Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Necháváte vaše dítě vyhrát každou hru, protože je to příjemnější než vztek, pláč a hádka? Děti se ale musí naučit prohrávat!

Určitě jste to v rodině zažili. Stačí obyčejné Člověče, nezlob se! Vaše figurka je shodou náhod v domečku dřív a už dítě hází kostkou, kácí figurky, bourá hrací plán a křičí, že zase prohrálo! Měli jste ho raději nechat vyhrát? Prohra je součástí života. Nechte ho někdy prohrát a projít si smutkem, který následuje.
Prohrávat je součástí života. Nechte dítě prohrát a naučit se to.
zdroj: 123RF.com

15. 03. 2019

Vyhrát pokaždé prostě nelze

Co dělat, aby se dítě naučilo nést prohru? Pro dítě může mít jakákoliv hra v tu chvíli daleko větší význam: možná do ní investovalo maximum a chtělo být nejlepší. Jenže přišla rána pro jeho sebevědomí. A tak křičí a obviňuje druhé. Nechte ho být a dovolte mu se vztekat. Snažte se jeho vztek chápat. Když se něco nepovede dospělému, také má mnoho lidí tendenci hledat nejprve viníky u někoho jiného. Ale většinou dokážeme své rozladění, že někdo jiný vyhrál, lépe zvládnout. Malé dítě těžko chápe, že některá hra je hra a je pouze věcí náhody, jak se vyvine. A jiná hra má svého vítěze, který je prostě v danou chvíli lepší.

Hněv je znamením toho, co dítě do hry investovalo

Podle odborníků je normální, že se dítě po prohrané hře zlobí. Hněv je jasným znamením, že dítě do hry investovalo svůj um, své schopnosti, vysoké nasazení. A pokud výsledek neodpovídá investici, musí si prožít svoji frustraci. Pro dítě to není jen „smůla“, ale až ohrožení jejich existence, protože hráč si najde jednoduchou odpověď: Snažil jsem se a nebylo mi to nic platné. Má tedy cenu se vůbec snažit? Příště už třeba nebude chtít žádné hry hrát. Ale tím bude jen zastírat strach z další prohry. Odložit tedy deskové hry a myslet si, že až vyroste, tak to bude lepší? Byla by to chyba.

Hrajte dál, naučit se prohrávat je nutné!

Nevzdávejte se společných chvil ani soutěžních her. Jednou z možností, jak dítě lépe snese prohru, je, když na ni nebude samo. Zkuste při hrách vytvářet týmy. Při prohře pak dítě není na své špatné pocity samo a druhý, dospělejší, mu je lépe pomůže unést. A naopak ho může motivovat, že „příště určitě vyhrajeme“. Všeobecně platí, že dítě by mělo mít takové schopnosti, aby mohlo vlastním přičiněním porazit ostatní účastníky hry, a to i ty starší. Ale pokud chce malé dítě hrát složitější deskovou hru, je pochopitelné, že ji těžko vyhraje. Občas je dobré se ale dohodnout, že „také někdy vyhraje“. Nebo bude třeba jen druhý, třetí, prostě nebude poslední. Jde to zařídit, ale: ten nejmladší by neměl o dohodě vědět a dohoda by měla platit na jednu hru. Pokud by vyhrál pokaždé, získal by klamné přesvědčení, že je nejlepší v rodině. A naopak starší sourozenci by získali pocit, že jejich povinností je nejmladšímu vždy uhladit cestičku.

K TÉMATU  Nechci dětem vzít tátu! Je to řešení?

Prohry u stolu připraví dítě na životní soupeření

Už od nejjednoduššího pexesa život dítě připravuje na výhry a prohry. Frustrující pocit z občasné prohry zná každý z nás. Je dobré, aby dítě vědělo, že jsou lidé, kteří jsou lepší, než ono. Připomeňte mu to například při sledování sportovních soutěží a dodejte, co to vítěze stálo úsilí. A když vítěz příště prohraje, nezapomeňte mu to připomenout znovu. Vidíš, včera byl první, dneska je druhý. Skvělých lidí, kteří něco umějí, je spousta. Naučte dítě brát prohru jako součást života. Jen jich nesmí být příliš mnoho za sebou.  Každý přece potřebuje občas zazářit. A takovou situaci pro své dítě určitě budete umět vytvořit i vy.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nela pod vedením koučky Marcely Hlaváčkové postupuje malými krůčky pro lidstvo, ale velkými pro sebe. A v tom je ta podstata. Co se naučila na čtvrté schůzce?
Většina z nás tráví vsedě mnohdy více než 12 hodin denně. Není divu, že až třetina lidí se sedavým zaměstnáním má bolesti zad. Dlouhodobým a nesprávným sezením se tělo jednostranně přetěžuje a výsledek je jasný. Ale pozor, samotný sed neškodí, bolesti zad jsou také výsledkem nesprávného sezení.
Děti dnes vyrůstají mezi chytrými telefony a tablety, a jejich zájem o ně musíte mít pod kontrolou. Vaše ratolesti vás vidí chytrou elektroniku používat, a není třeba se snažit jim zájem o ni odpírat. Nemyslíme tím, aby vaše dítě místo stavebnice nebo panenky žmoulalo telefon, ale existují hry, které se snaží zábavnou formou něčemu přiučit. Jaké aplikace budou užitečné pro ty nejmenší?
Pokud se snažíte držet štíhlou linii, nebo jste zrovna ve fázi, kdy jste se pustili do hubnutí, určitě se přes den snažíte poctivě dodržovat všechna pravidla, aby se vaše plány jen tak nezhatily, a vy jste hezky šli svému cíli naproti. Napadlo vás ale někdy, že se ráno, klidně i nevědomky, můžete dopouštět určitých chyb, které vám cestu k vysněné postavě akorát překazí? Víme, co vám hned po probuzení zaručeně pokazí hubnutí.
I když školy a školky fungují, tak většina dětí v nich moc času netráví. Stačí jim totiž pár dnů v kolektivu a onemocní. Chřipku střídá nachlazení či angína. Během měsíců, kdy byly doma a nosily roušky, se oslabila jejich přirozená obranyschopnost a nyní jim stačí málo. Tohle byste měli udělat, abyste jejich imunitu opět nastartovali a vaše ratolesti trávily více času v lavici než v posteli.
Chcete-li jít s dobou, pořiďte si do vašeho šatníku alespoň jednu stylovou dámskou mikinu. Pokud netušíte, jaké kousky budou v letošní sezóně in, nemusíte zoufat. My vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto se pojďte inspirovat společně s námi. Máme pro vás nejrůznější tipy na trendy kousky a dokonce vám prozradíme, jak je vkusně zakomponovat do letošního outfitu
Ratanový květináč ještě nikdy nevypadal lépe. Stačí k tomu venkovní lucerna, větve borovice, vánoční světýlka a pár ozdobiček. Všechno sestavte a naaranžujte podle svého vkusu, a pak už stačí jen rozsvítit. Do lucerny je ideální elektrická svíčka. Výsledek je fenomenální, obzvlášť večer! Přestože je tato dekorace primárně určená na ven, nikdo vám nebrání postavit ji do rohu obývacího pokoje. Pohled na ni vás bude hřát i tam.
Design stodoly využívá délku domu a umožňuje naplno maximalozovat výhledy ven a přirozené osvětlení uvnitř domu. Stealth Farmhouse je prostě úžasný. Chlubí se bezúdržbovými obklady, a uvnitř naleznete mimo jiné i čtyři ložnice a tři koupelny. Okna jsou orientována na sever
Středa přeje odpočinku. Co všechno ještě dnes slibují hvězdy? Napsala pro vás astroložka Naďa Šmídová.

Výběr článků

Astroložka Naďa Šmídová přináší horoskop na další pracovní týden. Myslete na své zdraví a zbytečně se nestresujte, nepomůže to ničemu. Na co si dát pozor a co můžete očekávat?
Ještě váš byt nedýchá vánoční atmosférou? Do Štědrého dne zbývá dost času, abyste do bytu vnesli ducha Vánoc. Výzdobu nemusíte kupovat hotovou, je to finančně poměrně náročné. Stačí pár drobností koupit, něco nasbírat v přírodě, inspirovat se a začnou se dít zázraky.
Módní trendy začínajícího roku nejsou zase tak velkým překvapením, jaké jsme někteří očekávali. Takže to nebudeme zdržovat a jdeme rovnou na věc.

Nepřehlédněte

Uskladnění vína musí mít nějaký pořádek. O ten se postarají stojany na víno a vinotéky, které jsou praktickým i designovým doplňkem interiéru. Materiálem číslo jedna je dřevo, ale kromě toho opravovaného dolehl i sem trend palet. Opravdovou chloubou domu je potom vinný sklípek do spirály se vstupem rovnou z kuchyně nebo jídelny.
Ano, saláty jsou lehké, plné vitamínů a osvěží. Že vás ale nezasytí a máte po nich hlad? Prozradíme vám, jak to udělat, aby vám po salátu nekručelo v žaludku a ještě patřil do dietního jídelníčku. Pak vám hubnutí půjde samo. Zkuste to!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek