Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Chytrý mobil neškodí jen spánku. Jak moc ohrožuje váš zrak a kdy vám jde doslova o život?

Máte chytrý telefon? S největší pravděpodobností je vaše odpověď kladná. A to možná vůbec není dobře! Kvůli němu totiž snadno „vyfasujete“ problémy se zády i bolesti hlavy. Ale tím to bohužel ještě nekončí…

19. 07. 2018

19. 07. 2018

Čím „geniálnější“ mobilní telefon je, tím více nás pobízí k jeho používání. Nebo to vidíte jinak? Takový smartphone nám dnes hlídá úrovně stresu, slevy v obchodech, jídelníček i dodržování pitného režimu. Bedlivě sleduje také pravidelnost menstruace, ovulaci a šance na početí. Je to tedy náš nepostradatelný parťák? Nenechte se zmást, stejně jako pomáhá, dokáže i škodit. Co všechno vám mobil může „přihrát“?

Zrak, který není tak docela v pořádku

Že kapesní výkřiky moderní techniky vydávají elektromagnetické záření, to není žádnou novinkou. Ono jasné a linoucí se světlo podle lékařů oddaluje spánek, neboť si příliš nerozumí s přirozenou produkcí hormonu melatoninu, jenž navozuje ospalost. Je to vše? Bohužel ne. Před expozicí modrofialového světla varuje i americká optometrická asociace. Ta na základě své vlastní studie tvrdí, že nadměrné používání smartphonů způsobuje rozmazané vidění, suchost očí i zvýšené riziko makulární degenerace, což je onemocnění vedoucí k slepotě. V sázce jsou prý také zhoršené pozorovací schopnosti a poškození sítnice. Jistou prevencí je dle názoru tamních expertů snížení jasu na minimum. Jenže pozor, ani toto opatření prý není všemohoucí, pokud na displej „zíráte“ celé hodiny…

Trable se zády. A rozhodně ne malé

Z expertních odhadů s průkaznými daty jednoznačně vyplývá, že počet pacientů trpících bolestmi zad v posledních letech vzrostl o bezmála 60 %. Náhoda? Ale kdeže. Pokud jste jedním z nich i vy, měla byste zbystřit. Vysvětlení tohoto jevu přináší americká lékařka a zároveň předsedkyně ontarijské chiropraktické asociace Ayla Azad.

„Uživatelé mobilních telefonů při používání svého zařízení často naklání hlavu vpřed a nepřirozeně se hrbí. Tím, jak přenáší svou váhu dopředu, vyvíjí velký tlak na ramena i spodní část krku. To je také důvod, proč se ozývají bolesti hlavy, zad, krku a dokonce i znecitlivění a brnění rukou. Toto špatné držení těla negativně ovlivňuje klouby, svaly, vazy i nervy, proto si vždy uvědomujte svou pozici, jinak riskujete vleklé potíže,“ vysvětluje výše jmenovaná specialistka. Tak bacha na to!

K TÉMATU  Jak být sebevědomá před ostatními lidmi?

Riziko dopravní nehody. Na něj extra pozor

Asi málokdo si uvědomuje, že takový mobil je vlastně život ohrožující – a to vážně. Nevěříte? Jako důkaz tohoto tvrzení může posloužit nedávná tisková zpráva amerického výzkumného ústavu Tech Transportation Institute. V ní se uvádí, že v celé čtvrtině dopravních nehod mají „prsty“ telefony, kvůli kterým se řidiči dostatečně nevěnují okolnímu provozu. Není těžké uhodnout, že následky mohou v některých případech být doslova drtivé… A co vy, kontrolujete za volantem svůj aparát?

A kolik hodin denně „spolkne“ používání smartphonu konkrétně vám? Přiznejte se….

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V průběhu roku 2019 bylo obyvateli Česka uzavřeno 54 870 sňatků. To je o 2303 sňatků více, než v minulém roce. Znamená to, že pro lidi začíná být obřad důležitější, než život na psí knížku? Má to i své praktické dopady.
Rezidence CH House se nachází ve městě Le Tsyion v Izraeli, jižně pod Tel Avivem. Stavba nepatří mezi nejrozlehlejší, ale zaujme svým praktickým řešením a moderním pojetím. Všechny úhly i prostory jsou čisté a úhledné. Celé přízemí je možné v podstatě otevřít čerstvému vzduchu a slunci. A ten bazén! Tam by se bydlelo.
Potřebujete ušetřit, ale zjistili jste, že nemáte nic na sebe? Nemusíte nutně procházet internetové obchody, v nichž ceny za oblečení dosahují opravdu nemalých výšek. V ideálním případě zamiřte do nejbližšího second handu a nakupujte tam.
Těhotenství patří k požehnaným stavům, při kterých žena prochází řadou změn. A právě tyto změny mohou devítiměsíční čekání značně znepříjemnit. Obrnit se trpělivostí a vytrvalostí musí nejen samy zástupkyně něžného pohlaví, ale i jejich partneři, kteří jsou velmi zkoušení. Pojďme si odtajnit hlavní a nejzásadnější změny, ke kterým v těle těhotné ženy dochází.
Online – to je slovo vystihující dnešní dobu. Dříve jsme byli limitováni staženými daty nebo velkou cenu za strávený čas na internetu – to v jeho začátcích. Nicméně dneska je internet všude kolem nás, a tak se nemůžeme divit, že mu podléhají čím dál častěji i malé děti. Jaká je hranice?
Zarámované fotky jsou klasika, ale co takhle vytvořit celou stěnu ze vzpomínek na vaše zážitky nebo ratolesti, když vyrůstaly? Rámy a rámečky poslouží jako krásná dekorace. Vhodným poskládáním můžete stvořit koláž podle vašeho vkusu, od zvoleného materiálu rámečků až po snímky, které zvěčníte na zdi. Můžete je pak podle libosti měnit a prohazovat. V rámečku ale nemusí být jen fotka, jak uvidíte v naší galerii.
Zábava a práce v jednom? Sen, který se stává skutečností díky event managementu. Budujte kariéru v tomto oboru. Ukažte svůj manažerský talent a kreativitu organizováním firemních akcí. Toužíte po profesním růstu a dokonalé firemní kultuře?
Úložné prostory patří mezi základní prvky každé domácnosti. Skříně, police, komody, noční stolky, tam všude schováváme naše potřebné i nepotřebné věci. Prohlédněte si chytrá řešení, ať už pro drobné předměty nebo objemnější vybavení.
Plesová sezóna je tu! Jaká událost čeká právě vás? Při výběru šatů a doplňků záleží na akci, na kterou se zrovna chystáte. Není ples jako ples. Vždy sledujte nejen dress code, ale také současné trendy. Co si letos můžete dovolit?
Ekologie se v současné době klade na první místo. Svůj podíl na tom má zjištění, že stojíme za rychle se oteplující planetou nebo že naším přičiněním mořští živočichové nežijí tak dlouho, jak by mohli, neboť se zamotají do plastových odpadků. Kromě toho, že se spustila řada kampaní bojujících proti plastům a proti nadměrné konzumaci masa, dostaly se také do popředí přírodní úklidové prostředky. Jinými slovy jsme se opět navrátily do minulosti.
Někdo jich má málo, jiný zase až moc. Pihy jsou nedílnou součástí pokožky každého z nás. Drobné pihy krásy jsou víceméně neškodné, ovšem to neznamená, že by znaménka nebyla riziková. Naopak. I ony se v budoucnu mohou proměnit v zákeřný melanom, kterému jde předejít jedině poctivou prevencí u dermatologa. A my známe jednu moderní metodu, před kterou neuteče žádné znaménko.
Být na dítě sama není bůhví jaký med, to nám jistě potvrdí každá žena, která si tím prošla. Ať už se jedná a sociální, finanční nebo časovou nesvobodu. Jak si s tím vším poradit?

Výběr článků

Podzim je ideálním obdobím pro posílení imunity, a můžete toho dosáhnout tím, že zařadíte do své stravy superpotraviny, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty.
Mykóza je velmi nepříjemný, ale celkem běžný druh infekce. Její příčinou jsou houby, které se běžně vyskytují v našem prostředí. Pokud se kůže nohou nakazí, trápí ji nejen estetické nedostatky, ale také svědí nebo pálí. Při přemnožení hub dochází ke vzniku zánětů.
Zařizování ložnice je poněkud obtížné. Přece jen chceme z místnosti vykouzlit oázu klidu, do které se budeme každý den velice rádi vracet. Mnohdy se však stane, že sáhneme po něčem zcela jiném, než co do ložnice patří a rázem je příjemný pocit z ní fuč. Zkrátka a dobře tam neproudí ta energie, která by přispívala ke kvalitnímu spánku. Naštěstí je tu ale stále feng-šuej, podle kterého se můžeme řídit.

Nepřehlédněte

Vidíte manželství jako metu, do níž vstupujete v princeznovské róbě bránou opentlenou květinami ve stylu "žili šťastně až do smrti“? Nebo jako strašák, který omezuje vaši osobnost? Je manželství a rodina ještě stále základem vztahu dvou lidí? A jaké má tato instituce výhody a nevýhody?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek