Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Jak dětem zajistit bezpečnou cestu do školy. Kam nahlásit problém

Blíží se začátek nového školního roku a pro tisíce prvňáčků i první cesta do školy. Trasa, která pohledem dospělého působí bezpečně, může ale pro dítě skrývat řadu nástrah.
Jak dětem zajistit bezpečnou cestu do školy. Kam nahlásit problém
zdroj: 123RF.com

Jak je bezpečná cesta do školy? Projděte si ji s dítětem

Máte doma budoucího prvňáčka? Pak si jistě uvědomujete, jak důležitý je pro něj nástup do školy. A ten ovlivní i samotná cesta tam a zpět. Víte, zda je cesta do té vaší školy pro dítě bezbečná?

Než si dovolíte jakkoli komentovat nebo posuzovat, určitě vyrazte do terénu a celou cestu od domu až do školy ještě před koncem prázdnin s dítětem několikrát projděte. Zkuste se na ni podívat dětskýma očima. Na co si dát pozor a jak řešit případné problémy? 

Dopravní nástrahy

Bezpečná cesta do školy začíná zvládnutím orientace v dopravě a s tím souvisí i nepoškozené dopravní značení. Klíčové je především funkční a dobře viditelné svislé či vodorovné značení u přechodů pro chodce. Je také důležité, aby dítě mělo při přecházení dobrý rozhled a nebránil mu v něm například příliš rozrostlý keř nebo autovrak stojící přímo u přechodu. 

„Bujná a přerostlá vegetace patří mezi jeden z častých podnětů, se kterým se občané na samosprávy obracejí,“ doplňuje Ondřej Švrček, autor platformy Zlepšeme Česko, která umožňuje zasílání podnětů samosprávám. „Díky odeslání fotografie problematického místa přes mobilní aplikaci se podnět dostane ihned k zodpovědné osobě, která ho může začít obratem řešit.“

Aby dítě zvládlo cestu do školy bezpečně i v ranním šeru, musí správně fungovat také veřejné osvětlení. Ideální je proto zkusit si projít společně trasu večer a zkontrolovat, zda všechny lampy svítí a zda by nebylo vhodné navrhnout některá místa, jako jsou přechody pro chodce, osvětlit více. I takový podnět je pak možné pomocí aplikace jednoduše předat místnímu úřadu.

Nenápadné nástrahy a překážky

Některé problémy na cestě do školy ohrožují nejen děti, ale i dospělé. Patří k nim například uvolněné poklopy na kanálech, kterými může dítě propadnout a dospělý se o ně vážně zranit, nebo ohnuté a vyviklané zábradlí. Především ve větších městech se pak oblíbeným terčem vandalů stávají některé části mobiliáře. Poničené lavičky mohou být pro děti nebezpečné, proto je třeba jejich poškození nahlásit, aby mohla samospráva zasáhnout. Platí to i v případě znečištění chodníku, podchodu nebo jiného veřejného prostranství. Pokud dostane obecní či městský úřad podnět, může se na problematický úsek více zaměřit a dalšímu poničení tak předejít třeba instalací kamer se záznamem.

K TÉMATU  Tchyně aneb jak si ji vychovat, aby vám zobala z ruky

Pozor na zvířata

Volně pobíhající pes může cestu z nebo do školy proměnit v adrenalinový zážitek. Děti rychle zpanikaří, proto by v první řadě měly vědět, jak se chovat v situaci, kdy potkají zvíře bez majitele, případně najdou takové, které bude sražené, nemocné nebo uhynulé. 

Pokud se na trase do školy opakovaně vyskytuje pes, který často utíká, je za špatně zajištěným plotem nebo se pohybuje zcela volně, situaci je třeba řešit. Možné je obrátit se přímo na majitele, případně předat podnět na zastupitele obce. Ti mohou situaci řešit efektivněji a předejít možným osobním konfliktům. V případě hrozícího útoku zvířete je pak nutné vždy nejprve volat městskou policii.

Lákadla v okolí

Během cesty do školy, a především pak ze školy, kdy je více času, děti rády objevují lákadla v okolí. Ve městě to mohou být zajímavé průchody a průjezdy, na vesnici zase třeba opuštěný statek nebo blízký potok. Při „cvičném“ procházení trasy je proto vhodné dívat se i do širšího okolí a předvídat možné nástrahy, které by tam mohly děti potkat.

Problematické mohou být nezajištěné vchody do objektů, poklopy od septiků, staré studně, ale také nebezpečný odpad vyvezený formou černé skládky, který láká k prozkoumání. Takovýto problém lze nahlásit opět na příslušný obecní úřad, v případě skládky pak i na policii či inspekci životního prostředí. 

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Svou kamarádku Pavlínu znám už deset let. Seznámily jsme se na letním táboře, kam jsme obě jako děti jezdily. Od té doby jsme se staly nerozlučnou dvojicí. Chvíli jsme společně i bydlely, jenže loni v létě si Pája našla přítele a zanedlouho se přestěhovala k němu.
Každá žena ví, jak je důležité, aby spodní prádlo dokonale sedlo. Zejména pak podprsenka, jejíž nepadnutí může vyvolat nepříjemné bolesti zad. Bohužel jen málokterá ví, jak správně by měla dobře padnoucí podprsenka vypadat a jak si ji ostatně vybrat, aniž bychom si museli zkoušet.
Rozvodovost je v České republice opravdu na vysoké úrovni a za poslední měsíce se počet ukončených manželství ještě znásobil. Karanténu přikazující lidem, aby strávili svůj čas se všemi členy domácnosti zkrátka ne všichni zvládli s lehkostí a bez hádek či řevu. Nový typ onemocnění však není jediný důvod, proč se vztahy rozpadají.  
Když začnou bolet dásně, je to velice nepříjemné. Často problém tkví ve vznikajícím zánětu, se kterým je třeba co nejdříve bojovat. Zánět dásní je sice běžné onemocnění, které postihuje dospělé i děti v jakémkoli věku, ale nikdy by se nemělo podceňovat. Pokud vás dásně občas bolí, pojďte se tomu podívat na zoubek, třeba konečně přijdete na to, jak s tímto nepříjemným pocitem zatočit jednou provždy!
Někdo si o Vánocích libuje v koledách a tradičních českých svátečních písničkách, někdo se zase nemůže nabažit zahraniční tvorby. Hudba zkrátka v předvánočním období nesmí scházet, a to zejména při pečení cukroví, balení dárků, strojení stromečku či zdobení bytu. A pro příznivce vánoční hudby tu máme výběr nestárnoucích songů, u kterých se během zimních svátků vyplatí otočit volume doprava.
Luna odjakživa přitahovala myšlení, fantazii i city lidí. Nejeden básník, skladatel nebo malíř jí věnoval své dílo. Působení luny na jevy na zeměkouli jsou jasně vědecky prokázané. Je zde ale jedno odvětví, které stále čeká na to, až jej někdo vědecky dokáže. Co vše vám prozradí lunární kalendář?
O nemocech se většinou nevtipkuje, ovšem výjimkou je nemoc zvaná Alzheimer, o které se mluví v mnoha starších i novějších vtipech. Dalo by se říct, že lidé o Alzheimerově nemoci vtipkují do chvíle, dokud se s chorobou nesetkají tváří v tvář. To pak jdou žerty stranou, jelikož se pochopí, že se jedná o závažnou nemoc a že to opravdu není legrace.
Léky nejsou jenom ty, které prodávají v lékárně. Které jsou plné chemie. Je tu ještě možnost přírodní léčby.
Jak je již odpradávna známo, byliny mají až kouzelnou léčivou moc. Zmírňují bolest, napomáhají prevenci nemocí a jsou skvělým pomocníkem v boji proti nemocem. Působí na tělo přímo zázračně, dodávají mu sílu, podporu a zásobí tělo potřebnými látkami. Proto byly vždy neoddělitelně spojeny s léčitelstvím a v hojné míře je k léčení využívaly ještě naše babičky. Obohaťte svůj život o čistě přírodní léčiva, které se používají stovky let a vyrobte si léčivé tinktury přímo u vás doma!
Bouchnete si šáňo nebo šampáňo? Ve skutečnosti se rozlišují na sekt, šumivá vína a šampaňské. Co mají tato vína společného? Hlavně bublinky!
Svícen z proutí vyrobíte za chviličku a pak už stačí jen zapálit svíčku a užívat si atmosféru. Poradíme vám ale i jak sestavit dekoraci z elektrických světýlek. V obou případech by se dalo použít řčení "za málo peněz, hodně muziky", protože na přípravu nepotřebujete nic nedostupného. Jako nástroj postačí tavná pistole. Výsledek je ale úchvatný. Vyzdobte si domov vlastnoručními kouzelnými detaily!
Ekologické metody v domácnosti jsou dobrá nejen pro naši planetu, ale také pro vaši peněženku. Ušetříte díky tomu hodně peněz, které byste jinak zaplatili dodavateli vody. Tím, že naplno využijete dešťovou vodu, se vám hodně sníží účty za energie.

Výběr článků

Kozoroh je předně charakteristický svou pílí a pracovitostí. Mnohdy se může stát, že svůj úspěch má zadarmo, ale není tomu tak. Stojí za ním tvrdá práce a věnování svého značného času a prostoru. Zvládne mít úspěšnou vedoucí pracovní roli a zároveň být i hlavou rodiny a vést domácnost.
Když se narodí zdravé miminko, které najednou zemře, jde vždy o nesmírnou tragédii nejen pro rodiče, ale pro celou rodinu. Za náhlou a neočekávanou smrtí miminka může být strašák všech rodičů označovaný jako syndrom náhlého úmrtí kojence. Existují nějaká opatření, která pomáhají výskyt tohoto syndromu snížit? Otázka, která zajímá každou nastávají maminku.

Nepřehlédněte

Připravuje vás o nervy celulitida nebo akné? Řešení těchto kosmetických problémů představuje olej z čajovníku australského. Mimochodem, ten vás zbaví také lupů a pomáhá zneviditelnit vzhled jizev!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek