Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Máte miminko v zimě? Jak poznat, že je mu chladno, a jak často s ním můžete ven? Jaké otázky maminky ještě trápí? Poradíme!

Narodilo se vám miminko v zimě? A víte, kolik vrstev mu oblékat, aby mu nebylo příliš zima nebo naopak vedro? A kdy s ním můžete ven? Odpovíme vám na sedm nejdůležitějších otázek.
Miminko v zimě. Jak ho obléct?
zdroj: 123RF.com

17. 01. 2019

Co patří do zimní výbavičky?

Pokud nepočítáme fusak, který je samozřejmostí, neměla by ve výbavičce chybět teplá vložka do kočárku. Z oblečení potom jedna vyteplená a jedna tenčí kombinéza s návleky na nožičky, rukavičky, teplá i tenká čepička, termo overal, body s dlouhým rukávem, dupačky tenké i silnější ponožky, svetřík nebo tenčí mikinka a to samé i v teplejším provedení.

Kdy s miminkem ven?

Co nejčastěji, pokud to počasí dovolí, protože pobyt venku dětem prospívá. Novorozenci by kromě nutného přesunu neměli pobývat venku v teplotách od – 5 °C. Při těchto mrazech raději na procházky zapomeňte, i kdybyste miminko oblékla sebevíc. U větších kojenců platí stejné pravidlo, jen teplota by neměla klesnout pod – 10 °C. Pobytů venku a procházek se opravdu v těchto teplotách vyvarujte, vašemu miminku by mohly více uškodit než prospět.

Jak obléct miminko na zimní procházku?

Obecně platí, že miminko by mělo mít o vrstvu více než vy. A vrstvení je opravdu základ. Používejte raději bavlněné oblečení. Jako první vrstvu je praktické použít body s dlouhým rukávem a dupačky, pod které dejte ještě ponožky. Pokračujte další vrstvou, ideálně tepláčky a tenkou mikinkou, na tu ještě svetřík. Pokud využijete termo oblečení z moderních materiálů, uberte jednu vrstvu, ideální je overal, na ten dejte již jen tenčí svetřík nebo mikinu. A pak již rovnou do teplé kombinézy. Kombinéza bývá většinou uvnitř fleecová nebo z podobných materiálů. Nezapomeňte na teplé ponožky nebo vyteplené botičky od kombinézy, čepičku a rukavičky. Dítěti ale nedávejte žádnou vrstvu přes pusinku, srážející se dech látku vlhčí a ta pak promrzá. Mezi další vrstvy se počítá i teplý fusak, případně podložka do kočárku, nenavlékejte tedy dítě zbytečně moc.

Jak dlouho trávit čas venku?

Pobyt venku přizpůsobte počasí, nicméně hodina je i v mrazivém počasí tak akorát. Čas raději neprodlužujte, ale můžete jít ven jednou dopoledne, jednou odpoledne. Takový pobyt venku prodlužuje obranyschopnost vašeho miminka.

K TÉMATU  Sladká holčička zpívá ukolébavku svému štěněti. To nejroztomilejší, co tenhle týden uvidíte

Mazat nebo nemazat obličej?

Samozřejmě mazat, ale čím? Krémy s obsahem vody by mohly miminku jenom uškodit. Používejte masti nebo krémy určené do zimního počasí a na jemnou pleť miminka. Neexperimentujte.

Jak obléct miminko do auta?

Do auta rozhodně neoblékejte jako ven. Dát plně oblečené miminko v autosedačce do auta, v kterém se pak zatopí, je nevhodné, hrozí přehřátí dítěte. Raději v autě zatopte předem a miminko oblečte a bez kombinézy dejte do autosedačky. Využijte buď speciální fusak nebo deku, kterou dítě přikryjete.

Jak poznat, že je miminku zima/teplo?

Čelo není směrodatné, že je miminku teplo nebo zima zkoušejte raději na zátylku, pod krčkem nebo pod paží. Miminko by nemělo být zpocené nebo horké. V tom případě raději sundejte jednu tenkou vrstvu oblečení. Přehřáté miminko může být nervózní. Pokud je miminko chladné, na nic nečekejte a oblečte ho víc nebo jděte někam do tepla.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kyselina hyaluronová je látka, která je přirozeně obsažená v těle. Její kouzelnou vlastností je to, že je schopna vázat vodu, což je klíčové pro hydrataci naší pleti. Pojďme se proto podívat na kyselinu hyaluronovou zblízka.
Konzumace kávy, čaje a červeného vína, kouření, přibývající věk a tak dále – faktorů, proč dochází ke žloutnutí zubů je mnoho. Někteří jedinci mají ke žloutnutí zubů větší sklony než jiní. Naštěstí se nacházíme ve 21. století. A způsobů a metod, jak zuby vybělit je tolik, že si vybere opravdu každý. Pojďme na to!2
Každý rodič se řadí mezi nějaké rodičovské typy. Ke kterým patříte vy?
Mezi námi jsou tací, které bolí hlava jednou nebo dvakrát za rok. Pak existují lidé, kteří se potýkají s bolestmi hlavy téměř pravidelně. A některé z nás postihuje ubíjející migréna, kvůli které jsou dočasně vyloučení ze společenského života. Ale víte, co dělat, když na bolest hlavy ani migrénu nic nefunguje?
Zoufalé manželky – kdo by neznal tento legendární seriál a jeho 4 hlavní představitelky? Když tedy pomineme Mary Alice, která to zabalila již v pilotním dílu. Ani se jí nedivíme, když dopředu znala scénář. Asi nebyla jediná, kdo se nedokázal vyznat v té spleti nekonečných vražd, zmizení, sousedských válek a podrazů.
S mužem se jednoduše můžete rozejít tak, že mu to oznámíte z očí do očí. To je pravděpodobně ten jediný správný způsob. Ne každý si na něj ale troufne, zejména po kratší známosti. V praxi se můžeme setkat s mnoha dalšími způsoby ”rozcházení se”, které vám možná vyrazí dech.
Určitě jste to v rodině zažili. Stačí obyčejné Člověče, nezlob se! Vaše figurka je shodou náhod v domečku dřív a už dítě hází kostkou, kácí figurky, bourá hrací plán a křičí, že zase prohrálo! Měli jste ho raději nechat vyhrát? Prohra je součástí života. Nechte ho někdy prohrát a projít si smutkem, který následuje.
Za málo peněz hodně muziky? Tak nějak by se dala okomentovat situace kolem vajec. Už jste někdy slyšely o tom, že svými schopnostmi strčí do kapsy mnohé kosmetické produkty? Návod, jak s nimi naložit, máte přímo tady!
I když je neděle od slova nedělat, měly byste dokončit vše rozdělané. Odpočinek potřebují předevšán vaše vnitřní orgány. Je důležité zaměřit se na správný jídelníček a očistu střev. Co ještě přinese novoluní v Panně?
Vánoce jsou pomalu za dveřmi, a přestože právě tohle období představuje svátky hojnosti, zejména letos mnozí z nás hledají způsoby, jak nějakou tu korunu ušetřit. Ať se však snažíme sebevíc, pokud chceme Vánoce slavit, vždy to nějaké peníze stojí, ovšem i tak se dají najít skulinky, díky kterým naše peněženka zaplesá radostí. Jak a na čem nejvíc ušetřit?
Chcete zvětšit prostor v bytě? Snadno toho docílíte pomocí obrazové tapety! Můžete si vybrat z nabídky firem, nebo si nechat natisknout svůj vlastní motiv, který vás napadne. Fototapety doladí interiér přesně podle vašeho vkusu. Koukněte se, jak to může vypadat.
Čisticí prostředky na nás útočí reklamou, podle které je každý z nich ten nejúčinnější a nejvoňavější. Jsou látky v pracích prostředcích nezávadné? Laik to nepozná, ale existuje úsporné i efektivní řešení. Vyrobte si doma vlastní prací prášek. A nebojte, nejedná se o žádnou neúčinnou náhražku - tohle vám plně nahradí běžně kupované výrobky. Jak na to?

Výběr článků

Lidé to dělají pořád. Nestačí jim obyčejné koupání, u bazénu nebo na břehu rybníka prostě blbnou, a to se často neobejde bez střemhlavého pádu. Pokud se ale nikomu nic nestane, nakonec je z toho zdroj smíchu pro celé okolí.
Otáčíte se v posteli a odkládáte mobil. Kam? Přece na noční stolek! Na něj si odložíte hodinky, rozečtenou knížku nebo hrnek s čajem. Stejně tak můžete zhasnout lampičku bez nutnosti vstát, když budete usínat. Inspirujte se nočními stolky v naší galerii.
Chcete si pořídit pejska, ale moc dobře si uvědomujete, že zanedlouho chcete založit rodinu? Možná z toho důvodu ztrácíte o pejska zájem, protože si říkáte, že pes a děti - to rozhodně nejde dohromady. Jenže opak je pravdou. Stačí si jen zvolit takové plemeno, které s dětmi bude opravdu skvěle vycházet. I když se to může jevit jako něco nereálného, psi jsou velice empatičtí a zejména některá plemena se o děti starají doslova jako o svá vlastní štěňata. Pořiďte si tedy svého čtyřnohého společníka a než si založíte rodinu, trochu si ho vycvičte. Můžete ho brát jako své první dítě a vyzkoušet si, co taková péče vlastně vyžaduje.

Nepřehlédněte

Vztahy jsou velmi křehká záležitost. Mohou být snadno otřeseny drobnými nedorozuměními či menšími problémy. Jakmile jsou jednou něčím takovým narušeny, je pak velmi těžké do nich vrátit ztracenou důvěru. Záleží-li nám na druhém člověku, snažíme se, aby se vztah zachránil. Pokud je toto i váš případ, tak si přečtěte, jak toho lze docílit.
Vzrostlý strom přímo v obýváku? Stromy v interiéru nejsou zrovna tradiční výzdobou, přesto se najdou tací, kteří mají kus přírody přímo u sebe doma. Budova musí většinou s takovým nápadem počítat už od začátku stavby, ale potom se můžete pochlubit skutečně originální dekorací, na kterou budou návštěvy koukat s otevřenou pusou. Zeleň uklidňuje a prospívá, takže na vás bude blahodárně působit každý den.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek