Neděle , 28. 04. 2024

Jaroslav

Péče o stárnoucí rodiče. Jak si ji usnadnit? Co byste určitě neměly opomenout?

Možná právě teď zjišťujete, že vaše maminka nebo babička na ledasco nestačí. Jak je zabezpečit a co všechno zajistit? Ptali jsme se za vás.
Péče o stárnoucí rodiče
Zdroj: 123RF.com

27. 09. 2018

Často se mluví o tom, že rodina už není takový pojem, jako dřív. Ale výsledky nedávného průzkumu agentury Ipsos to popírají – podle nich téměř polovina lidí v Česku pomáhá svým stárnoucím nebo nemocným rodičům či prarodičům.. Jestli se tohle týká i vás, máme pro vás pár doporučení, které jsme dali dohromady s odborníky.

Péče o stárnoucí rodiče chce systém

Nikdo nemládneme, takže jestli vaši rodiče či prarodiče začínají potřebovat pravidelnou péči, svolejte rodinnou sešlost. Zkrátka celá rodina by se měla pobavit o tom, co je potřeba a kdo a jak může pomoci. Připravte si systém, jak péče bude vypadat.

Zjistěte si vše o zdraví

Měli byste vědět, jak přesně na tom vaši rodiče se zdravím jsou. Ptejte se jich, informujte se u jejich lékaře. “Velmi důležité je udělat si přehled o všech lécích, které senior užívá. Seznam již užívaných léků by měl mít k dispozici lékař pokaždé, než předepíše nový lék,” uvádí MUDr. Jan Hlusička. Sledujte, zda se potíže vyvíjejí, buďte zkrátka v obraze. 

Mějte informace

Pro většinu lidí je umístění blízkého seniora v nějakém zdravotnickém nebo sociálním zařízení až tou poslední možností. Proto dokud není potřeba celodenní nebo speciální péče, zjistěte si jiné cesty – ať už jde o pečovatelskou péči, asistenční službu, ošetřovatelskou službu, nebo různé stacionáře. Hledejte i v nabídce neziskových organizací nebo komerčních subjektů, či se poptávejte na konkrétní pečovatelku nebo sestru.

Sledujte i výživu

Podvýživa je u starých lidí častá. Lidé ve vyšším věku ztrácejí často chuť k jídlu a také mnohem méně dbají na pestré složení stravy. I z nedostatků peněz mají snížený příjem bílkovin a v jídelníčku převažují sacharidy. Že vám dříve maminka či babička vyvařovala? Teď jste na řadě vy…

K TÉMATU  Má moje dítě ADHD, nebo jde jen o obyčejné zlobení? Jak hyperaktivitu rozpoznat a kdy vyhledat odborníka

Buďte v kontaktu

Mluvte spolu o tom, jak se cítí, co by rádi. Pokud jste v situaci, že rodiče nebo prarodiče se o sebe plně postarají, ale potřebujete s nimi být v častém kontaktu, pořiďte speciální telefon. Například některé mobilní telefony určené pro seniory mají speciální asistenční tlačítko pro případ nouze. Také mají větší displej, klávesnice i tlačítka. Budou rádi a usnadní jim to volání. 

Máte nějaké další osobní tipy? Podělte se o ně s námi i ostatními…

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Domácnost jako ze žurnálu, to je snem mnohých. Inspirovat se můžete buďto na sociálních sítích nebo v magazínech, které o bydlení pojednávají. Anebo si prostě a jednoduše můžete pustit nejlepší seriály, které vám prozradí, jak k zařizování nebo správě vašeho domova přistupovat. Všechny přináší Netflix, který je svou nabídkou známý široko daleko.
Právě podzim je ideální čas na velký úklid zahrady. Kromě neustálého odklízení spadlého listí existuje spousta dalších úkonů, kterým se nevyhnete. Poradíme vám, na co si dát pozor a na co se při zazimování zahrady soustředit.
Po delší odmlce zapříčiněné zdravotní stopkou Nely se opět začínáme potkávat a obracet zažité vzorce v její hlavě. Co se doteď díky koučinku u Nely dělo?
Zařizovat si obývací pokoj je stejně těžké, jako si zařizovat ložnici. Zatímco ložnice má být především oázou klidu, obývací pokoj je zase místem, kde se setkává rodina s přáteli, proto se chcete vyšvihnout v očích známých a zařídit si místnost k naprosté dokonalosti. Aby zde však stále proudila potřebná energie, nezapomínejte na zásady feng-šuej.
Někdo se narodil jako barvoslepý a celý život neviděl nic z barev tak, jak je vnímáme my ostatní. Jaký je to asi pocit, spatřit to všechno kolem poprvé? Speciální brýle umožní takovým lidem vnímat barevné spektrum. A tady se můžete podívat na reakce lidí, kteří to právě zažívají.
Vzájemné intimní chvíle soukromí si každý z nás střeží jako oko v hlavě. Jsou ale výjimky, kdy se naše čtenářky rády svěří s tím, jak to u nich doma probíhá – a to jsou prožité trapasy. Pojďte se s námi zasmát u příběhů, co napsal sám život.
Vylepšete a ozdobte svojí zahradu tak, aby lahodila vašemu oku. Budou zahradní dekorace a doplňky nenápadné nebo výstřední? Zahradám sluší dřevěné nebo keramické materiály, a samozřejmě přijdou ke slovu také kameny. Experimentovat můžete i s osvětlením. Inspirujte se!
Ne každému se poštěstí mít velký dům se zahradou. Pokud si chcete dopřát tu samou idylku v prostředí vašeho domova, máme pro vás úžasnou inspiraci. Poradíme vám, jak proměnit balkón nebo terasu v dokonalé místo pro váš odpočinek.
Pro někoho to má to správné kouzlo, pro jiného je to kýč. Luxusní obývací pokoje ohromí hlavně prostorem, ale také přepychovým nábytkem. Líbí se vám?
Dlažby ve vzhledu dřeva jsou ozdobou koupelny a celého interiéru v domě Lukáše Pavelky z Brněnska. Jak sám říká, na výběru podlahových krytin si dala jeho partnerka Pavla zvláště záležet. Inspiraci k dlažbám hledala v časopisech o bydlení. Nejvíc ji okouzlil venkovský styl bydlení, kterému dodala moderní šmrnc pomocí doplňků v severském a industriálním stylu.
Léto je v plném proudu a s ním i studentské prázdniny. Přemýšlíte, jak naložit s volným časem a zároveň si přivydělat nějaký ten peníz? Projděte si náš přehled, který vám usnadní výběr té pravé brigády.
Správné sezení na záchodě je stejně důležité, jako například sezení u pracovního stolu s počítačem. I když je vyprazdňování naprosto přirozený jev, většina z nás ho provádí špatně. Představíme vám ty největší chyby, kterých se na toaletě při vykonávání potřeby dopouští každý z nás. O jaké se jedná?

Výběr článků

Rozvodovost je v České republice opravdu na vysoké úrovni a za poslední měsíce se počet ukončených manželství ještě znásobil. Karanténu přikazující lidem, aby strávili svůj čas se všemi členy domácnosti zkrátka ne všichni zvládli s lehkostí a bez hádek či řevu. Nový typ onemocnění však není jediný důvod, proč se vztahy rozpadají.  
Pohyb v těhotenství nepřispívá pouze k udržování optimální hmotnosti maminky. Mnohem důležitějším faktem je to, že jde o významný faktor pro udržení celkové tělesné kondice, dále podporuje srdeční funkci, zachovává pružnost cév a navíc je důležitý pro zachování správného držení těla.
Letos zatím sněhová nadílka lyžařům příliš nepřeje, což je důvod, proč za lyžařskými zážitky vyrazit za hranice. Vydat se můžete do několika zajímavých středisek, která se nacházejí v Rakousku, Švýcarsku, Itálii a Francii.

Nepřehlédněte

Děti potřebují mámu i tátu, o tom není pochyb. Ale jak dlouho? Do šesti až osmi let. Snažíme se je vychovávat podle našich představ, zajetých pravidel a mustrů, které nám předávali naši rodiče, aniž bychom si uvědomovali, že tím dětem akorát děláme ze života guláš a prodlužujeme dobu, kdy si na věci stejně přijdou sami. Není lehké přestat být takovým rodičem. Ale jde to. Nevěříte? My vám to dokážeme.
Pokud se chcete letos blýsknout, můžete vsadit i na červené tenisky. Ty jsou stylové a můžete je ladit s nejrůznějšími trendy oděvy a s módními doplňky. Jestliže zrovna nejste módní guru, nemusíte si zoufat. My vám na následujících řádcích prozradíme o červených teniskách vše podstatné. Proto čtěte a pojďte se inspirovat s námi!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek