Neděle , 28. 04. 2024

Jaroslav

Spolehlivost antikoncepce. 100% účinná není žádná. Které jsou nejefektivnější a které nesou riziko

Slovo antikoncepce zahrnuje všechny metody, které mají ochránit před neplánovaným těhotenstvím. Existuje přitom mnoho druhů, které nejsou stejně spolehlivé. Které to jsou a proč?
Antikoncepce
Spolehlivost antikoncepce. 100% účinná není žádná. Které jsou nejefektivnější a které nesou riziko

31. 05. 2019

Dalo by se samozřejmě napsat, že nejbezpečnější antikoncepcí je vyhnout se pohlavnímu styku. Jenže která z nás to chce a navíc je schopna naprosté sexuální abstinence? Nechceme-li tedy otěhotnět, musíme se zaměřit na ostatní druhy antikoncepce.

Rovnou bychom rádi dodali, že žádná není stoprocentně spolehlivá. Dokonce i při sterilizaci ženy a především muže, existuje stále možnost neplánovaného těhotenství, přestože takové riziko představuje maximálně 0,5 %.

5 nejspolehlivějších forem antikoncepce

Zřejmě nejspořivější formou antikoncepce jsou implantáty, které gynekolog zavede pod kůži na paži, odkud se uvolňuje hormon progestin. Ten zabraňuje uvolňování vajíček a navíc zahušťuje děložní hlen, což znesnadňuje spermiím pohyb v děloze. Účinnost této metody bývá uváděna přes 99,9 %.

Dalším spolehlivým řešením může být nitroděložní tělísko, jež se zavádí přímo do dělohy. Existují přitom dvě základní varianty, a to nitroděložní tělísko s hormonem a bez hormonu. První varianta je přitom o něco bezpečnější, protože uváděná spolehlivost je 99,8 %.

Podobnou efektivitou se při správném používání může pyšnit hormonální injekce neboli Depo Provera. Na rozdíl od pilulek ji stačí aplikovat jednou za tři měsíce. Funguje tak, že do těla dodá hormon progestin, který mění vlastnosti hlenu děložního hrdla (stejně jako v případě implantátů).

Účinné bývají samozřejmě pilulky, a to především kombinované, které obsahují dva hormony, totiž estrogen (ženský pohlavní hormon) a progestin (hormon žlutého tělíska). I v tomto případě je totiž spolehlivost přes 99,5 %. Tablety obsahující pouze progestin jsou ovšem účinné o něco méně.

Pátou velmi spolehlivou metodou antikoncepce je tzv. symptotermální metoda neboli sensiplan. Nejde vlastně o nic jiného, než o přesné poznání ženského cyklu. Může totiž ukázat jeho fáze, v nichž je otěhotnění dosti nepravděpodobné. Používá-li se správně, spolehlivost je opět přes 99,5 %.

K TÉMATU  Dva nejčastější důvody k nevěře? Odborníci mají jasno: na vině rozhodně není jen kolabující vášeň!

Které metody antikoncepce už tak účinné být nemusí?

Existují i další formy antikoncepce, jako Billingsova metoda, metoda TwoDay nebo metoda Standardních dnů. Všechny přesahují spolehlivostí 95 %. Ovšem pozor, další a běžněji používané metody už tak spolehlivé být nemusí. Jistě, pokud se mužský nebo ženský kondom použijí správně, obvykle také pomohou předejít těhotenství (účinnost 95 až 98 %), ale existují i určitá rizika (protržení apod.). Riziková je i tzv. přerušovaná soulož, protože se u ní uvádí selhání 15 až 28 %. Spermie jsou totiž např. obsaženy i v preejakulátu, tedy v tekutině, která je z penisu vylučována při sexuálním vzrušení. A partner navíc nemusí správně odhadnout okamžik, kdy má byt sex přerušen.

Důležitou roli hraje i bezpečnost antikoncepce

Jednotlivé antikoncepční metody je třeba poměřovat nejen spolehlivostí proti nechtěnému otěhotnění, ale také z hlediska bezpečnosti. Mnohé z nich totiž mohou mít nežádoucí účinky na ženský organismus. Patří mezi ně nepravidelné krvácení, bolesti hlavy, přibírání na váze anebo křeče. Navíc musíme zdůraznit, že mnohé z výše uvedených forem antikoncepce nechrání proti pohlavně přenosným chorobám (AIDS apod.). Ne všechny pak mohou být vhodné pro každou ženu. Jde-li tedy o antikoncepci, doporučujeme vám v prvé řadě konzultaci s lékařem.

Uváděná procenta u jednotlivých druhů antikoncepce se vztahují k pravděpodobnosti otěhotnění v prvním roce užívání.

A jakou máte zkušenost vy?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V pražském Rudolfínu se odehrál večer plný emocí a překvapení, kde 31. ročník cen Český lev odhalil své hrdiny. Večer, kdy se historie prolínala s novou tvorbou, přinesl do popředí talent, který čekal na svůj okamžik čtyři desetiletí. Simona Peková, jejíž výkon ve filmu "Přišla v noci" ji vyřadil z řad nekorunovaných králů českého filmu, se stala symbolem večera. Zatímco "Bratři" si odnesli titul za nejlepší film, byl to právě seriál "Volha" a snímek "Bod obnovy", kdo dominoval počtem ocenění. Které momenty letošního ceremoniálu vás nejvíce oslovily a jaký film či umělec pro vás byl objevem roku?
Správný výběr varné desky do značné míry ovlivňuje kvalitu a rychlost i energetickou náročnost vaření. Základními kritérii pro výběr správného modelu jsou výkon, velikost a bezpečnost používání. Zorientujte se v názvosloví a vyberte si tu správnou varnou desku pro vás.
Stravování nikdy nebylo tak kontroverzní veličinou, jako teď. Je to otázka diety, zdraví, náboženství i sociálního přesvědčení. Každý se stravujeme jinak a je mezi námi čím dál víc jedinců, kteří vyznávají alternativní způsob stravování. Z různých důvodů. Jedním z nejrozšířenějších příkladů je vegetariánství.
Na scéně, kde Krystyna Pyszková převzala korunu Miss World 2024, zazářila nejen svou krásou, ale i díky promyšleně zvolenému outfitu. Naše módní redaktorka, expertka na nejnovější trendy a osobní styl, nám pomůže odhalit, co dělá tento outfit tak výjimečným.
Domluvily jste se na letní dámské jízdě v zahraničí? Pak je nejvyšší čas vše naplánovat. Máme pro vás seznam 5 věcí, díky kterým se dovolená vydaří na jedničku.
Umělci potřebují ke svému tvoření velkou spoustu inspirace. Aby byli skutečně dobří a ve svém oboru vynikali, musí se do svého řemesla naprosto ponořit. A to často vede k situacím za hranicemi běžného chápání.
V osmdesátých letech minulého století, v Československu ovládaném komunistickým režimem, byl Mezinárodní den žen vnímán jako příležitost pro stát prezentovat se v nejlepším světle. Oficiální oslavy slavily údajné úspěchy v oblasti rovnosti pohlaví, ale skutečná situace žen často byla daleko od rovnoprávnosti. Tento svátek tak odhaloval rozpor mezi ideálem a realitou, kde se za fasádou slavnostních projevů skrývala každodenní realita plná výzev a omezení pro ženy.
Zima se začíná velmi pomalu, ale nemilosrdně projevovat. Slunce zapadá velmi brzy - a v nočních hodinách už se vyšších polohách objevují mrazíky. To je nechvalné znamení blížících se zimních měsíců, během nichž se budeme snažit trávit co nejvíce času v teple našeho domova. A teplo je přeci důležité!
Dneska jsme se zaměřili na téma, které je pro každou rodinu klíčové – zdravé stravovací návyky pro děti v novém roce. V článku "Zdravé stravovací návyky pro děti v novém roce: Jak podporovat vyváženou stravu" přinášíme praktické tipy a nápady, jak dětem přiblížit svět zdravého stravování. Od zajímavých receptů až po osvědčené strategie, čeká na vás inspirace, jak vytvořit prostředí, ve kterém bude zdravá strava pro děti přirozenou a radostnou součástí každodenního života. Připravte se na nový rok plný chutných a vyvážených jídel pro celou rodinu.
Bohémské vlny a sexy kudrliny. Přesně to je dvojice, která se ve světě vlasových trendů snad pokaždé setkává s úspěchem. A aby ne. Vlnky představují určitou dávku divokosti, zatímco kudrliny dokážou být sexy a roztomilé zároveň. Jak podpořit přirozenou krásu vln nebo se postarat o to, abyste se místo rovných vlasů chlubila půvabnými loknami? Přesně na to se podíváme.

Výběr článků

Mel B, Melanie C, Emma Bunton, Geri Halliwell a Victoria Beckham. Psal se rok 1996 a hitparádové příčky ovládl hit Wannabe dívčí britské kapely Spice Girls. Kde je holkám dneska konec?
Astroložka Naďa Šmídová přináší horoskop na sobotu i neděli. Úklid je sice potřeba, ale neberte ho tak vážně a hlavně relaxujte. O tom je přece víkend! Co je možné očekávat a čemu se raději vyhnout?
Výběr plavek je pro spoustu žen téměř frustrující záležitostí. Pokud nejste šťastnou majitelkou dokonalé postavy, nejspíš už jste to zažila také. V obchodech si zkoušíte jeden model za druhým, ale každý z nich nějakým způsobem zvýrazní přesně tu část těla, kterou byste raději schovala.

Nepřehlédněte

Eva Urbaníková představuje nový film podle své knihy. Příliš osobní známost je o životní houpačce. Jednou jsi dole a jednou nahoře. Co se dělo při natáčení a co dalšího autorka veleúspěšné knihy ještě prozradila?
Ve znamení Beran jsou lidé narození od 21. 3. do 20.4. Tomuto znamení vládne živel ohně. Tito lidé jsou tak opravdu nabití energií a zároveň velmi ambiciózní. Beranům vládne planeta Mars, jde o znamení, jehož symboly jsou jaro, nové začátky a jiskra. Berani jsou velcí bojovníci, ale co dalšího charakterizuje tohle kardiální a ohnivé stvoření?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek