Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Jak vlhkost vzduchu ovlivňuje naše dýchání? Co dělat, abyste ušetřily zdraví svoje i své rodiny?

Je před námi topná sezóna, a to je varování pro naše dýchací cesty. Jak to? Právě za jejich záněty, které nás v zimním období trápí mnohem častěji než jindy, může z devadesáti procent nízká vzdušná vlhkost.

Jak vlhkost vzduchu ovlivňuje dýchací cesty

Viry a bakterie už pouze sekundárně využijí suchým vzduchem oslabené sliznice. A to potvrdily i odborné studie. Co tedy pro své zdraví můžete udělat?

Ideální vzdušná vlhkost

Ideální relativní vzdušná vlhkost je 40-60 %, přičemž dlouhodobě snášené hodnoty jsou 40 %. Pokud je vlhkost vzduchu nižší, může už na naše tělo působit škodlivě, a to zejména u těch z vás, které mají sklony k onemocnění horních cest dýchacích nebo sníženou funkci sliznic.

Může za to genetika?

Zajímvostí je, že na toleranci vlhkého prostředí jsme nastavené už geneticky. Podstatná část vývoje našich biologických předků se totiž odehrála v tropických pralesích, kde vzdušná vlhkost zpravidla přesahuje 90 %. S postupem do sušších oblastí se pak člověk částečně přizpůsobil. Přesto je pro nás vzdušná vlhkost nezbytná.

Větrání nepomáhá

Mýlíte se, když si myslíte, že vše vyřešíte důkladným větráním. Sudený vzduch zvenku, zejména ten mrazivý, neobsahuje potřebnou vlhkost. Proto byste měly vzduch nejen sledovat (s pomocí vlhkoměru), ale i účinně zvlhčovat. To je naštěstí snadné.

Jak udržet správnou vlhkost vzduchu doma

  1. Pro začátek si můžete vystačit s odpařovačem zavěšeným na radiátoru.
  2. Podobný efekt má i vlhký ručník či hadr. Ale pozor, odpařovače je potřeba pravidelně čistit a textilie prát, abyste zabránily množení a šíření patogenů. A to je důvod, proč se v dnešní době vyplatí investovat několik stokorun do moderního zvlhčovače.
  3. Rada pro alergiky: Specialisté na alergie radí udržování teploty do 22 stupňů Celsia a vzdušné vlhkosti v rozmezí 35-40 %.
Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Love Island je celosvětově oblíbená reality show, která je jakousi obdobou dříve známé reality show Hotel Paradise, kterou vyhrála dnes již známá „podnikatelka“ Nela Slováková. Love Island má své fanoušky po celém světě, k nám se dostala v roce 2021, kdy byla odvysílána její první řada. Pamatujete si na její účastníky?
V dnešní době se dá pronajmout všechno - auto, dům, karavan i chalupa. Také tlupa stěhováků, skákací hrad, domácí spotřebiče nebo ženská děloha. Proto asi není nic divného na tom, že se za poplatek dá „vypůjčit“ i dětské oblečení
Horký dech v polštářích se někdy může proměnit v nudný čas u televize. Nenechte to dojít až takhle daleko a i po letech vztahu plujte na jiskřivé vlně plné šibalských úsměvů. Zábavu, vášeň a věrnost si můžete pojistit s těmito tipy! Už sundávejte podprsenku…
Pro většinu lidí je ve vztahu nejdůležitější důvěra. Co se ale stane, když dojde k jejímu narušení? To se může stát nejrůznějšími drobnými způsoby – ale může vztah znovu vzkvétat po něčem tak závažném, jako je nevěra?
Tolik krásných věcí může člověk vyrobit úplně sám. Kreativní DIY nápady vám napoví, jak je to snadné. Zaručeně najdete něco, co budete chtít i u vás doma! Perfektní nástěnné hodiny, jaké nemá nikdo jiný, dřevěný dekor přímo na zdi, pohodlné zahradní posezení z palet a další vychytávky. Co se vám líbí nejvíc?
Minimalismus vznikl už v 50. letech minulého století. Od té doby prakticky nikdy zcela nezmizel. Jeho hlavními rysy jsou elementární jednoduchost a čistota. Beton v interiéru tuhle myšlenku dokonale splňuje. Prohlédněte si
Když mi kamarád Milan, co vlastní autoškolu, dával vědět, že se sejdeme na kafe, byla jsem nadšená. Přeci jen se konečně začínají uvolňovat pomalu koronavirová opatření, a proto jsme se sešli na zahrádce jedné příjemné kavárny. To ještě netušil, že nadhodím téma motorka!
Ratanový květináč ještě nikdy nevypadal lépe. Stačí k tomu venkovní lucerna, větve borovice, vánoční světýlka a pár ozdobiček. Všechno sestavte a naaranžujte podle svého vkusu, a pak už stačí jen rozsvítit. Do lucerny je ideální elektrická svíčka. Výsledek je fenomenální, obzvlášť večer! Přestože je tato dekorace primárně určená na ven, nikdo vám nebrání postavit ji do rohu obývacího pokoje. Pohled na ni vás bude hřát i tam.
V nejhorším případě úmrtí, v „nejlepším“ trvalé následky. Očkování v naší republice bylo zavedeno v letech 1946–1985. Úmrtnost u většiny nemocí klesla o 90-99,9 %. Přesto se i u nás vracejí na scénu nemoci, které jsme znali už jen z literatury: spalničky, dávivý neboli černý kašel, příušnice nebo zarděnky. Jak se jim bránit?
Plánování dětského pokojíčku je zábava, ale musíte počítat s tím, že s přibývajícím věkem přijdou změny jeho vzhledu i vybavení. Děti mají rády barvy a potřebují svůj vlastní prostor k hraní. Inspirujte se originálními nápady. Tady jsou dětské pokoje pro nejmenší.
Vychutnejte si nejzábavnější kompilaci ze společného života s domácími mazlíčky. Psi a kočky jsou úžasní, a i přes jejich rozdíly mají spoustu společného. Patří mezi zvířátka, která máme doma nejčastěji. A umí tropit pěkné vylomeniny!
Uskladnění vína musí mít nějaký pořádek. O ten se postarají stojany na víno a vinotéky, které jsou praktickým i designovým doplňkem interiéru. Materiálem číslo jedna je dřevo, ale kromě toho opravovaného dolehl i sem trend palet. Opravdovou chloubou domu je potom vinný sklípek do spirály se vstupem rovnou z kuchyně nebo jídelny.

Výběr článků

Vánoční stromek získává ve většině českých domácností jednou ročně opravdu výraznou roli, protože obzvláště pro naše nejmenší je symbolem splněných přání a naděje. Je tedy potřebné jeho výběru věnovat patřičnou pozornost. Jak vybrat vánoční stromek, aby byl dokonalou ozdobou jakéhokoli prostoru, najdete v následujících řádcích.
Dvě dimenze jednoho problému - najít si manžela a správně se o něj postarat - patřily k těm nejzásadnějším tématům, které před 70 lety řešily magazíny a žurnály určené ženám. Inspiraci z nich můžete načerpat i dnes, ale jen na vlastní nebezpečí.
Nakupování v second handech má své výhody. Předně jsou zde nízké ceny a značkové oblečení, které byste si jinak možná nemohli dovolit. Také na jednotlivých kouscích oblečení nenajdete chemikálie, jež se drží hlavně na tom nově koupeném.

Nepřehlédněte

Pro někoho může jít o kraj nehostinný, neboť si ho často spojujeme zejména s těžbou uhlí. Ve skutečnosti jde ale o nádherný kus krajiny s bohatou historií a přírodními scenériemi, které rozhodně stojí za to navštívit. Vybrali jsme pro vás deset nejzajímavějších míst, které byste si při návštěvě severních Čech neměli nechat ujít.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek