Pátek , 03. 05. 2024

Zikmund

Redakční průvodce jógou. Jaké druhy jógy vám nabízí současná studia a jak si vybrat ideální cvičení právě pro vás?

Že jste se rozhodly začít chodit na jógu? Protože umí protáhnout tělo, zpevnit, zklidnit. Jenže těch druhů! Která je tedy vhodná pro vás? Zjistili jsme to za vás.
průvodce jógou
Zdroj: 123RF.com

17. 10. 2018

Cvičím ji mnoho let. Pravidelně. Umí toho s tělem opravdu hodně. Během lekce protáhnete ztuhlé svaly, posílíte ty, o nichž ani nevíte a hlavně na hodinu vypnete hlavu. Úplně. Jak já ráda říkám při odchodu ze studia – nebylo mi nic a je mi líp. Mám ráda jógu silovou, tedy powerjógu. Která by byla dobrá pro vás?

Začínáte s jógou? Směle do toho!

Důležité je definovat, co znamená pojem začátečník – zda jste nikdy na lekci nebyly, případně byly, ale nevíte kdy, kde, s kým a ani co jsme tam dělaly. Pro vás jsou speciální lekce s názvem pro začátečníky, ideálně ucelený kurz. “Pak máme začátečníky, kteří už za sebou mají pár lekcí, ale praxe jim zatím nedává smysl – netuší, o co vlastně jde…,” uvádí lektorka Olga Jandová. Pro ty jsou vhodné také relaxační a jemné lekce.

Nebo jinak

Instruktorka Karolina Racková zase radí dát při výběru na svou intuici. “Pokud jste typ člověka, který nikdy dlouho neposedí, možná právě meditativní lekce je to, co vám přinese pocit klidu a ticha. A zároveň je pro vás největší výzvou. Naopak dynamická lekce může dát nejvíce člověku pomalému, lenivějšímu,” uvádí. Někdy právě to, s čím máte největší problém, nejvíce potřebujete. Z čeho tedy vybírat?

Průvodce jógou

Jemná jóga

Přesně ta je vhodná pro ty, co chcete začít. V pomalém tempu lektorka vysvětluje pozice. Podobný styl má také hathajóga, kde se učíte i správně dýchat. Dech je totiž velká součást samotného cvičení…

Iyengar jóga

Je směr jógy zaměřený na detailní a precizní nastavení pozic, k tomu se používají pomůcky (bolstery, pásky, židle, bloky). Pro začátečníky působí jako podpora, pro pokročilejší k prohloubení pozic. Neprobíhá v sestavě. Cílem je se naučit vnímat své tělo v pozicích.

K TÉMATU  Krabičková dieta doma: Na co se zaměřit a jak ji vyladit k dokonalosti?

Powerjóga

Sestava se cvičí v plynulém tempu a využívá váhy vlastního těla k posílení nejen vnitřních, ale i vnějších svalů.

Aerojoga

Systém cvičení prováděný v závěsné síti. Ta prohlubuje jejich účinky a nutí hluboký systém svalů k větší intenzitě a to diky neustálému vyrovnávání disbalancí. Ale jsou zde také polohy, které působí blahodárně na páteř – vyvěšení, čímž se uvolní celý kosterní a kloubní systém.

Ashtanga jóga

Jde o plynulé cvičení, mezi pozicemi neprobíhá relaxace. Fyzicky náročnější cvičení už je spíše pro ty, co mají s jógou zkušenosti.

Hot jóga

Cvičí se v místnosti, kde je 42 stupňů Celsia. Vysoká teplota pomáhá k výraznému prokrvení svalů. Má hloubkově prospěšné účinky na zranění, bolesti či pooperační stavy. Díky vysoké teplotě není vhodná pro každého, tak opatrně.

Vinyasa jóga

Dynamický styl jógy pro pokročilejší. Jednotlivé ásany jsou spojovány sestavou vinyasy, a to vede k detoxikaci a k celkové regeneraci organismu.

Tak už víte, kterým směrem se vydáte?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Počítače a další informační a komunikační prostředky patří dnes k běžnému životu. Nebojte se u svých dětí rozvíjet znalosti a dovednosti také v oblasti těchto technologií. S počítačem nebo tabletem se mohou seznamovat už od batolecího věku. Počítačové hry není třeba zavrhovat, ale chce to jistá pravidla.
Sen o vlastním bydlení se mi splnil před rokem. Byla jsem šťastná, že se konečně mohu odstěhovat od rodičů a žít si po svém. Ale nadšení z nového domova a pěkného pronajatého bytu je pryč.
Komunikace je základ dobrého vztahu, ale existují některé výroky, které mají zbytečně negativní dopad. Tady jsou ty, které chlapovi raději neříkejte. Možná vám přijdou v pořádku, ale jejich použití může mít trochu jiný efekt, než očekáváte.
My ženy jsme k sobě mnohdy hodně přísné. Jen si přiznejte, kolikrát stojíte před zrcadlem, prohlížíte si sebe sama a přeměřujete se kritickým pohledem. Tohle vám na sobě vadí, tohle se vám nelíbí, tamto byste mohla mít takové a tohle zase makové.
Převleč si ty mokré plavky. Také vás to štvalo jako malou? Něco pravdy na tom ale je, mokré plavky nebo sezení na studené zemi a další věci mohou zánět močových cest pěkně urychlit.
Split je druhým největším městem v Chorvatsku a každoročně láká mnoho turistů. Toto místo spojuje dávné krásy historie s moderním způsobem života. Čekají vás zde krásné památky, skvělé jídlo a mnoho zajímavostí, které byste si neměli nechat ujít.
Křišťálově průzračná voda, sluneční paprsky v plné síle, relax na písečných plážích a k tomu dechberoucí výhled na panorama majestátních hor. Jaká nejkrásnější rakouská jezera stojí za to navštívit?
Zjištění, že vás váš partner nevěrný, může být bolestivým a emotivním zážitkem. Naše srdce hledá odpovědi a cesty, jak se vyrovnat s touto obtížnou situací. V našem článku "Byl mi nevěrný, co s tím?" se budeme společně zabývat tímto citlivým tématem. Prozkoumáme, jak se vypořádat s emocemi, jaké jsou možné kroky směrem k uzdravení a jak budovat důvěru znovu, pokud je to vaším cílem. Přečtěte si o zkušenostech jiných lidí, kteří prošli podobným setkáním, a možná najdete inspiraci pro vlastní cestu k uzdravení a nalezení klidu v srdci.
Sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu se v současné době podepisují na zdravotním stavu velkého procenta populace. Tyto každodenní návyky přinášejí mimo jiné i bolestivé otoky nohou a podporují vznik křečových žil. Jak se s těmito běžnými, avšak velmi nepříjemnými problémy vypořádat?
Ano, i v českých supermarketech už najdete exotické ovoce z druhého konce světa, které vám připadá tak všední jako jablka z vaší zahrady. Ale ujišťujeme vás, že stále ještě existují druhy, o kterých jste možná neslyšeli. Které to jsou?
Neexistuje žádný univerzální návod, jak si zařídit moderní obývací pokoj. Každý člověk je totiž jiný a každý z nás má odlišný vkus. Důležité proto je, abyste si obývací pokoj vybavili tak, aby se vám v něm příjemně žilo, působil harmonicky a měli jste tam vše, co potřebujete k relaxu a času společně strávenému s rodinou.

Výběr článků

Bohužel alergie trpí nejen lidé, ale také naší čtyřnozí kamarádi. Počet alergických onemocnění se zvyšuje. Nejvýznamnější alergie u psů jsou alergie na parazity, alergie na inhalační alergeny, alergie na potraviny a nebo kontaktní alergie. Podívejte se na několik tipů, které dokážou alergickou reakce u psa zmírnit.
Připojit se k rodině vašeho manžela může znamenat orientaci v obtížných vztazích, zejména s jeho matkou. Je to prostě vaše tchyně. Ať už chcete mít pozitivní vztah od samého začátku, nebo se momentálně potýkáte s problémy, je možné si svou tchýni „převychovat“.
Dnes je ten správný den se rozhodnout, s kým chcete trávit svůj drahocenný čas, a komu ho naopak nedávat! Dejte na svůj vnitřní hlas.

Nepřehlédněte

Už jste někdy slyšeli o ASMR? O technice, která vám díky souboru zvuků dopřeje příjemný pocit uvolnění, relaxace a pomůže vám rychleji usnout? Pokud ještě ne, lepší pozdě než vůbec. Mrkněte, v čem spočívá její tajemství. A proč jí propadlo tolik lidí.
Výroba domácí kosmetiky není složitá, a navíc je to zábava. Vaší pleti udělají výrobky z přírodních ingrediencí určitě dobře. Už žádná chemie! Je fajn, že můžete ovlivnit složení vaší kosmetiky. A péče o vaše tělo bude tak pouze ve vašich rukách.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek