Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Chystáte se do prvního zaměstnání. Jak si najít práci a kde úspěšně hledat

Jestliže jste právě absolvovala a teprve začínáte uvažovat o hledání zaměstnání, je nejvyšší čas. Možná jste si naplánovala poslední prázdniny s tím, že začnete hledat práci až v září. Ale to už může být pozdě. Některé pozice si rozeberou ti rychlejší. Počítejte totiž s tím, že proces hledání práce a nástupu do zaměstnání může trvat i několik měsíců.
Hledání prvního zaměstnání
zdroj: 123RF.com

24. 06. 2019

Při hledání zaměstnání vede internet

Širokou nabídku pracovních míst najdete na pracovních portálech. Stačí do vyhledávače zadat heslo typu „hledám práci“ a objeví se vám dostatek odkazů, mezi nimiž si můžete vybrat. Portály také nabízejí registraci. Vložíte si tam své údaje, CV a oblast, v níž hledáte zaměstnání. Firmy vás tak mohou oslovit přímo. Zároveň portály zasílají pravidelné e-mailové výběry nabídek z oboru, který jste si zadala. Některé z nich mají dokonce speciální sekci pro absolventy.

Nezůstaňte u jednoho zdroje. Po práci se vám může poohlédnout rodina a známí. Někdo vás třeba doporučí do firmy, v níž pracuje a kde se právě uvolnilo místo. Když budete mít štěstí a uděláte dobrý dojem, můžete snáze uspět než přes několik koleček pohovorů.

Nebojte se jít přímo do firmy

Některé mezinárodní společnosti dávají absolventům příležitost v takzvaných trainee programech. Vyberou si několik uchazečů, kteří ve společnosti projdou podle svého zaměření tzv. kolečko trvající rok až dva. V případě spokojenosti může následovat nabídka stálého zaměstnání.

Jestliže máte jasno, jakému oboru se chcete věnovat, procházejte webové stránky firem, které vás zajímají. Všude uveřejňují volná místa.
A pokud bydlíte v menším městě, zajděte do místních firem a oslovte je přímo. Zkuste si sjednat schůzku na personálním oddělení nebo s majitelem a nabídněte mu svou odbornost. Připravte se na rozesílání CV. Nechte si jej zkontrolovat češtinářem. Nepište ze směšných mailů.

Pouze v malých společnostech rozhoduje o přijetí nového zaměstnance jeden člověk. Ve velkých firmách či ve státní správě není proces od zaslání CV po přijetí do zaměstnání otázkou několika dnů. Většinou uchazeči procházejí dvěma až třemi koly pohovorů. A konečně, když se dostanete až nahoru, schvalovací proces také chvíli potrvá.

K TÉMATU  Jak účinně zatočit s věčným odkládáním činností na jindy? Zkuste osvědčené metody!

Záleží i na průvodním dopise

Nejprve si zpracujte kvalitní životopis, který budete rozesílat. K němu je třeba mít motivační dopis. A ten už nebude stejný. Musíte ho „šít na míru“ každé pozici a každé firmě, kam jej budete posílat. Měl by totiž obsahovat osobní informaci, proč je pro vás toto místo jako stvořené. A personalista by z něj měl i poznat, že se těšíte na práci právě v jeho firmě.

A pozor, vaše osobní maily typu anickamalickyskritek@xxx.cz nemusí ve velké firmě působit seriózně. Raději si založte jiný, který bude korespondovat s vaším jménem a příjmením.

Pokud zaujmete, následuje pohovor

V prvním kole se většinou vyřazují písemné nabídky, které neodpovídají potřebám zadavatele. Bohužel, dnes vám valná většina firem ani neoznámí, že vás nevybrali. Takže buďte připraveni na to, že vám mnoho z nich neodpoví. Někteří to i uvádějí přímo v inzerátech.
Opakem je první pohovor. Následovat mohou další kola, případně požadavek na písemné zpracování určitého zadání. Když vše absolvujete, máte práci snů a čeká vás první zaměstnání.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Také vám někdo v polovině vaší dovolené začne připomínat, jak se vám to krátí a že už brzy půjdete do práce? Kdyby to někdo udělal, asi byste se pěkně naštvala. Ale připomínat dětem, že brzy skončí prázdniny, připadá mnoha dospělým normální. Přitom i děti si potřebují odpočinout a ne myslet na povinnosti, které je čekají. Mají se vůbec děti o prázdninách učit?
Mama Shelter Praha není jen hotel s velkou postelí, nadrozměrnou televizí a vysokorychlostním bezplatným Wi-Fi připojením, ale také skvělé místo k jídlu, pití, tanci, večírkům a oslavám. Máme radost, že nyní můžeme oznámit, že naše úžasná terasa je znovu otevřena pro letošní letní sezónu a my se těšíme, že si na ní budete užívat vše, co Mama nabízí. Jaro je tady, je škoda sedět uvnitř, přijďte k nám a užívejte si sluníčka!
Některé z nás se při pojmech „povinné ručení“ a „havarijní pojištění“ jen zatočí hlava při představě, že bychom si jej měly sjednávat samy. Návštěva pojišťoven, porovnání, co nám na přepážkách bylo nabídnuto, ale hlavně: pamatovat si údaje o našem autě. Jenže takto už to dávno neprobíhá! Dnes se pojistíte online, z pohodlí domova. Potřebovat budete jen osobní doklady, velký technický průkaz a několik minut svého času.
Čekáte přírůstek do rodiny? Gratulujeme! Jednou z velice krásných povinností, která na vás v budoucích měsících čeká, vymýšlení, jak zařídíte pokojíček. Jaké jsou novinky, které vás potěší, a co by v pokojíček pro miminko rozhodně nemělo chybět?
Pro někoho představuje relaxaci stejně jako jiné umělecké činnosti, pro jiné je to životní styl, pro další obživa. Origami se světem rozšířilo až v posledních letech a jeho obliba stále stoupá.
Koření je nedílnou součástí každé kuchyně - dává výjimečnou chuť jednotlivým pokrmům a dotahuje jeho tóny k dokonalosti. A kromě toho, že dokáže patřičně potěšit naše chuťové buňky, je přínosem i z hlediska zdraví. Samozřejmě v závislosti na použitých bylinkách. Proč ale koření kupovat, když si mnohem kvalitnější můžete vyrobit snadno v pohodlí doma?
Sezóna klíšťat je tu a mýtus, že klíšťata žijí pouze v lese, je už dávno překonán. S klíšťaty se můžete setkat i v městském parku nebo na vlastní zahrádce.
Horská túra nelze srovnávat s běžnou procházkou okolo domu. Při horské túře strávíte chůzí klidně celý den a často se nejedná o odpočinkový výkon ani z hlediska náročnosti trasy. Když se rozhodnete zdolat nějaký vrchol, případně jiný vysoko položený cíl, polovinu cesty stoupáte nahoru a druhou polovinu zase musíte brzdit z kopce, až vás z toho bolí kolena a prsty na nohou.
Ze všech stran na nás létají reklamy na prostředky do domácnosti, které jsou údajně doslova zázračné. My si je dokola pořizujeme, a tím hojně rozšiřujeme naši syntetickou armádu. Opravdu nám běžné toxické přípravky ovlivňují život?
Nic nedokáže pokazit dovolenou tak jako špatné počasí a zdravotní obtíže. S počasím sice vy sami nic neuděláte, ale před zdravotními neduhy se můžete chránit tím, že si pečlivě sbalíte s sebou na dovolenou také lékárničku. V zahraničí se totiž léky první pomoci shání obtížněji.
Jíte dostatek mrkve, sladkých brambor, paprik, brokolice, vajec a lososa? Pokud je vaše odpověď záporná, žádný div, že vás vaše vlasy dohánějí doslova k šílenství. Čím dalším se na jejich stavu a vzhledu dá chutně „zapracovat“?
Madonna, nejslavnější popová ikona od začátku 80. let až do současnosti plní sociální sítě fotografiemi, nad nimiž v poslední době zdravý rozum skutečně žasne. Zpěvačka se zřejmě nehodlá smířit s přirozeným procesem stárnutí a chce si i nadále zachovat svou dokonalou image. Má tohle ale být ještě náš vzor hodný následování?

Výběr článků

Ať už vítáte návštěvu nebo si potřebujete po dlouhém a náročném dni v práci odpočinout, sedací souprava je to, co využijete jako první. Sedačka by měla být dominantou každého obývacího pokoje, ať je sebevíc velký či naopak sebevíc malý. Chybět by neměla ve velkých příbytcích, ani v drobných bytových jednotkách. Otázkou ale je, jak tu správnou vybrat.
Avokádo se stalo součástí našich jídelníčků, kdy z něj můžeme připravit výtečné guacamole, využít jej jako náhražku másla nebo použít jako základ na zdravou pomazánku. Jenže avokádo skvěle neposlouží jen v kuchyni, jeho využití sahá daleko za kulinářskou sféru. Víte, k čemu všemu se vám může doma hodit?

Nepřehlédněte

Když začnou bolet dásně, je to velice nepříjemné. Často problém tkví ve vznikajícím zánětu, se kterým je třeba co nejdříve bojovat. Zánět dásní je sice běžné onemocnění, které postihuje dospělé i děti v jakémkoli věku, ale nikdy by se nemělo podceňovat. Pokud vás dásně občas bolí, pojďte se tomu podívat na zoubek, třeba konečně přijdete na to, jak s tímto nepříjemným pocitem zatočit jednou provždy!
Kvasinky zlepšují vstřebávání živin a podporují správné trávení. Dojde-li ale v organismu k jejich přemnožení, projeví se to řadou nepříjemných příznaků.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek