Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Pórek: Co všechno dokáže léčit? 5 pádných důvodů, proč byste ho ve své kuchyni měly mít!

Jíte pórek často? Jestli ne, tak byste měli. Tento přírodní poklad posiluje kosti, pomůže vám se stávkujícím trávením a prospívá srdečním funkcím. Funguje také jako posilovač obranyschopnosti a bojuje proti křečovým žilám.

19. 04. 2018

19. 04. 2018

Pór zahradní. O kvalitách této zeleniny byli v dobách dávno minulých přesvědčeni už obyvatelé starověkého Říma, kteří věřili, že posiluje tělo i ducha. I když – zařazení do zeleninové kategorie je vlastně trochu sporné, neboť třeba ve Francii je stále charakterizován spíše jako koření. Kdy jste si naposledy zelenou dobrotu s bílým koncem dopřáli vy? Možná není od věci si to zase zopakovat. Jaké zdravotní benefity vám tento spasitel nabízí?

Pevné a odolné kosti

Ať už je tato potravina mírně štiplavé chuti zeleninou či kořením, jedno je naprosto jisté – obsahuje vysoký podíl hořčíku a vápníku. O těchto minerálech je známo, že hrají důležitou roli v přeměně vitaminu D na biologicky aktivní formu, která přispívá k posílení kostí a zvýšení jejich hustoty. S trochou nadsázky by se tedy dalo říct, že pórek funguje jako prevence osteoporózy. A to se přece počítá!

Záruka bezproblémového trávení

Zelený zahradní dobrodinec je unikátním přírodním zdrojem prebiotik. Prebiotika platí za „hodný“ druh bakterií, kterým se daří v zažívacím traktu a hrají důležitou roli při vstřebávání živin. Pravidelnou konzumací pórku si tedy zachováte rovnováhu v bakteriálním prostředí žaludku, eliminujete nahromaděné toxiny a zároveň stimulujete trávicí tekutiny.

Zdravé srdce, co bije jako zvon

Závěry četných studií potvrzují, že rostlina z čeledi amarylkovitých má velmi dobrý vliv na krevní tlak. Regulace vysokého tlaku je skutečně důležitá, protože je to způsob, jak se vyhnout zátěži kardiovaskulárního systému. Tím se výrazně sníží riziko srdečních chorob, mrtvice a obávané aterosklerózy.

Stopka rýsující se anémie

Pór zahradní je doslova napěchován železem, což může pomoci při prevenci různých typů anémie, zejména tedy chudokrevnosti spojené s nedostatkem železa. Také vám poskytne hojné množství vitaminu C, který je klíčový pro absorpci zmíněného minerálu v těle.

K TÉMATU  Imunita teď hraje prim. Toto jsou potraviny, které posílí obranyschopnost vašeho organismu

Šťavnatý prostředek na nevzhledné křečové žíly

Pórek si hravě poradí i s křečovými žilami. Jak to? Účinné aktivní látky, které obsahuje, totiž působí proti nadměrnému zahušťování krve. Tato vzácná zelenina navíc obsahuje i zinek, mangan a selen, díky čemuž chrání imunitní systém a posiluje metabolismus.

Autor: JF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Je bio ovoce skutečně lepší? Odborníci radí, podle čeho si vybrat! Co je krásné na pohled, nemusí být zdravé!

Pijte ovoce a zeleninu. V tekuté formě získá tělo více vitamínů

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kočky se řídí jednoduchým heslem. Pokud se do toho vejdu, můžu si tam zdřímnout. Spící kočky někdy zaujímají polohy, které přímo vybízí natáhnout se s nimi a odpočívat podle jejich vzoru. Milují krabice, ale klidně se napasují i do umyvadla. Některé kočky si pak hoví na zádech tak, že vypadají jako mrtvé. To když jsou naprosto spokojené!
Nový rok je tady a s ním přichází i nové začátky, cíle a předsevzetí. Pokud i vy nějaké pro rok 2022 máte a chcete jich dosáhnout, určitě jste už přemýšlela o tom, jak?!
Coca-cola je slazený sycený nápoj hnědé barvy, který dobyl celý svět. Kromě toho, že vám budou doktoři doporučovat ho pít jen výjimečně, se dá využít na celou škálu domácích problémů, se kterými by člověk jinak ztrácel drahocenný čas. Coca-cola je díky své "agresivitě" vyřeší rychle a jednoduše a budete nejspíš překvapeni, kde všude najde svoje uplatnění a s čím pomůže.
Žádné léto se neobejde bez pokrývky hlavy, otázkou ale je, co tento rok nosit? Podle módní stylistky Holly Katz: „Není v létě nic módnějšího, než si chránit obličej před sluncem."
V poslední době se mění seznamovací taktiky žen. Dříve bylo typické, že se přikláněly ke vztahu se starším partnerem. Nyní se karta obrátila a vyhledávají náruče mladíčků. Věkový rozdíl v řádu pár let není nic nevšedního, nicméně láskyplné partnerské pouto mezi čtyřicetiletou ženou a o 10 a více let mladším zajíčkem je pro mnohé na pováženou. Jistě si také pokládáte tu otázku, zda s ním udržíte krok a budete se mu za pár let líbit?
Inspirace nikdy není dost, což platí nejen v případě, kdy sestavujeme nové outfity, ale i tehdy, kdy chceme zazářit s neodolatelným lookem. A protože sociální sítě byly a vždy budou nekonečným zdrojem nápadů, vybrali jsme pro vás ty nejlepší zahraniční beauty blogerky, které prostě nesmíte přehlédnout. Mrkněte na ně!
Téměř každá žena se chce líbit. Minimálně sobě, některé i svému partnerovi. Co to pro ni znamená? Mít zejména pěkně upravené vlasy, případně nehty, obličej s jemným make-upem a oblečení, které podtrhne její osobité kouzlo. Problémem je, že spousta žen vůbec netuší, jaký je jejich styl oblékání. A tak různě experimentují – a není to prostě ono.
Nezáleží na tom, kolik je zrovna hodin. Je to tady! Máte chuť dopřát si něco hodně nezdravého. Jednou vás provokuje tlačenka v lednici, podruhé máte problém zkrotit myšlenku pochutnat si na tom hříšně sladkém dortíku. Tu a tam takový okamžik potká snad každého z nás a jak jistě víte, všechno má nějakou příčinu. A to i hlas vašich myšlenek volající po pizze a hranolkách s dvojitou tatarkou. Co za tím stojí a jak to řešit? Poradíme.
Od prvního ledna začínám hubnout. Cvičit. Učit se anglicky. Chodit na jógu. Přestanu kouřit... Ano, to je to magické datum, které mnohé z nás neuvěřitelně přitahuje. Nutí nás k tomu, abychom si dávali závazky, o kterých víme, že je stejně nikdy nedodržíme. Zkuste to letos jinak.
Jmenuji se Marcela Hlaváčková a jsem mentorka a koučka osobního a profesního růstu. Pomáhám lidem na cestě k sebevědomí, úspěchu a štěstí, protože já sama vím, jak je na cestě životem mnohdy záchranné lano potřeba. I proto se teď před vámi pomyslně obnažuji a povím vám příběh, který není ničí jiný než můj. Jsem stejná jako vy, jsem taky jenom člověk.
Když nefungují semafory, musí dopravu usměrňovat policisté. Někteří si práci zpestří tancem, kterým pobaví chodce i řidiče. Tady je deset policistů ze všech koutů světa, jejichž taneční kreace zachytili kolemjdoucí.
Ve zdravém těle zdravý duch. Mnohokrát připomínaná moudrost irského dramatika George Bernarda Shawa je, byla a bude pro lidstvo aktuální. S neustálým rozvojem přísunu informací se každý den dozvídáme o nových metodách cvičení, možnostech sestavení zdravého jídelníčku a korekce životního stylu tak, aby člověk dosáhl co možná nejlepšího pocitu sama ze sebe. Takový pocit vám dodá tolik potřebnou sebedůvěru, která se odráží při každodenních činnostech.

Výběr článků

Pro někoho představuje relaxaci stejně jako jiné umělecké činnosti, pro jiné je to životní styl, pro další obživa. Origami se světem rozšířilo až v posledních letech a jeho obliba stále stoupá.
Léto je časem dovolených, ale každá taková sranda něco stojí. Lehké upuštění páry a odjezd ze stereotypního života, nám poskytuje odpočinek a oddech. Jenže kde na něj vzít peníze? Pokud jste letos za dovolenou nechtěně utratili majlant nebo máte tu svou vysněnou teprve před sebou, jistě vám přijdou vhod naše tipy, jak ušetřit na dovolené peníze.
Pesimisté vám řeknou, že zvládat puberťáka je opravdu otřesné, a dá se jenom v co největším klidu vyčkávat, až toto náročné období přejde. Na straně druhé si můžete vyslechnut tvrzení, že právě v pubertě se z vašeho dítka stává dospělák a sklízíte plody toho, co jste v něm zaseli. Někdy se doslechnete, že pokud se dítěti adekvátně věnujete v předchozích letech, žádná puberta s ním vlastně necloumá. Ať už vnímáte situaci jakkoliv, pokud vás článek upoutal, zřejmě u vás v rodině nastávají změny spjaté právě s výchovou puberťáka.

Nepřehlédněte

Jakmile se vám a vašemu partnerovi narodí děti, získáváte zcela novou roli. Najednou jste rodiči a velmi často vás tato role na dlouhá léta úplně pohltí. Není pak divu, že může být velmi obtížný návrat k životu, ve kterém děti nezaujímají první místo.
Svatební obřad je sice hlavní program, uteče ale poměrně rychle. Pak přijde na řadu hostina. Právě ke svatební párty se upíná nejvíce pozornosti i plánování. Prohlédněte si honosné slavnostní stolování

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek