Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Bylinky na zánět močového měchýře. Které a jak fungují podle bylinkářky Kateřiny Bílkové? Jak si je správně připravit?

Nikdo nestojí o takovou bolest, jaká zánět močového měchýře provází. Většinou následuje po prochladnutí a trvá několik dní. Jsou však bylinky, které vám pomohou, aby vás nic z toho nepotkalo. Které?
Bylinky na zánět močového měchýře. Které fungují?
Zdroj: 123RF.com

26. 11. 2018

Bolest v podbřišku, řezavá bolest nebo pálení při močení – tak to je začátek zánětu močového měchýře. Co by mohlo zabrat od potíží, jsme se zeptali bylinkářky Kateřiny Bílkové.

Především je potřeba být vždy v teple a postupně zvyšovat příjem tekutin. Ty vyplavují bakterie z močového měchýře a klesá jejich koncentrace,” uvádí odbornice. Doporučuje pít právě bylinkové čaje, čistou vodu nebo brusinkovou šťávu. V tomhle období se ale vyhněte kávě a alkoholu, a ani perlivé sladké minerálky nejsou správnou volbou. Naopak do svého jídelníčku zařaďte močopudné potraviny, např. petržel, celer, okurku, jablka, ananas apod. A po jakých bylinkách do čajů byste tedy měly sáhnout?

Medvědice lékařská

To je velmi důležitá bylinka, má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Zároveň má i účinek močopudný, což je právě při potížích s močovým měchýřem podstatné, aby se vše nežádoucí dostalo z těla ven. Na trhu najdete medvědici i ve formě kapslí, a nemusíte si tak připravovat nálev nebo odvar.

Kontryhel obecný

O kontryhelu se mimochodem hovoří jako o bylince štěstí a lásky. Prý ji umí přivolat. Kromě toho, čaj z této bylinky působí protizánětlivě, odvary se tak hodí k vyplachování úst při bolácích a aftech. Jak takový čaj připravit? Jednu vrchovatě naplněnou lžíci dejte do 1/4 litru vody, jenom spařte a nechte krátce vylouhovat. Pijte ho průběžně během dne, ne večer.

Celík zlatobýl

U tohoto čaje platí, že čím více, tím lépe, tzn. pít co nejčastěji, třeba 3-4 x denně. Je totiž jednou z nejlepších rostlin, co se týče nemocí ledvin a močových cest. Působí močopudně, dezinfekčně, rozpouští kaménky, podporuje celkovou látkovou výměnu… Kromě toho se může používat i zevně na nehojící se rány, ekzémy, infikované rány apod.

Lichořeřišnice větší

Tinktura z ní je přímo přírodní antibiotikum. Přispívá k doléčení opakujících se zánětů, právě močového měchýře. Díky svým silným antibakteriálním účinkům omezuje nadměrný výskyt nežádoucích bakterií v močových cestách a pomáhá tak v obranných procesech těla. Kromě toho má silné močopudné účinky a pozitivně působí třeba také na inkontinenci.

K TÉMATU  Horoskop krásy a duševního zdraví na úterý 11. 9. 2018. Ideální den pro zahájení diety!

Máte už s nějakou bylinkou proti zánětu močových cest vlastní zkušenost?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Tato stavba klame tělem. Na první pohled vypadá jako obyčejná stodola, ale uvnitř se skrývá moderní rezidence. Obrovský prostor v prvním patře, překrásný dřevěný interiér a obrovské prosklené čelo budovy, skýtající výhled na nedaleké hory. Kdo by nebral takové bydlení?
Termín letní láska je s trochou nadsázky jen další pojmenování záletů. Jde zpravidla o krátkodobý vztah mezi dvěma lidmi. Zahrnuje tak mnohem méně složitostí a odpovědnosti než vážný vztah. V létě jsou románky častější, letní láska je navíc stejně krátká a proměnlivá jako roční období.
Z lékařských výzkumů vyplývá, že pro lidský organismus je kromě intenzity světla důležitá i barva tohoto světla. Nejsilnější účinek má modré světlo, naopak světlo oranžové a červené nás ovlivňuje mnohem méně.
Datum 26.8. 2022 se vryje do paměti spoustě z nás. Ten den totiž náš svět navždy opustila oblíbená zpěvačka, herečka, moderátorka i textařka Hana Zagorová. Pojďme na ni společně zavzpomínat a připomenout si její kariéru i osobní život. Ne vždy byl totiž její život procházkou růžovým sadem, ale přesto jsme na její tváři vždy mohli spatřit úsměv.
Stoly plné jídla a mnoho výjimečných receptů, které se připravují zejména o Vánocích, jen jednou za rok. Jak zvládnout chutě v případě, že držíte dietu? Nenechte se zlákat těžkým jídlem, abyste v novém roce hříchu nelitovala. Díky těmto tipům si užijete Vánoce a zároveň se po nich budete cítit svěže a fit.
Předvánoční koučink na téma nejen sebelásky a sebehodnoty očima Nely a spousta změn.
Astroložka Naďa Šmídová přináší horoskop krásy a duševního zdraví na nový pracovní týden. Nenechte se hned v pondělí zbytečně vytočit, a taky myslete na oslabenou imunitu, teploty pěkně padají dolů! Na co si dát pozor?
Mohou být regálové, výklopné nebo jako lavice, na kterou se posadíte u nazouvání. Botníky ale vypadají dobře i z palet nebo přepravek. Můžete mít tak doma svůj vlastní originální kousek nábytku. Který si vyberete?
Podzim je tady. Cítíme to nejen ve vzduchu, ale také to vidíme - listy stromů se začínají zbarvovat a okenní parapety opouští letní rostliny, které je třeba zazimovat. Jelikož jsou nyní okenní parapety prázdné, je načase je něčím oživit. Pojďme si zmínit několik rostlin, které vydrží i chladné podzimní dny.  
V dnešním rychlém tempu života se stále více žen rozhoduje pracovat z domova. V tomto článku prozkoumáme tipy a triky, jak si vytvořit efektivní pracovní prostor v domácím prostředí. Od organizace pracovního času po ergonomii pracovního místa – objevte klíčové faktory pro úspěšné fungování v home office.
Jste věčná začátečnice? Vždycky se pustíte do běhání a po pár týdnech to vzdáte? Nebo jste ještě nikdy neběhala, ale ráda byste začala? Možná právě vám se bude hodit následujících deset tipů, díky kterým si běh skutečně zamilujete.
Koření je nedílnou součástí každé kuchyně - dává výjimečnou chuť jednotlivým pokrmům a dotahuje jeho tóny k dokonalosti. A kromě toho, že dokáže patřičně potěšit naše chuťové buňky, je přínosem i z hlediska zdraví. Samozřejmě v závislosti na použitých bylinkách. Proč ale koření kupovat, když si mnohem kvalitnější můžete vyrobit snadno v pohodlí doma?

Výběr článků

Je tomu už dvacet let, co byla v Česku uvedená premiéra prvního dílu nejslavnější čarodějnické ságy na světě. Snímek Harry Potter a Kámen mudrců bořil rekordy v návštěvnosti českých kin, a nejinak tomu bylo i při dalších dílech, které tvůrci natočili.
Na letošní zimu se opět vyrojila spousta krásného oblečení pro ženy. Hlavním heslem je různorodost. Frčí lesklé, kovové barvy, černá – bílá, žlutá, růžová a samozřejmě i různé barevné kombinace. Kožešinové límce jsou stále módní, ale měly by být vždy odnímatelné.
Druhů čaje existuje skutečně nepřeberné množství. Čaj, to je životní styl, rituál, který se opakuje dnes a denně. Někdy jím zaháníme žízeň, jindy ho pijeme na chuť. Ovocný nebo bylinný čaj známe dozajista všichni, ale už méně jsou nám známé jejich účinky nebo podrobnější dělení. Pojďme se proto na čaje podívat společně.

Nepřehlédněte

Tmavý režim mobilních aplikací je dnes velmi oblíbený. Zejména uživateli je velmi vyzdvihovaný. Jejich spokojenost míří rovnou do vesmíru a četnost používání appek se díky tomu znatelně zvyšuje. Do svých systémů je postupně zařazují i technologičtí giganti. Není tedy pochyb ani sporu o tom, že mluvíme o trendu dnešní doby. A jelikož s dobou jde i oblíbený Bazoš, i on začal svým uživatelům nabízet exkluzivní tmavou novinku.
Jak zvýraznit rty, když zrovna nemáte po ruce rtěnku? Čím obohatit lak na nehty? K čemu je dobrý citron? Vyzkoušejte nápadité vychytávky pro vaší krásu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek