Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Kroužky ve školkách. Kolik je už moc?

Zdroj:123RF.com

03. 08. 2017

Prázdniny končí za měsíc. A vám nastane další starost –  vybrat dítku vhodné kroužky. Je to ale opravdu nutné?

Je těžké najít dětem, zejména těm městským, vhodný způsob zábavy. Pryč jsou časy, kdy si mohly bezpečně hrát na dětském hřišti třeba na sídlišti bez vašeho stoprocentního dozoru. Ale jistě pamatujete doby, kdy žádné zájmové kroužky neexistovaly, dokonce ani dietní opatření a děti i bez toho nestrádaly. V současné době je poptávka po kroužcích v mateřských školách na vesnicích menší než poptávka ve městech, jelikož děti na vesnici mají mnohem větší možnosti vyžití.

Zeptáte-li se dětí samotných, jak vyplňují svůj volný čas, většina vám patrně odpoví, že téměř nečte (náhradou je pro ně televize), ale zato se tráví průměrně 4,5 hodiny týdně přípravou do školy. Kromě toho se děti poměrně velkou část svého volna věnují sledování televize a „brouzdání“ na internetu. Co se týče kroužků – jednoznačně vítězí sportovní aktivity a umělecké činnosti.

Kdy je to škoda času a peněz?

Často se stává, že přemýšlíme nad tím, co všechno by naše děti měly umět a o co vlastně mají skutečný zájem. Často si chceme prostřednictvím našich dětí splnit naše nenaplněné sny a vůbec vše, co jsme v životě nezvládli. Možná by nebylo na škodu na chvíli se zastavit a zapřemýšlet si o tom. Proč nevyhovět dítěti, které nechce chodit na malování, že ho to tam nebaví a nemá čas si hrát? Nejčastějším problémem jsou hudební kroužky. Výuka na jakýkoli hudební nástroj je věcí každodenního cvičení. Právě v tom je kámen úrazu. Pokud dítě hra nebaví, přestane cvičit a tehdy je to především ztráta času, peněz a energie rodiče, který ji do dítěte investuje, jen aby jej jakýmkoli způsobem přinutil na nástroj hrát. Kolik z nás, kteří jsme se na nějaký hudební nástroj učili hrát, na něj v budoucnu hraje? Myslíte si, že jsme tím nějak utrpěli na kvalitě našich životů?

K TÉMATU  Mami, bolí mě břicho, nemůžu do školy. Jak poznat a reagovat na vypočítavou lež dětí

Rozvíjejte dítě mnohostranně!

Kladete si otázku, jak vybrat ten správný kroužek? Zaměřte se na mnohostranné využití. Místo konkrétního sportu zvolte např. pohybové hry. Namísto jednoho hudebního nástroje dejte přednost hudební výchově jako takové. S jazykovými kurzy je to složitější. Podobně jako s hudebním nástrojem je dobré s dítětem cizí jazyk denně procvičovat, aby výuka přinesla své ovoce. Pokud nemáte na procvičování čas, počítejte s tím, že se dítě v kroužku spíše s jazykem seznámí, naučí se pár slovíček a získá k němu vztah.

Myslete na možná rizika

I když si to mnohé z nás neuvědomujeme, dítě, které navštěvuje přemíru kroužků může být vystaveno i jistým rizikům. Za všechny je třeba zmínit to, že se nenaučí trávit čas samo se sebou a může být odsouzeno k jisté potřebě zábavy, kterou mu poskytuje vnější okolí. Na druhou stranu je praxí dokázáno, že děti, které mají dobrý vzor, přestože žádné kroužky v předškolním věku nenavštěvovaly, nijak podstatně nestrádají. V kroužku by mělo jít spíše o zábavu a získat pozitivní návyk k dané činnosti jako je třeba dostatek pravidelného pohybu apod. Pokud si samo svou vhodnou zábavu naopak nebude schopné najít, může snadno sklouznout např. k nadměrnému sledování televize nebo v horším případě k požívání alkoholu či drog, které ho naplňují mylnou představou o dobře stráveném čase. Chcete-li své děti opravdu něco naučit, buďte mu dobrým vzorem.

A jak se na problematiku kroužků díváte vy? Které kroužky podle vás mají smysl?

Autor: red

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Říká se o nich, že jsou bezpečným místem. Místem pro setkávání a vzájemnou podporu žen. Ne všechny ženské kruhy vám ale přinesou to, co od nich očekáváte. Dokonce se o nich říká, že mohou být nebezpečné pro muže. Proč? Čtěte dál.
Psal se rok 2004 když do našich televizí vpadla historicky první řada Česko hledá SuperStar. Pěvecká soutěž lámala rekordy ve sledovanosti a její první vítězkou se stala zpěvačka Aneta Langerová, která se na naší malé hudební scéně slušně uchytila. Od té doby uplynulo hodně vody a řad hudební reality show. Hledali jsme talent a brzy na to i Česko Slovenskou SuperStar.
V 90. letech bylo všechno mnohem jednodušší - zejména pokud jde o vztahy s celebritami. Ve skutečnosti existovaly četné páry celebrit z 90. let, které jsme všichni uctívali, i když jsme si nebyli jisti, jak dobře spolu vycházeli poté, co chaos na červeném koberci utichl a davy šly domů. Většina z těchto párů z 90. let se od té doby rozpadla. Ale pár šťastlivců je stále spolu a stále si užívá svůj románek.
Herec Leonardo DiCaprio byl vždy znám svými sympatiemi ke krásným modelkám. Ovšem čím je starší, tím jsou jeho úlovky mladší. Cokoliv je nad hranici 25 let, do toho se nežene a nebo to pustí k vodě. Jak to tedy se slavným proutníkem ve skutečnosti je?
Jste milovníkem sluníčka a už se těšíte, až budete ležet na pláži a necháte sluneční paprsky prohřívat vaši pokožku? A opravdu víte jak se správně opalovat?
Ve světě stále více posedlém zdravím vzkvétá trh s fitness technologiemi. Ať už jste v tělocvičně nebo si v sobotu ráno jen tak běžně zaběhnete po místním parku, každý chce mít na ruce fitness tracker, který zaznamenává jeho data. Nebuďte však na omylu, fitness trackery nejsou vymyšleny jen pro běžce a vášnivé návštěvníky tělocvičny.
Letní sezóna odstartovaná a vy již jistě máte plány, ne-li již zaplacené dovolené. Cestovní horečka stoupá, vy se těšíte, nicméně máte před sebou nějaké ty výzvy. A to předně v podobě balení, chystáte-li se cestovat letecky.
Ve znamení Beran jsou lidé narození od 21. 3. do 20.4. Tomuto znamení vládne živel ohně. Tito lidé jsou tak opravdu nabití energií a zároveň velmi ambiciózní. Beranům vládne planeta Mars, jde o znamení, jehož symboly jsou jaro, nové začátky a jiskra. Berani jsou velcí bojovníci, ale co dalšího charakterizuje tohle kardiální a ohnivé stvoření?
Mezi nejznámější ženy Ruska se rozhodně řadí kosmonautka, první žena ve Vesmíru. Valentina Těreškovová má zajímavý životní příběh a dodnes se dokonce politicky angažuje ve své milované zemi. Podívejte se na její zajímavý život i současnost.
V okamžiku, kdy propukla koronavirová krize se zhmotnil nedostatek pracovníků ve zdravotnictví a také v psychoterapii. Zatímco první zmiňovaní se starali o to, aby se nemocní lidé postavili na nohy, psychoterapeuti se o to samé starali v trochu jiném slova smyslu. Bohužel se mezi námi stále našli i ti, kteří si k nim nechtěli zajít pro pomoc. Mysleli si, že navštěvovat je je spíše jedna velká ostuda, ale opak je pravdou. Dnes je to zcela normální. 
Zimní zahrady jsou u nás stále více oblíbené. Kdo by si nechtěl užívat sluníčka a přirozeného světla i v době, kdy venku panuje zima. Vybudováním zimní zahrady navíc zvětšíte svůj obytný prostor a vznikne tak příjemné spojení s přírodou. Pokud je prostor i vytápěný, nic vám nebrání trávit zde váš čas kdykoliv. Jakou si vyberete?
Dva měsíce letních prázdnin utekly jako voda a opět nastalo období, kdy deset měsíců vypravujete děti do školy. Což bývá často plné zmatku. Aby u vás doma nevypukl tento scénář, přinášíme vám několik rad. Díky těm vás žádné školní ráno nezaskočí nepřipravené a vše stihnete.

Výběr článků

Právě podzim je ideální čas na velký úklid zahrady. Kromě neustálého odklízení spadlého listí existuje spousta dalších úkonů, kterým se nevyhnete. Poradíme vám, na co si dát pozor a na co se při zazimování zahrady soustředit.
Stále ještě pracujete na svém novoročním předsevzetí a usilujete o shození posledních vánočních kilogramů? Pak patříte mezi posledních pár statečných. Většina to už dávno vzdala, tudíž už nyní si můžete pogratulovat. Vy se však místo gratulací ptáte sami sebe, jak poslední povánoční kilogramy shodit. Těch posledních pár kilo jde totiž dolů opravdu stěží.
Do roka a do dne, Lomikare, Lomikare... Ne ne, nejde o žádné zlo, natožpak historického charakteru. Jen ten časový úsek sedí pro přátelské a oboustranné ukončení spolupráce.

Nepřehlédněte

Současná komplikovaná doba COVIDU-19 přinesla s sebou mnohé změny, se kterými se musíme ve svých životech poprat. Jednou z těchto změn je i karanténa. Obzvláště náročná je v případě rodin s dětmi. Přinášíme vám několik tipů, jak děti během karantény zabavit.
Jaké jsou trendy v bydlení pro letošní zimu? Toužíte si trendově zařídit váš domov? Pak se můžete inspirovat těmito 4 aktuálními trendy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek