Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Jak účinně zatočit s věčným odkládáním činností na jindy? Zkuste osvědčené metody!

Odkládáte prezentaci, kterou jste už měly dávno odevzdat? Přesouváte důležitou schůzku, která je pro vás zásadní? Děláte všechno možné, než abyste konečně sedly k důležitému úkolu, který jste si naplánovaly? Vítejte! Pravděpodobně vás zcela ovládla tzv. prokrastinace. Jak se postavit nekonečnému odkládání věcí na neurčito?
Jak se zbavit odkládání věcí na potom a dělat úkoly efektivně?
zdroj: 123RF.com

27. 03. 2019

Není to pouze typická lenost, neustálé odkládání či vymýšlení všemožných akvitit okolo nebo nechuť k dané činnosti. Je to kombinace všech elementů dohromady, které v nás vytvoří všemožný chaos a celou řadu pochybností.

Hlavní je překonat strach začít

Je výrazná a chronická tendence odkládat plnění povinností a úkolů na pozdější dobu. Může představovat rizikový fenomén pro duševní zdraví”, tak přesně to uvádí Wikipedie. Určitě to znáte samy, je to věčné Měla bych.., Musím…, Konečně udělám. A mnohdy jsme schopní raději propovídat s kamarádkou hodinu o všech možných nesmyslech, bezmyšlenkovitě brouzdat po internetu nebo uklízet celý byt. Často se kromě této nechuti totiž projevuje určitý typ zbabělosti, kdy se jednoduše bojíme začít s úkolem, který neustále odkládáme.

Metod, jak skončit, je celá řada

Metod, díky kterým jsme schopné s tzv. prokrastinací skončit jednou provždy a prožít tak každý den efektivně a naplno, je celá řada. Pokud tedy pravidelně odkládáte většinu úkolů a štve vás to, je na čase s tím něco udělat. Nad prokrastinací zvítězíte skrze čtyři základní faktory – stačí když zlepšíte vaši motivaci, akceschopnost, výstupy a objektivitu. Ještě předtím si ale odpovězte na tři základní otázky:

  1. Věci, které bych měla dělat…
  2. Věci, které bych chtěla dělat…
  3. Věci, které dělám místo toho…

Co si od života přejeme?

Mezi jeden z nejdůležitějších faktorů patří uvědomění si svých kvalit a toho, kam vlastně v životě chcete směřovat a čeho chcete dosáhnout. Ve chvíli, kdy budete pracovat na něčem, na čem vám záleží a co je pro vás důležité, nebudete cítit demotivaci a frustraci z dané činnosti.

Změna a nové návyky

Základem úspěchu je změna a vytvoření si nových návyků. Ze všeho nejdříve je důležité si naplánovat jednotlivé dny. Ideálně vám k tomu pomůže vytvoření si seznamu, kde nějakým způsobem zaznamenáte vaše naplánované činnosti v konkrétním čase.

K TÉMATU  Špatný den v práci? Může to být mnohem horší. Tohle vám zvedne náladu

Stanovte si termíny

Proto je důležité si vytvořit nejen seznam úkolů, které máte splnit ale současně k nim připojit i termíny jejich uskutečnění. Ve chvíli, kdy si tyto termíny stanovíte, daleko lépe vás namotivují a mnohdy také vybídnou k akci.

Důležitá je i kontrola

Nezapomeňte ale také zaznamenat splnění či fázi jednotlivých úkolů. Kontrola je prostě důležitá součást těchto změn. Abychom se stali opravdu šťastnými a spokojenými, je důležité prožít každý den smysluplně, efektivně a naplno.

Odměny a relaxace

Důležitou součástí je také systém odměny. Za každou odvedenou práci či splněný úkol je dobré se nějakým způsobem odměnit a vybídnout se k další akci. Nebojte se tedy po splnění úkolu náležitě odměnit. Je čistě na vás, jak to provedete. Můžete si koupit něco hezkého, dát si čokoládovou tyčinku nebo si dopřát pořádnou relaxaci.

Nezapomínejte na odpočinek

Odpočinek je nedílnou součástí každé změny a úspěchu. Lidé mají často tendenci pracovat x hodin v kuse a to každý den. Nicméně mnohdy tak náš mozek a celkově tělo ztrácí energii, koncentraci a často i motivaci. Dostatek odpočinku mu dodá spoustu nové energie. Myslete na to!

Bez motivace to nejde

V úvodu jsme mluvily také o motivaci. Motivace je jednou z nejdůležitějších hnacích motorů v našem životě. Bez ní nelze prakticky nic. Je to věc, která nás popohání, každé ráno zvedne z postele a neuvěřitelně nás posouvá v našich životech. Motivaci máme zakotvenou již v raném věku, nicméně po čase ji můžeme ztratit a dlouhodobě ji zase hledat. Proto je důležité si uvědomit, co vás vlastně baví, čemu se rádi věnujete, u čeho se cítíte příjemně a svobodně. Čím dříve v sobě odhalíte tyto skutečnosti, tím dříve začnete jednat.

Akceschopnost

V ní se skrývají dvě důležité části – produktivita a efektivita. Produktivita znamená míru naplnění vašich osobních vizí, zároveň efektivita určuje, zda jsou činnosti pro vás klíčové nebo nikoli. Proto je nesmírně důležité se nezatěžovat a nezdržovat činnostmi, které vás nikam neposouvají a ve kterých dále nerostete. Nic nám totiž nepřináší.

K TÉMATU  Letní brigády 2020: O které byl zájem a jak dopadli naši brigádnici?

Výstupy

Důležité je mít nejen vlastní vize a cíle ale vyvinout i dostatečnou akci. Pokud se tyto dva faktory sejdou ruku v ruce, pravděpodobně dosáhnete úspěšných výstupů. Výstupy mohou být nejen emoční ale také materiální. Oba dva jsou nesmírně důležité a oba dva jsou pro vás důležitým ukazatelem, že jste se rozhodly jít správnou cestou.

Náš tip

Pokud si chcete přečíst více, jak nad odkládáním činností vyzrát, zkuste knihu “Konec prokrastinace: Jak přestat odkládat a začít žít naplno” od autora a podnikatele Petra Ludwiga. K odstranění této neefektivity lze dojít samozřejmě i jinými způsoby. Například skrze pomoc ze strany koučů a lektorů či speciálních kurzů. Tady můžete získat cenné rady a konkrétní postupy, kterými se řídit a jak přesně postupovat. Ať už si vyberete jakoukoliv cestu, věříme, že se s tím poperete!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Myslíte si, že jste potkala toho pravého, ale okolí je z vašeho vztahu rozpačité. Je starší o více než 20 let? Je mladší o více než 10 let? Člověk by řekl, že v dnešní společnosti se věkový rozdíl nepočítá. Zdaleka to není pravda. A většinou jsou to ženy, které věkový rozdíl řeší podstatně víc, než muži.
Bezchybný výkon předvedla malá Angelica Hale při zpěvu písně Girl on Fire. Takový hlasový projev jí mohou závidět profesionální zpěváci a porota americké talentové soutěže nevěřila svým uším. Právem si tak Angelica vysloužila okamžitý postup do finále. Takto čistý projev je u desetileté dívky skutečně ohromující. Užijte si to!
Tohle někoho určitě naštve. Emancipace žen je jev, který se děje už několik dekád, ale narůstající feminismus něžnému pohlaví jen škodí. Jaké problémy přináší?
Určitě to znáte – někdy něco pravidelně jíte a až po delší době zjistíte, že vaše představy o zdravém stravování byly v tu dobu na míle daleko od skutečnosti. Na trhu existuje velké množství potravin, které díky jejich vzhledu či pověsti pokládáme za dietní, ale dietními, respektive zdravými, vůbec nejsou.
Tabulkově by děti zhruba do jednoho roku měly denně naspat přibližně 12 až 17 hodin. Je samozřejmé, že každé dítě je jedinečné, ale to, že obvykle malá miminka tráví valnou část dne i noci spánkem s přestávkami na krmení, je fakt.
Jste zamilovaná a v růžovém oparu si možná ani nepřipouštíte, že byste potřebovali v manželství nějakou smlouvu, která bude řešit vaše finance. Jenže je to tak. Během manželství může nastat mnoho skutečností, které ovlivní vaši finanční situaci. Proto je smlouva o společném či odděleném majetku je dobrým řešením. Říkáme jí předmanželská smlouva.
Blíží se významný den vaší ženy, případně jsou za rohem Vánoce a vy ještě nemáte žádný dárek? Nepanikařte, stále vše můžete zachránit. Zapomeňte ale na kreativitu, raději vsaďte na jistotu.
Období plodných dnů i samotná ovulace jsou jedinou cestou, díky které je možné stát se maminkou. Věděli jste ale, že ovulace v jednom cyklu nemusí být pouze jedna? A jak je možné, že za měsíc může tělo ovulovat klidně dvakrát?
Těhotenství je krásné a vzrušující životní období, které neustále přináší nové výzvy a zážitky. Jednou z takových výzev může být cestování během těhotenství. Bez ohledu na to, zda plánujete relaxační dovolenou nebo podnikáte služební cestu, je důležité zvážit zvláštní potřeby a rizika spojená s tímto obdobím. Tento článek vám poskytne užitečné rady, jak bezpečně cestovat v těhotenství, a také se zaměří na důležitost kvalitního cestovního pojištění pro těhotné ženy.
Leoš Mareš v rámci akce DobroDen opět prokázal svou štědrost a dobrou vůli k pomoci. Tato dobročinná akce, kterou moderátor zahájil v roce 2015, spočívá v tom, že Leoš Mareš přispěje jednou korunou na charitu za každého svého sledujícího na sociální síti Instagram.
Na scéně, kde Krystyna Pyszková převzala korunu Miss World 2024, zazářila nejen svou krásou, ale i díky promyšleně zvolenému outfitu. Naše módní redaktorka, expertka na nejnovější trendy a osobní styl, nám pomůže odhalit, co dělá tento outfit tak výjimečným.

Výběr článků

No, opravdu není řeč o situaci, kdy by dítě z nějakého důvodu mělo indigově modrou barvu. Tuto barvu však může mít jeho aura, proto takové označení. Tyto děti jsou tak trochu zvláštním úkazem v našem světě a je dobré naučit se jim porozumět. Ale také to může být trochu jinak a můžete si myslet, že indigové děti jsou prostě jen děti odlišně vychovávané a snažíme se tu obhájit jejich nepřizpůsobivé chování.
Jistěže si můžete koupit klasické hnojivo na pokojové či venkovní rostliny a hnojit bez obav jím. Ale proč nevyužít to, co třeba máte běžně doma? Vyzkoušejte osvědčené tipy a triky všech zkušených pěstitelů.
Vstupte do světa, kde síla, odhodlání a vzájemná podpora tvoří základ pro dosažení kariérních výšin v roce 2024. Náš článek "Jak naplánovat a dosáhnout kariérních cílů v roce 2024" vám přináší inspiraci a konkrétní kroky, jak postavit stabilní základ pro váš profesní růst. Od strategického plánování k osobnímu rozvoji, podíváme se na klíčové aspekty, které vám pomohou vytvořit úspěšný kariérní rok. Připravte se na podporu a motivaci od Dámské Ligy a objevte cestu ke svým kariérním cílům v roce 2024.

Nepřehlédněte

Není radno si s ní zahrávat, protože vám může pořádně znepříjemnit život. Někteří lidé ji bohužel ale ignorují a pak si také nesou následky. Co je alergie na slunce, jak se projevuje a co se s ní dá dělat? Sluneční alergii nebagatelizujte a snažte se nad ní vyzrát co nejrychleji.
Zmatená a vystrašená zvířata, plačící malé děti a nepořádek na ulicích je výsledkem hlučných ohňostrojů, které k oslavám silvestra už tak nějak patří. Ale vzhledem k tomu, že následky jsou jak pro zvířata, tak pro děti často fatální, existují místa, kde je pyrotechnika naprosto zakázaná a čím dál více lidí se uchyluje k oslavám Nového roku bez petard.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek