Ingredience na nejlepší laskonky
Na přibližně 20 až 25 laskonek (podle velikosti formy) budete potřebovat následující ingredience. Není jich mnoho, přesto vykouzlíte ty nejlepší laskonky.
- 7 vaječných bílků
- 300 g cukru krystal
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 100 g moučkový cukr
- 30 g polohrubé mouky
- Špetku soli
Kávová náplň na slepování se skládá z:
- 250 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 75 ml vody
- 50 ml plnotučného mléka
- 20 g hladké mouka
- 20 g instantní granulované kávy
- 2 balení vanilkového cukru
Příprava
Vaječné bílky si zlehka prosolte a spolu s cukrem krystal je vyšlehejte do hutného sněhu. Pak do sněhu opatrně zapracujte moučkový cukr, najemno namleté ořechy a nakonec i mouku na zahuštění. Někdy se stane, že mouka není potřeba, jindy je třeba přidat jí mnohem víc, než kolik uvádíme ve výčtu ingrediencí.
Plech na pečení si vyložte pečicím papírem a naskládejte na něj kulaté nebo elipsovité formy. Pokud nemáte přímo formy, můžete využít podšálky nebo malé talířky. V takovém případě je třeba pečicím papírem vyložit i talířky. Do formy lžící napěchujte tenkou vrstvu těsta a dejte ho péct při teplotě 120 °C. Laskonky by se měly péct asi 20-25 minut.
Zatímco se vám laskonky pečou, připravte si náplň. Uvařte si hodně silnou instantní kávu, a dokud je horká, rozmíchejte v ní vanilkové cukry, mléko a mouku. Za stálého míchání nechte vychladnout na pokojovou teplotu a pak do směsi mixérem zapracujte zbývající ingredience.
Vznikne hladký a jemný krém, kterým pomocí cukrářského sáčku slepujte jednotlivé díly laskonek. Hotové laskonky dejte na hodinu do lednice, aby zatuhly. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT