik peněz vyděláváte nebo jaký máte společenský status. Kdokoli, a to od princezny po chudáka, se může stát obětí mentálního onemocnění jménem bulimie, které mění a ohrožuje život. A celebrity pochopitelně nejsou výjimkou. Některé z nich málem zemřely!

Bulimie. To je takový ten stav, kdy nenávidíte, jak vypadáte, a nutkavě si vyvoláváte zvracení doprovázené extrémními pocity viny, deprese a úzkosti. Kdo ho moc dobře zná?

Lady Diana

Dokonce i princezna Diana (†36), jedna z nejoblíbenějších a nejobdivovanějších žen na světě, s bulimií mnoho let po své pohádkové svatbě bojovala. Její úmorná cesta přitom začala v roce 1981 a pokračovala až do konce desetiletí, kdy se konečně odhodlala k léčbě. A to by nebyla Diana, kdyby svůj vlastní příběh nepoužila jako příklad pro ostatní ve stejné situaci. Po své zkušenosti zvyšovala povědomí o této nemoci a její statečné proslovy plné osobních pocitů dodaly odvahu mnoha lidem v tom, aby i oni začali mluvit o poruchách příjmu potravy. Podobnou inspirací však byla i jistá známá herečka.

Jane Fonda

Bulimie ji doprovázela celých 30 let, možná i proto, že ji jako dítě znásilnili. „Kultura a společnost nám diktují, jak bychom měli žít a vypadat,“ posteskla si kdysi americká herečka Jane Fonda (81) v článku pro magazín Forbes. A stala se tak, vedle princezny Diany, jednou z prvních slavných žen, které kdy promluvily o touze po chronickém perfekcionismu, jenž v tomto případě začal v pouhých dvanácti letech. Slavná herečka si teprve až po čtyřicítce uvědomila, že takhle to dál nejde, a konfrontovala se se svými “kostlivci”, přičemž vedla kampaň za zvýšení povědomí o problémech anorexie a bulimie.

Britney Spears

Od svého prvního hitu s názvem Baby One More Time z roku 1998 se stal osobní život americké popové princezničky Britney Spears (37) veřejný. Neunesla to, slávu a zájem veřejnosti zapíjela alkoholem a tlumila drogami. Aby toho nebylo málo, vše, co snědla, vyzvracela. V kuloárech se povídá, že s bulimií začala už v 16 letech. Během dvou těhotenství se držela, ale následně po nich opět najela na starý způsob – ve snaze shodit přebytečná kila. Teď už je to snad za ní, ale právě u Britney platí, že člověk nikdy neví.

K TÉMATU  Vlaďka prohrála boj s rakovinou. Naděje na Sibiři skončila dřív, než začala

Kesha

„Byla jsem sama sebou a milovala se, ale bylo pro mne hrozně těžké vstát a jít cvičit. Teď jsem připravená nést následky. Na dalších třicet dní se stahuji z veřejného života a hledám léčbu pro svoji poruchu příjmu potravy,“ vysvětlila americká zpěvačka a skladatelka Kesha nebo také Ke$ha (32) prostřednictvím mobilní aplikace Tik Tok, a to chvíli před tím, než se svěřila do péče odborníků. A to je vždy to nejtěžší – přiznat si problém.

Demi Lovato

Americká zpěvačka, skladatelka a herečka Domi Lovato (27) se s bulimií i anorexií léčila v roce 2010, ale snad i ona už má to nejhorší za sebou. „Ano, přiznávám. Byla jsem posedlá jídlem, ale zároveň jsem se ho strašně bála,“ uvedla v rozhovoru pro britský deník Daily Mail. Demi aktuálně na své psychické i fyzické kondici dře, tak jí přejme štěstí, stejně jako dalším slavným celebritám.

Lindsay Lohan

Ani Lindsay Lohan (33), americká herečka, popová zpěvačka a bývalá modelka, se nevyhnula problému bulimie. Od dětských let se pohybovala v showbusinessu, což se na ní pěkně podepsalo. Nejedla, a když už do sebe něco dostala, muselo to ven. „Měla jsem strašně hubené ruce. Byly nechutné. Musela jsem si sednout a říct si, že když se o sebe nezačnu starat, zemřu,“ svěřila se známá rebelka magazínu Vanity Fair. No uf, z toho až mrazí!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Protože žijeme v globalizovaném světě, i v Asii mnohdy slaví Vánoce podle západních a křesťanských zvyků. Ale stále ještě na tomto kontinentu existují země i kousky míst, kde Vánoce vypadají jinak.
Naši domácnost mohou sužovat nevítaní nepřátelé, kteří nás po ránu nemile překvapí. Jsou jimi brouci, kterým se někdy zkrátka líbí víc v domě než na zahradě, kde mají obvykle svá obydlí. Pokud i k vám domů doputovali drobní tvorové, kteří sice v mnoha případech škodliví nejsou, ale v ostatních ano, prozraďme si, jak s nimi bojovat.
Současný nouzový stav a karanténa mohou v rodině způsobit ponorkovou nemoc. Nenadálé přerušení kontaktů s přáteli, kolegy z práce, spolužáky, kamarády z klubu či fitka může způsobit, že vztahy v rodině začnou být značně napjaté.
Jakou nohou jste vkročili do nového roku? I když se zdá být letošní rok stejný jako loňský, několik změn už začalo platit. Mluvíme předně o finančních změnách, kterých letos bylo víc než dost. Otázku je, jestli k řadě z nich muselo vlivem koronavirové krize a velkého schodku ve státním rozpočtu dojít. V každém případě k nim došlo a my vám přinášíme velký přehled.
Léto se pomalu přetáčí v podzim. Sluníčka ubývá, začíná školní rok a hrozí nám podzimní stres. Jak se mu vyhnout, zůstat v klidu a udržet si letní náladu?
Naše domácnost byla po dlouhé roky šťastná a plná smíchu. Vychovali jsme opravdu šikovné děti - a obzvláště manželka se celou dobu snažila tak, že se péče o jejich potřeby stala největším koníčkem. Děti se ale osamostatnily a ona najednou propadla depresím.
Fenomén českých televizních seriálů z období totality přetrval do dnešních dnů, a důvodů pro to je více. Ti starší se dívají často z nostalgie, mladší diváci sledují dobu, kterou nezažili, a srovnávají s dneškem. Ovšem dobrým důvodem, proč se vysílají a jsou v oblibě, je také nesporná kvalita mnoha tehdy natočených děl.
Tipů a triků, jak správně cvičit, najdete všude dost. K dosažení výsledků je ale potřeba nechybovat v tom, co děláte pak. Kdy se najíst, kolik a čeho? Máte i další otázky? My známe odpovědi!
Sedavé zaměstnání se bezpochyby vždy nějak odrazí na našem zdraví. Nejde jen o stav páteře a celých zad, ale mohou se objevit i zdravotní potíže rukou od jejich nevhodné a dlouho neměnné pozice. Zároveň trpí vaše klouby, můžete mít větší sklony k nadváze. Zkuste se tedy zamyslet nad tím, jestli i když musíte pracovat, nešlo by se vždy třeba po hodině práce na chvilku protáhnout a svému tělu trochu ulevit.
Zimní móda má svá specifika. Když venku sněží a teploty jsou na bodu mrazu, je třeba se podle toho oblékat. Vzít si péřovku, na nohy plátěnky a na hlavu nic, vypadá stejně, jako když si v létě obujete k plavkám sněhule. Zkuste experimentovat. Určitě najdete, co vám bude nejen slušet, ale hlavně vás zahřeje.
Nezáleží na tom, jestli je vám třicet nebo padesát. Bolesti zad a s tím přidružené obtíže se mohou týkat kohokoli, vždy v jiné podobě či intenzitě. Ať už za to může genetika, špatné zlozvyky, nedostatek pohybu a nezdravý životní styl či dokonce úraz, v každém případně je to něco, co dokáže ukrást kvalitu života. A rada nad zlato – když bolí záda, začněte cvičit. Jenže jaké cvičení vybrat, aniž bychom si ublížili a opravdu si pomohli? Jednoznačně SM systém od doktora Richarda Smíška, který s vadami páteře dokáže doslova zázraky.
Rozvod, rozchod nebo jen neustálá smůla na chlapy – důvodů, proč jste i ve čtyřiceti letech stále sama může být vícero. Ženy se však nechtějí snu o šťastném životě vzdávat, vždyť jim na světě zbývá ještě mnoho let. A tak se ptají na jedno – jak a kde najít chlapa po 40?

Výběr článků

Už na gymnáziu jsem věděla, co chci dělat. Chtěla jsem se stát fyzioterapeutkou, pracovat s lidmi a pomáhat jim od bolesti. Jenže to nebylo tak snadné, na vysokou jsem se nedostala, ani napoprvé, ani napodruhé, a tak jsem to vzdala a rozhodla jsem se, že se stanu masérkou. A pak přišla hodně lákavá nabídka.
Dýně už k podzimu prostě patří. Možná zastáváte názor, že máme tradiční Dušičky a Halloween k nám nepatří, to ale nic nemění na tom, že lze z dýně vytvořit krásné dekorace. A to nejen domů, ale i ven na zahradu. Možná najdete inspiraci i vy.
Dneska jsme se zaměřili na téma, které je pro každou rodinu klíčové – zdravé stravovací návyky pro děti v novém roce. V článku "Zdravé stravovací návyky pro děti v novém roce: Jak podporovat vyváženou stravu" přinášíme praktické tipy a nápady, jak dětem přiblížit svět zdravého stravování. Od zajímavých receptů až po osvědčené strategie, čeká na vás inspirace, jak vytvořit prostředí, ve kterém bude zdravá strava pro děti přirozenou a radostnou součástí každodenního života. Připravte se na nový rok plný chutných a vyvážených jídel pro celou rodinu.

Nepřehlédněte

Přestože letnímu tropickému počasí již pro tento rok odzvonilo, nemusíte si zoufat, a naopak si ještě užít vodních radovánek. Můžete vybírat z celé řady aquaparků, které jsou dostupné po celý rok. Přinášíme Vám hned 7 tipů, kam můžete vyrazit za zábavou, ale i odpočinkem a rozmanitou péčí o tělo.
Téměř každý z nás se v rámci rodinných nákupů spoléhá na igelitové sáčky, které nám tak nějak ulehčují pravidelné návštěvy supermarketů. Zatímco nám v jistém ohledu pomáhají, naší přírodě jejich přítomnost zrovna dvakrát nesvědčí. A přitom to jde dost dobře i bez nich. Seznamte se s trendem, který dává sbohem igelitovým sáčkům a dopřává zelenou nákupům takzvaně bez obalu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek