Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Půjčit peníze může být problém. V rodině to je mnohem složitější, než známým lidem. Jak se zachovat

Je samozřejmé, že člověk rád pomůže svým dětem a příbuzným, pokud se dostanou do finanční tísně. Ovšem v praxi se podle právníků a exekutorů často stává, že dlužník peníze nevrací. V rodině to může být problém, který nevratně naruší dobré vztahy.
Půjčit peníze v rodině může být velký problém
Zdroj: 123RF.com

24. 05. 2019

Na co a za jakých podmínek půjčit dětem

Právě fakt, zda vůbec půjčit peníze dospělému dítěti, je třeba velmi dobře zvážit. Dítě totiž může být ovlivněno svým partnerem, nebo někým ze svého okolí. A získá pocit, že má na vaše peníze nezadatelné právo a vracet je nemusí. Není to tak. Na finanční prostředky, které jste si uspořily, nebo třeba i vyhrály v loterii, máte právo jen vy. Nedoporučuje se proto půjčovat dospělým dětem na zbytné věci, jako je dovolená, elektronika a podobně. Na to by si měly vydělat.

Někdy je lepší darovat, než půjčit

Odborníci doporučují neplýtvat finančními dary dospělým dětem. Měly by si najít své místo v životě a na potřebné věci si opatřit peníze prací. Ovšem pokud se jedná například o pořízení bydlení, je to často nad síly mladé rodiny. Pokud můžete, raději darujte. Pokud víte, že peníze budete v budoucnu potřebovat, proveďte zápůjčku. Ale na naprosto jasných podmínek.

Kdy a jak půjčovat s jistotou, že vám peníze vrátí

Nezapomínejte, že právě v rodině se vyplatí mít vše smluvně podchycené. Vždyť smlouvu často neuzavíráte jen se svým dítětem, ale například i s jeho partnerem, manželkou, manželem. A nikdy nemůžete vědět, jak se vztahy mezi nimi během splácení půjčky vyvinou. Je to možná trochu tvrdé konstatování, ale jedná se o vaše peníze. Tak je nezbytné si říci i v rodině do očí často nezbytnou pravdu. Když totiž dlužník přestane splácet či dokonce zpochybní, že mu byly peníze půjčeny, je jen na věřiteli, aby prokázal, že mu peníze poskytl.

Ve smlouvě jsou důležité i maličkosti

Naprosto nezbytnými údaji jsou mimo osobních dat výše poskytnuté částky a informace, zda se jedná o půjčku úročenou nebo bezúročnou. Nesmí chybět splatnost půjčky. Nižší částky můžete vyplatit v hotovosti, částku vyšší než 270 000 Kč je třeba vyplatit bankovním převodem. Úředně ověřené podpisy na smlouvě nejsou třeba, ale doporučují se. U vyšších částek zvažte i další zajištění, například formou ručitele. Jako podporu je možné také vystavit směnku. Někdy člověk při podpisu zapomene vyplnit datum podpisu smlouvy. Ovšem i to je důležitý údaj. Promlčecí doba na vymáhání dluhu je tři roky a běží právě od podpisu smlouvy. Pokud si nevíte rady, dejte si smlouvu sepsat advokátní kanceláří. Zaplatíte sice poplatek za vyhotovení, ale můžete si být jistá, že smlouva v případě pochybností obstojí před soudem.

K TÉMATU  Dítě a mobilní telefon. Odkdy ho má školák mít a čím se řídit při výběru

Vymáhání je složité, ale nezbytné

Jestliže dítě peníze nesplácí, zkuste nejprve osobní pohovor. Je možné, že situace se zkomplikovala. Pokud jste s dětmi v pravidelném kontaktu, zřejmě se o tom dozvíte včas a společně dokážete vymyslet řešení. Ale když nastane závažný problém a půjčka se stále nevrací, přistupte i v rámci rodiny k oficiálnímu řešení. Tím jsou písemné upomínky, a pokud nezaberou, tak další právní kroky.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Taky jste to slyšela? Vyber si buď kariera, nebo dítě! Naštěstí dneska už jde zvládnout vše. Přinášíme 5 rad, jak hravě zvládnete obojí.
Snad každá žena má své problémové partie, na kterých se ukazuje drobná pomerančová kůže nebo větší celulitida. Boj proti celulitidě není snadný, avšak ne nemožný. Proto můžete vyzkoušet tyto účinné tipy, které vás pomerančové kůže snadno zbaví nebo zmírní její další růst. Vyzkoušejte následující triky a mějte svou pokožku pod kontrolou.
V obchodním světě, kde konkurence prudce roste, je neustálý rozvoj obchodních dovedností klíčový pro dosažení úspěchu. V našem článku "Rozvoj obchodních dovedností! Proč je důležité na sobě pracovat?" prozkoumáme, jaké konkrétní dovednosti jsou v dnešním podnikatelském prostředí nejžádanější. Přineseme vám náhled na to, proč je neustálý osobní a profesní růst klíčový a jak může vývoj vašich dovedností ovlivnit váš kariérní postup. Připravte se na inspiraci a tipy, jak efektivně investovat do svého vlastního profesního rozvoje a stát se konkurenceschopným hráčem na trhu.
Volno v práci máte sice oficiálně nahlášené, ale jak s ním naložit, to je stále velkou neznámou? Co takhle podívat se do Řecka, kde probíhalo natáčení oblíbeného muzikálu. Nadchnout by vás mohlo i Fidži, které máte spojené s příběhem o dvou malých ztroskotancích…
Home office je pro mnoho lidí splněným snem. Vždyť doma vás nikdo nekontroluje, šéf vám nedýchá na záda, nemusíte řešit kolegy a mnohdy můžete mít své vlastní pracovní tempo. Úskalím ale může být to, že domácí prostředí tak trošku svádí k prokrastinaci, ne vždy se do pracovního tempa člověk dostane tak rychle, jako ráno po příchodu na pracoviště. Co je ještě horší, mnohdy zapomeneme i pravidelně jíst, chybí nám pohyb a pak nekontrolovatelně přibíráme na váze. Jak tomu předejít?
Asi každý z nás už někdy nějaký ochutnal. Zatímco někomu chutnají více, jinému méně. Očekáváme od nich, že nás doslova nakopnou, dodají nám energii. Úkolem energetických nápojů je zlepšit koncentraci a podpořit soustředění. Málokdo z nás už se ale ohlíží na zdravotní dopad těchto tolik oblíbených drinků.
I ve větších bytech může být někdy koupelna situována tak, že šetříte každým centimetrem, aby se vám tam vešel alespoň sprchový kout, umývadlo a pračka. Koupelna je zatím stále nejčastějším a nejlepším místem, kam pračku umístit. Jaké vymyslet řešení, když je koupelna opravdu těsná?
Využití zubní pasty se ani zdaleka nemusí týkat jen natolik běžné činnosti, jakou je čištění zubů. Většina z nás má tubu zubní pasty na umyvadle v koupelně, ale koho by napadlo vyčistit s ní například kohoutky?
Krásný čas Vánoc se kvapem blíží, a tak je třeba začít přemýšlet, co o adventu budete s rodinou dělat. Vedle pečení vánočního cukroví se určitě vydáte i na některé vánoční trhy, které doplní kouzelnou atmosféru svátků. Jděte se podívat na ty nejkrásnější trhy, díky nimž se začnete na Vánoce těšit takřka hned.
Správný výběr varné desky do značné míry ovlivňuje kvalitu a rychlost i energetickou náročnost vaření. Základními kritérii pro výběr správného modelu jsou výkon, velikost a bezpečnost používání. Zorientujte se v názvosloví a vyberte si tu správnou varnou desku pro vás.
Křečové žíly. Máte s nimi co dočinění i vy? Pak vám možná lékař kromě užívání speciálních léků doporučil i kompresivní punčochy. Jenže vážně přinesou nějaké výsledky? A kolik tahle sranda vůbec stojí? Já osobně je mám vyzkoušené a můžu vám nabídnout osobní pohled na věc…
Jistěže si můžete koupit klasické hnojivo na pokojové či venkovní rostliny a hnojit bez obav jím. Ale proč nevyužít to, co třeba máte běžně doma? Vyzkoušejte osvědčené tipy a triky všech zkušených pěstitelů.

Výběr článků

8. září 2022 skončila éra Alžběty II. V tento den, v šestadevadesáti letech, opustila svět. Nikoho tato zpráva nenechala lhostejným a někdo bude ještě dlouho truchlit. Se vší úctou k zesnulé královně, pojďme se společně podívat na nějaké úsměvné pikantnosti z jejího života. Mnohé vás jistě překvapí.
Na oslavu svých 65. narozenin, které Peter Nagy, legendární slovenský zpěvák a frontman kapely Indigo, slavil 9. dubna, chystá ve velkém stylu koncert v pražské Lucerně. Tato výjimečná událost přinese na jednom pódiu jeho největší hity, jako jsou "Kristínka iba spí", "Láska je tu s vami", a další, které si získaly srdce posluchačů napříč generacemi.
Tělo je dobře propracovaný stroj, který nás pravděpodobně nepřestane fascinovat. Aby však fungovalo tak, jak má, je zapotřebí, aby bylo poháněno správným palivem. Ani klasický automobil nepojede bez benzínu, ani tělo nebude fungovat bez minerálů a vitaminů, které jsou jeho pohonnou hmotou.  

Nepřehlédněte

Petra má dnes tříletého chlapečka, který již chodí do školky. Žije se synem sama v bytě, většinu dne tráví u své matky a babičky.
Tohle jistě všechny známe… Ani se nenadějete, chvilku zůstanete na sluníčku (ať už odpočívat nebo pracovat) a večer se pak doma nestačíte divit, jak máte červená ramena, záda nebo jinou část těla. Je to nepříjemné, člověku se špatně spí, pokožka je napjatá, citlivá. Kolikrát je obtěžující i nošení různého oblečení s ramínky, těsnějšími okraji. Jak si můžete v takovou chvíli pomoct a dát svou pokožku zase rychle do pořádku?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek