Pondělí , 06. 05. 2024

Radoslav

Čelíte zimě bez pokrývky hlavy? Žádná čepice vám nesluší? Zkuste to změnit! Jsou různé cesty.

Tak, jako v zimě nechodíte v sandálech, své chce i vaše hlava, aby netrpěla následky podchlazení, či dokonce omrzlinami. Možná vám ale připadá, že když si dáte na hlavu nějakou pokrývku, utrpí váš vzhled natolik, že to raději risknete. Není ale lepší mít uši pěkně v teple?
Čepice v zimě vás spolehlivě zahřeje!
zdroj: pixabay

11. 01. 2019

Donedávna se tradovalo, že pokud nenosíte v zimě čepici, snadněji se nachladíte. Britský výzkum před pár lety tento postoj vyvrátil. Většina tepla totiž nemůže unikat hlavou. Tělesné teplo uniká kůží, která není zahalena, a čím větší plocha zahalena není, tím více tepla z vašeho těla uteče. Takže pokud půjdete ven třeba v minisukni a na hlavě budete mít kožešinovou čapku, tělo se ochladí mnohem více. Hlavou může uniknout pouze zhruba 10 % tělesného tepla.

Jsou tedy čepice zbytečné?

Určitě ne, protože čepice může jednak zabránit omrzlinám, a také ochránit vlasy. Vlasy, vystavené zimě, natož například větru, dešti či sněžení, trpí mnohem více, než když je chrání čepice nebo klobouk. Pokožka hlavy se mnohem více vysušuje, a tak to paradoxně může způsobit i větší produkci mazu a vlasy se více mastí. Ne ale proto, že jste si vzaly čepici, ale právě proto, že jste si vyšly bez ní.

Péči o vlasy v zimě proto nepodceňujte, zvláště, když běháte venku prostovlasé. K zachování účesu použijte například stylingové prostředky s pamětí, objemový pudr a vyměňte šampon za zimní s označením „wintercare“.

Kulichy jsou přímo módní záležitostí

Proto je možná čas, abyste se rozhodly pár pokrývek hlavy znovu vyzkoušet. Zjistíte, že najdete tu pravou. Vždyť když se podíváte před odchodem z domu do zrcadla, možná s rozpaky zjistíte, že hlava bez čepice a zimní bunda nebo kabát vypadají tak nějak nedokončeně. Ale jakmile nasadíte k zimnímu outfitu něco na hlavu, hned se na vás dívá takřka módní ikona.

Již několik let se nosí kulichy všech barev a vzorů, často s třapcem z pravé kožešiny, někdy i s několika bambulemi. Na výběr ale máte také klasické pletené čepice v různých tvarech baretů od menších, až po velké francouzské. Ty lze na hlavu naaranžovat výborně – více dopředu, dozadu, na stranu. Až si takový vyzkoušíte, určitě přijdete na nejlepší způsob, jak v něm vypadat dobře.

K TÉMATU  Vyrobte si doma balzám na rty s oblíbenou vůní a připravte se na podzim a zimní mrazy

Pokud nemrzne, postačí kšiltovka

Pokud nejsou velké mrazy a nehrozí omrzliny uší, vyberte si vhodnou kšiltovku z teplejšího materiálu, nebo klobouk. U klobouku stačí zvolit širší nebo užší krempu a nikdy nebudete vypadat jako „hříbek“. Klobouk má velkou výhodu, když venku hrozí sněhové či dešťové přeháňky – přece jen vám nebude padat sníh přímo do obličeje a pokožka zůstane více chráněná před nepřízní počasí.

Kdo se přece jen v žádné čepici nenajde, měl by pro chladné dny zvolit bundu nebo kabát s kapucí, velkou šálu nebo šátek, které se dají v nutných případech přetáhnout i přes hlavu.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Když se řekne slovo “masožravky”, většina lidí si vybaví českou kultovní klasiku Adéla ještě nevečeřela. Bohužel díky tomuto filmovému snímku se většina pěstitelů obává, že je rostlina kousne. To je samozřejmě mylná domněnka, masožravky opravdu nekoušou. Jedná se naopak o krásné unikáty, které milují především děti. Možná si říkáte, že pěstování bude složité, přece jen se nejedná o typickou českou rostlinu. Jenže pěstování je naopak velice snadné.
Že jste několikrát vzpomínaly na své rodiče kvůli tomu, že vám dali nevhodná křestní jména? Až si pročtete náš článek, budete jim s láskou děkovat. Rozhodně si můžete pogratulovat, že jste ještě dopadly dobře. Jdeme na přehled zajímavých a kuriózních křestních jmen, která se skutečně v naší zemi vyskytují.
Doby, kdy existovala pouze dvě pohlaví, muž a žena, jsou dávno pryč. Fyzicky se lidé rodí stejní, ale psychicky se mění. S tím jsou také spojené nároky na to, aby si člověk mohl vybrat takové pohlaví, jaké mu je nejbližší. Znáte všechna pohlaví? Jejich výčet vás možná překvapí. Nevěříte? Přesvědčte se sami.
Máte rádi, když je každá vaše dovolená tak trochu jiná? Co kdyby vaše příští dny volna byly ve znamení luxusu a dobrodružství? Vydejte se na plavbu jachtou s kapitánem po překrásném Jaderském moři. Objevíte krásy chorvatského pobřeží a ostrovů ze zcela jiného úhlu. Takováto dovolená nemusí být ani extrémně předražená, jak si mnozí myslí. Domluvte se s přáteli a náklady za pronájem jachty si rozdělte.
Modelek je po celém světe velké množství. Jejich konkurence je opravdu vysoká. Do světa reflektorů se ale dostanou jen ty nejlepší. Ovšem co to znamená nejlepší? Nejvyšší? Nejhubenější? Nejkrásnější? Nejmladší? To vše má svůj úhel pohledu. Jsou totiž modelky, jejichž kariéra skončí tak rychle, jak začala, a oproti tomu jsou i takové, které jsou stále žádané i ve věku (nebo právě proto), kdybychom si spíše řekli, že už takové povolání není zcela vhodné.
Diety a zdravý životní styl jsou mezi celebritami oblíbené téma. Spousta z nich se snažila shodit přebytečná kila, která ovšem získala zpět díky jo-jo efektu. Některým z nich se ale váhová proměna podařila. Které slavné dámy se teď pyšní vysněnou postavou a co pro to musely udělat?
Mnozí odborníci mluví o současnosti jako o „době jedové“. Upozorňují, že toxické látky jsou nejen kolem nás, ale i v nás. Pocházejí ze znečištěného životního prostředí, ale také z kosmetiky a léků, které užíváme. Svou roli hraje i nevhodná strava a alkohol, který si sem tam dopřejeme. Jednou za čas bychom tak měli udělat ve svém těle důkladný úklid. Právě leden je pro očistu ideální.
Děti - je s nimi radost i starost. Úsměv na rtech vám ulpívá vždy v okamžiku, kdy řeknou nějaké moudro, které se zapíše do vaší paměti. Vrásky naopak na čele přibývají ve chvíli, kdy se objeví další zlozvyk, který budete muset pracně odbourávat. Pojďme si prozradit nejčastější dětské zlozvyky, které někdy až trhají žíly nejednomu rodiči.  
Málokterá z nás má cvičení v oblibě – chceme se mu vyhnout co se dá a doufáme, že to bez něj zvládneme. Existují ale cviky, které nejsou tolik náročné, a zároveň dokáží změnit život k lepšímu. Ať už v oblasti zdraví nebo sexu. V obojím případě se budete cítit mnohem lépe poté, co budete pravidelně cvičit Kegelovy cviky.
Rýže je velmi populární přílohou, a pokud ji dobře připravíte, jistě si na ní pochutnáte. Zdaleka však není jen jedna jediná rýže, ale máte na výběr hned několik druhů. Znáte je a víte, kdy jakou rýži použít?
Pokud se chcete letos blýsknout, bude to chtít do vašeho šatníku zakomponovat alespoň jeden pár stylových tenisek. Že nevíte, jaké kousky budou letos in? Nezoufejte a pojďte se na vybrané modely módních sneakersů podívat s námi. Inspirace na vás čeká!
Denisa Cziglová, známá z účasti v MasterChef Česko, zemřela ve věku 35 let po statečném boji s rakovinou. Během svého života se snažila pomáhat ostatním onkologickým pacientům a svoje zkušenosti sdílela v knize, aby podpořila ty, kteří čelí podobným výzvám. Vedle toho si vybudovala rodinu a žila plnohodnotný život.

Výběr článků

Moderní koupelny, to je hlavně čistota a jednoduchost, vkusně sladěné barvy a imitace dřeva nebo kamene. Přednost mají zemité tóny, jako hnědá, béžová nebo šedá. Skvěle vypadají i prosklené sprchové kouty. Je pravda, že v koupelně netrávíme tolik času, jako v obývacím pokoji nebo kuchyni, je ale nepostradatelným místem, kde chceme relaxovat a užít si klid. I proto by měla být koupelna pěkně útulná.
Nalíčit se do práce je jedna věc. Do divadla už to zabere trochu více času, ale tohle? Kompletní make-up změní vaši visáž tak, že vás nikdo nepozná! Těchto pět příkladů vám ukáže, že se dá z každé ženy vyrobit kráska.
Jestliže pracujete doma stále, máte již nastavená pravidla, jak home office zvládat. Ale možná s home office začínáte, třeba právě díky povinné karanténě.

Nepřehlédněte

Také vám někdo v polovině vaší dovolené začne připomínat, jak se vám to krátí a že už brzy půjdete do práce? Kdyby to někdo udělal, asi byste se pěkně naštvala. Ale připomínat dětem, že brzy skončí prázdniny, připadá mnoha dospělým normální. Přitom i děti si potřebují odpočinout a ne myslet na povinnosti, které je čekají. Mají se vůbec děti o prázdninách učit?
Podle žebříčku Forbes vydělalo celkově 100 nejlépe placených hvězd světa v minulém roce celých 6,1 miliardy dolarů. Z toho deset nejlépe placených hereček na světě v minulém roce vydělalo dohromady 254 milionů dolarů. Jde o závratné částky, které zaujmou mnohé milovníky filmového průmyslu. Pojďme se blíže podívat na to, jaké herečky v minulém roce vydělaly nejvíce.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek