Pondělí , 06. 05. 2024

Klaudie

Léto přeje aktivitě klíšťat. Jak se preventivně bránit a jak správně postupovat, když už se zakousne

V průběhu letních měsíců se častěji vydáváme mimo domov. Tím se ovšem dostáváme do hledáčku klíšťat. Co nám tito roztoči mohou způsobit, jak se jim bránit a co dělat, když už se zakousne? Zapomeňte na staré rady, dnes už je vše jinak. Žádné krémy, aby se pustilo apod.
Klíště jak se bránit a jak ho vyndat
Zdroj:123RF.com

07. 06. 2019

Klíště je malinké, ale nám může pořádně zavařit

Na jaro se těší snad každý. Nejedná se však pouze o lidi, ale také o mnohé další zástupce živočišné říše. Někteří z nich jsou navíc pro Homo sapiens pořádně nebezpeční. Ne, nemáme na mysli žádného dravého savce, ale titěrného roztoče, který je nazýván klíště obecné (Ixodes ricinus). Tento tvoreček, který je mimochodem řazen mezi pavoukovce, totiž může našinci pořádně zatopit. Česká republika ostatně patří ve výskytu nemocí přenášených klíšťaty k nejrizikovějším oblastem světa.

Aktivita klíšťat bývá hojná už na jaře, ale v průběhu letních měsíců nebezpečí stoupá. Člověk se totiž stále častěji věnuje činnostem pod širým nebem. A jaká rizika že mu vlastně hrozí? Jedná se především o lymfskou boreliózu, což je nemoc, která při neléčení postihuje nervový systém, srdce i klouby. Nakazit nás přitom může více než 15 % klíšťat! Méně častá je tzv. klíšťová encefalitida, neboť nám ji mohou přivodit „pouhá“ 3 % klíšťat. Jenže tato nemoc je zase nebezpečnější, protože napadá mozek a mozkové blány a může skončit i ochrnutím nebo smrtí.

Prevence je základ

Klíšťata se nejčastěji vyskytují ve vlhkých listnatých či smíšených lesích, a to především na místech, kde je hodně travin a keřů. Navíc se objevují i na vlhkých loukách. Klíště je zajímavý tvor, neboť nemusí přijímat potravu déle než rok, a přesto přežije. Na svou příležitost si tedy umí počkat. Budete-li se pohybovat v trávě vysoké zhruba 20 až 100 cm, případně v okolí nízkých keřových porostů, máte šanci, že si vás nějaké trpělivě čekající klíště „vyhlédne“. Dotknete-li se jej, za odměnu se na vás přisaje a začne hodovat na vaší krvi. Co dělat, aby se to nestalo?

  • Chystáte-li se do rizikového prostředí, oblečte si hladké a světlé oblečení. To vám umožní efektivní kontrolu, zda se po vás nějaké to klíště nepohybuje a také se ho lehčeji zbavíte.
  • V současné sobě si lze pořídit mnoho repelentů proti klíšťatům, které je vhodné aplikovat na nohy od kolen dolů, kde existuje největší riziko přichycení.
  • Pokud se vám nechce používat chemické repelenty, vězte, že klíšťata odpuzují i některé bylinky. Jedná se např. o rozmarýn, pelargonii, pelyněk pravý, levanduli nebo citrónovou trávu.
  • Chcete-li případná rizika ještě více eliminovat, při procházkách přírodou se pohybujte především po cestách. Toto pravidlo však asi jen těžko dodrží náruživí houbaři.
  • Na místech, kde lze předpokládat zvýšenou aktivitu klíšťat (viz výše), zůstaňte na nohou. Pokud si sednete nebo lehnete do trávy, odpočinete si, ale také zvýšíte riziko napadení.
K TÉMATU  Vysvědčení se blíží. Dětem nevyhrožujte předem, ani je netrestejte poté. Jak se na situaci připravit

Klíště už se zakouslo? Postupujte správně

Přestože mnoho lidí stále odstraňuje klíšťata rukou, tento postup není obecně příliš doporučován. Může totiž dojít k přenosu nemoci přes drobná poranění na rukou. Navíc je často vyvíjen až příliš velký tlak, následkem čehož může dojít k vyvrhnutí obsahu střev do rány, čímž se zvyšuje riziko onemocnění. V současné době existuje mnoho pomůcek na odstranění klíštěte, ať už se jedná o speciální pinzety, háčky anebo kartu s integrovanou lupou. Jak ale postupovat konkrétně?

  • Mnoho odborníků nejprve doporučuje na postižené místo nanést dezinfekci. Tento krok je však také někdy zpochybňován, neboť prý zvyšuje riziko zmíněného vyvrhnutí obsahu střev do rány.
  • Každopádně si vezměte rukavice a s klíštětem začněte viklat ze strany na stranu. Naopak není doporučováno roztoče vytrhávat ani s ním točit. Jeho přední část pak může zůstat v kůži a způsobit svědící zatvrdlinu. Někdy je navíc dokonce příčinou zánětu.
  • Až se klíště uvolní a vy se jej zbavíte, ošetřete postižené místo dezinfekcí. K tomu by mělo podle některých názorů dojít skutečně až v době, kdy už je klíště definitivně odstraněno.
Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Těhotenství je krásné a vzrušující životní období, které neustále přináší nové výzvy a zážitky. Jednou z takových výzev může být cestování během těhotenství. Bez ohledu na to, zda plánujete relaxační dovolenou nebo podnikáte služební cestu, je důležité zvážit zvláštní potřeby a rizika spojená s tímto obdobím. Tento článek vám poskytne užitečné rady, jak bezpečně cestovat v těhotenství, a také se zaměří na důležitost kvalitního cestovního pojištění pro těhotné ženy.
Jakmile vysvitlo sluníčko a konečně se po měsících zimy oteplilo, vsadíme se, že už jste na internetu začala lovit plavky na novou sezonu. V pořádku. S tím úzce souvisí i hubnutí, protože zatímco koukáte na ty holky s perfektní postavou, na sobě najdete obvykle aspoň pár nedostatků, které si umanete do léta spravit. Proto potřebujete jídlo, které vám k vysněné postavě pomůže.
I když školy a školky fungují, tak většina dětí v nich moc času netráví. Stačí jim totiž pár dnů v kolektivu a onemocní. Chřipku střídá nachlazení či angína. Během měsíců, kdy byly doma a nosily roušky, se oslabila jejich přirozená obranyschopnost a nyní jim stačí málo. Tohle byste měli udělat, abyste jejich imunitu opět nastartovali a vaše ratolesti trávily více času v lavici než v posteli.
I když je pouze otázkou, jestli se v létě dostaneme k vodě, na koupaliště nebo na dovolenou, neznamená to, že bychom měli přestat pracovat na své postavě. Štíhlá figura nám dodává sebevědomí, což je v dnešní době velmi důležité. Pokud vás však nebaví klasický běh, stojí za zvážení pilates.  
Značka Gucci je dlouhá léta považována za synonymum luxusu. Nedosáhne na ni každý, ovšem pokud už ji vlastníte, vlastníte fantastickou investici, která s každým novým dnem roste na své hodnotě. A to dokonce i v případě, že mluvíme o roztrhaných silonkách, které se nedávno ocitly v nabídce světově proslulé společnosti.
V dnešním společenském kontextu se stále více mluví o fenoménu známém jako 'Incely'. Ale kdo jsou vlastně Incelové a co tato identita znamená? Tento článek se zaměřuje na rozklíčování termínu 'Incel' a poskytuje pohled do života mužů, kteří se identifikují jako involuntary celibate. Přinášíme vám analýzu, příčiny, a zkoumáme, jaká společenská témata a výzvy mohou přispívat k formování této specifické komunity.
Už jste někdy slyšeli o ASMR? O technice, která vám díky souboru zvuků dopřeje příjemný pocit uvolnění, relaxace a pomůže vám rychleji usnout? Pokud ještě ne, lepší pozdě než vůbec. Mrkněte, v čem spočívá její tajemství. A proč jí propadlo tolik lidí.
Všimly jste si, dámy, že hráči hokeje jsou tak sexy, že pod nimi i ten led taje? Abyste pochopily, co tím myslíme, podívejte se na seznam 10 nejhezčích a nejžhavějších hokejistů posledních let. Věřte, že vaše sny se dostanou na trošku jiný level než doposud.
Internetový nákup prožívá změny. Již brzy si v e-shopu budete moci vyzkoušet třeba vybranou barvu rtěnky přímo na vás. Stejně tak třeba i sukni nebo oblíbený top. Změní virtuální zrcadla způsob nakupování v e-shopech?
Originalitě se meze nekladou, a to ani v případě takových detailů, jako jsou kuchyňské baterie. Díky různým barevným provedením můžete z té vaší učinit moderní doplněk, který bude v kuchyni třešničkou na dortu. Objevte krásu barev a dopřejte tak interiéru proměnu!
Plánujete si domů pořídit domácího mazlíčka? Psa, kočku či snad křečka? Raději si pořiďte sladkovodní akvárium s rybkami. Proč? Je to skvělá relaxační záležitost a navíc krásná dekorace do bytu. 

Výběr článků

Léto je bohužel u konce. Spolu s tím přišel ten správný čas naladit se na podzimní atmosféru a sladit s ní také barvy v šatníku. Rok co rok módní návrháři přicházejí s novými trendy a ani letos tomu nebude jinak. Na co se v případě podzimní módy můžete těšit?
Bradavky patří mezi nejcitlivější části ženského těla. Většinou jsou bodem, který při správné stimulaci dokáže u ženy vyvolat vzrušení, ovšem někdy mohou dost bolet. Co může být příčinou bolesti bradavek?
Chcete zbytek teplých dní prožít na maximum? Chcete, aby si vaše děti z letošního léta odnesly co nejvíce nezapomenutelných zážitků? V takovém případě byste měli podniknout nějaký výlet nebo dovolenou. Teplé počasí ještě není u konce.

Nepřehlédněte

Influencerka Shopaholicadel zažila nečekaný Štědrý den, když došlo k rozchodu s jejím partnerem Janem Kulasem (30). Veřejnost se dozvěděla o těhotenství a potratu, na což okamžitě reagoval expřítel obviněním z nemocničního pobytu způsobeného alkoholem. Nyní Adéla odmítá spekulace o nových vztazích a vyjadřuje lásku k své nezávislosti. Jaké jsou její plány do budoucna a jak se vyrovnává s tlakem veřejnosti? To vše a více v našem podrobném článku.
Moderní koupelny, to je hlavně čistota a jednoduchost, vkusně sladěné barvy a imitace dřeva nebo kamene. Přednost mají zemité tóny, jako hnědá, béžová nebo šedá. Skvěle vypadají i prosklené sprchové kouty. Je pravda, že v koupelně netrávíme tolik času, jako v obývacím pokoji nebo kuchyni, je ale nepostradatelným místem, kde chceme relaxovat a užít si klid. I proto by měla být koupelna pěkně útulná.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek