Kdy jindy než právě teď v horkých letních dnech jsou nejvíce v kurzu? Saláty plné zeleniny, vitamínů i jemných bylinek, které mohou potěšit vaše smysly i žaludek. A že jde jen o jídlo pro modelky, kterým nevadí hladovět? Omyl! „Když mezi zeleninu zamícháte také kousky masa, vajíčko, fazole či zkrátka bílkoviny, hned máte skvělou večeři či lehký oběd, jenž vám pomůže i s hubnutím,“ říká výživová poradkyně Lada Nosková s tím, že dobře připravený salát uspokojí i muže. Aha?
Dochucujte zlehka a jemně
Současným trendem nejsou saláty jednodruhové, tedy ty co znáte jako rajčatový, okurkový či jen zeleninový. Vybrané restaurace se předhánějí v neobvyklých kombinacích, ať jde zeleninu s masem (přidává se krůtí, kuřecí, hovězí), sýrem (halloumi, pecorino), zdravou potravinou (bulgur, tempeh, kuskus, quinoa) či ingrediencí (sušená rajčata, ořechy, semínka…).
Co je trendy?
Míchá se také zelenina studená s teplou, či se dochucuje ovocem (meloun, lesní plody). A samozřejmě se chutí už zmíněnými čerstvými bylinkami (kopr, petrželka, bazalka)… Přesně tím se inspirujte! Místo svého obvyklého řeckého salátu přidejte k zelenině ještě třeba kousky ryby, hovězího masa či fazole. Hned máte více bílkovin a ty jak známo zahánějí hlad.
Popusťte uzdu fantazii
Opatrní ale buďte se zálivkami a solí, té raději méně než více. Susan Bowermanová, expertka na hubnutí, radí vynechávat majonézu, smažené krutony, ale i různé dresinky. Právě zálivky a dresinky je třeba si ale hlídat, tam se kalorie při špatné volbě zvyšují. Místo dietního jídla pak máte kalorickou bombu. Vsaďte raději na jogurtovou či olejovou zálivku – skvělý je nejen olej olivový, ale třeba ořechový. Výborně také dochutí dijonská hořčice s medem, balzamikový ocet, limetková šťáva či kyselý ume ocet…
A naše tipy?
Salát se zelenými fazolkami a vejcem
Uvařte 60 g zelených fazolek v horké vodě (stačí zhruba 3 minuty). Uvařte jedno vejce na tvrdo. Na pánvi lehce osmahněte na oleji 35 g žampionů nakrájených na plátky. Dejte je stranou. Nakrájejte 80 g šunky na kostičky. Připravte dresink z octa, hořčice, lisovaného česneku, sirupu, vody, soli, pepře a bylinek. Do hlubokého talíře dejte 40 g mixu listových salátů. Na něj orestované žampiony, zelené fazolky, červenou papriku (70 g) nakrájenou na kostičky a mrkev (50 g) nakrájené na proužky, šunku na kostičky, červenou cibuli (15 g) nakrájenou na plátky. Promíchejte a ozdobte vejcem natvrdo. Zalijte dresinkem. Posypte sezamovým semínkem (3 g) a pažitkou. A třeba večeře, co má jen 1200 kJ, je hotová.
Mrkvovo-ředkvičkový s kozím sýrem
Dvě mrkve i svazek ředkviček očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. Stejně tak čtyři datle nasekejte na kousky, petržel nadrobno. Můžete přidat i polníček či rukolu, zhruba dvě hrsti. Vše smíchejte a dejte na talíř, přidejte čerstvý kozí sýr (nejlépe gervais, dvě lzíce) i pár kapek zálivky z medu, citronové šťávy, ořechového oleje, soli a pepře.
Inspirujte se, ať vás léto ve společnosti zdravého jídla baví! Tělo se vám pak odmění kily, která půjdou dolů. A to není špatná zpráva, viďte?
Autor: bk