Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Jakým způsobem pláž působí na váš mozek i psychiku? A jak je možné, že má léčivou moc?

Modrý oceán a nekonečná pláž. Radost pohledět? Nejen to! Tahle atmosféra působí preventivně proti celé řadě nemocí. Také vás okamžitě nabije energií a navodí šťastné emoce. Ovšem i na hubnutí má příznivý vliv!

21. 06. 2018

21. 06. 2018

Už se nemůžete dočkat, až konečně vyrazíte k moři? Kromě toho, že si dovolenou a odpočinek bezpochyby zasloužíte, má vyhřátý písek, vánek oceánu a tamní uvolněná atmosféra přímo léčivou moc. Proč je pro vás tahle cesta doslova na lékařský předpis?

Pocit štěstí, který vás přímo zaplaví

Už jste si toho někdy všimly? Přijdete na pláž, a jakmile nasajete do plic ten svěží vzduch, máte ihned lepší náladu. Ano, to se vám vážně nezdá. Závěry studie publikované v časopise Journal of Environmental Psychology naznačují, že jen máloco má tak blahodárný vliv na psychiku, jako právě písek v kombinaci se slanou vodou. Ostatně, takhle onen zajímavý jev vysvětluje sám autor studie.

„Všechno je to v hlavě. Lidský mozek okamžitě změní způsob, jakým reaguje na životní prostředí. Proto se cítíte uvolnění, šťastní a nabití novou energií. Tento efekt se nazývá modrým prostorem,“ uvádí psycholog J. Aaron Hipp, který působí na americké Washingtonské univerzitě.

Příjemná prevence celé řady nemocí

Hřejivé sluneční paprsky jsou nejen možností, jak nachytat „bronz“, ale i skvělým zdrojem vitaminu D. Americký výzkum uskutečněný Harvardskou univerzitou prokázal, že nedostatek tohoto vitaminu zvyšuje riziko osteoporózy, kardiovaskulárních chorob, vysokého krevního tlaku i depresí. Podmíra „déčka“ podle tamních odborníků rovněž nahrává astmatu, artritidě, roztroušené skleróze, diabetu nebo kožním infekčním onemocněním. Tak nastavte své tělo slunci, ideálně na pár minut bez opalovacího krému, a to v dopoledních hodinách. Pak už na tekutou ochranu rozhodně nezapomínejte!

Ideální je spojit opalování s koupelemi v mořské vodě – například voda v Černém moři je opravdu bohatá na soli a minerály, které mají na pokožku blahodárné účinky. Podívejte se na nabídku dovolené v Bulharsku a zjistěte, jakou sílu má toto léčivé moře.

K TÉMATU  Stres v těhotenství. Jak moc ovlivňuje vaše nenarozené dítě?

Skvělé fitko, co prožene tukové buňky

Bojíte se, že občerstvení v podobě tropických koktejlů se neobejde bez váhových následků? Kila navíc číhají i v ochutnávkách cizokrajné kuchyně, co si budeme vykládat. Klid, tak hrozné to zase nebude. Dopřejte si večerní procházky po pláži, třeba se vrátíte domů naopak štíhlejší. Poznatky výzkumu zveřejněné v magazínu Journal of Experimental Biology sdělují, že chůze po písku vyžaduje třikrát více energie oproti stabilnímu povrchu – to pochopitelně urychluje spalování kalorií. Výhod tu je však víc. Náročnější špacír efektivněji posiluje i lýtkové svaly, a pokud si  navíc zujete boty, perfektně vám odstraní odumřelé kožní buňky z chodidel a pat.

Kterou nejkrásnější pláž jste kdy navštívily vy? Napište nám o tom, těšíme se na vaše cestovatelské zážitky!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dvanáct nejúchvatnějších pláží světa. Když chcete zažít tu nejlepší dovolenou!

Je bio ovoce skutečně lepší? Odborníci radí, podle čeho si vybrat! Co je krásné na pohled, nemusí být zdravé!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Měsíček lékařský je letnička, která dorůstá právě teď až do půlmetrové výšky. Sbírá se od poloviny června do konce srpna nebo počátku září a je to všestranná léčivá bylina. Využijte jejích účinků i vy a přidejte ji do domácí lékárničky nebo své kosmetické výbavy.
Pokud toužíte docílit mladistvého vzhledu a vypnuté pružné pleti bez nedokonalostí, není zapotřebí složitých kosmetických procedur. Stačí, když svému obličeji dopřejete pravidelný pohyb. Obličejová jóga dokáže s pletí hotové zázraky.
Práškový vitamínový boom, který jsme zažívali ještě před pěti nebo deseti lety, už pominul. Každý, kdo jí zdravě a vyváženě, ví, že vitamíny v prášcích jsou naprostá zbytečnost. Tedy až na výjimky.
Máte obývací pokoj vybavený podle posledních módních trendů, ale přijde vám nudný a zcela bez života? Chtěli byste mu dodat šmrnc nebo naopak tento prostor zútulnit a vykouzlit si tak harmonický domov? Tak se zkuste podívat na několik zajímavých typů, jak vykouzlit z vašeho obýváku opravdu útulný společenský prostor.
Pilates dělá tělo mladším. Jak to? Prodlužuje a zeštíhluje svaly, zpevňuje střed a hlavně zlepšuje držení těla. Pomocí jednoduchých cviků zkrátka umí velké výsledky! Vyzkoušela naše redaktorka Blanka. Co všechno pro vás zjistila?
Média jsou plná zpráv o koronaviru. Přitom v naší zemi není toto nebezpečí tak akutní jako docela obyčejná chřipka, které letos podlehlo už 23 osob. Proočkovanost na chřipku je u nás pouze 5 % a průměrně na ni zemře v Česku 1500 osob ročně. Proočkovanost se ale snižuje i u ostatních nemocí. Tento stav má na svědomí mnoho nesmyslných mýtů a fám o očkování. Jak je to doopravdy?
Jelikož robotický vysavač efektivně uklidí, dokonce ušetří elektrickou energii, vyplatí se do něj investovat. Jenže na trhu se setkáte rovnou s několika druhy robotických vysavačů. Podle čeho robotického pomocníka vybírat?
Máte před sebou volný víkend a přemýšlíte, co byste se svojí láskou podnikli? Nebo jenom hledáte atraktivní destinaci, kterou navštívíte při další letní dovolené? Nemusíte vždy jezdit tam, kam většina lidí. Zajeďte si za romantikou, která se vám doslova vryje pod kůži.
Co takhle trochu zpestřit interiér? Pokud patříte mezi ty, které mají rády "udělej si sám", tohle jsou nápady pro vás. Originální květináče, plyšová spona na záclony, zarážka na knihy nebo talířek na jednohubky, to vše má jedno společné - základem jsou staré hračky. Nějaký vhodný kousek najdete i u vás, a pak hurá do díla. Zkuste trochu netradiční dekorace!
Jízda na koni je krásný a dynamický sport, který přitahuje miliony lidí po celém světě. Ať už jezdíme zábavně, rekreačně nebo soutěžně, je důležité mít správné vybavení, které nám umožní dosáhnout nejvyššího výkonu a zároveň nám poskytne pohodlí a bezpečí. Mezi jedno z nejdůležitějších vybavení patří bezpochyby rajtky, což jsou kalhoty speciálně navržené pro jezdce.
Děti i domácí mazlíčci umí být roztomilí. Tihle prckové sice ještě nosí pleny, ale už mají doslova záchvat smíchu. A může za to pes! Slyšet dětský smích je rozhodně lepší, než křik. Možná se budete smát s nimi!
Neustálé pochybnosti o sobě. Kritika své postavy, kritika svého chování. Nedůvěra v dosažení stanovených cílů... Poznává se v tomto některá z vás? Přály byste si, ženy, mít se více rády? V dnešním článku si povíme, jak na to! Jak se mít ráda, jak zlepšit své sebevědomí a jak zkrátka zazářit!

Výběr článků

Jízda na koni je krásný a dynamický sport, který přitahuje miliony lidí po celém světě. Ať už jezdíme zábavně, rekreačně nebo soutěžně, je důležité mít správné vybavení, které nám umožní dosáhnout nejvyššího výkonu a zároveň nám poskytne pohodlí a bezpečí. Mezi jedno z nejdůležitějších vybavení patří bezpochyby rajtky, což jsou kalhoty speciálně navržené pro jezdce.
Řeč je v našem životě velmi důležitá. Přece jen si jistě hned po pár větách všimnete, pokud někdo nevyslovuje zcela správně, koktá nebo mu dělá potíže výslovnost některých písmen. Řeč se u nás vyvíjí od útlého dětství a je dobré sledovat, jestli tu nenastávají nějaké potíže. Ty je mnohem snazší řešit okamžitě než později v dospělosti.
Psychohygiena představuje metody k získání duševní rovnováhy, psychické odolnosti a spokojenému životu. Proč bychom měli psychohygieně věnovat stejnou pozornost jako své fyzické kondici?

Nepřehlédněte

První česká superstar se odehrála roku 2004 … Ano, počítáte správně, je tomu už neuvěřitelných 17 let! A my máme stále v živé paměti některé z finalistů této obrazovky neopouštějící soutěže. Pamatujete si je všechny? A jak se dnes asi mají? Změnila je Superstar na celý život, nebo se spíše vrátili do zajetých kolejí? Posuďte sami.
Pokud toužíte docílit mladistvého vzhledu a vypnuté pružné pleti bez nedokonalostí, není zapotřebí složitých kosmetických procedur. Stačí, když svému obličeji dopřejete pravidelný pohyb. Obličejová jóga dokáže s pletí hotové zázraky.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek