Sobota , 27. 04. 2024

Oto

Jak zvládnout podzimní stres. Končící léto, děti se vracejí a všechno začíná nanovo

Léto se pomalu přetáčí v podzim. Sluníčka ubývá, začíná školní rok a hrozí nám podzimní stres. Jak se mu vyhnout, zůstat v klidu a udržet si letní náladu?
podzimní stres
podzimní stres a deprese

30. 08. 2019

30. 08. 2019

Konec léta může způsobit podzimní stres. Letní odpočinek končí a návrat z dovolené znamená opětovný pracovní kolotoč. Domů se vracejí i děti, od kterých jste si odpočinuly, když byly přes prázdniny u babiček nebo na táborech. Teď je potřeba je vypravit do školy, na kroužky, nakoupit nové pomůcky nebo oblečení. Pomalu se zhoršující počasí vám k tomu na náladě přidat nemusí. Nejdůležitější radou je zachovat klidnou mysl. Jak ustát možný podzimní stres a předejít případné depresi?

Dostatek spánku je základ

Slýcháte to často, ale je to skutečně nepopiratelný fakt. Tělo spánek potřebuje, je to jeho úsporný režim, kdy se všechny procesy v nás zpomalí a uklidní. Probíhá regenerace všech orgánů i svalů, protože růstový hormon, který se vyplavuje do mozku, je aktivní právě když spíme. Zkracovat spánek nemá smysl. I když patříte mezi ty, kteří spí málo a fungujete, nenechte se zmást. Tělo si zvykne na cokoliv, i na pětihodinové spaní. Do budoucna se ale nastřádaný deficit projeví na zdraví. A to je to nejcenější, jak všechny víme.

Čas na pořádný relax

Odpočinek je důležitý. A nemyslíme teď čas, kdy spíte. Člověk potřebuje činnost, která nesouvisí s prací a neobsahuje ani žádné povinnosti, jako starost o děti. Potřebujete prostě vypnout, uspořádat si myšlenky, pročistit hlavu, nemyslet na nic. Můžete vyrazit do kina, posedět s přáteli nebo vyrazit na výlet do přírody či navštívit nějakou historickou památku. Nové zážitky vám umožní lépe a s větší chutí překonávat úkoly, které děláte běžně, ať už jde o práci nebo o rodinu.

Pohyb nahradit nelze

S výše zmíněným souvisí i další bod. Nátáhnout se před televizí u oblíbeného seriálu je fajn, ale vaše tělo se chce hýbat. Potřebuje to, a když to mít nebude, časem začne tuhnout jako stroj, který někdo přestal používat. Záleží na vašich preferencích nebo věku, na co se cítíte. Pokud už pro vás není kdejaký sport, choďte. Pravidelné procházky jakýmkoli tempem není třeba podceňovat a udržují nás v chodu. Vyrazte do přírody, a pokud rády sportujete, můžete zkusit třeba něco úplně nového. Co Flexi-bar, Kranking, PUMP-FX, Gravity nebo Bodylastics?

K TÉMATU  10 nejoblíbenějších přehrad v ČR aneb kam na dovolenou

Nepodceňujte stravování ani pitný režim

Je to stále to samé. Příjem tekutin je nutný v každém ročním období, a často se stává, že lidé na pití nemyslí a vzpomenou si až v okamžiku, kdy pocítí obrovskou žízeň. Dostatek vody má pozitivní vliv na správné fungování všeho v nás, neboť jsme tvořeni převážně z vody. Raději jít častěji na záchod než tělo neustále vystavovat deficitu. Stejné je to se stravou. Nebudeme nikomu zakazovat vepřové koleno s knedlíky nebo nějaký sladký dort, ale je potřeba nezapomínat na ovoce a zeleninu a nepřetěžovat tělo mastnými jídly před spaním atd. Strava by měla být co nejpestřejší.

Přijde vám, že jste všechno výše zmíněné už slyšela mockrát? Ovšem, jsou to totiž obecné rady, které ale není nikdy naškodu připomenout znovu a pěkně pohromadě. Držíme vám všem palce, abyste podzim přečkaly s úsměvem na rtech.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Podívejte se na nápadité úpravy ulic ve Francii a New Yorku. Některé z nich jsou skutečně vtipné, přestože pouliční malby často balancují na hraně zákona. Co myslíte, je to zpestření nebo nevkus?
Stává se vám, že se čas od času v ložnici už nudíte? Hledáte způsob, jak v sobě probudit vášnivou dračici a ve svém partnerovi toho divokého milence, kterého jste poznala na začátku vztahu? Vezměte iniciativu do svých rukou a rozpoutejte v ložnici takovou sexuální bouři, že na ni ani jeden z vás jen tak nezapomene – a budete na ni rádi nejen vzpomínat, ale především si ji pravidelně opakovat!
Jíte dostatek mrkve, sladkých brambor, paprik, brokolice, vajec a lososa? Pokud je vaše odpověď záporná, žádný div, že vás vaše vlasy dohánějí doslova k šílenství. Čím dalším se na jejich stavu a vzhledu dá chutně „zapracovat“?
Japonští šéfkuchaři vědí, jak zacházet s nožem. Zákazníci restaurace obvykle nevidí, jak vypadá taková práce v rukou profesionála. Řezání, krájení nebo sekání, správný šéfkuchař dokáže s ostrou čepelí doslova kouzlit. Krájet maso, ovoce i zeleninu zvládají tihle šéfkuchaři s chirurgickou přesností a je radost se jim dívat pod ruce.
Někomu stačí plátno a barvy, jinému zase obyčejné skici a tužky. Jenže mezi umělci se najdou i takoví, kteří se chtějí od ostatních zcela odlišit. Ke své tvorbě používají nepochopitelné až odporné pomůcky jako je menstruační krev, zvratky nebo moč. Lahůdka.
Domácí kosmetika vznikne během chvilky! Oční linky, stíny, tvářenka, rtěnka a lesk v jednom, make-up i pudr. Šest receptů, které překvapí svou jednoduchostí a plně nahradí kupované produkty. Nevěříte?
Život ve volné přírodě pěkně zblízka. Ptáci se střídají přímo před vámi tak, jak je venku nikdy neuvidíte. Pro něco na zub si přijdou i zvědavé veverky. Stačí chytře umístit kameru a můžete si natočit podobný dokument o životě zvířat na vaší zahradě. Možná vás překvapí, kolik se jich tam vystřídá.
Pojem jóga pro mnohé z nás jistě není nic nového. Co ale nahá jóga? Může být přínosem pro naši duši a fyzickou kondici, nebo se jedná o bláznivou formu cvičení jen pro otrlé?
I když se Česká republika opět začíná otvírat veřejnosti, stále jsou mnohá místa zavřená nebo opředená přísnými hygienickými pravidly. I proto se stále řada rodičů ptá, kam vyrazit s dětmi, když mnoha místa jsou stále ještě veřejnosti nepřístupná. Naštěstí pro vás máme několik konkrétních tipů.
Pravý deštivý a sychravý podzim se pomalu začíná hlásit o slovo, a tak není divu, že v tomto zrádném počasí více stonáme my i naše děti. S nižšími venkovními teplotami a nedostatkem sluníčka se navíc zvyšuje riziko nachlazení, chřipky a v dnešní době bohužel i dalších virových onemocnění. Právě v tomto období je tedy více, než kdykoliv jindy v roce důležité myslet na posílení imunity, která hraje zásadní roli v naší přirozené obranyschopnosti a odolnosti proti bacilům. Efektivním způsobem, jak můžeme posílit imunitu sobě i svým blízkým, je za pomoci pěti přírodních pomocníků. Jaké to jsou?
Jste zamilovaná a v růžovém oparu si možná ani nepřipouštíte, že byste potřebovali v manželství nějakou smlouvu, která bude řešit vaše finance. Jenže je to tak. Během manželství může nastat mnoho skutečností, které ovlivní vaši finanční situaci. Proto je smlouva o společném či odděleném majetku je dobrým řešením. Říkáme jí předmanželská smlouva.

Výběr článků

Vyzdobit interiér nejrůznějšími dekoracemi s vánoční tematikou je jedna věc, ale druhá je mít v domě trochu života. I když se o to postarají většinou děti, můžou mít na živosti v domě podíl i pokojové rostliny. Během kouzelných svátků na konci roku však sázejte na takové, které vánoční atmosféru v příbytku umocní.
Obecně platí, že lidé tapety buď milují, nebo nesnáší. Tapety jsou skvělým řešením nejen z hlediska designu, ale také izolují teplo, hluk a zabraňují vzniku plísní. V devadesátých letech byly tyto textilie v módě a v každé stylové domácnosti se objevovaly stěny se zajímavými prvky. Po delší době se opět vrací do našich moderních bytů. S tím však vyvstává otázka, jaké jsou nyní trendy?
Jiří Korn, ve svých 74 letech, obdržel čestné uznání na Cenách Anděl 2023, kde byl slavnostně uveden do síně slávy. Tento zpěvák a tanečník je známý svým jedinečným hlasem a působivými pohyby na scéně, stejně jako svým výrazným a někdy excentrickým smyslem pro módu, který se vyvíjel a transformoval během celé jeho kariéry.

Nepřehlédněte

Je sice pravdou, že jsme všichni netrpělivě čekali až se dostaví léto. V horkých letních měsících se nám ale nechtějí nosit tenisky nebo jinak uzavřené boty. V důsledků vysokých teplot mohou někomu také nohy začít otékat. V tuto chvíli přichází na scénu dámské sandály. Jaké jsou typy a s čím je vhodné je kombinovat? Může je nosit opravdu každá dáma a hodí se ke každé příležitosti? Všechny tyto informace jsme zjistili za vás.
Také přemýšlíte, že by se vaší domácností proháněl robotický vysavač? My to vyzkoušeli, abychom se přesvědčili, zda je třeba jej chválit, nebo zda si ještě počkáme na pokrok. Proč jsme byli nadšeni, a co jediné vysavači nemůžeme odpustit?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek