Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Chůze jako fitness i zprostředkovatel zdraví. Co všechno z procházky získáte a jak správně chodit?

Ještě jste nenašla sport, který by vás skutečně a bez výhrad bavil? Začněte chodit. Tím spálíte více kalorií, než si možná myslíte. Zároveň zatočíte se stresem, zlepšíte si náladu a prospějete svému srdci.

18. 04. 2018

18. 04. 2018

Jaro je už v plném proudu, což znamená, že udeřila hlavní sezona hubnutí. Také máte pocit, že redukce váhy se všude skloňuje snad ve všech pádech? Jenže zatímco někdo chodí do posilovny pětkrát týdně, jiný zdolává běžecké stezky a další vyráží zase na kole, vás ani jedna z těchto činností dvakrát „nebere“. Vadí to? Vlastně ani ne, štíhlým křivkám i zdraví můžete jít naproti obyčejnou chůzí – a to doslova. Proč vyrazit na procházku ještě dnes?

Blaho pro vaše srdce, které nezůstane bez odezvy

Chůze je naprosto přirozený pohyb, nad kterým člověk vlastně vůbec nepřemýšlí. Málokdo si je proto ochotný připustit, že kroky mají přímo zázračné schopnosti. Ani vy tomu moc nevěříte? Odborníci na základě několika nezávislých studií téměř přísahají, že půlhodinový „špacír“ pomáhá regulovat hladinu škodlivého cholesterolu i krevní tlak, což významně snižuje pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob. Také působí jako prevence diabetu, zabraňuje vzniku zánětů a posiluje kosti.

Pomoc při dietě, co se hodí vždycky

„Pokud se snažíte zhubnout, měli byste spálit více kalorií, než jich přijmete ze stravy. A dávat jednu nohu před druhou je nejjednodušší způsob, jak toho docílit. Osoba, která váží 60 kilogramů, spálí třicetiminutovou pomalou chůzí přibližně 75 kalorií. Když své tempo ale zvýšíte, můžete se zbavit i 150 kalorií, což je ekvivalent dvou kousků jablečných dortů nebo jedné tučné koblihy,“ vysvětluje britský osobní trenér Stuart Amory.

Lepší nálada a žádné splíny

Statistiky hovoří jasně – počet lidí žijících s úzkostmi stoupl za poslední desetiletí o celou pětinu. Psychologové neustále připomínají, že zaručenou prevencí splínů je pravidelný pohyb. Tak proč si k optimismu zkrátka nedojít pěkně po svých? Závěry jisté studie z roku 2005 uvádí, že i krátká procházka snižuje úroveň hormonu kortizolu, který úzce souvisí s úzkostnými pocity. Na čerstvý vzduch nedají dopustit ani američtí výzkumníci z Harvardovy univerzity. Ti prostřednictvím svého výzkumu zjistili, že pobyt v přírodě zbavuje stresu a navozuje příjemné relaxační rozpoložení. A kdy vyrazíte vy?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ještě jste neměli příležitost vyzkoušet arganový olej na vlastní kůži, respektive vlasy? Tak to je nejvyšší čas to napravit. Právě teď, když slunce svítí ostošest, vám hřívu ochrání před jeho škodlivými paprsky. Poklad s oříškovou vůní toho ale umí mnohem víc!
Už šestý koučink se nesl hodně v duchu objevování respektive nenacházení osobních hranic Nely. Necháme ale na ní, aby vám ho popsala ze svého pohledu.
Pro někoho to má to správné kouzlo, pro jiného je to kýč. Luxusní obývací pokoje ohromí hlavně prostorem, ale také přepychovým nábytkem. Líbí se vám?
Se správnou pozorností věnovanou detailům a barvám, které si vyberete, může boho vypadat super elegantně. Místnosti s tlumenou nebo neutrální základní paletou s několika divokými vzory jsou často naprosto ohromující a vypadají neuvěřitelně elegantně! Ať už se vydáte jakoukoli cestou, interiéry boho jsou ideální pro dosažení tohoto útulného a příjemného pocitu.
Sex ve vaně je pro mnoho z nás jednou velkou neznámou. Viděly jsme ho ve filmech, možná nám o něm vyprávěla kamarádka, ale většina z nás s milováním ve vaně plné horké vody osobní zkušenost nemá. Láká vás to zkusit?
Ve světě krásy panuje řada mýtů a stereotypů. Některé z nich jsou pozůstatky starších studií, jiné vznikly jednoduše mezi lidmi a postupně se staly dostatečně přesvědčivé natolik, že ovlivnily naše chování a přístup ke kráse jako takový. Vyznat se ve světě pravdy a mýtů je skutečně nelehký úkol, ovšem, abychom vám jej alespoň trochu usnadnili, připravili jsme pro vás seznam těch nejčastějších mýtů, které i dodnes kolují mezi námi.
Volba barvy pro interiér, ve kterém se pohybujeme, má velký vliv i na naše psychické rozpoložení. Víte, jakou barvu vybrat a co bude znamenat pro váš prostor? Rozhodně se nevyplatí jen tak něco „plácnout“ na zeď. Pojďme se podívat na psychologii barev.
Mohou být regálové, výklopné nebo jako lavice, na kterou se posadíte u nazouvání. Botníky ale vypadají dobře i z palet nebo přepravek. Můžete mít tak doma svůj vlastní originální kousek nábytku. Který si vyberete?
Komunikace je základ dobrého vztahu, ale existují některé výroky, které mají zbytečně negativní dopad. Tady jsou ty, které chlapovi raději neříkejte. Možná vám přijdou v pořádku, ale jejich použití může mít trochu jiný efekt, než očekáváte.
Sloni jsou majestátná zvířata, ale když jsou mladí, jsou rozpustilí a rádi si hrají. Slůňata dovádějí ve vodě, pošťuchují se navzájem nebo s i lidmi! Pozor, aby vás nějaký ten prcek nezalehl!

Výběr článků

Které těhulky se letos nebo příští rok dočkají přírůstku do rodiny? Těhotenství oznámila slavná kontroverzní rapperka. Otec dítěte je navíc muž, který již byl dvanáctkrát ve vězení! Jaké další hvězdy se brzy dočkají potomka?
Na prahu vánočního období, kdy shon a přípravy dosahují svého vrcholu, se může stát, že vám všechno začne unikat z rukou. Pokud máte dost pečení cukroví a hledáte únik od vánočního stresu, článek pro vás! Dámská Liga vám přináší tipy na Vánoční výlety, které vás odreagují a navodí tu pravou vánoční atmosféru. Zjistěte, kam se vydat, abyste na chvíli odložili vánoční shon a nadechli se dobrodružstvím a klidu.

Nepřehlédněte

Menstruace je nedílnou součástí života každé ženy. Zatímco některým z nás nepůsobí výraznější potíže, jiné ji doslova protrpí. Ať už jsou však projevy menstruace poměrně rozdílné, jedno mají všechny ženy společné - neustále hledají cesty jak tyto dny přečkat co nejkomfortněji.
Zima se nese ve znamení deprese a pochmurného počasí. Právě počasí může za pokulhávající náladou a právě špatná nálada vám dělá ty dny zbytečně dlouhé a nepříjemné. Naštěstí máme recept, jak vyzrát jak na zimní depresi, tak na pochmurné počasí. Zkrátka si jen zalezte do peřin a pusťte si jeden z filmů, který doporučujeme. Rozhodně vás zahřejí na duši!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek