Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

11 rad, jak si vybrat nejlepší mateřskou školku

Zdroj:123RF.com

30. 07. 2017

Jak nezapsat dítě do špatné školky, když se všechny snaží nalákat zástupy rodičů, aby přivedli své ratolesti právě k nim?

1. Blíž k domovu, nebo k práci?

Většina rodičů zapíše dítě do mateřské školy, která je co nejblíže k jejich bydlišti nebo pracovišti. Rozmyslete si, co je pro vás lepší: mít školku co nejblíž k domovu a nevláčet každé ráno rozespalé dítě přes město, nebo vydržet tuhle ranní nepohodu a mít možnost vybíhat odpoledne z práce do školky na poslední chvíli – bez stresu, že vám ujede autobus nebo se dostanete do dopravní zácpy a nestihnete pro dítě přijít včas?

2. Porovnávejte

Obejděte několik předškolních zařízení, abyste měli možnost srovnání. Přitom se nebojte dát na intuici, radí psychologové. Školka, která bude působit depresivně na vás, zřejmě nebude vyhovovat ani vašim dětem. Přátelské prostředí je často víc než nabídka deseti zájmových kroužků.

3. Nedejte na reklamu

Dny otevřených dveří považuje řada osvícených ředitelek za divadlo pro rodiče. Přesto mohou posloužit jako první kontakt se školkou. Nedejte jen na reklamní letáky na dveřích – ptejte se, jestli může škola zajistit logopeda opravdu všem dětem, které ho budou potřebovat, zdali se tanečky nepřekrývají s flétničkami a zda plavání nebude neúměrně drahé. A co slibovaná divadelní představení? Nevyklube se z nich nakonec jeden umolousaný maňásek?

4. Seznamte se s učitelkou

Trvejte na tom, že si chcete promluvit s budoucí učitelkou svého dítěte. I kdybyste ratolest zapsali do nejvyhlášenější školky pod sluncem, problém může být nakonec v učitelce. Pokud bude používat jiné výchovné metody, než respektujete, a bude naladěná na jinou životní strunu než vaše rodina, budete nespokojené vy i vaše děti. A nakonec i učitelka, když jí budete dávat najevo svou nelibost. Mějte na paměti, že boje rodič versus učitel u nás zatím stále ještě často odnáší dítě.

K TÉMATU  „Sebere mi děti,” obáváme se. „Nemusí to tak být,” říká advokátka

5. Pozdější příchody nevadí

Většina školek má otevřeno od 6.30 do 17 hodin. Na malých městech mohou zavírat dřív. Některé mateřské školy přijímají děti jen do určité hodiny, zpravidla do půl deváté nebo deváté. Pokud pracujete na směny, nemusí vám tento režim vyhovovat. Když jste v práci do noci, proč byste nemohli být s dítětem ráno? Jestliže ředitelka argumentuje tím, že byste pozdějšími příchody narušovali řád školy, nevěřte jí. Jsou školky, které se potřebám rodičů přizpůsobí bez problémů.

6. Pozor na šikanu

V drtivé většině mateřských škol jsou děti rozděleny do tříd podle věku. Jestliže jsou právě v té vaší namíchány od tříletých po předškoláky, uvažte, jestli takový kolektiv bude právě pro vaše dítě užitečný. Rodiče někdy poukazují na to, že větší děti ty malé šikanují. Učitelkám na druhou stranu vyhovuje, že jim starší děti třeba pomohou obléknout mrňata na vycházku.

7. Alternativní školky

Rodiče, podle kterých běžná předškolní zařízení málo akceptují osobnost dítěte, se mohou poohlédnout po školce s alternativním programem. Například mateřské školy s programem italské pedagožky Marie Montessoriové pracují podle zásady: „Pomoz mi, ať to dokážu sám.“ Učitelky v nich děti nenásilně vedou k tomu, aby se samy naučily poznávat svět. Prakticky je zaměřena i waldorfská mateřská škola, školky Začít spolu učí děti pomocí projektového vyučování. Ve všech uvedených typech výukových programů mohou děti pokračovat v základních školách.

8. Ptejte se rodičů

Ideální je, když se znáte s maminkami ze sousedství, jež mají starší děti. Která ze tří školek v okolí je nejosvědčenější a které se máte vyhnout, se nejlépe dozvíte na pískovišti. Zkušené matky vám potvrdí, že záleží zejména na jednotlivých učitelkách. Jedna “semetrika” může zkazit pověst celé škole.

K TÉMATU  Na místech s certifikátem ”baby friendly” jste vy i vaše dítě vítané. Najděte si restauraci nebo rovnou hotel

9. Odkdy nastoupit?

Oslaví vaše dítě třetí narozeniny až v únoru? Některé mateřské školy ho přijmou už v září, jiné budou striktně trvat na tom, že děti berou až od tří let. I v takovém případě nezapomeňte přijít k zápisu. Pokud to neuděláte a školka bude obsazená, dítě vám v průběhu školního roku nepřijmou.

10. Chcete zůstat na mateřské?

Chcete-li, aby si dítě začalo zvykat na školní prostředí, paní učitelku i děti, můžete ho vodit do školky pětkrát měsíčně, aniž byste přišla (přišel) o rodičovský příspěvek. Když některé ředitelky tvrdí, že si v takovém případě musíte chodit pro dítě po obědě, nemají pravdu. Sociálnímu odboru je jedno, jestli bude dítě ve školce hodinu, nebo celý den. Pro úřednici je podstatné, že od vás každý měsíc dostane potvrzení, kolik kalendářních dnů dítě v mateřské škole bylo.

11. Změny? Těžko!

Když si vyberete špatně, máte omezenou možnost nápravy. Budete-li si na učitelku nebo školku stěžovat, moc nezmůžete. A když se ve školce potomkovi nebude líbit, zažijete každé ráno plačtivé (nebo i hysterické) scény. Můžete sice zkusit přehlásit dítě do jiné mateřské školy, ta už ale nemusí mít volné místo. A kdyby přece jen měly, bude si dítě muset zvykat na nové prostředí, učitelky a děti. Když se adaptace nezdaří, nezbude vám než dítě ze školky odhlásit a najmout si chůvu nebo zůstat doma.

Tak už máte jasno?:)

Autor: red

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každý den čelíme řadě záhad. K těm patří kupříkladu to, kam zmizely brýle nebo klíče od auta. Obvykle je však odpověď banálnější, než jsme čekali. Člověka však v tu chvíli nenapadne, že existují mnohem zapeklitější záhady, nad kterými si lámou hlavu skupiny historiků.
Krásná čokoládová barva si jednoho dne vyberete svou daň. Nejenže sluneční paprsky zapříčiňují stárnutí naší pokožky, ale ke všemu mohou způsobovat rakovinu kůže.
Letošní listopadová novinka z produkce TV Nova, tou je osmidílný seriál s názvem O mě se neboj z dílny režiséra Bisera Arichteva a z pera Jana Coufala a dalších. Seriál se nese v duchu komediálně-romantickém. Získal si vás?
Mít krásné a upravené nehty je pro většinu z nás samozřejmostí. Ovšem pokud občas hledáte nápady, jak své nehty pro tentokrát ozdobit, určitě vám přijde vhod náš nový článek, který vám prozradí, jak sladit design svých nehtů s aktuálními trendy. A že bude z čeho vybírat!
Po dlouhé a poměrně chladné zimě nám do schránek doputuje každoroční vyúčtování za energie. A mnozí se naprosto zhrozí, jelikož nejen, že musí doplácet, ale doplatek je doslova do nebe volající. V této chvíli nemohou dělat nic jiného než se zavřenými oči šek odeslat, a poté přemýšlet, jak snížit energetickou náročnost rodinného domu. Ono to ostatně není nic těžkého, tipy na několik úsporných opatření vám přinášíme.
Start do nového roku je ideální doba, kdy byste se měli začít o sebe lépe starat a napravit co nejvíce hříchů z minulosti. Lednová očista, zdravější strava a více pohybu vám udělají jedině dobře. Budete se cítit lehčeji. Shodíte přebytečná kila a vhodné bylinky vás zbaví všech škodlivin, které se ve vás za poslední rok nahromadily.
Vánoční stromek získává ve většině českých domácností jednou ročně opravdu výraznou roli, protože obzvláště pro naše nejmenší je symbolem splněných přání a naděje. Je tedy potřebné jeho výběru věnovat patřičnou pozornost. Jak vybrat vánoční stromek, aby byl dokonalou ozdobou jakéhokoli prostoru, najdete v následujících řádcích.
Recept, který pro vás dnes máme, patří zcela výjimečně mezi ty náročnější. Ale výsledek rozhodně stojí za to. Tohle lehce netradiční vánoční cukroví si totiž okamžitě zamilujete. Kromě toho s ním uděláte skvělý dojem i na tu nejpřísnější tchýni.
Jak dlouho mohou děti sledovat denně televizi? Záleží na věku nebo ne? Může sledování některých programů poškodit jejich zdraví?
No, opravdu není řeč o situaci, kdy by dítě z nějakého důvodu mělo indigově modrou barvu. Tuto barvu však může mít jeho aura, proto takové označení. Tyto děti jsou tak trochu zvláštním úkazem v našem světě a je dobré naučit se jim porozumět. Ale také to může být trochu jinak a můžete si myslet, že indigové děti jsou prostě jen děti odlišně vychovávané a snažíme se tu obhájit jejich nepřizpůsobivé chování.
Stává se to každé z nás. Tvářenka nám spadne na zem a rozláme se na kousíčky. Ani zlomená rtěnka není nic neobvyklého. Ale proč hned drahou kosmetiku vyhazovat, když si ji můžete doma snadno opravit?
Umělci potřebují ke svému tvoření velkou spoustu inspirace. Aby byli skutečně dobří a ve svém oboru vynikali, musí se do svého řemesla naprosto ponořit. A to často vede k situacím za hranicemi běžného chápání.

Výběr článků

Říká se: "jaká matka, taká Katka!" Každý z nás má ve své DNA gen, který ovlivňuje naše vztahy a je jedno jestli přátelské, pracovní nebo vztahové. Jestli vaši předci se často hádali a byli si nevěrní, je velká pravděpodobnost, že to čeká i vás.
Rodiče ve snaze dopřát svým dětem to nejlepší kupují často hraček víc, než je potřeba. Na trhu existuje spousta hraček a děti chtějí často všechny, které v obchodě vidí. Podle čeho vybrat hračky, které děti zaujmou a vydrží si s nimi hrát dlouhé hodiny?
Věděli jste, že člověk stráví v posteli v průměru až třetinu svého života? Proto pokud vybíráte novou postel do vaší ložnice, je třeba umět vybrat správně. Pohodlná a dostatečně velká postel totiž může podpořit váš zdravý spánek. Naopak nevhodná postel může způsobovat problémy, jako je nespavost nebo bolesti zad. Postel je zároveň důležitou součástí interiéru a je dominantou ložnice, jejíž celkový vzhled ovlivňuje. Vybrat si správnou postel tak může také pomoci dotvořit celkovou atmosféru v místnosti.

Nepřehlédněte

Vysmíváte se těm, kdo si píšou deník? A zkoušela jste to už někdy? Je to neuvěřitelně očistná záležitost, která vám pomůže zbavit se stresu, utřídit si myšlenky a mnohdy vás také povzbudí. Navíc budete díky deníku mít za pár desítek let na co vzpomínat.
Dopadlo to skvěle – podařilo se vám úspěšně obhájit titul bakaláře. Tři roky snažení, učení, skládání zkoušek a trávení spousty času nad psaním bakalářky přinesly zasloužené ovoce a vy si můžete před jméno hrdě začít psát titul Bc. Co ale dál? Stačí vám to, nebo byste rádi pokračovali dál? Magisterské studium rozhodně není k zahození a díky němu se vám otevřou zase úplně nové možnosti. A kdy jindy se pustit do dalšího studia, než právě teď – protože čím budete starší, tím to půjde o něco tíž.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek