Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Šance na lepší zrak. Nitrooční čočky! Jaké jsou současné možnosti a které si vybrat, abyste zase dobře viděly? Co vám hradí pojišťovna?

Dnešní medicína dokáže vážně zázraky. Jedním z takových oborů je oftalmologie. Oční specialisté vám už zvládnou pomocí umělých nitroočních čoček zcela obnovit poškozené vidění a vrátit vás do normálního života, aniž byste musely používat brýle či kontaktní čočky. Není ale čočka jako čočka.
čočky
Zdroj:123rf.com

18. 10. 2018

Lepší zrak se dá koupit

Existují tři druhy operací, při kterých lékaři vyměňují lidskou čočku za umělou. První je výměna čočky kvůli šedému zákalu, ta je nejčastější. Druhá tzv. RLE – Refractive Lens Exchange, neboli výměna čočky za účelem korekce dioptrií. A třetí je PRELEX – Presbyopic Lens Exchange – výměna čočky za účelem léčby presbyopie, neboli vetchozrakosti – neschopnosti zaostřit na čtení, obvykle ve věku 40 let a více..

Zpátky do historie

Dnes je vše úplně jinak než před lety. První operace očí probíhaly podle dochovaných materiálů už zhruba dva tisíce let před naším letopočtem ve starověké Indii, kdy se tehdejší léčitelé pokoušeli odstranit šedý zákal probodáním zakalené čočky jehlou, či dokonce jejím protlačením do sklivce. Takové zákroky samozřejmě často končily slepotou.

Průlom nastal až v roce 1747 začal Francouz Jaques Daviel skrze velký řez zcela odstraňovat zakalenou čočku z oka a až v roce 1949 provedl Sir Harold Ridley první implantaci umělé plastové čočky. Nápovědou mu bylo, že některým válečným letcům, kteří byli zasažení plastovou střepinou z kokpitů letadel do oka, se střepina v oku zahojila a nevyvolala žádnou reakci organismu. Dnešní čočky jsou vyráběny ze špičkových akrylátů přesně na míru jednotlivým pacientům. A věřte, že jich existuje jich celá řada.

Jak operuje dnes?

V současné době se více jak 98 % implantací umělých čoček provádí za pomoci takzvané fakoemulzifikace. Během ní chirurg za pomoci ultrazvukové vlny poškozenou přirozenou čočku rozmělní, diamantovým nožem vytvoří miniaturní nářez oka a čočku jemně odsaje. Pomocí speciálního injektoru se pak do oka vloží čočka umělá do pouzdra původní čočky.Některé moderní kliniky nabízejí i operace šedého zákalu pomocí femtosekundového laseru zvaného LenSx. V takovém případě probíhá operace zcela bez skalpelu. Vylučují se tak chyby způsobené manuálním vytvářením řezů. Laser je 10 x přesnější než člověk. Navíc může případně provést rohovkové nářezy, které odstraňují astigmatismus. Mikrořezy vytvořené laserem jsou dvojitě lomené a samotěsnicí. Šetrný laserový paprsek působí na oko pouze asi 10 vteřin. Asi se ptáte, zda takové věci hradí pojiš’tovna. Laserovou operaci šedého zákalu bohužel nehradí a musíte si za ni připlatit.

K TÉMATU  Brýle podle obličeje. Které sluší "čtverci" a jaké barvy obrouček sednou blondýnkám?

čočky operace

Druhy nitroočních čoček a jak si vybrat

Volbou metody, jakou si necháte čočku vyměnit, však vaše dilema nekončí. Ještě důležitější je vybrat vhodnou novou čočku. A zde se nabízí hned několik možností.

Monofokální čočky 

Poskytují vidění bez brýlí na jednu vzdálenost – na blízko nebo na dálku. Zvolíte jednu vadu, kterou budou za vás řešit umělé čočky, tu druhou musíte nadále korigovat brýlemi. Obvykle umělá čočka řeší vidění do dálky, na blízko nosí pacient brýle.  Právě tento nejjednodušší typ sférických monofokálních čoček hradí pojišťovna. Volí ho už jen kolem třiceti procent pacientů.

Asférické čočky

Pokud je ovšem pacient ochoten připlatit si zhruba čtyři tisíce korun za jedno oko, může si pořídit monofokální čočky asférické. Ty fungují stejně jako předešlé, ale navíc se díky speciálnímu asférickému povrchu čočky zlepší vidění za špatných světelných podmínek.

Torické čočky

Zhruba o dalších pět tisíc korun dražší (tzn. 6 -10 tisíc korun za jedno oko) jsou monofokální čočky torické, které ještě navíc korigují astigmatismus.

Bifokální čočky

Tyto čočky se řadí do skupiny multifokálních čoček, které korigují zrak na více než jednu vzdálenost. V tomto případě uvidíte lépe na blízko i na dálku. Asférický povrch pro špatné světelné podmínky je zde samozřejmostí.

Trifokální čočky

Tohle jsou v současné době to nejlepší, co můžete svému oku dát. Oproti všem výhodám bifokálních čoček navíc zlepšují vidění i na střední vzdálenost, tedy především na počítač. V případě obou multifokálních čoček (tedy bifokálních nebo trifokálních) pohybují se doplatky mezi 10 a 25 tisíci korun za jedno oko.

Pojišťovny hradí jen nejlevnější čočky

Kvalitní multifokální čočky, za které si musí pacienti připlatit, se implantují zhruba ve 3 % případů šedého zákalu. Pojišťovny hradí pouze operaci těch nejlevnější (monofokálních) čoček. 

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Když byly salóny krásy zavřené, vyvstala najednou mezi ženami otázka, jak se správně starat o své obočí. Každá z nás se chce o něj naučit správně starat tak, aby své pokožce nezpůsobovala zbytečnou újmu. Správně vytvarované obočí navíc dodá vašemu obličeji šmrnc, rozhodně to tedy není zanedbatelný prvek vedoucí k vnější kráse. Opravdu víte o postupu vytrhávání všechno?
Také si spolu vaši domácí mazlíčci dobře rozumí? Podívejte se, jak si kočky a psi hrají s ptačími kamarády všeho druhu, jako jsou papoušci, kuřátka, slepice nebo kachny. Zvířátka umí být opravdu rozpustilá!
Uskladnění vína musí mít nějaký pořádek. O ten se postarají stojany na víno a vinotéky, které jsou praktickým i designovým doplňkem interiéru. Materiálem číslo jedna je dřevo, ale kromě toho opravovaného dolehl i sem trend palet. Opravdovou chloubou domu je potom vinný sklípek do spirály se vstupem rovnou z kuchyně nebo jídelny.
Během těhotenství a zvláště v prvním trimestru můžeme počítat s fyziologickým váhovým přírůstkem. Každá maminka potvrdí, že v těhotenství přichází hlad častěji a ženy se do pravidelného stravování nutit nemusí. Jak je to ale s dietním režimem? Je vhodný? Do jaké míry?
Tahle kočka si užívá víkendový relax a v klidu sleduje video s ptáky na chytrém zařízení. Rušit se od lenošení ale rozhodně nenechá a svůj oblíbený tablet jen tak nepustí.
Pokud se chystáte na pohovor, mohou se vás zeptat, jaký si představujete měsíční plat. Odpoví jim to na skrytý dotaz, jak si ceníte svých znalostí a vědomostí. Jestliže pracujete na živnostenský list, často navrhujete klientovi cenu za svou práci, výrobek, službu. Podívejte se kolem sebe a nebojte se říct si o peníze.
O každém svém rozhodnutí dobře popřemýšlejte. Chcete na plastickou operaci obličeje? Určitě můžete. Co dalšího vás dnes čeká?
V éře digitálních rande a sociálních sítí se naše cesty k lásce neustále vyvíjejí. Zjistěte, jak moderní technologie přetvářejí způsoby, jakými navazujeme a udržujeme vztahy, a co to znamená pro budoucnost romantiky.
Prach a nepořádek má rád asi málokdo. A jelikož se vysávání většinou neřadí mezi nejoblíbenější činnosti, můžete úklid výrazně zrychlit a zefektivnit, pokud se vyvarujete následujících chyb.
Jste věčně nervózní a tíží vás obavy? Kvůli tomu může mít vaše dítě velké potíže – a to nejen v samotném vývoji, ale i v dospívání. V sázce je jeho nízká porodní váha nebo náchylnost k depresím a schizofrenii!
Užíváte antikoncepční pilulky? Hodně často ponocujete a na fyzickou aktivitu vás moc neužije? Pak se nesmíte divit, že vaše libido poněkud stávkuje. Co s tím vším má společného náchylnost ke stresu?
Ano, v této zábavě se vyžívají především muži. Ti si vždycky rádi do někoho zastřílí, případně při různých firemních akcích považují paintball za hru, při níž si mohou vyřídit účty se svými kolegy nebo nadřízenými. Ale rozhodně to není jen střílečka pro pány tvorstva, i ženy si mohou přijít na své.

Výběr článků

Léto už je v plném proudu a s ním i více či méně nutné doplňování a obměňování šatníku. Co by ale v sestavování našeho šatníku na teplé měsíce mělo hrát největší roli, jsou materiály oblečení. Víte, které jsou ty nejvíce vhodné na léto, a kterým je lepší se v obchodě raději obloukem vyhnout?
Už jste někdy zkoušeli vydržet co nejdéle bez mrknutí? Předpokládáme, že tento úkol je pro mnohé velmi obtížný, protože udržet oči bez mrknutí není jen tak. Prozradíme vám skutečné důvody toho, proč člověk mrká.
Jednoduchý čistý design, kombinace dřeva a betonu. To je Ion Adventure Hotel na Islandu, který má vlastní termální lázně s výhledem do okolní přírody. V noci pak můžete přímo z bazénu pozorovat na obloze polární záři nebo se koukat ven proskleným výhledem z restaurace v prvním patře. Nádhera!

Nepřehlédněte

V počátcích každého vztahu je velmi těžké odhadnout, jak je ten druhý naladěn, jaká témata ho uvádějí do rozpaků a které mu naopak vůbec nevadí, nebo ho dokonce těší. Pokud spolu ale trávíte romantický večer, vždycky dopadne velmi nechvalně, pokud stočíte řeč na jedno z níže uvedených témat.
Většina z nás už minimálně jednou držela nějakou tu dietu. Dobře víte, jak je to složité. Možná by vám více vyhovovalo řídit se barvami. Jak to? Barvy totiž mohou přímo souviset s hubnutím a dost možná vás shazování přebytečných kilogramů bude konečně bavit.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek