Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Smartphony, tablety i televize produkují modré světlo. Kdy našemu organismu prospívá a kdy naopak škodí?

Z lékařských výzkumů vyplývá, že pro lidský organismus je kromě intenzity světla důležitá i barva tohoto světla. Nejsilnější účinek má modré světlo, naopak světlo oranžové a červené nás ovlivňuje mnohem méně.
Nejsilnější účinek má na náš organismus modré světlo
zdroj: 123RF.com

21. 02. 2019

Modré světlo vede ke špatné kvalitě spánku, a nejen to!

Tento druh světla, označovaný na zářivkách „cool white“, má na organismus nejsilnější účinek. Nevadí nám tedy v průběhu dne, kdy naopak aktivizuje organismus. K večeru, kdy slunce zapadá, po vzoru pralidí potřebujeme světlo více do oranžova a červena. Modrá barva vás může připravit o kvalitní spánek a být původcem řady nemocí.

Vědci z univerzity v Toledu také zjistili, že se modré světlo podílí na degradaci zraku. Takže čím více budete sedět u tabletů, chytrých telefonů nebo televize, tím větší je předpoklad, že kvalita vašeho zraku bude postupně stárnout. Když budete dvě hodiny denně používat čtečku, nebo číst na tabletu, pravděpodobně budete během pár let potřebovat brýle. Mnohem dříve než někdo, kdo čte totéž v tištěné podobě.

Nejvíc škodí večer, a hlavně mladým a dětem

Jestliže se až do poslední chvilky, než jdete spát, věnujete třeba práci na počítači, riskujete narušení rytmu vnitřních hodin. Proto se doporučuje nepoužívat modré světlo minimálně hodinu a půl před spaním. U dětí a mladých lidí je to ještě horší. Může dojít k poruše imunitního systému, a tím zvýšení rizika výskytu rakoviny, spánkových poruch a kardiovaskulárních onemocnění. Jestliže jim chcete za odměnu dopřát hru na tabletu, udělejte to spíš před večeří, než těsně před spaním. To jim raději přečtěte knížku nebo pusťte audiopohádku.

Co když chcete večer pracovat, koukat na seriál nebo si zahrát hru?

Není nutné hned z obav o své zdraví přerušit činnosti, které máte ráda, ale všeho s mírou. Eliminovat riziko můžete tím, že těch 90 minut před spaním věnujete tištěné knize, časopisu, nebo svému partnerovi. K tomu si pořiďte LED žárovku, na níž se dá ovládat a přepínat barva. Když ji namontujete do noční lampičky, budete večer usínat v červeném spektru a ráno se budit odpočatá do modrého. Nebo použijte pomůcky, které modré světlo alespoň částečně odfiltrují. Na trhu jsou různé brýle. Některé jsou schopny odfiltrovat až 98 % modrého světla, ale zase vidíte oranžově.

K TÉMATU  Vylepšujeme bydlení. Byt a projekty pro jeho zkrášlení, které zvládnete svépomocí a bez balíku peněz

Pro displeje mobilů a počítačů již existují aplikace, které vám upraví barvy a zabarví monitor do červena.  Jednou z nejznámějších je f.lux, pro Android je perfektní alternativou Twilight. Apple má zase pro uživatele iPhonu 5s a novější funkci nazvanou Night Shift.

Barevné spektrum, teplota, intenzita a index CRI

Jestliže přemýšlíte, čím svítit v ložnici, čím v pokoji a jaké si pořídit noční světlo do chodby, řiďte se při nákupu třemi faktory, uvedenými na obalu tepelného zdroje. Prvním je informace o teplotě světla v hodnotě K (stupně Kelvina). Stejně důležitým údajem je CRI (colour rendering index – index věrnosti podání barev). Jeho maximální hodnota je 100 a vyjadřuje, jak moc se umělý zdroj světla podobá světlu přírodnímu. Čím vyšší hodnota, tím blíž ke klasickému slunečnímu světlu – a tím tedy lépe.

Intenzita světla by se měla k večeru snižovat. Organismus si tak zvyká, že přijde hodina spánku. Na dobré vidění večer je ideální intenzita 15 luxů a méně u žárovky s nižší teplotou světla (cca 2000 K).

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Všechno kolem nás podléhá trendům, nejinak je tomu i u svateb. Jestli tedy plánujete na letošní rok veselku a chcete, aby byla v souladu s trendy pro rok 2021, bude udržitelná, šedožlutá a přikloní se k přírodě. Co se však nemění, je jídlo, protože dobře najedený host je spokojený host.
V každé domácnosti se vyskytuje alespoň jedna studená chodba, kterou musíte minimálně jednou či dvakrát denně projít. Ať už je to tím, že bydlíte v domě nebo si potrpíte na dlaždičky a další studené povrchy, chladné místnosti se mohou stát minulostí. Stačí si pořídit praktické koberce a užívat si pohodlí při každém kroku.
Věděla jste, že obleková pánská vesta může být jedním z nejuniverzálnějších kousků v šatníku každé ženy? Je to tak, můžete ji nosit jak na volno, tak tzv. slim fit. Pojďme se podívat tomuto trendu na zub.
Byla jsem vychovávaná v tom, že člověk může mít jen to, na co si sám vydělá. Držím se toho a nikdy jsem si nechtěla život zjednodušovat. Mám jen to, co si sama koupím za vlastní vydělané peníze, a když chci něco víc, než na co mi nestačí plat, jdu na brigádu.
Myslíte si, že máte kufr dostatečně velký, ale když do něj dáte všechny věci, nemůžete ho ani za nic na světe zavřít? Snažíte se do něj vměstnat všechny své věci, ale prostě jste nad jeho limit? Pak byste měli změnit balící taktiku.
V roce 2018 uživatelé aplikace Viber poslali 6 miliard zamilovaných samolepek a GIFů. Letos Viber přichází s novinkou v podobě videa ve tvaru srdíčka. Pošlete mu originální přání.
Těhotenství je krásné a vzrušující životní období, které neustále přináší nové výzvy a zážitky. Jednou z takových výzev může být cestování během těhotenství. Bez ohledu na to, zda plánujete relaxační dovolenou nebo podnikáte služební cestu, je důležité zvážit zvláštní potřeby a rizika spojená s tímto obdobím. Tento článek vám poskytne užitečné rady, jak bezpečně cestovat v těhotenství, a také se zaměří na důležitost kvalitního cestovního pojištění pro těhotné ženy.
Naši domácnost mohou sužovat nevítaní nepřátelé, kteří nás po ránu nemile překvapí. Jsou jimi brouci, kterým se někdy zkrátka líbí víc v domě než na zahradě, kde mají obvykle svá obydlí. Pokud i k vám domů doputovali drobní tvorové, kteří sice v mnoha případech škodliví nejsou, ale v ostatních ano, prozraďme si, jak s nimi bojovat.
Možná si i vy někdy povzdechnete, že vaše příjmení není nejkrásnější. Třeba jste vždy tiše záviděly spolužačce její příjemné a zvučné příjmení. Než budete klesat na mysli, pojďte se s námi podívat na opravdu velkou sklizeň toho, co se v naších zemích skutečně vyskytuje. Co byste řekly tomu, kdybyste se jmenovaly třeba…
Maminky v tomto videu natočil jeden tatínek, který je dal přes internet dohromady, aby ukázali světu, jak může být běžný život s postižením zábavný a plný radosti. Píseň, kterou společně zpívají, je dojemná skladba A Thousand Years. V originále ji nahrála zpěvačka Christina Perri k filmu Twilight sága: Rozbřesk - 1. část. Video bylo natočeniona podporu World Down Syndrom Day 2018, a představuje 50 matek s jejich dětmi. Původní inspirace vznikla díky britské organizaci Singing Hands, která pomáhá dětem ve skupinách učit Makaton. Tento jazykový program pomáhá slyšet lidem s problémy s učením nebo komunikací pomocí značek a symbolů. Tohle vás skutečně dojme!
Pokud jste jako rodiči neustále svým okolím upozorňováni, že vaše dítko je příliš zlobivé, nemusí být vždy chyba na straně vašeho potomka.
Přichází období, kdy vystavujeme mnohé, v zimě skryté, části těla světu na odiv. Pokud jste zvyklé se holit, pak vám jistě přijde vhod jeden domácí recept na krémové mýdlo na depilaci. Zamilujete si ho. Výborně se roztírá a dobře pění. Navíc působí antibakteriálně a protizánětlivě. Jdeme na to?

Výběr článků

Vždy mi záleželo na rodině a chtěla jsem žít poctivě a být šťastná. Jednou jsem ale ulítla a nikdy jsem na svůj omyl nemohla zapomenout. I když jsem se snažila, nakonec jsem to neunesla a dnes nemám rodinu žádnou.
Léto je sice oblíbeným ročním obdobím pro mnoho z nás, ale naše pokožka a vlasy toto nadšení zrovna nesdílí. A proto bychom se o své tělo měli v létě starat ještě více než v ostatních ročních obdobích, nebo přinejmenším specificky. Jak by měla vypadat péče o vaše vlasy v době, kdy je spaluje letní žár?
V obchodním světě, kde konkurence prudce roste, je neustálý rozvoj obchodních dovedností klíčový pro dosažení úspěchu. V našem článku "Rozvoj obchodních dovedností! Proč je důležité na sobě pracovat?" prozkoumáme, jaké konkrétní dovednosti jsou v dnešním podnikatelském prostředí nejžádanější. Přineseme vám náhled na to, proč je neustálý osobní a profesní růst klíčový a jak může vývoj vašich dovedností ovlivnit váš kariérní postup. Připravte se na inspiraci a tipy, jak efektivně investovat do svého vlastního profesního rozvoje a stát se konkurenceschopným hráčem na trhu.

Nepřehlédněte

Nastoupili jste na mateřskou dovolenou a přemýšlíte, jak si aspoň něco málo přivydělat k dobru? Nebo v hlavě nosíte už nějakou dobu podnikatelský plán, na který je najednou více času než kdy dřív? Podnikání na mateřské není tabu a není to ani nic nereálného. Dnes se jedná o zcela běžnou věc.  
Katce se v posledních týdnech změnil život úplně naruby. „Dřív jsem se svým dítětem měla skvělý vztah, v posledním roce začal být však můj šestnáctiletý syn odtažitý a nechtěl si se mnou tolik povídat. Myslela jsem, že je to jen životní období. Pak ale přišel s tou nenadálou větou: Jsem gay, mami! Nevěděla jsem co odpovědět, vůbec jsem to nečekala. Nejradši bych utekla a chvíli ho neviděla! Co mám dělat, když to neschvaluju?“ ptá se.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek