Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Miminka a svět barev: jaké mají rády nejvíce? Jak vnímají malé děti barvy?

svět barev jak vnimaji miminka
Zdroj:123RF.com

01. 12. 2017

Víte, že když se miminko narodí, nevnímá zrakem skoro nic ze svého okolí – a teprve až po několika dnech se mu zorné pole rozšíří dále než na hranici pouhých padesáti centimetrů. Teprve tehdy začíná vzdáleně vnímat tvary a hlavně barevné přechody. Čím ostřejší barevné přechody ve svém okolí nachází, tím lépe.

Vnímání barev

Mezi způsobem, jakým vnímají různé barvy děti a dospělí, je obrovský rozdíl. Dospělí jsou denně zpracováváni obrovským množstvím reklam, v nichž jsou jasně dány vztahy mezi činností a barvou, takže si už dávno osvojili barevný hodnotový žebříček. Něco takového děti přirozeně neznají a na všechny vjemy reagují po svém. Pokud si dítě například oblíbí hnědého plyšového medvídka, může dospět v přesvědčení, že hnědá je teplá, něžná a uklidňující barva.

Hračky a barevná rizika

Příliš mnoho hraček je dnes vyráběno v nejjasnějších odstínech základních barev. Vzniká tím riziko, že se děti naučí, že je všechno červené, modré a žluté. Dobrá výchova se přitom musí zakládat na uvědomování mnohabarevnosti okolního světa. Je otázkou, zda jednolitost hraček nakonec nemůže dítě vést k “černobílému” vnímání okolí – včetně těch nejhlubších důsledků v chování.

Děti se při hře nechávají vést pouze svou fantazií a klidně si budou hrát s pískem, hlínou, vodou a předměty, které dospělí pokládají za příliš vybledlé, ošumělé a nezajímavé. Na základě tohoto chování docházejí někteří dospělí k závěru, že děti barvy ve skutečnosti nevnímají a že skutečné barevné vnímání přichází až s poněkud vyšším věkem. Pravda se ale může nacházet někde jinde: děti nemají žádné zkušenosti se společenským významem té které barvy, a právě proto na ni nereagují tak, jak by dospělí očekávali.

Kterou barvu mají děti nejraději? A v kterém věku?

Do deseti let věku upřednostňují chlapci červenou, žlutou a modrou, děvčata červenou, fialovou, žlutou a modrou. Ve věkových kategoriích nad deset let je pořadí u chlapců: červená, zelená, žlutá, modrá, a u dívek: červená, fialová, žlutá, zelená, modrá. Při výběru barev samozřejmě hraje roli momentální nálada, osvětlení místnosti a barva jejích stěn.

K TÉMATU  9 způsobů, jak naučit dítě poslušnosti

Vzrušující svět pastelek

Nejmladší děti používají barvy téměř výhradně pro požitek z ušpinění. Děti od sedmi do devíti let však už objevují vztah mezi barvou a objektem – často opakují stejné barvy pro tytéž objekty.

Je to součást vývoje dětského procesu myšlení. Dítě už tehdy umí seskupovat věci do tříd a generalizovat. Umí odpovědět, jakou má barvu nebe nebo tráva. Mimoto si děti vytvářejí i své individuální spojování barev s některými objekty podle vlastních zkušeností. V tomto věku začínají děti také experimentovat s mícháním barev.

Od devíti do dvanácti let se odpoutávají od schematických vztahů a jsou schopné vytvářet bohaté barevné odstíny, takže už odlišují modrou na nebi a v jezeře nebo odstíny zelené, které jsou jiné na listech stromu či na trávě.

Autor: red

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Mnozí z nás opalování velmi podceňují, přitom jde o jednu z nejrizikovějších kratochvílí, která nám může zničit zdraví. Co všechno byste měli vědět o opalování, než si lehnete na lehátko a začnete se v žáru poledního slunce opalovat?
Čas prázdnin a dovolených je přímo balzámem pro duši i pro tělo. Ne už tak pro pleť - sluneční paprsky, UV záření, horko, slaná a chlorovaná voda můžou pleť hodně dehydratovat. Víme, jak vypadat skvěle celé toto období. Klíčovým pomocníkem jsou pleťové masky.
Ať už před sebou tlačíte vozík s potravinami nebo si obouváte boty, střed svého těla využíváte v rámci každodenních činností. Ovlivňuje také naši rovnováhu, správné držení těla, ale i celkovou stabilitu. A všeobecně platí, že s pevnějším corem získáte nejen na pohled hezké tělo, ale i zdraví. Bolestem zad a dalším neduhům tak můžete dát sbohem.
Léto je v plném proudu a s ním i studentské prázdniny. Přemýšlíte, jak naložit s volným časem a zároveň si přivydělat nějaký ten peníz? Projděte si náš přehled, který vám usnadní výběr té pravé brigády.
Nic netrvá věčně, ani šťastný vztah bez hádek a nedorozumění. Jestliže už máte nějaké ty společné roky za sebou a přijde vám, že váš vztah uvadá, neházejte flintu do žita, ale chopte se kormidla a manželství zachraňte. Nevíte jak? Poradíme vám.
Máte za sebou poměrně náročné týdny a přemýšlíte, jak si spravit náladu? I když zaručeně pomáhá zmrzlina společně s dobrým dezertem, nemusíte se nutně uchylovat k cukru. Stačí se jen správně obléknout!
Rakovina je druhou z nejčastějších příčin úmrtí. Odborníci se shodují na tom, že má mnoho původců, jako je dědičnost, stres, kouření, životní prostředí a další vnější vlivy. A až ze třetiny příčin považují nesprávné stravování. Vhodnou skladbou jídla tak můžete hodně ovlivnit a zachránit. Známe potraviny, které fungují jako prevence proti této zákeřné nemoci!
Taky jste už zkoušeli všechno možné, ale kila stále nejdou dolů? Už vás přestává bavit ten koloběh diet a poté opětovného přejídání? V dnešním článku vás seznámím s jednou metodou, díky které zaručeně zhubnete! A víte, co je na tom nejlepší? Že žádné diety a restrikce vás nečekají!
Déšť, sníh, mráz, vítr venku. Doma studená ložnice, přetopený pokoj. Pleti tak náhlé výkyvy rozhodně neprospívají. Pleti výkyvy počasí neprospívají a právě v zimě je hydratace ještě důležitější, než v letních měsících. Jak to a které krémy použít?
Toaleta je jedním z nejdůležitějších zařízení ve vaší domácnosti. Přestože jsou toalety robustní a spolehlivé součásti vodovodního systému, málokdy se najde majitel domu nebo bytu, který nikdy nemá žádné problémy s toaletou. Ucpání je možná nejběžnějším problémem toalety, ale zdaleka ne jediným. Nádrž může například vydávat nejrůznější podivné zvuky nebo může nepřetržitě téct voda. Většinu problémů s toaletami naštěstí dokáže opravit instalatér, který si sám poradí.
Pro mnoho žen je přechod velkým strašákem kvůli jeho nepříjemným symptomům. K nim patří návaly horka, noční pocení, výkyvy nálad a únava. Jenže menopauza patří k životu a je jeho přirozenou součástí. Projde jí každá žena. Ovšem existují přípravky, které vám pomohou její příznaky zmírnit a toto období zvládnout s grácií. Soutěžte s námi a vyhrajte doplňky stravy Naturevia PerfectDay a Magnesium 1!
Mykóza je velmi nepříjemný, ale celkem běžný druh infekce. Její příčinou jsou houby, které se běžně vyskytují v našem prostředí. Pokud se kůže nohou nakazí, trápí ji nejen estetické nedostatky, ale také svědí nebo pálí. Při přemnožení hub dochází ke vzniku zánětů.

Výběr článků

Během vánočních svátků se většinou neubráníme koupit domů jeden z jejich symbolů, a tím je vánoční hvězda. Krásná dekorativní rostlina, která vám však nemusí dělat radost zákonitě jen na konci roku. Lze ji totiž pěstovat prakticky celoročně. Víte, odkud se vlastně vzala?

Nepřehlédněte

V koupelně, v předsíni, na chodbě nebo v ložnici. Všude tam potřebujeme zrcadlo, a málokdy máme doma jen jedno. Praktické nebo designové, v interiéru jsou i jako dekorace!
Začalo to jednou ve sprše. Asi po páté jsem si kontrolovala prsa. Měla bych to samozřejmě dělat častěji, když vím, že prababička měla ve svých 82 letech diagnostikovaný nádor, ale není čas. A taky jsem kojila, takže jsem ve skupině žen, které jsou proti rakovině prstu více chráněné. Tak to aspoň píšou na internetu. Bohužel jsem si ten den nahmatala bulku v prsu. Co teď? Mám to řešit? Nebo ne?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek