Neděle , 28. 04. 2024

Jaroslav

10 pravidel, která je nutné dodržet, když vás trápí akné

Zdroj: 123RF.com

26. 07. 2017

Akné je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže. Jeho projevy začínají v pubertě, ale často bohužel přetrvávají až do dospělosti. Máte s ním problém? Pak byste měly dodržovat tahle pravidla.

Nejste v tom samy

Uvádí se, že až jedna čtvrtina žen po 25. roce trpí na tuto nepříjemnou nemoc. Za vznik a přetrvávání akné může hormonální nerovnováha, bakteriální infekce, užívání některých léků a používání špatně zvolených kosmetických přípravků. Boj s akné se mnohdy podobá boji s větrnými mlýny. Mírnou formu lze léčit pomocí volně dostupných prodejných preparátů. Pokud se projevy nelepší, naopak ještě zhoršují nebo máte akné s těžkým průběhem, neváhejte a navštivte dermatologa.

Lékař může předepsat lokální léčbu, která často obsahuje místně podávaná antibiotika, retinoidy, benzyl peroxid či kyselinu azelaovou. Když lokální léčba nezabírá, je na místě naordinování tablet s obsahem antibiotik. Nikdy si akné neškrábejte a pupínky nevymačkávejte, místo se často zanítí, dlouho se hojí a vznikají jizvy.

10 zlatých pravidel

  1. Nezanedbávejte spánek. Měli byste spát alespoň 6 hodin klidným a nepřerušovaným spánkem.
  2. Přestaňte kouřit.
  3. Chraňte pleť před UV zářením lehkými krémy nejméně s 20 UV faktorem.
  4. Zbytečně se nestresujte a nepřepínejte.
  5. Jezte zdravě! Vyhněte se sladkým a smaženým jídlům a pijte dostatek čisté vody.
  6. Nepřesušujte pokožku.
  7. Volte lehký a nemastný make-up.
  8. Používejte správnou kosmetiku. Pro mastnou pokožku volíme gely a roztoky a pro sušší krémy a lotia.
  9. Pečlivě se o pleť starejte, nikdy se nezapomeňte odlíčit.
  10. Vyhýbejte se nošení příliš těsného oblečení ze syntetických materiálů.

red

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jak nejlépe překvapit a potěšit svého partnera? Muži to mají o dost jednodušší. Ženy během roku „nenápadně“ naznačují, co by se jim líbilo, a pak to s trochou štěstí najdou pod stromečkem. Ale co vybrat pro manžela, přítele, dědečka nebo strýčka? Většinou mluví o tom, jaké se jim líbí auto, motorka, a že ten obytný vůz za dva miliony by si moc přáli. Nechte je snít dál a překvapte je originálními a designově vychytanými dárky z Tipa.eu.
Hledáte efektivní a zároveň chutnou dietu, která vám bude vyhovovat? V současné době je na vzestupu dieta, která tyto podmínky splňuje, jaká?
Přemýšleli jste někdy nad tím, co děláte, když večer ulehnete do postele? Drtivá většina z nás zapne televizi nebo sáhne po svém telefonu, aby nám náhodou před spaním nic neuniklo. Nebo v horším případě obě tyto možnosti zkombinujeme. Bohužel obrazovky těchto zařízení vyzařují takzvané modré světlo, které narušuje naše přirozené spánkové cykly. Ale abyste své tělo připravili na kvalitní spánek, je třeba modré světlo naprosto minimalizovat.
Přemýšlíte už nyní nad tím, kam se letos pojedete podívat? Zahraniční dovolená může být naplánovaná s předstihem, ale klidně i rozhodnutím na poslední chvíli. Dovolená v Itálii je mezi Čechy každým rokem velice oblíbená.
Face roller je oblíbený nástroj, který se využívá k péči o pleť a pokud ho ještě nemáte doma, zřejmě si klepete na čelo, jak by vám ”šudlání” kamenem po obličeji mělo vyhladit vrásky. Pojďme si proto zopakovat, co vlastně face roller je, jaké jsou jeho výhody a mýty, a především, jak s face rollerem pracovat.
Avokádo je jedním z nejdiskutovanějších druhů ovoce, které na této planetě existují. A to z mnoha důvodů, zejména těch ekologických. Ale už jste slyšeli o takzvaném ecovadu?
Nalíčit se do práce je jedna věc. Do divadla už to zabere trochu více času, ale tohle? Kompletní make-up změní vaši visáž tak, že vás nikdo nepozná! Těchto pět příkladů vám ukáže, že se dá z každé ženy vyrobit kráska.
Horký dech v polštářích se někdy může proměnit v nudný čas u televize. Nenechte to dojít až takhle daleko a i po letech vztahu plujte na jiskřivé vlně plné šibalských úsměvů. Zábavu, vášeň a věrnost si můžete pojistit s těmito tipy! Už sundávejte podprsenku…
Hnědé uhlí, známé pro své využití v domácích a průmyslových kotlích, je pro mnohé z nás klíčem k útulnému a teplému domovu během chladných měsíců. A výběr správného paliva je důležitý nejen pro váš rodinný rozpočet, ale i pro celkovou efektivitu vytápění a ochranu životního prostředí.
Jakou nohou jste vkročili do nového roku? I když se zdá být letošní rok stejný jako loňský, několik změn už začalo platit. Mluvíme předně o finančních změnách, kterých letos bylo víc než dost. Otázku je, jestli k řadě z nich muselo vlivem koronavirové krize a velkého schodku ve státním rozpočtu dojít. V každém případě k nim došlo a my vám přinášíme velký přehled.
Ruku na srdce, které z vás mají kosmetickou taštičku narvanou k prasknutí? Skutečně tam potřebujete mít vše, i když nejde pořádně zapnout? A už jste slyšely o balení, které je určené na cesty? Ušetřete svou taštičku a inspirujte se tipy, díky nimž budete připravené vždy a všude.
Není tajemstvím, že barvou roku 2019 byla americkými odborníky z Pantone Color Institutu vyhlášena pro letošek korálová. Pokud úplně nevíte, jak takový odstín vypadá, nezkoušejte se ptát svého partnera, protože vám pravděpodobně nebude schopen odpovědět. Dáme vám ale pár tipů, jak zařadit korálovou do svého šatníku a botníku.

Výběr článků

Retro je v módě, nejen v nábytku. Ale sedací soupravy se navíc objevují s jedním důležitým prvkem, a tím jsou kulaté tvary. Letos jsou in zaoblené sedačky! Co na ně říkáte?
Kratom (Mitragyna speciosa) je tropický stálezelený strom z čeledi kávovníkovitých. Pochází z Thajska, Myanmaru, Malajsie a dalších jihoasijských zemí. Jaké má použití v holistickém léčení a wellness?
To je tvrdý oříšek, protože LEGO® sad je velice mnoho a liší se od sebe různými vlastnostmi: velikostí kostek, tematikou, barvou, tvarem a dodatečnými funkcemi. Každá stavebnice je jinak přizpůsobena určité věkové skupině. Čím se řídit při výběru kostek? Jak se správně rozhodnout? Napovíme v této publikaci.

Nepřehlédněte

Pohyb v těhotenství nepřispívá pouze k udržování optimální hmotnosti maminky. Mnohem důležitějším faktem je to, že jde o významný faktor pro udržení celkové tělesné kondice, dále podporuje srdeční funkci, zachovává pružnost cév a navíc je důležitý pro zachování správného držení těla.
Snad každý rodič od svého milovaného dítěte očekává pouze to dobré, doufá, že se vydá správnou životní cestou a bude šťastné. Takhle to ale samozřejmě v životě bohužel nechodí a někdy se holt i to nejhodnější dítě může dostat na scestí. To se stalo mé dceři Markétě, já se s tím však do teď nemohu vyrovnat. Odvedl nám ji drogový dealer.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek