Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Jak smysluplně rozdělit domácí práce mezi všechny členy rodiny? Co může dělat partner a co už i malé děti? Všem v rodině to prospěje!

Kolotoč v práci, cestou domů nákup a možná i vyzvednout děti ze školky. Musíte tohle zvládnout sama? Kdo pomůže vám? Jak rozdělit práci v rodině, abyste si ulevila a zároveň se ostatní aktivně přičinili? S drobnými pracemi mohou pomáhat už i děti od tří let. A dokonce je to dobře, když pomohou.
domaci prace
Zdroj: 123RF.com

11. 02. 2019

Možná jste na všechno sama, možná ne. Někde si dospělí rovnoměrně rozdělí povinnosti při péči o děti a domácnost. Někde to prostě nejde. Třeba proto, že váš partner pracuje mimo město, jezdí často na služební cesty, má odpolední nebo je nemocný. A pak je všechno na vás. Ale i tak úplně nemusí. Jak to udělat?

Ideální žena, matka a manželka neexistuje. Přesto se stále snažíme ideálu se přiblížit.

Kdysi se o to jedna snažila ve velmi dobrém románu Americká manželka. Jestli na něj natrefíte, tak si ho přečtěte. Hlavní hrdinka Tina, když nemůže v noci spát, si místo počítání oveček promítá představy o své dokonalé domácnosti. V reálném životě je často opak pravdou. Děti jsou ve školce poslední, učitelka si klepe na hodinky, v obchodě před chvílí stáhli roletu a doma přetéká odpadkový koš.

Trvejte na rozdělení povinností

Nejdůležitější je si uvědomit, že nejste stroj a nejste dokonalá. Navíc máte právo na svůj osobní život, své koníčky a svůj čas k odpočinku. Vím, snadno se to řekne, ale hůř udělá. Nejprve si položte otázky: Co všechno musím zvládnout denně? Co stačí udělat jednou týdně, co jednou měsíčně a co nemusí být vůbec.

Sepište si denní program a úkoly

Přemýšlejte, co z toho zvládnou vzhledem ke svému věku samy děti. A co můžete přehodit na manžela. I když třeba není přes týden doma, může převzít tzv. týdenní úkoly. Například likvidaci tříděného odpadu, mytí oken, velký nákup. Také si může vzít o víkendu na starost zábavu s dětmi a vy si uděláte vlastní program. Jděte si zaplavat, na masáž, sejděte se s přítelkyní. Prostě se bavte s vědomím, že na to máte nárok.

I děti by měly pomáhat. Povinnosti od útlého věku stmelují rodinu!

Dětští psychologové se shodnou na tom, že děti, které nemají své povinnosti, budou mít v dospělosti problémy spolupracovat s partnery. Povinnosti v rodině jim přinášejí nezkreslenou představu o praktickém životě a připravují je na snadný přechod do života v dospělosti.

K TÉMATU  Jarní prázdniny! Kam na jarní prázdniny s celou rodinou?

Práce se najde pro každého. Už od 3 let!

Povinnosti od tří let věku mají být běžné, ale i v mladším věku mohou děti něco udělat. Uklidit si hračky, když si s nimi přestanou hrát, smést drobečky ze stolu, uklidit si boty, podávat kolíčky na prádlo.

Předškoláci již zvládnou mimo úklidu svých hraček a oblečení, nandat nádobí do myčky nebo ji vyklidit, prostřít stůl, doplňovat vodu pro psa nebo kočku, nakrmit rybičky, vyčistit si boty.

Školáci podle věku mohou odnášet odpadky, věšet prádlo, vysávat, udržovat čistá umyvadla v koupelně, postarat se o domácího mazlíčka, vynášet koš, nakoupit základní potraviny nebo utřít prach. Samozřejmostí je mít uklizený vlastní koutek nebo pokoj.

Povinnost každého člena rodiny by měla být přiměřená věku a měl by ji vykonávat zadarmo. Výsledkem dobrého rozdělení prací by měl být společný volný čas a pěkné zážitky.

A jak to máte u vás?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Když se narodí zdravé miminko, které najednou zemře, jde vždy o nesmírnou tragédii nejen pro rodiče, ale pro celou rodinu. Za náhlou a neočekávanou smrtí miminka může být strašák všech rodičů označovaný jako syndrom náhlého úmrtí kojence. Existují nějaká opatření, která pomáhají výskyt tohoto syndromu snížit? Otázka, která zajímá každou nastávají maminku.
S hypotečními úvěry se nyní doslova přetrhl pytel. Lidé prahnou po vlastním bydlení, a to z důvodu aktuálně se rozjíždějící inflace. Aby nedošlo k újmě na jejich úsporách, investují a nemovitosti jim přijdou jako to nejlepší východisko ze situace. Pokud i vy přemýšlíte nad koupí vlastního obydlí, ať už bude určené pro osobní potřebu nebo se bude jednat o nemovitost určenou k pronájmu, prozradíme vám, jak vybrat vhodnou hypotéku.  
Začalo jaro, a s ním přichází i chuť na grilování. Posedět na zahradě u stolu je jedna věc, ale venkovní kuchyně nabídne jedinečnou atmosféru a stane se centrem posezení pro teplé víkendy nebo večery. Prohlédněte si galerii a inspirujte se!
Už jste někdy přemýšleli nad tím, že své průmyslově vyráběné prací prášky vyměníte za něco více ekologického? My rozhodně ano.
Dokumentární film s názvem Podvodník z Tinderu vede ve sledovanosti všech filmů na českém Netflixu. Příběh izraelského podvodníka, který vylákal z žen miliony a sám si pak žil v luxusu, doslova ohromil svět. Dříve trestaný zločinec si dokázal vymyslet opravdu důvěryhodnou historku, se kterou pak balamutil stvoření, co jen hledala lásku. Podvedené ženy teď splácí své dluhy – a on si vesele na svobodě dál užívá, vždyť mu všechny (bohužel) daly peníze dobrovolně.
Nemusíte mít přímo roubenku nebo srub. Dřevěný interiér sluší každé chatě, ale můžete se jím obklopit i doma. Tento klasický materiál bude v módě pořád. Dřevo existuje v mnoha variantách i barvách a s jeho pomocí vytvoříte neopakovatelné bydlení. Působí příjemně a je také zdravotně naprosto nezávadné. Prohlédněte si krásné interiéry, kde je hlavním motivem právě dřevo.
Mykóza je velmi nepříjemný, ale celkem běžný druh infekce. Její příčinou jsou houby, které se běžně vyskytují v našem prostředí. Pokud se kůže nohou nakazí, trápí ji nejen estetické nedostatky, ale také svědí nebo pálí. Při přemnožení hub dochází ke vzniku zánětů.
Přírodní prvky v interiéru jsou trendem, který vás může inspirovat. Neopracované dřevo v kombinaci s moderním nábytkem vypadá skvěle. Bříza je jedinečná svojí barvou, a tak jako jiné dřevo, které není opracované, podléhá pomalu zkáze. Je proto potřeba mít k dispozici mladý kmen, který je nutné patřičně vysušit. Povrch se pak natře tixotropním lakem, který břízu v podstatě obalí a uzavře. Na co všechno ji můžete použít?
Podzim je tady. Cítíme to nejen ve vzduchu, ale také to vidíme - listy stromů se začínají zbarvovat a okenní parapety opouští letní rostliny, které je třeba zazimovat. Jelikož jsou nyní okenní parapety prázdné, je načase je něčím oživit. Pojďme si zmínit několik rostlin, které vydrží i chladné podzimní dny.  
Dokonalé obočí naštěstí může mít každá žena i ta, které do vínku nebyly dány pravidelné rysy, ta správná hustota obočí ani tvar, který by si sama přála. Teď můžete mít všechno a být ještě krásnější. Co obnáší permanentní tetování obočí a co byste měla vědět předtím, než tuto kosmetickou proceduru podstoupíte?
Deodorant nebo antiperspirant? To je oč tu běží! Zejména v létě, kdy se potíme víc, než v jiných ročních obdobích saháme po pomocnících, jež umí s potem bojovat (minimálně bojovat s jeho zápachem). Těmito pomocníky jsou myšleny zmiňované antiperspiranty a deodoranty, mezi nimiž je velký rozdíl, který si lidé bohužel neuvědomují či neumí ho definovat. Vesměs se však sáhne vždy po deodorantu, který navíc používáme špatně. Jak správně deodorant používat?
Módní oblečení s námi mnohdy dokáže skutečné zázraky. Rozjasní nás, zvýrazní naše přednosti a podpoří náš styl. Druhou stránkou mince je ale fakt, že pokud zvolíme nesprávné modely, nastane spíše opačný efekt. V tomto článku se proto podíváme na šest nejčastějších módních chyb, které nám na oko přidávají kila navíc.

Výběr článků

Pohlavní nemoci – pro mnohé tabu, pro jiné něco tak intimního. Je chybou se domnívat, že vás některá z těchto velmi choulostivých onemocnění nemůže postihnout. Mnohé se totiž nepřenáší jen při pohlavním styku nebo nechráněným sexem. Jejich příčiny mohou být i jiné. Pojďme se seznámit s těmi nejčastějšími.
Už vás omrzelo klasické umyvadlo ve vaší koupelně? Letošní trendy podněcují fantazii. Nechte se klidně unést až za hranice svých vlastních představ.
Umíte si představit start dne bez lahodného hrnku kávy? Je to něco, co dokáže člověka nastartovat a zpříjemnit mu každodenní vstávání. Kolem kávy se však točí řada spekulací a domněnek. Ty se týkají především toho, jestli káva prospívá nebo naopak škodí zdraví. Jak to tedy je?

Nepřehlédněte

Sůl možná není až tak zdravá na talíři, ale jako kosmetický přípravek dokáže hotové zázraky. Účinky mořské vody známe snad všechny, ale nemusíme hned jezdit k moři, abychom si mohly dopřát všechny blahodárné účinky soli.
Nejúchvatnější pláže světa? Tyhle si zamilujete. Existují totiž místa, o kterých jste zákonitě nevěděly a my jsme se rozhodli vám je odtajnit. Tak schválně, kam byste se chtěly podívat?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek